4. POHJOISTEN KOTIELÄINTUKIEN MAKSAMINEN JA TUKITASOT

Kaksi maksuerää: ennakko ja lopullinen tuki

Tuki­kel­pois­ten koti­e­läin­ten osal­ta tuki mak­se­taan eläin­yk­sik­kö­koh­tai­se­na tu­ke­na (eu­roa/ey) lu­kuun ot­ta­mat­ta teu­ras­te­tun son­nin ja hä­rän tu­kea, joka on eläin­koh­tai­nen (eu­roa/teu­ras­tet­tu eläin).

Vuon­na 2020 nau­dois­ta, uu­his­ta ja ku­tuis­ta myön­ne­tään en­nak­koa 75 % tuen koko­nais­mää­räs­tä.

Jos si­nul­le mak­set­ta­vien kaik­kien kan­sal­lis­ten koti­e­läin­tu­kien en­na­koi­den yh­teis­mää­rä on alle 500 eu­roa, en­nak­koa ei mak­se­ta ja tuki mak­se­taan yh­des­sä eräs­sä lo­pul­lis­ta tu­kea mak­set­ta­es­sa.

Nau­to­jen, uu­hien ja kut­tu­jen tu­kia las­ket­ta­es­sa käy­te­tään eläin­yk­sik­kö­ker­toi­mia. Tu­keen oi­keut­ta­va eläin­yk­sik­kö­mää­rä saa­daan ker­to­mal­la eläin­ryh­män eläin­mää­rä (kpl) tau­lu­kos­sa 1 mai­ni­tuil­la ey-ker­toi­mil­la.

Poh­jois­ta koti­e­läin­tu­kea ei mak­se­ta, jos lo­pul­li­sen tuen yh­teis­mää­rä ha­ki­jaa ja tuki­tyyp­piä koh­ti on alle 100 eu­roa.

Poh­jois­ten eläin­yk­sik­kö­tu­kien mak­sa­mi­sel­le on ra­joit­tei­ta, jot­ka kos­ke­vat emo­leh­mien, emo­leh­mä­hie­ho­jen, son­nien, här­kien, teu­ras­hie­ho­jen, uu­hien ja kut­tu­jen ey-tu­kea. Vuon­na 2020 C1- ja C2-alu­eil­la 700 ey:n, C2p-alu­eel­la 500 ey:n, C3-alu­eel­la 350 ey:n ja C4-alu­eel­la 225 ey:n ylit­tä­väl­tä osal­ta tu­kea ei mak­se­ta.

Eläinyksikkökertoimet

Tau­luk­ko 1. Eläin­yk­sik­kö­ker­toi­met nau­doil­la, uu­hil­la ja ku­tuil­la.

Tukitasot

Tau­luk­ko 2. Tuki­ta­sot nau­doil­la vuon­na 2020.

Esi­merk­ki 1. Tuki­a­lu­eel­la C2 si­jait­se­val­la ti­lal­la oli tuki­vuo­den 2020 ai­ka­na teu­ras­tet­tu­ja hie­ho­ja yh­teen­sä 10 kpl. Tuki­taso on enin­tään 500 €/ey/teu­ras­tet­tu hie­ho. Teu­ras­tet­tu hie­ho vas­taa 0,6 eläin­yk­sik­köä, jo­ten 10 teu­ras­te­tus­ta hie­hos­ta voi­daan mak­saa 10 x 0,6 x 500 € = 3 000 €.

Tau­luk­ko 3. Tuki­ta­sot uu­hil­la ja ku­tuil­la vuon­na 2020.

Esi­merk­ki 2. Tuki­a­lu­eel­la C2 si­jait­se­van ti­lan uu­het ker­ryt­ti­vät tuki­vuo­den ai­ka­na yh­teen­sä 14 650 tuki­kel­poi­suus­päi­vää. Kes­ki­mää­räi­nen uu­hien luku­mää­rä on (14 650/366 = 40,02) 40,0 uuh­ta. Ti­lal­la syn­tyi tuki­vuon­na 41 ka­rit­saa, jo­ten kai­kis­ta 40 uu­hes­ta voi­daan myön­tää tuki. Uuhi­tuki las­ke­taan seu­raa­vas­ti: 40 kpl x 0,2 ey/kpl = 8 ey → 8 ey x 369 €/ey = 2 952 €.

Perusteettomasti maksettu tuki

Tu­kea alen­ne­taan tai se voi­daan jät­tää myön­tä­mät­tä, jos olet ryh­ty­nyt sel­lai­siin jär­jes­te­lyi­hin, joi­den il­mei­se­nä tar­koi­tuk­se­na on tuki­eh­to­jen tai tuki­jär­jes­tel­män ta­voit­tei­den kier­tä­mi­nen tai tuen saa­mi­sek­si olo­suh­teel­le tai toi­men­pi­teel­le on an­net­tu sel­lai­nen muo­to, joka ei vas­taa asi­an var­si­nais­ta luon­net­ta tai tar­koi­tus­ta. Esi­mer­kik­si, jos olet kei­no­te­koi­ses­ti ja­ka­nut tuo­tan­toa eril­lis­ten ha­ki­joi­den ni­miin,

Jos si­nul­le on mak­set­tu tu­kea pe­rus­teet­to­mas­ti tai enem­män kuin mitä si­nul­le oli­si voi­tu myön­tää, tuen myön­tä­nyt vi­ran­o­mai­nen voi päät­tää kuu­le­mis­me­net­te­lyn jäl­keen tuen ta­kai­sin­pe­rin­näs­tä. Ta­kai­sin­pe­rit­tä­väl­le mää­räl­le on suo­ri­tet­ta­va kor­ko­lain mu­kais­ta vuo­tuis­ta vii­väs­tys­kor­koa. Vii­väs­tys­kor­ko las­ke­taan sen ajan pe­rus­teel­la, joka al­kaa 60 päi­vää ta­kai­sin­pe­rin­tä­pää­tök­sen te­ke­mis­ajan­koh­das­ta ja päät­tyy saa­ta­van suo­rit­ta­mis­ajan­koh­taan tai jos saa­ta­va vä­hen­ne­tään myö­hem­min mak­set­ta­vas­ta eräs­tä, vä­hen­nyk­sen te­ke­mis­ajan­koh­taan.

Poh­joi­nen koti­e­läin­tuki - vuo­den 2020 oh­jeet25.2.2020