2 Läsanvisning för guiden

För var­je an­sök­nings­grund har det gjorts upp en stig med frå­gor och svar. Följ sti­gen, så kan du kart­läg­ga om du kan an­sö­ka om stöd­rät­tig­he­ter ur den na­tio­nel­la re­ser­ven. Var­je stig bör­jar från bör­jan och fram­skri­der i den ord­ning frå­gor­na ställs. Svar på grön bot­ten an­ger att det är möj­ligt att an­sö­ka om stöd­rät­tig­he­ter ur den na­tio­nel­la re­ser­ven, me­dan svar på röd bot­ten an­ger att an­sök­nings­möj­lig­he­ter inte finns. Var­je sö­kan­de kan, obe­ro­en­de av sva­ren på sti­gen med frå­gor och svar, själv av­gö­ra om han el­ler hon vill läm­na in en an­sö­kan om stöd­rät­tig­he­ter ur re­ser­ven el­ler inte.  Det slut­li­ga be­slu­tet om hu­ru­vi­da an­sök­nings­vill­ko­ren upp­fylls fat­tas all­tid av NTM-cen­tra­len/Sta­tens äm­bets­verk på Åland från fall till fall.

Sti­gen med frå­gor och svar är inte hel­täck­an­de. I okla­ra fall lö­nar det sig all­tid att kon­tak­ta den lo­ka­la NTM-cen­tra­len/Sta­tens äm­bets­verk på Åland el­ler kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het.

Läs de de­tal­je­ra­de an­sök­nings­grun­der­na noga, lik­som alla de all­män­na grun­der­na och an­vis­ning­ar­na i ka­pi­tel 1.

An­sö­kan om stöds­rät­tig­he­ter ur den na­tio­nel­la re­ser­venVill­kor och an­vis­ning­ar för an­sö­kan 2020