3 Grunder

3.1 Ny jordbrukare

* Lad­da ner ta­bel­len i pdf-for­mat

Med ny jord­bru­ka­re (= jord­bru­ka­re som in­le­der sin verk­sam­het) av­ses en fy­sisk el­ler ju­ri­disk per­son som un­der de fem (5) åren fö­re jord­bruks­verk­sam­he­ten in­led­des inte har be­dri­vit nå­gon som helst jord­bruks­verk­sam­het i sitt eget namn och för sin egen räk­ning el­ler har an­sva­rat för jord­bruks­verk­sam­he­ten hos en ju­ri­disk per­son som be­dri­ver jord­bruks­verk­sam­het.

Sö­kan­den ska skrift­li­gen be­vi­sa att han el­ler hon mot­sva­rar de­fi­ni­tio­nen av be­grep­pet ny jord­bru­ka­re. Som in­tyg över sö­kan­dens in­koms­ter un­der de fem åren fö­re in­le­dan­det av jord­bruks­verk­sam­het in­läm­nas t.ex. ett av skat­te­myn­dig­he­ter­na ut­fär­dat ut­lå­tan­de el­ler ko­pi­or av skat­te­in­ty­gen.

Med jord­bruks­verk­sam­het av­ses

Jord­bruks­mar­ken och pro­duk­tions­bygg­na­der­na samt jord­bru­kets ma­ski­ner och ut­rust­ning samt t.ex. stöd­rät­tig­he­ter ut­gör jord­bru­kets nett­o­för­mö­gen­het.  In­koms­ter från ar­ren­de­ring av åker samt skogs­för­sälj­ning och för­sälj­ning av ma­ski­ner och bygg­na­der räk­nas inte som jord­bruks­verk­sam­het. Var­ken in­ne­hav av så­dant som ut­gör jord­bru­kets nett­o­för­mö­gen­het el­ler sö­kan­dens öv­ri­ga ka­pi­tal­in­koms­ter som inte här­stam­mar från jord­bru­ket ut­gör jord­bruks­verk­sam­het.

Del­ak­tig­het i ett ak­tie­bo­lag, en sam­man­slut­ning, ett sam­fund el­ler ett döds­bo som har be­dri­vit jord­bruk un­der de fem (5) fö­re­gå­en­de åren är en be­grän­san­de fak­tor. Ex­em­pel­vis om en jord­bru­ka­re in­ne­har be­slu­tan­de ställ­ning i ett ak­tie­bo­lag som be­dri­ver jord­bruks­verk­sam­het kan han el­ler hon inte an­ses vara en ny jord­bru­ka­re.  På mot­sva­ran­de sätt kan som ny jord­bru­ka­re i re­gel inte be­trak­tas ett ak­tie­bo­lag, en sam­man­slut­ning el­ler ett döds­bo, vars del­äga­re (en el­ler fle­ra) un­der de fem (5) fö­re­gå­en­de år har be­dri­vit jord­bruks­verk­sam­het i sitt eget namn el­ler för egen räk­ning el­ler har in­gått som del­äga­re i ett sam­fund, en sam­man­slut­ning el­ler ett döds­bo som be­dri­ver jord­bruks­verk­sam­het. Ovan­nämn­da fall hand­läggs emel­ler­tid all­tid från fall till fall vid NTM-cen­tra­ler­na/Sta­tens äm­bets­verk på Åland.

Un­der den pe­ri­od då du upp­fyl­ler de­fi­ni­tio­nen av ny jord­bru­ka­re el­ler de­fi­ni­tio­nen av ung jord­bru­ka­re kan du få stöd­rät­tig­he­ter en enda gång i din egen­skap av an­ting­en ny jord­bru­ka­re el­ler ung jord­bru­ka­re.

Som ny jord­bru­ka­re ska stöd­rät­tig­he­ter sö­kas se­nast i sam­band med den an­sök­nings­om­gång för till­del­ning ur re­ser­ven som föl­jer ef­ter det att jord­bru­ka­ren fått den stöd­be­rät­ti­gan­de jord­bruks­mar­ken i sin be­sitt­ning.  Ef­ter det be­vil­jas stöd­rät­tig­he­ter inte, om det inte är frå­ga om en för­se­ning som be­ror på oöver­stig­ligt hin­der el­ler en ex­cep­tio­nell om­stän­dig­het.

Ex­em­pel 1.
Mar­k­äga­ren upp­hör­de med jord­bruks­pro­duk­tio­nen 16.12.2005, när de sis­ta mjölk­kor­na av­lägs­na­des från går­den och alla går­dens åk­rar ar­ren­de­ra­des ut till gran­nen.  Mar­k­äga­ren re­do­vi­sa­de jord­bruks­in­koms­ter av bo­skaps­för­sälj­ning­en än­nu för 2006, men en­ligt an­teck­ning­ar­na i nöt­djurs­re­gist­ret upp­hör­de den på kre­a­turs­håll­ning ba­se­ra­de jord­bruks­verk­sam­he­ten och åker­bru­ket i slu­tet av 2005.

Mar­k­äga­ren vill bör­ja odla sina åk­rar på nytt vå­ren 2020. Stöd­rät­tig­he­ter­na fast­ställ­des för gran­nen 2006.  I det här fal­let kan mar­k­äga­ren be­trak­tas som ny jord­bru­ka­re och han har rätt att an­sö­ka om stöd­rät­tig­he­ter ur den na­tio­nel­la re­ser­ven 2020. Åk­rar­na har åter­gått i hans be­sitt­ning i och med att ar­ren­de­kon­trak­tet upp­hör­de, var­vid det inte är frå­ga om köp el­ler ar­ren­de­ring av åker.

Ex­em­pel 1.
Mar­k­äga­ren ar­ren­de­ra­de 1.1.2006 ut sina åk­rar till jord­bru­ka­re A. Ar­ren­de­kon­trak­tet löp­te ut 31.12.2018.  Stöd­rät­tig­he­ter­na fast­ställ­des för jord­bru­ka­re A år 2006. Mar­k­äga­rens son vill in­le­da jord­bruks­pro­duk­tion som ny jord­bru­ka­re 2019.  Mar­k­äga­ren säl­jer åk­rar­na till so­nen 1.3.2019.  So­nen kan an­sö­ka om stöd­rät­tig­he­ter ur den na­tio­nel­la re­ser­ven 2019.

I det här fal­let kan so­nen be­vil­jas stöd­rät­tig­he­ter, trots att det är frå­ga om köp av åker och stöd­rät­tig­he­ter­na fast­ställ­des för jord­bru­ka­re A år 2006.  Or­sa­ken är att stöd­rät­tig­he­ter­na 2006 inte fast­ställ­des för den som sålt åkern (mar­k­äga­ren) utan för jord­bru­ka­ren A.

Ex­em­pel 2.
Mar­k­äga­ren ar­ren­de­ra­de den 1 ja­nu­a­ri 2006 ut sina åk­rar till jord­bru­ka­re A. Ar­ren­de­kon­trak­tet löp­te ut den 31 de­cem­ber 2018. Stöd­rät­tig­he­ter­na fast­ställ­des för jord­bru­ka­re A år 2006. Mar­k­äga­rens son vill in­le­da jord­bruks­pro­duk­tion som ny jord­bru­ka­re 2020. Mar­k­äga­ren säl­jer åk­rar­na till so­nen den 1 mars 2020. So­nen kan an­sö­ka om stöd­rät­tig­he­ter ur den na­tio­nel­la re­ser­ven 2020.

I det här fal­let kan so­nen be­vil­jas stöd­rät­tig­he­ter, trots att det är frå­ga om köp av åker och stöd­rät­tig­he­ter­na fast­ställ­des för jord­bru­ka­re A år 2006. Or­sa­ken är att stöd­rät­tig­he­ter­na 2006 inte fast­ställ­des för den som sålt åkern (mar­k­äga­ren) utan för jord­bru­ka­ren A.

Ex­em­pel 3.
Mar­k­äga­ren ar­ren­de­ra­de 1.1.2006 ut sina åk­rar till jord­bru­ka­re A. Ar­ren­de­kon­trak­tet löp­te ut den 31 de­cem­ber 2019. Stöd­rät­tig­he­ter­na fast­ställ­des för jord­bru­ka­re A år 2006, och se­dan dess har ägan­det av stöd­rät­tig­he­ter­na inte över­förts till mar­k­äga­ren. Mar­k­äga­ren ar­ren­de­rar inte ut åk­rar­na på nytt till jord­bru­ka­re A utan till jord­bru­ka­re B. Jord­bru­ka­re A går inte med på att över­fö­ra till jord­bru­ka­re B de stöd­rät­tig­he­ter som fast­ställts på ba­sis av ar­ren­de­åk­rar­na. Jord­bru­ka­re B kan an­sö­ka om stöd­rät­tig­he­ter ur den na­tio­nel­la re­ser­ven år 2020, om han el­ler hon upp­fyl­ler de­fi­ni­tio­nen av ny jord­bru­ka­re.

I det här fal­let kan jord­bru­ka­re B be­vil­jas stöd­rät­tig­he­ter, fast­än det är frå­ga om ar­ren­de­ring av åker och stöd­rät­tig­he­ter­na fast­ställ­des för jord­bru­ka­re A år 2006. Stöd­rät­tig­he­ter­na fast­ställ­des år 2006 inte för ar­ren­de­gi­va­ren, allt­så mar­k­äga­ren, utan för jord­bru­ka­ren A. Om stöd­rät­tig­he­ter­na år 2006 hade fast­ställts för mar­k­äga­ren (ar­ren­de­gi­va­ren), skul­le jord­bru­ka­re B inte kun­na till­de­las stöd­rät­tig­he­ter ur den na­tio­nel­la re­ser­ven år 2020

Som bi­la­ga ska vid den­na an­sök­nings­grund in­läm­nas en skrift­lig ut­red­ning om be­sitt­ning­en av den stöd­be­rät­ti­gan­de jord­bruks­mar­ken (ex­em­pel­vis kö­pe- el­ler gå­vo­brev, ar­ren­de­av­tal) samt en skrift­lig ut­red­ning om sö­kan­dens in­koms­ter un­der de fem åren fö­re in­le­dan­det av jord­bruks­verk­sam­het (ex­em­pel­vis skat­te­in­tyg, skat­te­myn­dig­he­ter­nas ut­lå­tan­de om att sö­kan­den inte har haft jord­bruks­in­koms­ter un­der de be­rör­da åren). Om sö­kan­de är en sam­fund el­ler ett döds­bo ska en ut­red­ning om in­koms­ter läm­nas in för alla del­äga­re. And­ra even­tu­el­la bi­la­gor är bl.a. en skrift­lig ut­red­ning om oöver­stig­ligt hin­der.

 Om du är osä­ker på vil­ka bi­la­gor du ska foga till an­sö­kan, kon­tak­ta all­tid NTM-cen­tra­len/Sta­tens äm­bets­verk på Åland och frå­ga råd.

 3.2 Ung jordbrukare

* Lad­da ner ta­bel­len i pdf-for­mat

Med ung jord­bru­ka­re av­ses en ak­tiv jord­bru­ka­re som har eta­ble­rat jord­bruk för förs­ta gång­en som hu­vud­sak­lig fö­re­ta­ga­re och som har be­stäm­man­de­rätt på går­den. Den sö­kan­de får vara högst 40 år gam­mal det år då den förs­ta an­sö­kan om grund­stöd läm­nas in (31.12).

Du kan få stöd­rät­tig­he­ter en gång un­der den pe­ri­od som du upp­fyl­ler de­fi­ni­tio­nen på en ung jord­bru­ka­re, m.a.o. un­der sam­ma pe­ri­od som du har rätt till EU-stöd till unga jord­bru­ka­re. Om du an­sö­ker/har an­sökt om stöd­rät­tig­he­ter i egen­skap av ung jord­bru­ka­re kan du inte läng­re få stöd­rät­tig­he­ter i egen­skap av ny jord­bru­ka­re, och vice ver­sa.

Om du eta­ble­ra­de jord­bruk 2014 el­ler åren som föl­jer ef­ter det kan du an­sö­ka om stöd­rät­tig­he­ter en gång un­der den fem­års­pe­ri­od då du är be­rät­ti­gad till EU-stöd till unga jord­bru­ka­re, obe­ro­en­de av om du an­sö­ker om EU-stöd till unga jord­bru­ka­re el­ler inte. Se i an­sök­nings­gui­den (stö­den i den sam­la­de stö­dan­sö­kan) i punk­ten stöd till unga jord­bru­ka­re (EU) hur den stöd­be­rät­ti­gan­de pe­ri­o­den räk­nas ut (ta­bell 1)..

Ex­em­pel 4.
Jord­bru­ka­ren eta­ble­rar jord­bruk som hu­vud­sak­lig fö­re­ta­ga­re 1.3.2019 och an­sö­ker ock­så om stöd för unga jord­bru­ka­re. Han kan an­sö­ka om stöd­rät­tig­he­ter ur den na­tio­nel­la re­ser­ven en gång un­der åren 2019–2023.

Ne­dan be­skrivs hur eta­ble­rings­år, hu­vud­sak­ligt fö­re­ta­gan­de och be­stäm­man­de­rätt fast­ställs för oli­ka går­dar en­ligt de oli­ka typ­er­na av sö­kan­de samt an­sök­nings­för­fa­ran­det för stö­det. Vill­ko­ren ska upp­fyl­las un­der an­sök­nings­året mel­lan 15.6–31.12 för att stöd­rät­tig­he­ter ska kun­na be­vil­jas.

En­sam fy­sisk per­son

En fy­sisk per­son äger och be­sit­ter en gård el­ler be­sit­ter en ar­ren­de­rad gård.

Du äger din gård en­sam och du be­sit­ter den el­ler du har ar­ren­de­rat den gård du be­sit­ter. Då an­ses du fun­ge­ra som går­dens hu­vud­sak­li­ga fö­re­ta­ga­re som en­sam fy­sisk per­son och kan an­sö­ka om stöd­rät­tig­he­ter som ung fö­re­ta­ga­re ur den na­tio­nel­la re­ser­ven.

An­mäl ge­nom an­sö­kan året då du eta­ble­ra­de jord­bru­ket som hu­vud­sak­lig fö­re­ta­ga­re och skriv in ditt namn un­der Per­so­ner som är del­ak­ti­ga i går­den. Läm­na som bi­la­ga till an­sö­kan in en över­lå­tel­se­hand­ling (kö­pe- el­ler gå­vo­brev) som vi­sar eta­ble­rings­året för jord­bru­ket och vem som äger går­den. Om du ar­ren­de­rar din gård, läm­na in det skrift­li­ga ar­ren­de­av­ta­let för går­den som bi­la­ga.

Äk­ta ma­kar och per­so­ner som jäm­ställs med äk­ta ma­kar

Bå­da ma­kar­na ska upp­fyl­la vill­ko­ren för unga jord­bru­ka­re om bå­da ma­kar­na är äga­re och be­sit­ter går­den el­ler om bå­da ma­kar­na be­sit­ter en ar­ren­de­rad gård.

Ma­kar­na äger och be­sit­ter går­den till­sam­mans el­ler har ar­ren­de­rat den gård de be­sit­ter. Då an­ses bå­da ma­kar fun­ge­ra som hu­vud­sak­li­ga fö­re­ta­ga­re och kan an­sö­ka om stöd­rät­tig­he­ter ur den na­tio­nel­la re­ser­ven som unga jord­bru­ka­re. Bäg­ge ska upp­fyl­la ål­der­s­kra­vet. Se in­for­ma­tion om ma­kar som jäm­ställs med äk­ta ma­kar i an­sök­nings­gui­den (stö­den i den sam­la­de stö­dan­sö­kan, ka­pit­let om stöd till unga jord­bru­ka­re (EU)).

An­mäl ma­kar­na till­sam­mans el­ler en av ma­kar­na som sö­kan­de av stöd­rät­tig­he­ter. Upp­ge ge­nom an­sö­kan året för eta­ble­ring av jord­bruk som hu­vud­sak­lig fö­re­ta­ga­re. Om ni har eta­ble­rat er som hu­vud­sak­li­ga fö­re­ta­ga­re vid oli­ka tid­punk­ter, upp­ge året då den förs­ta av ma­kar­na in­led­de verk­sam­het som hu­vud­sak­lig fö­re­ta­ga­re. Upp­ge nam­nen på ma­kar­na un­der Per­so­ner som är del­ak­ti­ga i går­den. Läm­na som bi­la­ga till an­sö­kan in en över­lå­tel­se­hand­ling (kö­pe- el­ler gå­vo­brev) som vi­sar eta­ble­rings­året för jord­bru­ket och vem som äger går­den. Om du ar­ren­de­rar din gård, läm­na in det skrift­li­ga ar­ren­de­av­ta­let för går­den som bi­la­ga.

Jord­bruks­sam­man­slut­ning­ar

Alla del­äga­re i sam­man­slut­ning­en mås­te upp­fyl­la vill­ko­ren för unga jord­bru­ka­re.

Jord­bru­ket in­ne­has av del­ägar­na i sam­man­slut­ning­en. Del­ägar­na i sam­man­slut­ning­en an­ses vara hu­vud­sak­li­ga fö­re­ta­ga­re när alla del­äga­re i sam­man­slut­ning­en upp­fyl­ler vill­ko­ren för unga jord­bru­ka­re och kan an­sö­ka om stöd­rät­tig­he­ter som unga jord­bru­ka­re åt del­ägar­na i sam­man­slut­ning­en. Alla del­äga­re mås­te upp­fyl­la ål­der­s­kra­vet.

Upp­ge del­ägar­na/en del­äga­re i jord­bruks­sam­man­slut­ning­en som sö­kan­de av stöd­rät­tig­he­ter. Upp­ge ge­nom an­sö­kan året för eta­ble­ring av jord­bruk som hu­vud­sak­lig fö­re­ta­ga­re. Om del­ägar­na i sam­man­slut­ning­en har eta­ble­rat sig som hu­vud­sak­li­ga fö­re­ta­ga­re vid oli­ka tid­punk­ter, upp­ge året då den förs­ta del­äga­ren in­led­de verk­sam­he­ten som hu­vud­sak­lig fö­re­ta­ga­re. Upp­ge sam­man­slut­ning­ens del­äga­re un­der Per­so­ner som är del­ak­ti­ga i går­den.

Läm­na som bi­la­ga till an­sö­kan in en över­lå­tel­se­hand­ling (kö­pe- el­ler gå­vo­brev) som vi­sar eta­ble­rings­året för jord­bru­ket och vem som äger går­den. Om går­den är ar­ren­de­rad, läm­na in det skrift­li­ga ar­ren­de­av­ta­let för går­den som bi­la­ga. Bi­fo­ga även en upp­da­te­rad ut­red­ning om sam­man­slut­ning­en. Ak­tu­ell in­for­ma­tion om de del­ak­ti­ga i sam­man­slut­ning­en ska fram­gå av bi­la­gor­na.

Oskif­tat döds­bo

Alla del­äga­re i döds­bo­et ska upp­fyl­la vill­ko­ren för unga jord­bru­ka­re.

Jord­bru­ket in­ne­has av ett döds­bo. Del­ägar­na i döds­bo­et an­ses fun­ge­ra som hu­vud­sak­li­ga fö­re­ta­ga­re om alla del­äga­re upp­fyl­ler vill­ko­ren för unga jord­bru­ka­re. Det går att an­sö­ka om stöd­rät­tig­he­ter i döds­bo­ets el­ler i del­ägar­nas namn. Alla del­äga­re mås­te upp­fyl­la ål­der­s­kra­vet.

Upp­ge döds­bo­et el­ler del­ägar­na/del­äga­re i döds­bo­et som sö­kan­de av stöd­rät­tig­he­ter. Upp­ge ge­nom an­sö­kan året för eta­ble­ring av jord­bruk som hu­vud­sak­lig fö­re­ta­ga­re. Om del­ägar­na i döds­bo­et har eta­ble­rat sig som hu­vud­sak­li­ga fö­re­ta­ga­re vid oli­ka tid­punk­ter, upp­ge året då den förs­ta del­äga­ren in­led­de verk­sam­he­ten som hu­vud­sak­lig fö­re­ta­ga­re. Upp­ge del­ägar­na i döds­bo­et un­der Per­so­ner som är del­ak­ti­ga i går­den.

Bi­fo­ga bo­upp­teck­ning­en el­ler en an­nan ak­tu­ell re­do­gö­rel­se om del­ägar­na i döds­bo­et till an­sö­kan. Ak­tu­ell in­for­ma­tion om del­ägar­na i döds­bo­et ska fram­gå av bi­la­gor­na.

Ak­tie­bo­lag

Jord­bru­ka­re som upp­fyl­ler vill­ko­ren för unga jord­bru­ka­re ska in­ne­ha över 50 % av ak­tie­bo­la­gets ak­ti­er och de ak­ti­er de äger ska ge över 50 % av ak­ti­er­nas rös­te­tal.

Då nämn­da vill­kor upp­fylls an­ses ak­tie­ägar­na fun­ge­ra som hu­vud­sak­li­ga fö­re­ta­ga­re och de kan an­sö­ka om stöd­rät­tig­he­ter för unga jord­bru­ka­re i ak­tie­bo­la­gets namn el­ler i nam­net på ak­tie­äga­re som upp­fyl­ler vill­ko­ren. Alla ak­tie­äga­re som upp­fyl­ler vill­ko­ret mås­te upp­fyl­la ål­der­s­kra­vet.

Upp­ge ak­tie­bo­la­get el­ler den/de ak­tie­äga­re som upp­fyl­ler vill­ko­ren som sö­kan­de av stöd­rät­tig­he­ter. Upp­ge ge­nom an­sö­kan året för eta­ble­ring av jord­bruk som hu­vud­sak­lig fö­re­ta­ga­re. Det är året då den förs­ta ak­tie­äga­ren som upp­fyl­ler vill­ko­ren har eta­ble­rat verk­sam­het som hu­vud­sak­lig fö­re­ta­ga­re. Upp­ge ak­tie­ägar­na som upp­fyl­ler vill­ko­ren un­der Per­so­ner som är del­ak­ti­ga i går­den.

Läm­na som bi­la­ga till an­sö­kan in en över­lå­tel­se­hand­ling (kö­pe- el­ler gå­vo­brev). Bi­fo­ga även han­dels­re­gis­ter­ut­drag, bo­lags­ord­ning­en och en ak­tie­ägar­för­teck­ning. Av bi­la­gor­na ska fram­gå ak­tu­el­la upp­gif­ter om ak­tie­bo­la­gets ak­tie­äga­res namn, fö­del­se­da­tum, an­ta­let ak­ti­er och den röst­rätt som ak­ti­er­na med­för.

An­delslag

Ma­jo­ri­te­ten (mer än hälf­ten) av med­lem­mar­na i an­delsla­get ska upp­fyl­la vill­ko­ren för unga jord­bru­ka­re.

Då nämn­da vill­kor upp­fylls an­ses med­lem­mar­na i an­delsla­get fun­ge­ra som hu­vud­sak­li­ga fö­re­ta­ga­re och de kan an­sö­ka om stöd­rät­tig­he­ter i an­delsla­gets namn el­ler i nam­net på med­lem­mar som upp­fyl­ler vill­ko­ren. Alla med­lem­mar som upp­fyl­ler vill­ko­ret mås­te upp­fyl­la ål­der­s­kra­vet.

Upp­ge an­delsla­get el­ler den/de med­lem­mar som upp­fyl­ler vill­ko­ren som sö­kan­de av stöd­rät­tig­he­ter.  Upp­ge ge­nom an­sö­kan året för eta­ble­ring av jord­bruk som hu­vud­sak­lig fö­re­ta­ga­re. Det är året då den förs­ta jord­bru­ka­ren som upp­fyl­ler vill­ko­ren har eta­ble­rat verk­sam­het som hu­vud­sak­lig fö­re­ta­ga­re. Upp­ge med­lem­mar­na som upp­fyl­ler vill­ko­ret un­der Per­so­ner som är del­ak­ti­ga i går­den.

Läm­na som bi­la­ga till an­sö­kan in en över­lå­tel­se­hand­ling (kö­pe- el­ler gå­vo­brev). Bi­fo­ga även en med­lems- och ägar­för­teck­ning. Av bi­la­gor­na ska fram­gå ak­tu­el­la upp­gif­ter om med­lem­mar­nas namn och fö­del­se­da­tum.

Kom­man­dit­bo­lag

Jord­bru­ka­re som upp­fyl­ler vill­ko­ren för unga jord­bru­ka­re är an­sva­ri­ga bo­lags­män och och de ut­gör en ma­jo­ri­tet (mer än hälf­ten) av de an­sva­ri­ga bo­lags­män­nen i bo­la­get.

Då nämn­da vill­kor upp­fylls an­ses bo­lags­män­nen fun­ge­ra som hu­vud­sak­li­ga fö­re­ta­ga­re och kan an­sö­ka om stöd­rät­tig­he­ter i kom­man­dit­bo­la­gets namn el­ler i nam­net på bo­lags­män som upp­fyl­ler vill­ko­ren. Alla bo­lags­män som upp­fyl­ler vill­ko­ret mås­te upp­fyl­la ål­der­s­kra­vet.

Upp­ge kom­man­dit­bo­la­get el­ler den bo­lags­man/de bo­lags­män som upp­fyl­ler vill­ko­ren som sö­kan­de av stöd­rät­tig­he­ter. Upp­ge ge­nom an­sö­kan året för eta­ble­ring av jord­bruk som hu­vud­sak­lig fö­re­ta­ga­re. Det är året då den förs­ta bo­lags­man som upp­fyl­ler vill­ko­ren har eta­ble­rat verk­sam­het som hu­vud­sak­lig fö­re­ta­ga­re. Upp­ge de bo­lags­män som upp­fyl­ler vill­ko­ren un­der Per­so­ner som är del­ak­ti­ga i går­den.

Läm­na som bi­la­ga till an­sö­kan in en över­lå­tel­se­hand­ling (kö­pe- el­ler gå­vo­brev). Bi­fo­ga även han­dels­re­gis­ter­ut­drag och bo­lags­av­tal. Av bi­la­gor­na ska fram­gå ak­tu­el­la upp­gif­ter om namn och fö­del­se­da­tum för samt­li­ga bo­lags­män samt vil­ka bo­la­gets an­sva­ri­ga bo­lags­män är.

Öp­pet bo­lag

Alla bo­lags­män ska upp­fyl­la vill­ko­ren för stöd till unga jord­bru­ka­re.

Bo­lags­män­nen i ett öp­pet bo­lag fun­ge­rar som hu­vud­sak­li­ga fö­re­ta­ga­re när alla del­äga­re upp­fyl­ler vill­ko­ren för stöd till unga jord­bru­ka­re och kan an­sö­ka om stöd­rät­tig­he­ter i det öpp­na bo­la­gets namn el­ler i del­ägar­nas namn. Alla bo­lags­män mås­te upp­fyl­la ål­der­s­kra­vet.

Upp­ge det öpp­na bo­la­get el­ler en el­ler fle­ra del­äga­re som sö­kan­de av stöd­rät­tig­he­ter. Upp­ge ge­nom an­sö­kan året för eta­ble­ring av jord­bruk som hu­vud­sak­lig fö­re­ta­ga­re. Det är året då den förs­ta bo­lags­man har eta­ble­rat verk­sam­het som hu­vud­sak­lig fö­re­ta­ga­re. Upp­ge alla bo­lags­män un­der Per­so­ner som är del­ak­ti­ga i går­den.

Läm­na som bi­la­ga till an­sö­kan in en över­lå­tel­se­hand­ling (kö­pe- el­ler gå­vo­brev). Bi­fo­ga även han­dels­re­gis­ter­ut­drag och bo­lags­av­tal. Av bi­la­gor­na ska fram­gå ak­tu­el­la upp­gif­ter om namn och fö­del­se­da­tum för alla bo­lags­män­nen.

Om du är osä­ker på vil­ka bi­la­gor du ska foga till an­sö­kan, kon­tak­ta all­tid NTM-cen­tra­len/Sta­tens äm­bets­verk på Åland och frå­ga råd.

3.3 Ägoreglering

* Lad­da ner ta­bel­len i pdf-for­mat

Stöd­rät­tig­he­ter kan be­vil­jas för stöd­be­rät­ti­gan­de are­al som har ökat på grund av ägo­re­gle­ring, även om stöd­rät­tig­he­ter år 2006 fast­ställ­des för en an­nan jord­bru­ka­re på ba­sis av den­na ut­öka­de are­al.

Stöd­rät­tig­he­ter kan sö­kas ti­di­gast ef­ter det att den are­al som om­fat­tats av ägo­re­gle­ring­en upp­fyl­ler kri­te­ri­er­na för jord­bruks­mark un­der ett helt ka­len­der­år.

Med ägo­re­gle­ring av­ses:

  1. ägo­by­te en­ligt 8 kap. i fas­tig­hets­bild­nings­la­gen (554/1995) och ny­skif­te en­ligt 9 kap. i sam­ma lag
  2. ägo­re­gle­ring en­ligt 23 § i la­gen om in­lö­sen av fast egen­dom och sär­skil­da rät­tig­he­ter (603/1977, den s.k. in­lös­nings­la­gen)
  3. ägo­re­gle­ring en­ligt 63 § i lands­vägs­la­gen (503/2005)
  4. ägo­by­te en­ligt 75 § i la­gen om en­skil­da vä­gar (560/2018)
  5. ägo­re­gle­ring en­ligt 2 § i la­gen om ägo­re­gle­ring­ar på grund av vat­ten­drags­pro­jekt (451/1988) (en änd­ring av 2 § träd­de i kraft 1.1.2012)
  6. ägo­re­gle­ring en­ligt 53 § i ban­la­gen (110/2007).

Med ägo­by­te en­ligt 8 kap. i fas­tig­hets­bild­nings­la­gen av­ses fri­vil­ligt ägo­by­te el­ler tvångs­by­te av ägor.

Med ny­skif­te en­ligt 9 kap. i fas­tig­hets­bild­nings­la­gen av­ses för­bätt­ring av fas­tig­he­ter­na och fas­tig­hets­in­del­ning­en. Ny­skif­ten kan för­rät­tas ock­så i av­sikt att för­bätt­ra väg­för­hål­lan­de­na och torr­lägg­ning­en på om­rå­det. Stöd­rät­tig­he­ter kan sö­kas ur re­ser­ven ef­ter det att den ny­skif­tes­plan som upp­gjorts vid ny­skif­tet har vun­nit laga kraft och går­den har till­trätt ägor­na i en­lig­het med ny­skif­tes­pla­nen. Stöd­rät­tig­he­ter kan be­vil­jas på ba­sis av ägo­re­gle­ring som det be­stämts om i ny­skif­tes­pla­nen.  De fas­tig­hets­för­rätt­ning­ar som an­ges i fas­tig­hets­bild­nings­la­gen för­rät­tas av lant­mä­te­ri­by­rå­er­na el­ler, i frå­ga om de­talj­pla­ne­om­rå­den, av fas­tig­hets­re­gis­ter­fö­ra­ren i om­rå­det.

Ägo­re­gle­ring en­ligt 23 § i la­gen om in­lö­sen av fast egen­dom och sär­skil­da rät­tig­he­ter kan för­rät­tas utan äga­rens el­ler mot­sva­ran­des sam­tycke. Då lö­ses om­rå­det in ge­nom be­slut av stats­rå­det och den be­hö­ri­ga myn­dig­he­ten är den lant­mä­te­ri­by­rå inom vars verk­sam­hets­om­rå­de den egen­dom som in­lö­sen gäl­ler finns.

Ägo­re­gle­ring en­ligt lands­vägs- och ban­la­gen kan ut­fö­ras utan sam­tycke av äga­ren el­ler mot­sva­ran­de. Om­rå­den och rät­tig­he­ter som be­hövs för vä­gar lö­ses in vid lands­vägs­för­rätt­ning­ar. Om­rå­den och rät­tig­he­ter som be­hövs för ban­håll­nings­be­hov lö­ses in och rät­tig­he­ter som hän­för sig till plan­kors­ning­ar änd­ras vid järn­vägs­för­rätt­ning­ar. Vid bå­de lands­vägs- och järn­vägs­för­rätt­ning­ar gäl­ler det att ut­re­da be­ho­vet av ägo­re­gle­ring­ar. Be­ho­vet av ägo­re­gle­ring ut­reds och av­görs dock ge­nom ny­skif­tes­för­rätt­ning en­ligt 68 § 2 mom. el­ler 67 § 4 mom. i fas­tig­hets­bild­nings­la­gen (554/1995) i stäl­let för vid en se­pa­rat lands­vägs- el­ler järn­vägs­för­rätt­ning, om för­rät­tan­det av ny­skif­te har in­letts vid tid­punk­ten för lands­vägs- el­ler järn­vägs­för­rätt­ning­en.

I sam­band med för­rätt­ning av en­skild väg (lag om en­skil­da vä­gar 560/2018 75 §) kan för­rätt­nings­män­nen utan sär­skilt för­ord­nan­de verk­stäl­la ägo­by­te el­ler över­fö­ring av om­rå­de, om det­ta krävs för an­lägg­ning av väg, in­drag­ning av väg, upp­hä­van­de av väg­rätt el­ler nå­gon an­nan änd­ring av väg­rät­ten, om den som sökt för­rätt­ning av en­skild väg el­ler äga­ren till om­rå­det i frå­ga så yr­kar, el­ler om det är vik­tigt att verk­stäl­la ägo­by­tet el­ler över­fö­ring­en av om­rå­den för att åstad­kom­ma en än­da­måls­en­lig fas­tig­hets­in­del­ning och det inte med­för be­ty­dan­de olä­gen­het för nå­gon.

Ägo­re­gle­ring kan verk­stäl­las, om ett i vat­ten­la­gen (587/2011) av­sett vat­ten­hus­håll­nings­pro­jekt med­för att

Som bi­la­ga ska vid den­na an­sök­nings­grund in­läm­nas ko­pi­or av hand­ling­ar som hän­för sig till ägo­re­gle­ring­en, ex­em­pel­vis en la­ga­kraft­vun­nen skif­tes­plan och kart­bi­la­gor.   Som bi­la­ga till an­sö­kan ska dess­utom läm­nas en fritt for­mu­le­rad skrift­lig ut­red­ning om hur ök­ning­en av den stöd­be­rät­ti­gan­de are­a­len har upp­stått (t.ex. sig­nu­men för de bas­skif­ten som kom­mit i re­spek­ti­ve ut­gått ur be­sitt­ning, täck­dik­ning av ut­falls­di­ke, flytt­ning av åker­väg, röj­ning av skogs­kant etc.).

Om du är osä­ker på vil­ka bi­la­gor du ska foga till an­sö­kan, kon­tak­ta all­tid NTM-cen­tra­len/Sta­tens äm­bets­verk på Åland och frå­ga råd.

3.4 AVTRPL- och AVSTÖL-förbindelsearealer

* Lad­da ner ta­bel­len i pdf-for­mat

Den av­trä­del­se­pen­sion som av­ses i grun­den är pen­sion som be­ta­lats en­ligt la­gen om av­trä­del­se­pen­sion 16/1974 (AV­TR­PL).  De sis­ta pen­sions­be­slu­ten som fat­ta­des i en­lig­het med den la­gen och om­fat­ta­de en för­bin­del­se att inte odla fat­ta­des 1992 (31.12.1992). För­bin­del­sen att inte odla kan i en del do­ku­ment ock­så gå un­der be­näm­ning­en ”för­bin­del­se om ned­lägg­ning av lant­bruks­pro­duk­tion” el­ler ”för­bin­del­se om ned­lägg­ning av jord­bruks­pro­duk­tion och för­sälj­nings­be­gräns­ning för åker” el­ler MA-för­bin­del­se. Den för­fatt­ning som tilläm­pas är 6 § 2 mom. 3 punk­ten i AV­TR­PL.

Det av­trä­del­se­stöd som av­ses i grun­den är stöd som be­ta­lats en­ligt la­gen om av­trä­del­se­stöd för lant­bruks­fö­re­ta­ga­re 1293/1994 (AV­STÖL). De sis­ta be­slu­ten om stöd­be­tal­ning som fat­ta­des i en­lig­het med den la­gen och om­fat­ta­de en för­bin­del­se att inte odla fat­ta­des 1999 (31.12.1999). För­bin­del­sen att inte odla kan i en del do­ku­ment ock­så gå un­der be­näm­ning­en ”för­bin­del­se om ned­lägg­ning av jord­bruks­pro­duk­tion och över­lå­tel­se­be­gräns­ning för åker”. Den för­fatt­ning som tilläm­pas är 12 § i AV­STÖL.

Med av­trä­da­re av­ses i la­gen om av­trä­del­se­pen­sion och la­gen om av­trä­del­se­stöd för lant­bruks­fö­re­ta­ga­re den som äger en gårds­bruksen­het el­ler en del där­av och var­ak­tigt upp­hör med att be­dri­va jord­bruk samt ma­ken/ma­kan till en så­dan per­son. Av­trä­da­re kal­las ock­så den som av­står från att be­dri­va lant­bruk och är lant­bruks­fö­re­ta­ga­re som äger en gårds­bruksen­het el­ler en del där­av, el­ler äk­ta make/maka el­ler ef­ter­le­van­de (än­ka/änk­ling) till en så­dan lant­bruks­fö­re­ta­ga­re.

I det här sam­man­hang­et be­teck­nas Lant­bruks­fö­re­ta­gar­nas pen­sions­an­stalt med för­kort­ning­en LPA.

3.4.1 För­bin­del­sen upp­hör att gäl­la i och med att av­trä­da­ren av­li­der el­ler fyl­ler 65 år

En för­bin­del­se att inte odla kan upp­hö­ra att gäl­la på många oli­ka sätt.  AV­STÖL-för­bin­del­ser att inte odla upp­hör att gäl­la i och med att av­trä­da­ren fyl­ler 65 år el­ler av­li­der fö­re det. AV­TR­PL-för­bin­del­ser att inte odla upp­hör att gäl­la i och med att av­trä­da­ren av­li­der. För­bin­del­sen upp­hör au­to­ma­tiskt att gäl­la, och LPA med­de­lar inte nå­got be­slut om sa­ken. Be­vis för de här upp­hö­ran­de­sät­ten (t.ex. äm­bets­be­vis) ska fo­gas till an­sö­kan om stöd­rät­tig­he­ter ur re­ser­ven. De be­stäm­mel­ser som tilläm­pas är 26 och 27 § i AV­STÖL samt 13 § i AV­TR­PL.

På ba­sis av en för­bin­del­se att inte odla som har upp­hört att gäl­la på nå­got av de ovan­nämn­da sät­ten kan stöd­rät­tig­he­ter be­vil­jas en jord­bru­ka­re som har kom­mit el­ler kom­mer i be­sitt­ning av den stöd­be­rät­ti­gan­de are­a­len ef­ter det att för­bin­del­sen att inte odla har upp­hört att gäl­la.  Om den jord­bru­ka­ren inte an­sö­ker om stöd­rät­tig­he­ter, kan nå­gon av dem som där­ef­ter kom­mer i be­sitt­ning av are­a­len an­sö­ka om så­da­na.

Stöd­rät­tig­he­ter kan be­vil­jas även i det fall att stöd­rät­tig­he­ter ti­di­ga­re har be­vil­jats på ba­sis av are­a­len i frå­ga. En och sam­ma jord­bru­ka­re kan dock be­vil­jas stöd­rät­tig­he­ter för en och sam­ma are­al en enda gång på ba­sis av an­sök­nings­grun­der­na AV­TR­PL el­ler AV­STÖL.

Ex­em­pel 5.
En AV­TR­PL-pen­sio­närs för­bin­del­se att inte odla löp­te ut 1.9.2013, när han av­led. Han hade 1.1.2010 ar­ren­de­rat ut sina åk­rar (10 ha) som om­fat­ta­des av för­bin­del­sen att inte odla till jord­bru­ka­re A i form av till­skotts­mark. Ar­ren­de­kon­trak­tet mel­lan AV­TR­PL-pen­sio­nä­ren och ar­ren­da­torn löp­te ut 31.12.2019. Döds­bo­et sål­de åk­rar­na till jord­bru­ka­re B 1.3.2020. Jord­bru­ka­re B kan an­sö­ka om stöd­rät­tig­he­ter ur den na­tio­nel­la re­ser­ven på ba­sis av de 10 hek­ta­ren.

Ock­så döds­bo­et skul­le ha kun­nat an­sö­ka om stöd­rät­tig­he­ter ur den na­tio­nel­la re­ser­ven. Jord­bru­ka­re A skul­le inte ha kun­nat an­sö­ka om stöd­rät­tig­he­ter ur den na­tio­nel­la re­ser­ven år 2012- 2019, ef­ter­som stöd­rät­tig­he­ter kan sö­kas av den jord­bru­ka­re som kom­mer i be­sitt­ning av den stöd­be­rät­ti­gan­de are­a­len ef­ter det att för­bin­del­sen att inte odla har upp­hört att gäl­la. Om jord­bru­ka­re A år 2020 hade fort­satt att bru­ka åk­rar­na med stöd av ett nytt ar­ren­de­av­tal, skul­le han i år ha kun­nat an­sö­ka om stöd­rät­tig­he­ter ur den na­tio­nel­la re­ser­ven.

Ex­em­pel 6.
En för­bin­del­se att inte odla (AV­STÖL) upp­hör­de att gäl­la 15.10.2012 i och med att av­trä­da­ren fyll­de 65 år. Per­so­nen i frå­ga sål­de de åk­rar (15 ha) som för­bin­del­sen att inte odla hade om­fat­tat till sin son 1.1.2020. So­nen bör­jar sam­ma år odla åk­rar­na, som är i od­lings­bart skick. So­nen kan an­sö­ka om stöd­rät­tig­he­ter ur den na­tio­nel­la re­ser­ven på ba­sis av 15 hek­tar 2020. Av­trä­da­ren skul­le själv inte ha kun­nat an­sö­ka om stöd­rät­tig­he­ter, ef­ter­som stöd­rät­tig­he­ter kan sö­kas av den jord­bru­ka­re som kom­mer i be­sitt­ning av den stöd­be­rät­ti­gan­de are­a­len ef­ter det att för­bin­del­sen att inte odla har upp­hört att gäl­la.

Som bi­la­ga ska vid det­ta sätt för för­bin­del­sens upp­hö­ran­de in­läm­nas en ut­red­ning om upp­hö­ran­det av för­bin­del­sen att inte odla (ex­em­pel­vis äm­bets­be­vis), en ut­red­ning om be­sitt­ning­en av den stöd­be­rät­ti­gan­de are­a­len (ex­em­pel­vis kö­pe­brev, ar­ren­de­av­tal, bo­upp­teck­ning) samt en ko­pia av för­bin­del­sen att inte odla.

Om du är osä­ker på vil­ka bi­la­gor du ska foga till an­sö­kan, kon­tak­ta all­tid NTM-cen­tra­len/Sta­tens äm­bets­verk på Åland och frå­ga råd.

3.4.2 För­bin­del­sen att inte odla upp­hör att gäl­la i och med att för­bin­del­se­a­re­a­len över­låts el­ler ar­ren­de­ras ut

En för­bin­del­se att inte odla kan upp­hö­ra att gäl­la ock­så i och med att för­bin­del­se­a­re­a­len över­låts el­ler ar­ren­de­ras ut.  Med över­lå­tel­se av­ses i det här sam­man­hang­et för­sälj­ning, gi­van­de i gå­va el­ler nå­gon an­nan var­ak­tig över­lå­tel­se.  När en för­bin­del­se att inte odla upp­hör att gäl­la i och med att för­bin­del­se­a­re­a­len över­låts el­ler ar­ren­de­ras ut, kan stöd­rät­tig­he­ter be­vil­jas bara om stöd­rät­tig­he­ter på ba­sis av are­a­len i frå­ga inte har be­vil­jats ti­di­ga­re.

En AV­STÖL-för­bin­del­se att inte odla upp­hör att gäl­la i och med att av­trä­da­ren säl­jer, ger i gå­va el­ler ar­ren­de­rar ut jord­bruks­mark som om­fat­tas av för­bin­del­sen till en jord­bru­ka­re som till­skotts­mark.  Jord­bru­ka­ren ska in­gå en od­lings­för­bin­del­se på minst fem år med LPA för att kun­na an­sö­ka om stöd­rät­tig­he­ter ur den na­tio­nel­la re­ser­ven.  För­bin­del­sen att inte odla an­ses ha upp­hört att gäl­la den dag då od­lings­för­bin­del­sen bör­jat. En ko­pia av od­lings­för­bin­del­sen ska läm­nas in som bi­la­ga till an­sö­kan. De be­stäm­mel­ser som tilläm­pas i frå­ga om upp­hö­ran­de­sät­tet är 9 § el­ler 10 § 1 el­ler 2 mom. i AV­STÖL. Som bi­la­ga ska även in­läm­nas en ut­red­ning om be­sitt­ning­en av den stöd­be­rät­ti­gan­de are­a­len (ex­em­pel­vis kö­pe- el­ler gå­vo­brev, ar­ren­de­av­tal).

En AV­TR­PL-för­bin­del­se att inte odla upp­hör att gäl­la i och med att av­trä­da­ren säl­jer, ger i gå­va el­ler ar­ren­de­rar ut jord­bruks­mark som om­fat­tas av för­bin­del­sen till en jord­bru­ka­re för jord­bruks­än­da­mål. För­bin­del­sen att inte odla an­ses ha upp­hört att gäl­la den dag då od­lings­för­bin­del­sen bör­jat. LPA med­de­lar ing­et be­slut om sa­ken och krä­ver inte att jord­bru­ka­ren in­går en od­lings­för­bin­del­se. Jord­bru­ka­ren kan an­sö­ka om stöd­rät­tig­he­ter ur den na­tio­nel­la re­ser­ven. Som be­vis för att för­bin­del­sen att inte odla har upp­hört att gäl­la an­vänds ar­ren­de­av­ta­let för för­bin­del­se­a­re­a­len el­ler ett kö­pe- el­ler gå­vo­brev. En ko­pia av det ska läm­nas in som bi­la­ga till an­sö­kan. Ock­så en ko­pia av be­slu­tet om be­vil­jan­de av AV­TR­PL-pen­sion ska läm­nas in som bi­la­ga till an­sö­kan. Den be­stäm­mel­se som tilläm­pas i frå­ga om upp­hö­ran­de­sät­tet är 13 § 1 mom. i AV­TR­PL så­dant det ly­der se­dan 1.1.2011.

För­bin­del­ser att inte odla kan upp­hö­ra att gäl­la ock­så på and­ra sätt, men de sät­ten är inte för­en­li­ga med an­sök­nings­grun­den i frå­ga och stöd­rät­tig­he­ter kan inte sö­kas på ba­sis av dem.

Ex­em­pel 7.
Mar­k­äga­ren har in­gått en för­bin­del­se att inte odla (AV­STÖL). Han ar­ren­de­ra­de ut sina åk­rar i od­lings­bart skick (15 ha) till en jord­bru­ka­re i grann­ska­pet som till­skotts­mark 1.1.2016-31.12.2020. Mar­k­äga­ren an­sök­te inte om fast­stäl­lan­de av stöd­rät­tig­he­ter 2006. Ar­ren­da­torn in­gick en fem­årig od­lings­för­bin­del­se med LPA be­träf­fan­de mar­k­äga­rens åk­rar för ti­den 1.1.2016–31.12.2020. Ar­ren­da­torn kan an­sö­ka om stöd­rät­tig­he­ter ur den na­tio­nel­la re­ser­ven på ba­sis av 15 hek­tar.

Ex­em­pel 8.
Mar­k­äga­ren har in­gått en för­bin­del­se att inte odla (AV­TR­PL). Mar­k­äga­ren an­sök­te inte om fast­stäl­lan­de av stöd­rät­tig­he­ter 2006. Han sål­de sina åk­rar od­lings­bart skick (10 ha) till jord­bru­ka­re A 1.3.2020. Jord­bru­ka­re A kan an­sö­ka om stöd­rät­tig­he­ter ur den na­tio­nel­la re­ser­ven på ba­sis av 10 hek­tar. Jord­bru­ka­re A be­hö­ver inte in­gå en fem­årig od­lings­för­bin­del­se med LPA, och LPA med­de­lar ing­et be­slut om för­sälj­ning­en ef­ter­som för­sälj­ning­en sked­de ef­ter 31.12.2010.

Som bi­la­ga ska vid det­ta sätt för för­bin­del­sens upp­hö­ran­de in­läm­nas de ovan­nämn­da do­ku­ment som är för­en­li­ga med sät­tet för upp­hö­ran­de.

Om du är osä­ker på vil­ka bi­la­gor du ska foga till an­sö­kan, kon­tak­ta all­tid NTM-cen­tra­len/Sta­tens äm­bets­verk på Åland och frå­ga råd.

3.5 20-åriga avtal om miljöspecialstöd

* Lad­da ner ta­bel­len i pdf-for­mat

För are­al som om­fat­tas av ett 20-årigt av­tal om mil­jöspe­ci­al­stöd fast­ställ­des inga stöd­rät­tig­he­ter 2006. När av­tals­pe­ri­o­den lö­per ut el­ler av­ta­let hävs kan stöd­rät­tig­he­ter ur den na­tio­nel­la re­ser­ven be­vil­jas för den stöd­be­rät­ti­gan­de jord­bruks­mar­ken som fri­görs.

Stöd­rät­tig­he­ter ska sö­kas se­nast vid den an­sök­nings­om­gång för till­del­ning av stöd­rät­tig­he­ter ur re­ser­ven som föl­jer ef­ter det att spe­ci­al­stöds­av­ta­let har löpt ut. Om stöd­rät­tig­he­ter­na söks se­na­re kan de inte läng­re be­vil­jas, för­ut­satt att för­se­ning­en inte be­ror på ett oöver­stig­ligt hin­der el­ler en ex­cep­tio­nell om­stän­dig­het.

Som bi­la­gor ska i sam­band med den här an­sök­nings­grun­den in­läm­nas en skrift­lig ut­red­ning om be­sitt­ning­en av den are­al som om­fat­tats av det spe­ci­al­stöds­av­tal som löpt ut (ex­em­pel­vis kö­pe­brev, ar­ren­de­av­tal) samt en skrift­lig ut­red­ning om spe­ci­al­stöds­av­ta­lets upp­hö­ran­de.
Om du är osä­ker på vil­ka bi­la­gor du ska foga till an­sö­kan, kon­tak­ta all­tid NTM-cen­tra­len/Sta­tens äm­bets­verk på Åland och frå­ga råd.

3.6 Domstolsbeslut eller administrativ bestämmelse av myndighet

* Lad­da ner ta­bel­len i pdf-for­mat

Stöd­rät­tig­he­ter el­ler ök­ning­ar av de­ras vär­de ska sö­kas se­nast vid den an­sök­nings­om­gång för till­del­ning av stöd­rät­tig­he­ter ur re­ser­ven som föl­jer på dom­sto­lens la­ga­kraft­vun­na be­slut el­ler den la­ga­kraft­vun­na ad­mi­ni­stra­ti­va be­stäm­mel­sen av en myn­dig­het.

Som bi­la­ga ska i sam­band med den här an­sök­nings­grun­den in­läm­nas en ko­pia av det la­ga­kraft­vun­na dom­stols­be­slu­tet el­ler av den la­ga­kraft­vun­na ad­mi­ni­stra­ti­va be­stäm­mel­sen av myn­dig­he­ten.

Om du är osä­ker på vil­ka bi­la­gor du ska foga till an­sö­kan, kon­tak­ta all­tid NTM-cen­tra­len/Sta­tens äm­bets­verk på Åland och frå­ga råd.

3.7 Oöverstigligt hinder (force majeure)

Oöver­stig­li­ga hin­der och ex­cep­tio­nel­la om­stän­dig­he­ter de­fi­ni­e­ras i Eu­ro­pa­par­la­men­tets och rå­dets för­ord­ning (EU) nr 1306/2013. Lis­tan är inte ut­töm­man­de, och var­je fall ska be­dö­mas för sig. Bland an­nat föl­jan­de de­fi­ni­e­ras som oöver­stig­li­ga hin­der och ex­cep­tio­nel­la om­stän­dig­he­ter:

  1. stöd­mot­ta­ga­rens död,
  2. lång­va­rig ar­bets­o­för­må­ga hos stöd­mot­ta­ga­ren,
  3. en all­var­lig na­tur­ka­ta­strof som i stor om­fatt­ning på­ver­kar jord­bruks­fö­re­ta­get,
  4. oav­sikt­lig för­stö­rel­se av bygg­na­der­na för djur på jord­bruks­fö­re­ta­get,
  5. en epi­zoo­ti el­ler en växt­sjuk­dom som drab­bar hela el­ler en del av stöd­mot­ta­ga­rens djur­be­sätt­ning re­spek­ti­ve grö­dor,
  6. ex­pro­pri­a­tion av hela el­ler en stor del av jord­bruks­fö­re­ta­get, om den­na inte kun­de för­ut­ses den dag då an­sö­kan läm­na­des in.

Om stöd­rät­tig­he­ter har upp­hävts me­dan ett oöver­stig­ligt hin­der på­gått från och med stö­dan­sö­kan år 2015, är det möj­ligt att an­sö­ka om nya stöd­rät­tig­he­ter ur den na­tio­nel­la re­ser­ven. Stöd­rät­tig­he­ter­na kan ha upp­hävts på föl­jan­de sätt på grund av att ett oöver­stig­ligt hin­der har på­gått:

  1. Det oöver­stig­li­ga hind­ret har bör­jat se­nast 12.5.2015 i frå­ga om an­mä­lan av stöd­be­rät­ti­gan­de jord­bruks­mark och stö­dan­sö­kan, och det har på­gått utan av­brott se­dan dess
  2. Det oöver­stig­li­ga hind­ret har bör­jat se­nast 15.6.2015 i frå­ga om över­fö­ring av stöd­rät­tig­he­ter, och det har på­gått utan av­brott se­dan dess.

När det oöver­stig­li­ga hind­ret upp­hör kan jord­bru­ka­ren an­sö­ka om stöd­rät­tig­he­ter ur den na­tio­nel­la re­ser­ven.

Som bi­la­ga ska vid den­na an­sök­nings­grund ges in en skrift­lig re­do­gö­rel­se för det oöver­stig­li­ga hind­ret el­ler den ex­cep­tio­nel­la om­stän­dig­he­ten (t.ex. ett lä­kar­in­tyg) och en re­do­gö­rel­se för in­ne­ha­vet av stöd­be­rät­ti­gan­de jord­bruks­mark (t.ex. ett kö­pe­brev).

Om du är osä­ker på vil­ka bi­la­gor du ska foga till an­sö­kan, kon­tak­ta all­tid NTM-cen­tra­len/Sta­tens äm­bets­verk på Åland och frå­ga råd.

An­sö­kan om stöds­rät­tig­he­ter ur den na­tio­nel­la re­ser­venVill­kor och an­vis­ning­ar för an­sö­kan 2020