2. Ansökan om EU:s djurbidrag

Del­ta i EU:s bi­drags­sys­tem för djur­bi­drag med an­mä­lan om del­ta­gan­de.

Du kan an­sö­ka om EU:s djur­bi­drag för nöt­kre­a­tur, får el­ler get­ter som är märk­ta och re­gi­stre­ra­de på ditt lä­gen­hets­sig­num i nöt­djurs­re­gist­ret el­ler får- och get­re­gist­ret.

Bi­drags­be­lop­pet be­stäms på ba­sis av de djur som är in­för­da i djur­re­gist­ren. Märk och re­gi­stre­ra alla går­dens djur i en­lig­het med gäl­lan­de för­fatt­ning­ar. Dju­ren ska fin­nas på den djur­håll­nings­plats som har an­mälts till djur­re­gist­ret.

Om du har läm­nat in an­mä­lan om del­ta­gan­de i EU:s djur­bi­drags­sys­tem år 2015 el­ler ef­ter det, be­hö­ver du inte läm­na in an­mä­lan på nytt. Du be­hö­ver inte an­sö­ka om bi­drag var­je år.

Om du är en ny stöd­sö­kan­de, an­mäl dig i Vi­put­jäns­tens an­sö­kan om del­ta­gan­de i djur­stöd el­ler med pap­pers­blan­kett 184 An­mä­lan om del­ta­gan­de/an­mä­lan om att del­ta­gan­det åter­tas i frå­ga om EU:s djur­bi­drag och na­tio­nel­la hus­djurs­stöd se­nast 15.6.2020.

Du kan kon­trol­le­ra att din an­mä­lan om del­ta­gan­de är i kraft på si­dan Hus­djurs­pro­duk­tion och mjölk i Vi­put­jäns­ten el­ler ge­nom att frå­ga din kom­muns lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het. Del­ta­gan­det i bi­drags­sys­te­met är i kraft tills vi­da­re. An­mä­lan om del­ta­gan­de upp­hör att gäl­la om bi­drags­sys­te­met upp­hör el­ler du läg­ger ner pro­duk­tio­nen och åter­tar din an­mä­lan om del­ta­gan­de.

Om du bör­jar hål­la och pro­du­ce­ra nöt­kre­a­tur, får el­ler get­ter till ex­em­pel i au­gus­ti 2020 ska du läm­na in an­mä­lan om del­ta­gan­de re­dan i sam­band med den an­sö­kan som slu­tar 15.6.2020, för att EU:s djur­bi­drag ska kun­na be­ta­las till din gård från och med au­gus­ti 2020.

Om du vill an­slu­ta dig till bi­drags­sys­te­met ef­ter stö­dan­sö­kan 2020, är det möj­ligt ge­nom att du läm­nar in an­mä­lan om del­ta­gan­de in­nan näs­ta års an­sö­kan lö­per ut. Då bör­jar ditt del­ta­gan­de i bi­drags­sys­te­met stöd­året 2021 och fort­sät­ter ef­ter det.

Läm­na in blan­ket­ter­na 156 An­mä­lan om över­fö­ring av hela går­dens be­sitt­ning och 462 An­mä­lan om del­ta­gan­de vid be­sitt­nings­över­fö­ring av en hel gård när an­mä­lan om del­ta­gan­det över­förs till över­ta­ga­ren i sam­band med be­sitt­nings­över­fö­ring av en hel gård, dvs. ge­ne­ra­tions­väx­ling, köp, ar­ren­de­ring el­ler änd­ring av bo­lags­for­men för en hel gård.

När en gårds­bruksen­het de­las el­ler när två el­ler fle­ra gårds­bruksen­he­ter slås sam­man (t.ex. döds­bon, sam­man­slut­ning­ar), och an­mä­lan om del­ta­gan­de inte över­förs, ska du läm­na in an­mä­lan om del­ta­gan­de på nytt.

Upp­ge var­je år all jord­bruks­mark som är i din be­sitt­ning, obe­ro­en­de av om du an­sö­ker om stöd för are­a­len el­ler inte (se An­mä­lan av jord­bruks­mark).

2.1    Att lämna in anmälan om deltagande

Du kan läm­na in an­mä­lan om del­ta­gan­de el­ekt­ro­niskt i Vi­put­jäns­ten el­ler på pap­pers­blan­kett 184 se­nast 15.6.2020. Den el­ekt­ro­nis­ka an­sö­kan är då öp­pen fram till klock­an 23.59.

Om du an­sö­ker om djur­bi­drag på en pap­pers­blan­kett ska du fö­re an­sök­nings­ti­dens ut­gång läm­na in an­mä­lan om del­ta­gan­de till lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten i den kom­mun där din gårds drift­scen­trum är be­lä­get el­ler där mer­par­ten av åk­rar­na finns. Om går­den inte har nå­got drift­scen­rum an­ses din gård lig­ga i det stöd­om­rå­de där mer­par­ten av åk­rar­na finns. En an­mä­lan om del­ta­gan­de som skick­ats per post an­ses ha in­kom­mit i rätt tid, om den har post­stämp­lats se­nast den sis­ta an­sök­nings­da­gen och ad­res­se­rats till lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten i den kom­mun där gårds­bruksen­he­ten är be­lä­gen.

2.2    För sent inlämnad anmälan om deltagande

Du kan läm­na in an­mä­lan om del­ta­gan­de för sent ef­ter an­sök­nings­ti­dens ut­gång på pap­pers­blan­kett 184.

Om nå­gon av föl­jan­de an­mäl­ning­ar för­se­nas med 1–25 ka­len­der­da­gar med­för det att be­lop­pet av djur­bi­drag mins­kar med 1 pro­cent per för­se­nad ar­bets­dag:

I ka­pi­tel 3 be­rät­tas om an­mä­lan av jord­bruks­mark och i ka­pi­tel 5 be­rät­tas om an­mä­lan om lam­nings­undan­tag och hon­get­ter­nas mjölk­mängd.

Med ar­bets­dag av­ses var­dag med un­dan­tag av lör­dag. I ka­len­der­da­gar in­räk­nas bå­de var­da­gar och helg­da­gar. Den för­se­na­de an­mä­lan om del­ta­gan­de sän­ker bi­dra­get för det år då an­mä­lan ges in till lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten.

Om din an­mä­lan om del­ta­gan­de el­ler nå­gon an­nan ob­li­ga­to­risk blan­kett för­se­nas med över 25 ka­len­der­da­gar av nå­gon an­nan or­sak än oöver­stig­ligt hin­der (for­ce ma­jeu­re) som kon­sta­te­rats vara god­tag­bart (se ka­pit­let om Oöver­stig­ligt hin­der och An­sök­nings­gui­de för jord­bru­kar­stöd), be­ta­las ing­et bi­drag för stöd­året. En an­mä­lan om del­ta­gan­de som du läm­nat in ef­ter för­se­nings­da­gar­na trä­der i kraft först till föl­jan­de stöd­år.

Ett oöver­stig­ligt hin­der ska be­vi­sas på ett god­tag­bart sätt. I fall av ett oöver­stig­ligt hin­der be­vil­jas bi­dra­get fast­än an­sö­kan är mera än 25 da­gar för­se­nad. Be­vis för oöver­stig­ligt hin­der och an­mä­lan om del­ta­gan­de ska än­då läm­nas in till kom­muns lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het inom 15 ar­bets­da­gar från den dag du kan läm­na in dem.

2.3    Återtagande av anmälan om deltagande

Du kan åter­ta din an­mä­lan om del­ta­gan­de i bi­drags­sys­te­met. An­nul­le­ring­en gäl­ler det djur­bi­drag som be­ta­las för hela stöd­året. Du kan allt­så inte an­nul­le­ra bi­dra­get för bara ett en­skilt djur, djur­grupp el­ler en av be­tal­nings­pos­ter­na, utan an­nul­le­ring­en gäl­ler det bi­drag som sökts med hela an­mä­lan om del­ta­gan­de.

Du kan åter­ta an­mä­lan om del­ta­gan­de i Vi­put­jäns­ten el­ler ge­nom att läm­na in pap­pers­blan­kett 184 till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het.

En an­mä­lan om del­ta­gan­de som du läm­nat in un­der pe­ri­o­den 15.7.2019 – 15.6.2020 samt un­der för­se­nings­da­gar­na är i kraft från och med stöd­året 2020.

Gil­tig­he­ten för an­mä­lan om del­ta­gan­de syns i Vi­put­jäns­ten på si­dan Hus­djurs­pro­duk­tion och mjölk. För de bi­drag som du an­nul­le­rat syns gil­tig­hets­årets sis­ta dag (t.ex. 31.12.2020). För det­ta år be­vil­jas du än­nu djur­bi­drag. I frå­ga om de djur­bi­drag vars an­mä­lan om del­ta­gan­de är i kraft står det tills vi­da­re i punk­ten för gil­tig­het.

2.4    Oöverstigligt hinder

Med­de­la all­tid till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het om du inte kan föl­ja vill­ko­ren för djur­bi­dra­get på grund av oöver­stig­ligt hin­der. Läm­na in be­vis på det oöver­stig­li­ga hind­ret till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het inom 15 ar­bets­da­gar från den tid­punkt då du kan läm­na in dem.

Du kan få djur­bi­drag fast­än du inte har kun­nat läm­na in an­mä­lan om del­ta­gan­de, an­mä­lan om jord­bruks­mark (blan­kett 102B) inom ut­satt tid el­ler an­nars inte kun­nat upp­fyl­la dina för­plik­tel­ser på grund av ett oöver­stig­ligt hin­der el­ler en ex­cep­tio­nell om­stän­dig­het.

Kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het av­gör om det har va­rit frå­ga om ett oöver­stig­ligt hin­der. Om till­freds­stäl­lan­de be­vis på ett oöver­stig­ligt hin­der inte har läm­nats in skrift­li­gen till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het inom fö­re­skri­ven tid, kan för­sum­mel­sen leda till att bi­dra­get mins­kas.

Bland an­nat föl­jan­de hän­del­ser kan god­kän­nas som oöver­stig­ligt hin­der:

2.5    Överföring av besittningen av hela gården

Med över­fö­ring av be­sitt­ning­en av en hel gård av­ses en si­tu­a­tion där går­dens samt­li­ga djur, all åker­are­al som går­den äger och går­dens alla pro­duk­tions­bygg­na­der över­förs till en enda ny in­ne­ha­va­re. All­tid när det är möj­ligt bör be­sitt­nings­över­fö­ring­ar av en hel gård för­läg­gas till bör­jan av året.

An­mä­lan om del­ta­gan­de kan över­fö­ras till över­ta­ga­ren om det är frå­gan om en över­fö­ring av be­sitt­ning­en av hela går­den. Över­fö­ring­en av be­sitt­nings­rät­ten ska ske se­nast 31.8.2020, var­vid EU:s djur­bi­drag be­ta­las till över­ta­ga­ren. Ut­red­ning­ar om över­fö­ring­en av be­sitt­nings­rät­ten, dvs. blan­ket­ter­na 156 och 462, ska ges in till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het inom 15 ar­bets­da­gar från be­sitt­nings­över­fö­ring­en av hela går­den.

Ob­ser­ve­ra att det vid över­fö­ring av be­sitt­ning­en till en hel gård som gjorts ef­ter 15.6.2020 en­dast går att över­fö­ra ett del­ta­gan­de som re­dan är i kraft till den nya be­sit­ta­ren.

Sö­kan­den kan inte läng­re by­tas ef­ter 31.8.2020.

Den nya äga­ren mås­te an­mä­la dju­ren i den nya går­dens (lä­gen­hets­sig­nu­mets) be­sitt­ning i nöt­djurs­re­gist­ret el­ler får- och get­re­gist­ret. An­mäl­ning­ar­na om änd­ring av be­sitt­ning­en av djur ska gö­ras till nöt­djurs­re­gist­ret el­ler får- och get­re­gist­ret inom 7 ka­len­der­da­gar. Djur­bi­drag sam­las till den nya går­den från och med det da­tum då dju­ren har no­te­rats i den nya går­dens (lä­gen­hets­sig­nu­mets) be­sitt­ning. Djur­bi­drag för slakt­djur kan be­ta­las till går­den när i tillägg med and­ra stöd­vill­ko­ren ock­så slakt­dju­rets be­sitt­nings­tid full­görs.

Ob­ser­ve­ra att man mås­te även upp­da­te­ra upp­gif­ter­na i djur­hål­lar­re­gist­ret så att de är ak­tu­el­la.

EU:s djur­bi­drag – an­vis­ning­ar för an­sö­kan år 2020Bi­drag för nöt­kre­a­tur, bi­drag för mjölk­kor och får- och get­bi­drag7.4.2020