3. Gemensamma villkor för djurbidrag

Läs här i ka­pi­tel 3 om de all­män­na vill­ko­ren för djur­bi­drag.

Läs om de bi­drags­spe­ci­fi­ka vill­kor i ka­pi­tel 4. Nöt­djurs­bi­drag och i ka­pi­tel 5. Får- och get­bi­drag.

3.1    Aktiv jordbrukare

Läs om vill­ko­ret för ak­tiv jord­bru­ka­re i An­sök­nings­gui­de för jord­bru­kar­stöd.

3.2    Anmälan av jordbruksmark

An­mäl all jord­bruks­mark som är i din be­sitt­ning, obe­ro­en­de av om du sö­ker stöd för are­a­len el­ler inte.

An­mäl jord­bruks­mar­ken i Vi­put­jäns­ten i den sam­la­de stö­dan­sö­kan el­ler på pap­pers­blan­kett 102B Stö­dan­sö­kans jord­bruks­skif­tes­blan­kett 2020 se­nast 15.6.2020. An­mäl ock­så ore­gi­stre­ra­de skif­ten un­der 0,05 hek­tar i punkt 3 på blan­ket­ten. Om du inte har jord­bruks­mark i din be­sitt­ning be­hö­ver blan­kett 102B inte läm­nas in.

Med­de­la ba­s­upp­gif­ter­na om går­den och upp­gif­ter­na om bas­skif­ten bara om det har bli­vit änd­ring­ar i upp­gif­ter­na om går­den till den­na del. Des­sa upp­gif­ter kan du med­de­la i Vi­put­jäns­ten el­ler med blan­ket­ter­na 101A Gårds­bruks­blan­kett 2020, 101D Del­ak­ti­ga i gårds­bruksen­he­ten samt 102A Stö­dan­sö­kans bas­skif­tes­blan­kett 2020 och 102C Änd­rings­blan­kett för bas­skif­ten 2020.

Om det vid över­vak­ning kon­sta­te­ras att du inte har an­mält all jord­bruks­mark vid stö­dan­sö­kan och dif­fe­ren­sen mel­lan den kon­sta­te­ra­de are­a­len (an­mäld are­al + are­al för de skif­ten som inte har an­mälts) och den an­mäl­da are­a­len är stör­re än 3 pro­cent av den kon­sta­te­ra­de are­a­len, kom­mer alla de av EU helt fi­nan­si­e­ra­de di­rek­ta stö­den att skä­ras ned med högst 3 pro­cent.

3.3    Tvärvillkor

För att du ska få djur­bi­drag krävs det att du iakt­tar tvär­vill­ko­ren un­der hela ka­len­der­året.

Tvär­vill­ko­ren är fö­re­skriv­na verk­sam­hets­krav samt krav på god jord­bruks­hävd och goda mil­jö­för­hål­lan­den. Tvär­vill­ko­ren för­ut­sät­ter att jord­bruks­mar­ken be­va­ras i god hävd med tan­ke på od­ling­en och mil­jön samt att fö­re­skriv­na verk­sam­hets­krav följs, vil­ket krä­ver att mil­jö­lag­stift­ning­en och lag­stift­ning­en om märk­ning och re­gi­stre­ring av djur ef­ter­levs. Tvär­vill­ko­ren in­ne­fat­tar ock­så an­mä­lan av djur­sjuk­do­mar, dju­rens väl­be­fin­nan­de, fo­der­sä­ker­het, vill­kor för an­vänd­ning­en av växt­skydds­me­del samt vill­kor för livs­me­dels­sä­ker­het. Om det upp­da­gas över­trä­del­ser av des­sa vill­kor kan det leda till på­följ­der för and­ra stöd som be­ta­las till går­den.

Mer in­for­ma­tion om tvär­vill­ko­ren in­går i Tvär­vill­kors­gui­den på Livs­me­dels­ver­kets webb­plats.

3.4    Förbjudna ämnen och illegalt innehav av ämnen

Du får inte an­vän­da otillåt­na till­växt­be­främ­jan­de äm­nen (hor­mo­ner och beta-an­ta­go­nis­ter) för att fö­da upp el­ler gö­da dina djur. En för­teck­ning över för­bjud­na äm­nen in­går i stats­rå­dets för­ord­ning 1054/2014 om för­bud mot an­vänd­ning­en av vis­sa lä­ke­me­dels­sub­stan­ser för djur. Du får inte hel­ler in­ne­ha des­sa äm­nen om inte ve­te­ri­nä­ren har or­di­ne­rat dem för be­hand­ling av dju­ren.

Om res­ter av för­bjud­na äm­nen på­träf­fas i dina djur el­ler om för­bjud­na äm­nen el­ler il­le­galt in­ne­hav av äm­nen i nå­gon som helst form på­träf­fas på din gård, be­ta­las inga EU-djur­bi­drag till din gård un­der det år då iakt­ta­gel­sen görs.

Om det vid två kon­trol­ler har kon­sta­te­rats an­vänd­ning av för­bjud­na till­växt­be­främ­jan­de äm­nen el­ler il­le­galt in­ne­hav av des­sa äm­nen på din gård, ute­sluts din gård från djur­bi­dra­gen för det år som kon­trol­len gäl­ler och de fyra ka­len­der­år som föl­jer på kon­trol­len.

3.5    Djurskydd

Dju­rens väl­be­fin­nan­de ska om­be­sör­jas i en­lig­het med djur­skydds­lag­stift­ning­en. Un­der­lå­tel­se att föl­ja be­stäm­mel­ser­na le­der till att alla EU:s di­rekt­stöd och EU:s del­fi­nan­si­e­ra­de stöd be­skärs via tvär­vill­ko­ren. Dju­rens väl­be­fin­nan­de över­va­kas sys­te­ma­tiskt som ett led i över­vak­ning­en av tvär­vill­kor.

Om jord­bru­ka­ren el­ler en fa­mil­je­med­lem som be­dri­ver fö­re­tags­verk­sam­het till­sam­mans med jord­bru­ka­ren har dömts för

be­vil­jas inga djur­bi­drag, och ett even­tu­ellt re­dan be­vil­jat bi­drag be­ta­las inte ut för det stöd­år då den be­hö­ri­ga myn­dig­he­ten har kon­sta­te­rat den gär­ning som lett till dom.

Om jord­bru­ka­ren har dömts till djur­håll­nings­för­bud be­ta­las inga djur­bi­drag för den tid djur­håll­nings­för­bu­det va­rar och inte för ti­den mel­lan året för gär­ning­en och den la­ga­kraft­vun­na do­men. Kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het av­bry­ter ut­be­tal­ning­en av bi­dra­gen i frå­ga till jord­bru­ka­ren när åtal­s­pröv­ning har in­letts i ären­det. Om myn­dig­he­ten re­dan har hun­nit be­ta­la ut bi­drag för den otillåt­na ti­den, åter­krävs det ut­be­tal­da stö­det från och med det stöd­år då gär­ning­en be­gicks.

3.6    Djurhållning enbart i syfte att erhålla bidrag

Går­dens pro­duk­tion ska mot­sva­ra bi­drags­sys­te­mets mål. Om det kon­sta­te­ras att du ar­ti­fi­ci­ellt och i strid med bi­drags­sys­te­mets mål har ska­pat de för­ut­sätt­ning­ar som krävs för att få bi­drag, kan du gå mis­te om djur­bi­dra­gen.

Vid be­hov ska du kun­na på­vi­sa att pro­duk­ter som fåtts från dju­ren har mark­nads­förts och gett in­koms­ter. Till ex­em­pel upp­föd­ning av tack­or för eget bruk el­ler som säll­skaps­djur är inte till­räck­lig pro­duk­tion för att du ska få bi­drag för tack­or.

EU:s djur­bi­drag – an­vis­ning­ar för an­sö­kan år 2020Bi­drag för nöt­kre­a­tur, bi­drag för mjölk­kor och får- och get­bi­drag7.4.2020