4. Nötdjursbidrag

Nöt­djurs­bi­drag är bi­drag för nöt­kre­a­tur och bi­drag för mjölk­kor. Re­gi­stre­ra dig som djur­hål­la­re in­nan du bör­jar hål­la djur. An­mäl rätt djur­håll­nings­plats för dju­ren.

Re­gi­stre­ra dju­ren i nöt­djurs­re­gist­ret på det lä­gen­hets­sig­num med vil­ket du an­sö­ker om nöt­djurs­bi­drag.

Gör all­tid re­gister­an­mäl­ning­ar­na om dju­ren inom 7 da­gar från hän­del­sen.

För­se­na­de an­mäl­ning­ar till nöt­djurs­re­gist­ret mins­kar det bi­drags­be­lopp som be­ta­las till dig. Ett djur vars re­gister­an­mä­lan har gjorts för sent för­kas­tas, och dess­utom be­stäms på­följ­der en­ligt över­vak­nings­be­stäm­mel­ser­na.

Be­ak­ta år 2020

4.1    Definitioner i samband med nötdjursbidrag

Med diko me­nas ett nöt­kre­a­tur som kal­vat och som är av kött­ras el­ler en så­dan kors­ning där kött­ra­sens an­del är minst 50 % (bi­la­ga 1. För­teck­ning över nöt­djurs­ra­ser). An­vänd­nings­sät­tet för di­kon i nöt­djurs­re­gist­ret är ”diko”.

Med di­ko­kvi­ga av­ses ett minst 8 må­na­der men högst 4 år gam­malt nöt­kre­a­tur av hon­kön som inte kal­vat och som är av kött­ras el­ler en så­dan kors­ning där kött­ra­sens an­del är minst 50 %. An­vänd­nings­sät­tet för di­ko­kvi­gan i nöt­djurs­re­gist­ret är ”diko”.

Med mjölk­ko av­ses ett nöt­kre­a­tur av mjöl­k­ras som an­vänds för mjölk­pro­duk­tion och som har kal­vat (bi­la­ga 1: För­teck­ning över nöt­djurs­ra­ser). An­vänd­nings­sät­tet för mjölk­kon i nöt­djurs­re­gist­ret är ”mjölk­pro­duk­tion”.

Med bi­drag för mjölk­kor av­ses det bi­drag som be­ta­las för mjölk­kor i stöd­om­rå­de AB.

Med gårds­bruksen­het av­ses alla de pro­duk­tions­en­he­ter som jord­bru­ka­ren le­der inom en med­lems­stats ter­ri­to­ri­um. Gårds­bruksen­he­tens lä­ge be­stäms av pro­duk­tions­en­he­tens drift­scen­trum från vil­ken gårds­bruksen­he­ten leds.

Med po­ten­ti­ellt bi­drags­be­rät­ti­gan­de djur av­ses ett djur som kan upp­fyl­la vill­ko­ren för bi­drags­be­rät­ti­gan­de un­der det ak­tu­el­la ka­len­der­året. Om ett po­ten­ti­ellt bi­drags­be­rät­ti­gan­de djur för­kas­tas vid kon­trol­len på­förs går­den på­följ­der i frå­ga om det nöt­djurs­bi­drag som be­ta­las.

Med nöt­kre­a­tur av­ses tam­bo­skap, bi­son och de­ras kors­ning­ar.

Med bi­drag för nöt­kre­a­tur av­ses bi­drag för tju­rar, stu­tar, di­kor, di­ko­kvi­gor, skär­gårdsk­vi­gor och slakt­kvi­gor.

Med djur­håll­nings­plats av­ses alla bygg­na­der, an­lägg­ning­ar och be­ten samt alla and­ra plat­ser där djur hålls, föds upp el­ler han­te­ras.

Att få av­kom­ma in­ne­bär ett nöt­kre­a­tur fö­der ef­ter nor­mal dräk­tig­hets­tid el­ler att det kas­tar kal­ven ef­ter minst 7 må­na­ders dräk­tig­het.

Med skär­gårdsk­vi­ga av­ses ett minst sex må­na­der men högst fyra år gam­malt nöt­kre­a­tur av hon­kön och av mjöl­k­ras el­ler ra­sen av Sim­men­tal som inte har kal­vat. An­vänd­nings­sät­tet för en skär­gårdsk­vi­ga i nöt­djurs­re­gist­ret är ”mjölk­pro­duk­tion”. Bi­drag för nöt­kre­a­tur kan be­ta­las för en skär­gårdsk­vi­ga bara om går­den är be­lä­gen i den ytt­re skär­går­den inom stöd­om­rå­de AB.

Med slakt­kvi­ga av­ses ett högst fyra år gam­malt slak­tat nöt­kre­a­tur av hon­kön som inte har kal­vat. Slakt­kvi­gans slakt­vikt är minst 170 kilo och i nöt­djurs­re­gist­ret är dess an­vänd­nings­sätt nå­got an­nat än ”diko” (T.ex. ”mjölk­pro­duk­tion” el­ler ”kött­pro­duk­tion”). Bi­drag för nöt­kre­a­tur be­ta­las för slakt­kvi­gor i AB-stöd­re­gi­o­nen, bort­sett från AB-re­gi­o­nens ytt­re skär­gård.

Med slakt­kvi­gans be­sitt­nings­tid av­ses en minst 60 dygns oav­bru­ten pe­ri­od inom de 90 dygn som fö­re­går slak­ten. Un­der des­sa 60 dygn är slakt­kvi­gan i den jord­bru­ka­res be­sitt­ning som an­sökt om bi­drag.

Med stöd­be­rät­ti­gan­de dag av­ses en dag då ett nöt­kre­a­tur har va­rit bi­drags­be­rät­ti­gat på går­den. På ba­sis av de stöd­be­rät­ti­gan­de da­gar­na be­ta­las bi­drag för mjölk­kor samt av bi­dra­gen för nöt­kre­a­tur alla and­ra bi­drag utom bi­dra­get för slakt­kvi­gor.

Med jord­bru­ka­re av­ses en fy­sisk el­ler ju­ri­disk per­son el­ler en grupp av fy­sis­ka el­ler ju­ri­dis­ka per­so­ner, som äger el­ler in­ne­har en gårds­bruksen­het och som be­dri­ver nöt­kre­a­turs­hus­håll­ning. Jord­bru­ka­ren ska fin­nas i myn­dig­he­tens re­gis­ter, dvs. jord­bru­ka­rens gårds­bruksen­het ska ha ett av myn­dig­he­ter­na till­de­lat lä­gen­hets­sig­num i lands­bygds­nä­rings­re­gist­ret. För be­vil­jan­de av EU:s djur­bi­drag för­ut­sätts inte att jord­bru­ka­ren bor på lä­gen­he­ten. Jord­bru­ka­rens ål­der på­ver­kar inte be­vil­jan­det av EU:s djur­bi­drag.

4.2    Bidrag för nötkreatur

Bi­drag för nöt­kre­a­tur be­ta­las i hela lan­det för tju­rar, stu­tar, di­kor och di­ko­kvi­gor.

Bi­drag för nöt­kre­a­tur be­ta­las för skär­gårdsk­vi­gor i AB-re­gi­o­nens ytt­re skär­gård.

Bi­drag för nöt­kre­a­tur be­ta­las för slakt­kvi­gor i AB-stöd­re­gi­o­nen, bort­sett från AB-re­gi­o­nens ytt­re skär­gård.

Bi­dra­get för nöt­kre­a­tur be­stäms ut­gå­en­de från nöt­djurs­re­gist­ret

Det ska säl­jas från din gård djur till livs el­ler till slakt och ock­så i öv­rigt iakt­ta gäng­se pro­duk­tions­sätt.

En för­ut­sätt­ning för be­tal­ning­en av bi­drag för nöt­kre­a­tur är att din gårds alla nöt­kre­a­tur, ock­så po­ten­ti­ellt bi­drags­be­rät­ti­gan­de djur, till ex­em­pel kal­var, är märk­ta och re­gi­stre­ra­de en­ligt gäl­lan­de be­stäm­mel­ser (se kap. Märk­ning och re­gi­stre­ring av nöt­kre­a­tur). Dju­ren ska fin­nas på den djur­håll­nings­plats som du an­mält.

4.2.1    Bidrag för nötkreatur för tjurar och stutar

Tju­rar och stu­tar be­ta­las bi­drag för nöt­kre­a­tur i hela lan­det.

Bi­drags­be­rät­ti­gan­de tju­rar och stu­tar är nöt­djur av han­kön som är minst 6 må­na­der men un­der 20 må­na­der gam­la och som föds upp i kött­pro­duk­tions­syf­te.

För tju­rar och stu­tar finns inga sär­skil­da krav på an­vänd­nings­sätt el­ler ras. Ock­så avel­stju­rar god­känns som bi­drags­be­rät­ti­gan­de djur.

En po­ten­ti­ellt bi­drags­be­rät­ti­gan­de tjur el­ler stut är ett nöt­kre­a­tur av han­kön som un­der stöd­året blir 6 må­na­der.

4.2.2    Bidrag för nötkreatur för dikor och dikokvigor

Bi­drag för nöt­kre­a­tur be­ta­las för di­kor och di­ko­kvi­gor i hela lan­det.

Bi­drags­be­rät­ti­gan­de di­kor är nöt­kre­a­tur som är av kött­ras el­ler till minst 50 pro­cent av kött­ras och som har kal­vat (se Bi­la­ga 1. Nöt­djurs­ra­ser) och bi­son. En diko ska i nöt­djurs­re­gist­ret ha an­vänd­nings­sät­tet ”diko”.

En diko ska kal­va un­der stöd­året el­ler ha kal­vat minst en gång un­der de två fö­re­gå­en­de åren.

Bi­drags­be­rät­ti­gan­de di­ko­kvi­gor är nöt­kre­a­tur av hon­kön som är minst 8 må­na­der men högst 4 år gam­la och som är av kött­ras el­ler till minst 50 pro­cent av kött­ras. En di­ko­kvi­ga har inte kal­vat. En di­ko­kvi­ga har an­vänd­nings­sät­tet ”diko” i nöt­djurs­re­gist­ret.

En di­ko­kvi­ga som inte kal­vat sam­lar inte läng­re bi­drag för nöt­kre­a­tur när den har fyllt 4 år. En di­ko­kvi­ga blir en bi­drags­be­rät­ti­gan­de diko när den har kal­vat för förs­ta gång­en.

Obs. En kvi­ga kan be­ta­las bara ett bi­drag för nöt­kre­a­tur som kvi­ga (dvs. bi­drag för nöt­kre­a­tur som di­ko­kvi­ga, som slakt­kvi­ga el­ler som skär­gårdsk­vi­ga). Ex­em­pel: Om det för ett djur re­dan har be­ta­lats bi­drag för nöt­kre­a­tur i egen­skap av di­ko­kvi­ga, be­ta­las dju­ret inte bi­drag för nöt­kre­a­tur som slakt­kvi­ga. Med kvi­gans an­vänd­nings­sätt (se av­snit­tet om An­vänd­nings­sätt) kan du på­ver­ka vil­ket bi­drag för nöt­kre­a­tur som be­ta­las för dju­ret.

En po­ten­ti­ellt bi­drags­be­rät­ti­gan­de diko är ett nöt­kre­a­tur av hon­kön som är av kött­ras, är över 4 år och inte har kal­vat el­ler en diko som inte har kal­vat un­der stöd­året el­ler minst en gång un­der de två fö­re­gå­en­de åren.

En po­ten­ti­ellt bi­drags­be­rät­ti­gan­de di­ko­kvi­ga är en kvi­ga av kött­ras som blir 8 må­na­der un­der stöd­året.

Ras

Som diko och di­ko­kvi­ga god­känns ett nöt­kre­a­tur som är

En för­teck­ning över mjölk- och kött­ra­ser in­går som bi­la­ga 1. Nöt­kre­a­turs­ra­ser.

Du ska vid be­hov kun­na be­vi­sa di­kons el­ler di­ko­kvi­gans här­stam­ning.

Användningssätt

När det gäl­ler bi­dra­get för nöt­kre­a­tur krävs ett be­stämt an­vänd­nings­sätt för di­kor och kvi­gor i nöt­djurs­re­gist­ret. Fäst upp­märk­sam­het fram­för allt på va­let av rätt an­vänd­nings­sätt för kvi­gor. An­vänd­nings­sät­tet in­ver­kar på vil­ket bi­drag som be­ta­las för kvi­gan.

Ta­bell 1. Krav på an­vänd­nings­sätt i sam­band med bi­drag för nöt­kre­a­tur

För­säk­ra att kvi­gans an­vänd­nings­sätt är rätt se­nast 31.1.2021. An­vänd­nings­sätt be­stäm­mer vil­ket bi­drag för nöt­kre­a­tur som be­ta­las för dju­ret.

Om du ex­em­pel­vis i AB-re­gi­o­nen kö­per en kvi­ga av kött­ras som fyllt 8 må­na­der för upp­föd­ning till slakt­kvi­ga, ska du frå­ga säl­ja­ren vil­ket an­vänd­nings­sätt som an­getts för kvi­gan i nöt­djurs­re­gist­ret. Om du vill ha bi­drag för nöt­kre­a­tur för en slakt­kvi­ga ska du änd­ra kvi­gans an­vänd­nings­sätt till ”kött­pro­duk­tion”. Ock­så säl­ja­ren mås­te änd­ra an­vänd­nings­sät­tet till kött­pro­duk­tion. Om kvi­gans an­vänd­nings­sätt är ”diko” kan den ha be­ta­lats el­ler kom­ma att be­ta­las bi­drag för nöt­kre­a­tur som di­ko­kvi­ga, och då är dju­ret inte be­rät­ti­gat till bi­drag för nöt­kre­a­tur som slakt­kvi­ga.

För en kvi­ga kan be­ta­las bara ett bi­drag för nöt­kre­a­tur som kvi­ga (bi­drag för nöt­kre­a­tur som di­ko­kvi­ga, bi­drag för nöt­kre­a­tur som slakt­kvi­ga el­ler bi­drag för nöt­kre­a­tur som skär­gårdsk­vi­ga). Om det till ex­em­pel för ett djur har be­ta­lats bi­drag för nöt­kre­a­tur som di­ko­kvi­ga, be­ta­las dju­ret inte bi­drag för nöt­kre­a­tur som slakt­kvi­ga.

De na­tio­nel­la nöt­djurs­stö­den på­ver­kas inte av de bi­drag för nöt­kre­a­tur som be­ta­lats för dju­ren. Till ex­em­pel kan du i stöd­re­gi­on C få bå­de bi­drag för nöt­kre­a­tur för di­ko­kvi­gor och na­tio­nellt stöd för nöt­kre­a­tur för sam­ma di­ko­kvi­ga.

Kalvning och gängse produktionssätt

Gäng­se pro­duk­tions­sätt ska föl­jas på din gård om du an­sö­ker om bi­drag för nöt­kre­a­tur. Din gård ska säl­ja nöt­djur till livs el­ler för slakt.

En diko är bi­drags­be­rät­ti­gan­de om den har kal­vat minst en gång un­der stöd­året el­ler de två fö­re­gå­en­de åren. Kast­ning räk­nas som kalv­ning om dräk­tig­he­ten va­rat minst 7 må­na­der.

Om di­kon inte har kal­vat re­gel­bun­det sam­las inte stöd­be­rät­ti­gan­de da­gar och bi­drag för nöt­kre­a­tur för dju­ret. Dju­ret för­lo­rar inte sitt bi­drags­be­rät­ti­gan­de för gott fast det inte kal­vat, ifall det kal­var i fort­sätt­ning­en. När dju­ret kal­var bör­jar stöd­be­rät­ti­gan­de da­gar åter sam­las för dju­ret.

Upp­gif­ter­na om kalv­ning­en kon­trol­le­ras i nöt­djurs­re­gist­ret. Om kal­ven dör in­nan den öron­märkts el­ler om kon kas­tat då dräk­tig­he­ten va­rat i minst 7 må­na­der ska du an­mä­la till nöt­djurs­re­gist­ret att kal­ven dött, så att kalv­ning­en kan be­ak­tas i frå­ga om nöt­kre­a­tu­rets bi­drags­be­rät­ti­gan­de.

Iakt­ta gäng­se pro­duk­tions­sätt om du an­sö­ker om bi­drag för nöt­kre­a­tur för di­kor el­ler di­ko­kvi­gor. För att en diko ska vara bi­drags­be­rät­ti­gan­de ska ge di åt sin kalv. Di­kons kal­var ska fö­das upp för kött­pro­duk­tion el­ler för ut­ök­ning av di­ko­pro­duk­tio­nen. Ock­så avels­di­kor god­känns som bi­drags­djur om syf­tet med de­ras upp­föd­ning är att ut­öka kött- el­ler di­ko­pro­duk­tio­nen och om de­ras an­vänd­nings­sätt i nöt­djurs­re­gist­ret an­teck­nats som ”diko”.

4.2.3    Bidrag för nötkreatur för en slaktkviga

Bi­drag för nöt­kre­a­tur för slakt­kvi­gor be­ta­las i AB-stöd­re­gi­o­nen, bort­sett från den ytt­re skär­går­den i AB-stöd­re­gi­o­nen.

Bi­dra­get för nöt­kre­a­tur för slakt­kvi­gor be­stäms en­ligt an­ta­let slak­ta­de kvi­gor som du haft i din be­sitt­ning. Bi­drag för nöt­kre­a­tur för slakt­kvi­gor får du för ett djur som har slak­tats un­der året 2020.

För att du ska kun­na få bi­drag för nöt­kre­a­tur för slakt­kvi­gor för en slakt­kvi­ga ska den vara i din be­sitt­ning oav­bru­tet un­der minst 60 av de 90 dyg­nen fö­re slak­ten. Be­sitt­nings­ti­den sä­ker­stäl­ler att bi­dra­get för nöt­kre­a­tur för slakt­kvi­gor be­ta­las till kvi­gans upp­fö­da­re och inte t.ex. till för­med­la­ren. Upp­gif­ter­na om kvi­gans be­sitt­ning fås från nöt­djurs­re­gist­ret. Se till att upp­gif­ter­na i nöt­djurs­re­gist­ret är upp­da­te­ra­de och att an­mäl­ning­ar­na görs som de ska.

Upp­gif­ter­na om den slak­ta­de kvi­gan häm­tas di­rekt ur nöt­djurs­re­gist­ret på ba­sis av slak­te­ri­ets slak­t­an­mä­lan.

En bi­drags­be­rät­ti­gan­de slakt­kvi­ga är ett nöt­kre­a­tur av hon­kön som inte kal­vat och som har slak­tats vid högst fyra års ål­der. An­vänd­nings­sät­tet för kvi­gan i nöt­djurs­re­gist­ret ska vara nå­got an­nat än ”diko” (t.ex. ”kött­pro­duk­tion” el­ler ”mjölk­pro­duk­tion”).

Slakt­kvi­gans slakt­vikt ska vara minst 170 ki­lo­gram.

Bi­drag för nöt­kre­a­tur be­ta­las en­dast för slakt­kvi­gor som slak­tats vid ett slak­te­ri som har an­mält sig till Livs­me­dels­ver­ket. En för­teck­ning över slak­te­ri­er som an­mält sig till Livs­me­dels­ver­kets bi­drags­sys­tem finns på Livs­me­dels­ver­kets webb­plats.

Slakt­krop­par­na ska vid kött­be­sikt­ning­en ha kon­sta­te­rats vara tjän­li­ga som män­ni­sko­fö­da. Bi­drag be­ta­las inte för en kropp som har kas­se­rats helt och hål­let vid slak­ten. Om krop­pen har kas­se­rats på grund av att slak­te­ri­et har be­gått ett fel vid slakt­ning­en på så sätt att slakt­lik­vid har be­talts för dju­ret, kan bi­drag be­ta­las för slakt­krop­pen. Bi­drag be­vil­jas inte för ett djur som dör un­der trans­por­ten el­ler i slak­te­ri­ets djur­s­tall.

Obs.

En po­ten­ti­ellt bi­drags­be­rät­ti­gan­de slakt­kvi­ga är ett nöt­kre­a­tur av hon­kön som un­der stöd­året blir 12 må­na­der.

Bi­drag för nöt­kre­a­tur för slakt­kvi­gor be­ta­las i sin hel­het i sam­band med be­tal­ning­en av den and­ra pos­ten av bi­dra­get för nöt­kre­a­tur.

4.2.4    Bidrag för nötkreatur för skärgårdskvigor

Bi­drag för nöt­kre­a­tur för skär­gårdsk­vi­gor be­ta­las i den ytt­re skär­går­den.

En bi­drags­be­rät­ti­gan­de skär­gårdsk­vi­ga är ett minst sex må­na­der men högst fyra år gam­malt nöt­kre­a­tur av hon­kön som inte kal­vat. Skär­gårdsk­vi­gan en kvi­ga av mjöl­k­ras (se bi­la­ga 1. Nöt­kre­a­turs­ra­ser) el­ler en kvi­ga av ra­sen Sim­men­tal.

An­vänd­nings­sät­tet i nöt­djurs­re­gist­ret är ”mjölk­pro­duk­tion”.

Obs. För en kvi­ga kan be­ta­las bara ett bi­drag för nöt­kre­a­tur (bi­drag för nöt­kre­a­tur som di­ko­kvi­ga, slakt­kvi­ga el­ler skär­gårdsk­vi­ga).

En po­ten­ti­ellt bi­drags­be­rät­ti­gan­de skär­gårdsk­vi­ga är ett nöt­kre­a­tur av hon­kön som är av mjöl­k­ras och som blir 6 må­na­der un­der stöd­året.

4.3    Bidrag för mjölkkor

Bi­drag för mjölk­kor be­ta­las i AB-stöd­re­gi­o­nen.

Be­lop­pet av bi­drag för mjölk­kor be­stäms på ba­sis av de stöd­be­rät­ti­gan­de da­gar­na för de djur som va­rit i din be­sitt­ning. De stöd­be­rät­ti­gan­de da­gar­na häm­tas från nöt­djurs­re­gist­ret. Bi­drag för mjölk­kor till fullt be­lopp kan du få för en mjölk­ko som be­rät­ti­gat till bi­drag och fun­nits på din gård hela året 2020.

För be­tal­ning av bi­drag för mjölk­kor för­ut­sätts att din gårds mjölk­kor och po­ten­ti­ellt bi­drags­be­rät­ti­gan­de kal­var och kvi­gor, är märk­ta och re­gi­stre­ra­de en­ligt de gäl­lan­de be­stäm­mel­ser­na (se ka­pit­let Märk­ning och re­gi­stre­ring av nöt­djur). Dess­utom mås­te dju­ren fin­nas på den djur­håll­nings­plats som an­mälts.

En mjölk­ko ska kal­va minst en gång un­der stöd­året el­ler en gång un­der de två fö­re­gå­en­de åren.

En bi­drags­be­rät­ti­gan­de mjölk­ko är ett nöt­kre­a­tur av mjöl­k­ras som kal­vat och som an­vänds för mjölk­pro­duk­tion. Mjöl­kra­ser­na finns för­teck­na­de i bi­la­ga 1. Nöt­kre­a­turs­ra­ser.

I nöt­djurs­re­gist­ret är an­vänd­nings­sät­tet för en mjölk­ko ”mjölk­pro­duk­tion”.

Du ska vid be­hov kun­na be­vi­sa kons här­stam­ning.

En po­ten­ti­ellt bi­drags­be­rät­ti­gan­de mjölk­ko är ett nöt­kre­a­tur av hon­kön som är av mjöl­k­ras och som blir 24 må­na­der un­der stöd­året el­ler en mjölk­ko som inte har kal­vat un­der stöd­året el­ler minst en gång un­der de två fö­re­gå­en­de åren.

Kalvning och gängse produktionssätt

På din gård ska gäng­se pro­duk­tions­sätt föl­jas om du an­sö­ker om bi­drag för mjölk­kor. I gäng­se pro­duk­tions­sätt för mjölk­kor in­går re­gel­bun­den kalv­ning och mjölk­pro­duk­tion. En mjölk­gård ska le­ve­re­ra mjölk för för­sälj­ning el­ler för­äd­la mjöl­ken.

Med re­gel­bun­den kalv­ning av­ses att kon har kal­vat minst en gång un­der stöd­året el­ler de två fö­re­gå­en­de åren.

Om en ko inte har kal­vat re­gel­bun­det sam­lar den inte stöd­be­rät­ti­gan­de da­gar och inte bi­drag för mjölk­kor. Kon för­lo­rar inte sitt er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de för gott fast den inte kal­vat, om den kal­var i fort­sätt­ning­en. När kon åter kal­var bör­jar den igen sam­la stöd­be­rät­ti­gan­de da­gar.

En mjölk­ko är bi­drags­be­rät­ti­gan­de om den har kal­vat minst en gång. Kast­ning räk­nas som kalv­ning om dräk­tig­he­ten va­rat minst 7 må­na­der.

Upp­gif­ter­na om kalv­ning­en kon­trol­le­ras i nöt­djurs­re­gist­ret. Om kal­ven dör in­nan den öron­märks el­ler kon kas­tat då dräk­tig­he­ten va­rat i minst 7 må­na­der ska du an­mä­la till nöt­djurs­re­gist­ret att kal­ven dött, så att kalv­ning­en kan be­ak­tas i frå­ga om mjölk­kons bi­drags­be­rät­ti­gan­de.

4.4    Märkning och registrering av nötkreatur
4.4.1    Registrering som djurhållare

Re­gi­stre­ra dig som djur­hål­la­re i djur­hål­lar­re­gist­ret in­nan du bör­jar hål­la djur. An­mäl dig som djur­hål­la­re hos den lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het i vars verk­sam­hets­om­rå­de dju­rens hu­vud­sak­li­ga djur­håll­nings­plats är be­lä­gen.

Bi­drag be­ta­las inte om du inte har re­gi­stre­rat dig som djur­hål­la­re.

4.4.2    Öronmärken

Märk går­dens nöt­kre­a­tur på ve­der­bör­ligt sätt med öron­mär­ken som god­känts av Livs­me­dels­ver­ket.

4.4.3    Registrering av djur

Re­gi­stre­ra går­dens alla djur på ditt lä­gen­hets­sig­num i nöt­djurs­re­gist­ret. Håll upp­gif­ter­na upp­da­te­ra­de.

An­mäl bl.a. föds­lar, köp, ut­mönst­ring­ar och för­flytt­ning­ar till nöt­djurs­re­gist­ret inom 7 da­gar från hän­del­sen.

Kor­ri­ge­ra ome­del­bart fel el­ler bris­ter som du upp­täckt i nöt­djurs­re­gist­ret.

Födelse

Fö­del­se­går­den ska re­gi­stre­ra kal­var­na i nöt­djurs­re­gist­ret inom 7 da­gar från fö­del­sen. Nöt­kre­a­tur får inte flyt­tas från den djur­håll­nings­plats där de fötts förr­än de är re­gi­stre­ra­de. Kö­pa­re får inte ta emot ore­gi­stre­ra­de kal­var. Ett djur som har fötts på går­den och vars fö­del­se­hän­del­se inte har an­mälts inom 7 da­gar el­ler fö­del­se­hän­del­sen har an­mälts fel­ak­tigt till nöt­djurs­re­gist­ret kan leda till att djur­bi­dra­get mins­kas.

Andra händelser

Alla hän­del­ser som gäl­ler nöt­kre­a­tur, så­som köp, för­sälj­ning, kalv­ning el­ler flytt­ning till and­ra djur­håll­nings­plat­ser, ska an­mä­las till nöt­djurs­re­gist­ret inom 7 da­gar från hän­del­sen. Till ex­em­pel när ett nöt­kre­a­tur säljs till en an­nan gård till livs ska bå­de kö­pa­ren och säl­ja­ren gö­ra en egen an­mä­lan om hän­del­sen till nöt­djurs­re­gist­ret. Om ett djur har köpts till går­den el­ler av­lägs­nats från går­den, men hän­del­sen an­ting­en inte an­mälts inom 7 da­gar el­ler hän­del­sen har an­mälts orik­tigt till nöt­djurs­re­gist­ret, med­för det­ta att djur­bi­dra­get mins­kas.

Gör upp ett skrift­ligt av­tal, kvit­to el­ler mot­sva­ran­de do­ku­ment om djur­köp mel­lan går­dar. Här ska åt­min­sto­ne näm­nas:

De ovan nämn­da av­ta­len och kvit­to­na kon­trol­le­ras vid över­vak­ning­en. Med hjälp av des­sa av­tal och kvit­ton kan man sä­ker­stäl­la att an­teck­ning­ar­na i nöt­kre­a­turs­för­teck­ning­en och i nöt­djurs­re­gist­ret stäm­mer.

4.4.4    Nötkreatursförteckning

Du be­hö­ver inte upp­rätt­hål­la en skild nöt­kre­a­turs­för­teck­ning, om du re­gi­stre­rar hän­del­ser­na el­ekt­ro­niskt di­rekt i nöt­djurs­re­gist­ret inom 7 da­gar.För en nöt­kre­a­turs­för­teck­ning en­ligt djur­art och djur­håll­nings­plats över de djur du äger el­ler be­sit­ter. För­teck­ning­en ska hål­las upp­da­te­rad an­ting­en på en pap­pers­blan­kett el­ler i el­ekt­ro­niskt for­mat så att den vid be­hov kan vi­sas upp för till­syns­myn­dig­he­ten. För in upp­gif­ter­na i nöt­kre­a­turs­för­teck­ning­en inom 3 da­gar från hän­del­sen.

Spa­ra nöt­kre­a­turs­för­teck­ning­en (in­klu­si­ve alla av­ta­len och kvit­to­na) minst un­der stöd­året och de fyra på­föl­jan­de ka­len­der­åren.

När­ma­re an­vis­ning­ar om märk­ning och re­gi­stre­ring av nöt­kre­a­tur hit­tar du på Livs­me­dels­ver­kets webb­plats.

4.5    Hur en försenad registeranmälan inverkar på rätten till bidrag för ett nötkreatur

När det gäl­ler djur­bi­drag in­går iakt­ta­gan­det av be­stäm­mel­ser­na om märk­ning och re­gi­stre­ring i bi­drags­vill­ko­ren. Av den an­led­ning­en mås­te re­gister­an­mäl­ning­ar­na gö­ras inom 7 da­gar från hän­del­sen.

Iakt­ta­gan­det av ti­der­na för an­mä­lan om an­komst och av­lägs­nan­de in­ver­kar på dju­rets rätt till bi­drag. Om an­mä­lan till re­gist­ret görs t.o.m. en enda dag för sent, be­ta­las inte det bi­drag som dju­ret sam­lat för stöd­året.

För­se­na­de an­mäl­ning­ar till nöt­djurs­re­gist­ret om an­komst och av­lägs­nan­de mins­kar det bi­drags­be­lopp som be­ta­las till dig. Ett djur vars re­gister­an­mä­lan har för­se­nats för­kas­tas, och dess­utom be­stäms på­följ­der en­ligt över­vak­nings­be­stäm­mel­ser­na. An­mäl­ning­ar om an­komst och av­lägs­na­de är till ex­em­pel fö­del­se, köp, för­sälj­ning till livs, för­sälj­ning till slakt, im­port och ex­port.

An­mäl­ning­ar som in­ver­kar på dju­rets bi­drags­be­rät­ti­gan­de mås­te vara i skick se­nast på dju­rets förs­ta bi­drags­be­rät­ti­gan­de dag. Des­sa da­gar är t.ex. för di­kor och mjölk­kor da­gen för kalv­ning el­ler för tju­rar och kvi­gor den dag då dju­ret upp­når den und­re ål­ders­grän­sen, dvs. fyl­ler 6 må­na­der el­ler 8 må­na­der. Dess­utom kan dju­rets rätt till bi­drag bör­ja på årets förs­ta dag 1.1 (om rät­ten till bi­drag fort­sät­ter från fö­re­gå­en­de år) el­ler på den dag dju­ret köps till går­den.

Ta­bell 2. De förs­ta bi­drags­be­rät­ti­gan­de da­gar­na för oli­ka djur­grup­per i sam­band med bi­dra­get för nöt­kre­a­tur

En re­gister­an­mä­lan som du gjort för sent in­ver­kar bara på de djur­bi­drag du själv har sökt, dvs. en för­se­nad an­mä­lan som gjorts av dju­rets fö­re­gå­en­de äga­re in­ver­kar inte på de djur­bi­drag som be­ta­las till dig.

In­for­ma­tion i djur­re­gist­ret ska vara kor­rekt un­der dju­rets hela bi­drags­be­rät­ti­gan­de tid.

Ex­em­pel En tjur­kalv föds 1.5.2020. Tju­ren blir bi­drags­be­rät­ti­gan­de för bi­drag för nöt­kre­a­tur 1.11.2020, då den blir 6 må­na­der. An­mä­lan om dju­rets fö­del­se görs för sent till nöt­djurs­re­gist­ret 1.12.2020, dvs. 1 må­nad ef­ter det att bi­drags­be­rät­ti­gan­det bör­ja­de. För tju­ren be­ta­las ing­et bi­drag för nöt­kre­a­tur som sam­las för 2020, ef­ter­som dess fö­del­se­an­mä­lan gjor­des för sent. Via på­följd­s­kal­ky­le­ring­en or­sa­kar den ock­så ett av­drag från bi­dra­get. Om tju­rens re­gis­ter­upp­gif­ter är i ord­ning fö­re 1.1.2021, kan bi­dra­get för nöt­kre­a­tur för 2021 be­ta­las.

Ex­em­pel En tjur­kalv föds 1.5.2020. Tju­ren blir bi­drags­be­rät­ti­gan­de för bi­drag för nöt­kre­a­tur 1.11.2020, då den blir 6 må­na­der. An­mä­lan om dju­rets fö­del­se görs till nöt­djurs­re­gist­ret 1.10.2020 dvs. för sent, men än­då in­nan tju­rens bi­drags­be­rät­ti­gan­de bör­jar. För tju­ren kan be­ta­las det bi­drag för nöt­kre­a­tur som sam­las för 2020, ef­ter­som dess fö­del­se­an­mä­lan gjor­des in­nan tju­ren blev bi­drags­be­rät­ti­gan­de.

Ex­em­pel En mjölk­ko som upp­fyl­ler bi­drags­vill­ko­ren för bi­drag för mjölk­kor köps till går­den 1.3.2020. An­mä­lan om kö­pet görs 31.3.2020, dvs. för sent. För kon be­ta­las ing­et bi­drag för mjölk­kor för 2020, ef­ter­som an­mä­lan om köp av kon gjor­des för sent. Via på­följd­s­kal­ky­le­ring­en or­sa­kar den ock­så ett av­drag från bi­dra­get.

Påföljder

När djur un­der­känns från bi­dra­get på grund av för sent gjor­da re­gister­an­mäl­ning­ar mins­kas det djur­bi­drag som ska be­vil­jas un­der stöd­året med en på­följds­pro­cent. Den re­la­ti­va skill­na­den mel­lan god­kän­da och un­der­kän­da djur samt an­ta­let djur in­ver­kar på på­följds­pro­cen­ten:

Om den re­la­ti­va skill­na­den mel­lan god­kän­da och un­der­kän­da djur är över 50 % be­ta­las ing­et bi­drag för det ak­tu­el­la året och går­den på­förs en yt­ter­li­ga­re på­följd.

Den yt­ter­li­ga­re på­följ­den in­ne­bär att det stöd­be­lopp som skul­le ha be­talts för det un­der­kän­da djuran­ta­let dras av en gång från det be­lopp av helt el­ler del­vis EU-fi­nan­si­e­ra­de stöd och bi­drag (ock­så are­al­ba­se­ra­de stöd) som be­ta­las åt jord­bru­ka­ren un­der de föl­jan­de tre åren.

I prak­ti­ken går du mis­te om bi­drags­dju­rens djur­bi­drag för hela året, om över 3 och över 20 % av går­dens djur un­der­känns.

Ex­em­pel Ut­räk­ning av på­följd. Går­den har 12 tju­rar som sam­lar bi­drag för nöt­kre­a­tur och de har un­der stöd­året sam­lat sam­man­lagt 4 200 er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de da­gar. På grund av dröjs­måls­da­gar un­der­känns 1 tjur som har 200 er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de da­gar un­der stöd­året.
4200 – 200 = 4000 (god­kän­da er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de da­gar, st.)
1 un­der­känt djur = 200 (det un­der­kän­da dju­rets er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de da­gar, st.)
Re­la­tiv skill­nad = (200/4000 x 100 % = 5,0 %

Det bi­drag för nöt­kre­a­tur som ska be­ta­las ut mins­kas med den re­la­ti­va skill­na­den (5 % av er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de da­gar), ef­ter­som det finns högst 3 styck­en un­der­kän­da djur.

Iakt­ta­gan­det av an­mäl­nings­ti­der­na (7 dgr) över­va­kas ock­så i sam­band med stöd­över­vak­ning­en av dju­ren samt tvär­vill­kor­s­över­vak­ning­en av märk­ning och re­gi­stre­ring.

4.6    Betalning av nötdjursbidrag

Be­tal­ning­en av nöt­djurs­bi­drag är re­gis­ter­ba­se­rad, dvs. upp­gif­ter­na om de djur som lig­ger till grund för bi­dra­get häm­tas di­rekt från nöt­djurs­re­gist­ret. Bi­drag be­ta­las för alla djur som upp­fyl­ler stöd­vill­ko­ren på din gård.

Bi­drags­ni­vå­er­na för nöt­djurs­bi­drag ju­ste­ras år­li­gen en­ligt de slut­li­ga djuran­ta­len.

EU-fi­nan­si­e­ra­de di­rekt­stöd be­vil­jas inte om det sam­man­lag­da be­lop­pet av di­rekt­stöd som du an­sökt om un­der stöd­året upp­går till 200 euro el­ler mind­re.

4.6.1    Nötdjursbidragen på basis av bidragsberättigande dagar

Bi­dra­get fast­ställs på ba­sis av det ge­nom­snitt­li­ga an­ta­let bi­drags­be­rät­ti­gan­de di­kor, di­ko­kvi­gor, tju­rar, stu­tar, skär­gårdsk­vi­gor och mjölk­kor som en­ligt nöt­djurs­re­gist­ret va­rit i din be­sitt­ning 1.1–31.12.2020, de nämn­da da­gar­na in­be­räk­na­de. Det ge­nom­snitt­li­ga djuran­ta­let räk­nas ut på ba­sis av upp­gif­ter­na i nöt­djurs­re­gist­ret, ge­nom att de bi­drags­be­rät­ti­gan­de da­gar­na för alla djur på din gård ad­de­ras var­på sum­man di­vi­de­ras med 365. Ta­let för­kor­tas till en de­ci­mals nog­grann­het.

De stöd­be­rät­ti­gan­de da­gar­na lig­ger till grund för be­tal­ning­en av bi­drag för nöt­kre­a­tur för di­kor, di­ko­kvi­gor, tju­rar, stu­tar och skär­gårdsk­vi­gor samt bi­drag för mjölk­kor.

4.6.2    Nötdjursbidrag på basis av slakt

Bi­dra­get fast­ställs på ba­sis av slak­ter av slakt­kvi­gor som an­mälts till nöt­djurs­re­gist­ret och som en­ligt nöt­djurs­re­gist­ret va­rit i din be­sitt­ning 1.1 – 31.12.2020, de nämn­da da­gar­na med­räk­na­de.

4.6.3    Bidragets storlek

Stöd­årets nöt­djurs­bi­drag be­ta­las i två pos­ter. Den förs­ta pos­ten kan i en­lig­het med EU:s rätts­ak­ter be­ta­las ti­di­gast från och med 1.12.2020, men dock först när över­vak­ning­ar­na är slut­för­da. Nöt­djurs­bi­dra­gen för 2020 be­ta­las se­nast 30.6.2021.

Stöd­året 2020 fast­ställs den förs­ta ut­be­tal­nings­pos­ten på ba­sis av de bi­drags­be­rät­ti­gan­de da­gar som sam­lats i nöt­djurs­re­gist­ret 1.1 –15.9.2020.

Den and­ra be­tal­nings­pos­ten fast­ställs på ba­sis av de bi­drags­be­rät­ti­gan­de da­gar som sam­lats för din gårds djur un­der pe­ri­o­den 1.1 – 31.12.2020 och från den av­dras en even­tu­ell ut­be­tal­ning av den förs­ta pos­ten. Den and­ra bi­drags­pos­ten be­ta­las när de slut­li­ga djuran­ta­len för hela stöd­året är kän­da, och över­vak­ning­ar­na har ut­förts, dock se­nast fö­re ut­gång­en av juni föl­jan­de år. I an­slut­ning till den and­ra pos­ten be­ta­las bi­dra­get för nöt­kre­a­tur för slakt­kvi­gor i sin hel­het.

Ef­ter­som de slut­li­ga djuran­ta­len för hela stöd­året 2020 blir kla­ra först ef­ter årets slut, sä­ker­ställs de slut­li­ga bi­drags­ni­vå­er­na (€/djur) först in­nan den and­ra bi­drags­pos­ten ska be­ta­las.

Bi­drags­be­lop­pet per djur (Ta­bell 3.) kan änd­ras om det sam­man­lag­da an­ta­let bi­drags­djur över­skrids el­ler un­der­skrids jäm­fört med det upp­skat­ta­de an­ta­let.

EU:s pro­duk­tions­bund­na stöd är bi­drag för jord­bruks­grö­dor, bi­drag för mjölk­kor, bi­drag för nöt­kre­a­tur samt får- och get­bi­drag. Fin­land har på na­tio­nell ni­vå de­lat upp EU:s pro­duk­tions­bund­na stöd på 22 oli­ka åt­gär­der. En en­skild åt­gärd ba­se­rar sig på en djur- el­ler växt­grupp och/el­ler stöd­re­gi­on. För var och en åt­gärd har det re­ser­ve­rats ett be­stämt an­slag. Av­sik­ten är att bi­dra­gen ska be­vil­jas en­ligt nu­va­ran­de vill­kor och an­slag fram till år 2020. Det är än­då möj­ligt att flyt­ta över an­slag mel­lan åt­gär­der­na. Jord- och skogs­bruksmi­nis­te­ri­et kan fat­ta be­slut om över­fö­ring av me­del år­li­gen in­nan ut­be­tal­ning­ar­na bör­jar. In­for­ma­tion om even­tu­el­la be­slut ges på ad­res­sen www.mmm.fi

Ta­bell 3. Bi­drags­be­lop­pen av nöt­djurs­bi­drag per djur

Bi­dra­get kan be­ta­las i sin hel­het om ett djur som upp­fyl­ler bi­drags­vill­ko­ren har fun­nits på din gård hela året (stöd ba­se­ra­de på ut­fod­rings­da­gar) el­ler har slak­tats un­der år 2020 (slak­tad kvi­ga). Bi­drag kan be­vil­jas ock­så för ett enda djur som upp­fyl­ler bi­drags­vill­ko­ren.

Ex­em­pel Går­den lig­ger i stöd­re­gi­on C. Jord­bru­ka­ren har an­sökt om bi­drag för nöt­kre­a­tur. Un­der hela året in­ne­har går­den 50 tju­rar, en­ligt nöt­djurs­re­gist­ret.

4.6.4    Finansiell disciplin och linjär minskning

Minsk­ning till följd av fi­nan­si­ell di­sci­plin ut­förs som en pro­cen­tu­ell minsk­ning av de EU-fi­nan­si­e­ra­de di­rekt­stö­den. Fi­nan­si­ell di­sci­plin tilläm­pas på den an­del av det sam­man­lag­da be­lop­pet av di­rekt­stöd som över­sti­ger 2 000 euro som be­vil­jas går­den, in­nan stö­det be­ta­las ut. Av det sam­man­lag­da be­lopp av di­rekt­stöd som be­vil­jas går­den mins­kas allt­så de förs­ta 2 000 euro inte på grund av den fi­nan­si­el­la di­sci­pli­nen.

Kom­mis­sio­nen över­läm­nar ett för­slag som gäl­ler minsk­nings­pro­cen­ten för fi­nan­si­ell di­sci­plin till Eu­ro­pa­par­la­men­tet och rå­det fö­re ut­gång­en av mars. Minsk­nings­pro­cen­ten fast­ställs se­nast 1.12.2020.

Om det ge­men­sam­ma ta­ket för to­tal­be­lop­pet av di­rekt­stöd per land över­skrids, mins­kas alla di­rekt­stöd lin­järt. Den lin­jä­ra minsk­ning­en ut­förs som en pro­cen­tu­ell be­skär­ning in­nan stö­det be­ta­las ut. Den slut­li­ga ni­vån på den lin­jä­ra minsk­ning­en blir klar vå­ren/som­ma­ren 2021 fö­re ut­be­tal­ning­en av di­rekt­stö­dens and­ra post.

Mer in­for­ma­tion om fi­nan­si­ell di­sci­plin in­går i An­sök­nings­gui­de för jord­bru­kar­stöd.

4.6.5   Bidrag som betalts utan grund

I An­sök­nings­gui­de för jord­bru­kar­stöd be­rät­tas om åter­krav av stöd.

EU:s djur­bi­drag – an­vis­ning­ar för an­sö­kan år 2020Bi­drag för nöt­kre­a­tur, bi­drag för mjölk­kor och får- och get­bi­drag7.4.2020