5. Får- och getbidrag

Får- och get­bid­rag är bid­rag för tac­kor, bid­rag för hon­get­ter och bid­rag för slakt­lamm och slakt­kil­lin­gar.

Re­gist­re­ra dig som djurhål­la­re in­nan du bör­jar hål­la djur. An­mäl rätt djurhåll­ningsp­lats för dju­ren.

Re­gist­re­ra dju­ren i får- och get­re­gist­ret på det lä­gen­hets­sig­num med vil­ket du an­sö­ker om får- och get­bid­rag.

Gör an­mä­lan om tac­kor och get­ter som fått av­kom­ma inom 6 må­na­der (182 dygn) från hän­del­sen och and­ra re­gis­te­ran­mäl­nin­gar om djur all­tid inom 7 da­gar från hän­del­sen.

Gör lam­ning­san­mäl­nin­gar­na till får- och get­re­gist­ret se­nast 31.1.2021, så att an­mäl­nin­gar­na be­ak­tas vid ut­räk­nan­det av dju­ran­ta­let 2020.

Kont­rol­le­ra att slak­te­riet har gjort slak­tan­mäl­nin­gar­na om dina bid­ragsd­jur.

För­se­na­de an­mäl­nin­gar till får- och get­re­gist­ret mins­kar det bid­rags­be­lopp som be­ta­las till dig. Ett djur vars re­gis­te­ran­mä­lan har gjorts för sent un­der­känns och des­su­tom or­sa­kar det på­följ­der en­ligt över­vak­nings­bes­täm­mel­ser­na.

Be­ak­ta år 2020

5.1     Definitioner för får- och getbidrag

Lamm är ett högst tolv må­na­der gam­malt får som inte har fått av­kom­ma.

Lam­ning­sun­dan­tag in­ne­bär en si­tu­a­ti­on där an­ta­let lamm som fötts un­der stödå­ret inte beg­rän­sar det ma­xi­ma­la an­ta­let stöd­be­rät­ti­gan­de tac­kor i frå­ga om tack­bid­ra­get. En gård som in­le­der verk­sam­he­ten kan an­vän­da sig av lam­ning­sun­dan­ta­get.

Kil­ling är en högst 12 må­na­der gam­mal get, dock inte dvärg­get, som inte har fått av­kom­ma.

Hon­get är en över 12 må­na­der gam­mal get av hon­kön, dock inte dvärg­get.

Gårdsb­ruk­sen­het är en pro­duk­ti­on­sen­het som en jordb­ru­ka­re le­der och som an­vänds för bed­ri­van­de av jordb­ruk samt bil­das av en el­ler fle­ra fas­tig­he­ter el­ler de­lar av fas­tig­he­ter el­ler av en el­ler fle­ra pro­duk­ti­ons­bygg­na­der med mark och som är funk­ti­o­nellt och eko­no­miskt självs­tän­dig och för­val­tas som en hel­het på grund­val av ägan­de el­ler ar­ren­de.

Po­ten­tiellt bid­rags­be­rät­ti­gan­de djur är ett djur som kan upp­fyl­la kra­ven för bid­rags­be­rät­ti­gan­de för att få bid­rag un­der det ak­tu­el­la ka­len­derå­ret. Om ett po­ten­tiellt bid­rags­be­rät­ti­gan­de djur un­der­känns vid över­vak­nin­gen or­sa­kar det på­följ­der för det får- el­ler get­bid­rag som be­ta­las till går­den.

Djurhåll­ningsp­lats av­ser en en­het som består av en el­ler fle­ra an­lägg­nin­gar, bygg­na­der, in­häg­na­der, be­ten (åker- och skogs­be­ten samt na­tur­be­ten) el­ler en an­nan plats där djur hålls, föds upp el­ler han­te­ras.

Att få av­kom­ma är att ett får el­ler en get fö­der ef­ter nor­mal dräk­tig­hets­tid el­ler att en get el­ler ett får kas­tar kil­lin­gen el­ler lam­met.

Be­sitt­nings­tid för slakt­lamm/slakt­kil­ling är den minst 30 dygn lån­ga oavb­rut­na pe­ri­od un­der de 50 dyg­nen före slakt un­der vil­ken slakt­lam­met el­ler slakt­kil­lin­gen är i jordb­ru­ka­rens be­sitt­ning.

Tac­ka är ett över tolv må­na­der gam­malt får av hon­kön.

Jordb­ru­ka­re är en fy­sisk el­ler ju­ri­disk per­son el­ler en grupp fy­sis­ka el­ler ju­ri­dis­ka per­so­ner som äger en gård och bed­ri­ver får­hushåll­ning. Jordb­ru­ka­ren ska vara in­förd i myn­dig­he­tens re­gis­ter, m.a.o. ha ett av myn­dig­he­ten till­de­lat lä­gen­hets­sig­num ur lands­bygds­nä­rings­re­gist­ret. För att få EU:s djur­bid­rag krävs inte att man bor på går­den. Jordb­ru­ka­rens ål­der in­ver­kar inte på erhål­lan­det av EU:s djur­bid­rag.

5.2    Bidrag för tackor

Bid­rag för tac­kor be­ta­las i AB-stöd­re­gi­o­nen.

Be­lop­pet av bid­rag för tac­kor bes­täms på ba­sis av de stöd­be­rät­ti­gan­de da­gar­na för dju­ren i din be­sitt­ning. De stöd­be­rät­ti­gan­de da­gar­na får man från får- och get­re­gist­ret. Du får bid­rag till fullt be­lopp för en tac­ka som fun­nits på går­den och be­rät­ti­gat till bid­rag hela året 2020.

En bid­rags­be­rät­ti­gan­de tac­ka är ett över 12 må­na­der gam­malt får av hon­kön.

Det ma­xi­ma­la an­ta­let bid­rags­be­rät­ti­gan­de tac­kor på går­den kan högst mots­va­ra det an­tal lamm som fötts på din gård år 2020.

Din gård ska ha i ge­noms­nitt minst 20 bid­rags­be­rät­ti­gan­de tac­kor för att bid­rag för tac­kor ska kun­na be­vil­jas.

Som sö­kan­de av bid­rag för tac­kor ska din gård säl­ja djur till livs el­ler till slakt och också i öv­rigt iakt­ta gäng­se pro­duk­ti­ons­sätt.

En fö­rut­sätt­ning för be­tal­nin­gen av bid­rag för tac­kor är att din gårds tac­kor och po­ten­tiellt bid­rags­be­rät­ti­gan­de djur är märk­ta och re­gist­re­ra­de en­ligt gäl­lan­de bes­täm­mel­ser (se kap. Märk­ning och re­gist­re­ring av får och get­ter). Des­su­tom ska dju­ren fin­nas på den djurhåll­ningsp­lats som upp­getts.

En po­ten­tiellt bid­rags­be­rät­ti­gan­de tac­ka är ett får av hon­kön som är fött före 31.12.2019.

5.2.1    Lamningsvillkor och lamningsundantag

An­ta­let bid­rags­be­rät­ti­gan­de tac­kor på din gård beg­rän­sas av lam­nings­vill­ko­ret. Bid­ra­get för tac­kor be­ta­las på ba­sis av tac­kor­nas ge­noms­nitt­li­ga dju­ran­tal, så att det ma­xi­ma­la an­ta­let bid­rags­be­rät­ti­gan­de tac­kor kan vara högst lika stort som det an­tal lamm som fötts år 2020. Var­je tac­ka på går­den be­hö­ver inte själv ha lam­mat om till exem­pel nå­gon an­nan av går­dens tac­kor t.ex. lam­mat tvil­lin­gar. An­mäl också död­föd­da lamm och kast­nin­gar till får- och get­re­gist­ret.

En gård som in­le­der verk­sam­he­ten kan an­vän­da sig av lam­ning­sun­dan­ta­get un­der etab­le­ringså­ret. An­ta­let lamm som fötts un­der året beg­rän­sar inte det ma­xi­ma­la an­ta­let bid­rags­be­rät­ti­gan­de tac­kor i frå­ga om tack­bid­ra­get, om du bör­jar hål­la tac­kor först år 2020. Går­den an­ses ha in­lett verk­sam­he­ten året 2020 om du har re­gist­re­rat dig som djurhål­la­re av får i djurhål­lar­re­gist­ret år 2020. Gör an­mä­lan om lam­ning­sun­dan­ta­get med blan­kett 468 till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het se­nast 15.6.2020.

Exem­pel Jordb­ru­ka­rens ge­noms­nitt­li­ga an­tal tac­kor en­ligt får- och get­re­gist­ret stödå­ret 2020 är 30,7. På går­den har år 2020 fötts 27 lamm, så år 2020 kan tack­bid­rag be­ta­las för högst 27 tac­kor. Om det hade fötts 31 lamm hade tack­bid­rag kun­nat be­ta­las för 30,7 tac­kor.

5.3    Bidrag för hongetter

Bid­rag för hon­get­ter be­ta­las i AB-stöd­re­gi­o­nen.

Be­lop­pet av bid­rag för hon­get­ter bes­täms på ba­sis av de stöd­be­rät­ti­gan­de da­gar­na för dju­ren i din be­sitt­ning. Stöd­be­rät­ti­gan­de da­gar­na får man från får- och get­re­gist­ret. Du får bid­rag till fullt be­lopp för en hon­get som fun­nits på går­den och be­rät­ti­gat till bid­rag hela året 2020.

En bid­rags­be­rät­ti­gan­de hon­get är en get av hon­kön som är över 12 må­na­der gam­mal.

Din gård ska ha i ge­noms­nitt minst 20 bid­rags­be­rät­ti­gan­de hon­get­ter för att bid­rag för hon­get­ter ska kun­na be­ta­las.

Stödå­rets mjölk­mängd mås­te uppgå till minst 400 li­ter per hon­get.

Din gård ska le­ve­re­ra getm­jölk el­ler pro­duk­ter frams­täll­da av getm­jölk till för­sälj­ning och också i öv­rigt ska gäng­se pro­duk­ti­ons­sätt iakt­tas på går­den.

En fö­rut­sätt­ning för be­tal­nin­gen av bid­rag för hon­get­ter är att din gårds hon­get­ter och po­ten­tiellt bid­rags­be­rät­ti­gan­de djur är märk­ta och re­gist­re­ra­de en­ligt gäl­lan­de bes­täm­mel­ser (se kap. Märk­ning och re­gist­re­ring av får och get­ter). Des­su­tom ska dju­ren fin­nas på den djurhåll­ningsp­lats som upp­getts.

En po­ten­tiellt bid­rags­be­rät­ti­gan­de hon­get är en get av hon­kön som är född före 31.12.2019.

5.3.1   Getternas mjölkmängd

Bid­rag för hon­get­ter be­ta­las en­ligt det ge­noms­nitt­li­ga dju­ran­ta­let så, att an­ta­let bid­rags­be­rät­ti­gan­de hon­get­ter beg­rän­sas av den mjölk­mängd som hon­get­ter­na pro­du­ce­rat år 2020. Mjölk­mäng­den ska vara minst 400 li­ter mjölk per hon­get.

För bok över den mjölk get­ter­na pro­du­ce­rar.

I bok­fö­rin­gen ska du per må­nad föra in föl­jan­de li­ter­mäng­der:

An­mäl på blan­kett 410 Ut­red­ning om an­vänd­nin­gen av getm­jölk de mjölk­mäng­der som lig­ger till grund för stödå­rets bid­rag för hon­get­ter 2020. Läm­na in blan­ket­ten med bi­la­gor till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het se­nast 31.1.2021.

För dag­lig för­teck­ning över di­rekt­för­sälj­nin­gen av mjölk (obe­hand­lad mjölk som du sålt till kon­su­men­ter­na, högst 2 500 kg per år). Läm­na som bi­la­ga till blan­kett 410 in en för­teck­ning över di­rekt­för­sälj­ningsm­jöl­ken till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het.

An­mäl mäng­den obe­hand­lad mjölk som på god­tag­bart sätt för­pac­kats vid en god­känd mjölk­fö­räd­ling­san­lägg­ning och sålts till en af­fär och obe­hand­lad mjölk som sålts di­rekt till kon­su­men­ter­na från en an­mäld livs­me­dels­lo­kal (över 2 500 kg per år).

An­mäl för var­je må­nad mäng­den till­ver­kad ost i ki­log­ram en­ligt typ av ost.

Om du på går­den till­ver­kar and­ra pro­duk­ter än ost för för­sälj­ning ska du föra se­pa­rat pro­dukts­pe­ci­fik bok över an­vänd­nin­gen av mjölk per må­nad. I bok­fö­rin­gen för du des­su­tom in mäng­den pro­duk­ter som till­ver­kats un­der res­pek­ti­ve må­nad.

I mjölk­mäng­den får du inte räk­na in så­dan mjölk som du har an­vänt för ut­fod­ring av djur el­ler så­dan mjölk som du har an­vänt för att tes­ta till­verk­nings­me­to­der för pro­duk­ter som till­ver­kas av getm­jölk. Ob­ser­ve­ra att den mängd obe­hand­lad mjölk som sålts di­rekt till en af­fär inte ingår i mäng­den di­rekt­för­sälj­ningsm­jölk.

Exem­pel Jordb­ru­ka­ren har stödå­ret i ge­noms­nitt 30 hon­get­ter. Om den mjölk­mängd som an­vänds för be­räk­ning av bid­ra­get för hon­get­ter stödå­ret är sam­man­lagt 10 000 li­ter, kan bid­rag be­ta­las för högst 25 hon­get­ter (10 000/400 li­ter). Om går­dens god­kän­da mjölk­mängd som be­räk­nin­gen av bid­ra­get för hon­get­ter grun­dar sig på stödå­ret skul­le vara sam­man­lagt 12 400 li­ter (12 400/400 li­ter = 31 hon­get­ter) kun­de bid­ra­get ändå be­ta­las högst för det ge­noms­nitt­li­ga an­ta­let hon­get­ter, dvs. för 30 hon­get­ter.

5.4    Bidrag för slaktlamm och slaktkillingar

Bid­rag för slakt­lamm och slakt­kil­lin­gar be­ta­las i hela lan­det.

Bid­ra­get för slakt­lamm och slakt­kil­lin­gar fasts­tälls på ba­sis av an­ta­let slakt­lamm el­ler slakt­kil­lin­gar som va­rit din be­sitt­ning. Du får fullt bid­rag på ba­sis av ett bid­rags­be­rät­ti­gan­de lamm el­ler en bid­rags­be­rät­ti­gan­de kil­ling som har slak­tats un­der året 2020. Slak­te­riet ska göra slak­tan­mä­lan till får- och get­re­gist­ret för att bid­ra­get ska kun­na be­ta­las.

Ett bid­rags­be­rät­ti­gan­de slakt­lamm är ett får som inte har lam­mat, som är märkt och re­gist­re­rat en­ligt för­fatt­nin­gar­na och som har slak­tats vid högst 12 må­na­ders ål­der. Ett slakt­lamms slakt­vikt ska vara minst 18 ki­log­ram. Obs. Ett får som är 12 må­na­der och en dag vid tid­punk­ten för slakt upp­fyl­ler inte läng­re ål­dersk­ra­vet för ett slakt­lamm.

En bid­rags­be­rät­ti­gan­de slakt­kil­ling är en get som inte fått kil­lin­gar, som är märkt och re­gist­re­rad en­ligt för­fatt­nin­gar­na och som slak­tats vid högst 12 må­na­ders ål­der. En slakt­kil­lings slakt­vikt ska vara minst 10 ki­log­ram. Dvärg­get­ter är inte bid­rags­be­rät­ti­gan­de djur. Obs. En get som är 12 må­na­der och en dag vid tid­punk­ten för slakt upp­fyl­ler inte läng­re ål­dersk­ra­vet för en slakt­kil­ling.

En fö­rut­sätt­ning för be­tal­nin­gen av bid­rag för slakt­lamm och slakt­kil­lin­gar är att din gårds bid­rags­be­rät­ti­gan­de och po­ten­tiellt bid­rags­be­rät­ti­gan­de djur är märk­ta och re­gist­re­ra­de i en­lig­het med gäl­lan­de bes­täm­mel­ser (se ka­pit­let Märk­ning och re­gist­re­ring av får och get­ter). Des­su­tom ska dju­ren vara på den djurhåll­ningsp­lats som upp­getts.

Ett po­ten­tiellt bid­rags­be­rät­ti­gan­de slakt­lamm är ett får som fyl­ler 6 må­na­der un­der året 2020.

En po­ten­tiellt bid­rags­be­rät­ti­gan­de slakt­kil­ling är en get som fyl­ler 12 må­na­der un­der året 2020.

Bid­rag för slakt­lamm och slakt­kil­lin­gar be­ta­las en­dast för djur som slak­tats vid ett slak­te­ri som an­mält sig hos Livs­me­dels­ver­ket. En för­teck­ning över slak­te­rier som an­mält sig till Livs­me­dels­ver­kets bid­rags­sys­tem finns på Livs­me­dels­ver­kets webbp­lats.

Slaktk­rop­par­na ska vid kött­be­sikt­nin­gen ha kons­ta­te­rats vara tjän­li­ga som män­nis­ko­fö­da. Bid­rag be­ta­las inte för en kropp som har kas­se­rats helt och hål­let vid slak­ten. Om krop­pen har kas­se­rats på grund av att slak­te­riet har begått ett fel vid slakt­nin­gen, kan bid­rag be­vil­jas för krop­pen. Bid­rag be­vil­jas inte för ett djur som dör un­der trans­por­ten el­ler i slak­te­riets djurs­tall.

Gör an­mäl­nin­gar om av­lägs­nan­de av djur och and­ra an­mäl­nin­gar till får- och get­re­gist­ret en­ligt gäl­lan­de bes­täm­mel­ser.

Slak­te­riet ska göra slak­tan­mäl­nin­gar­na för 2020 till får- och get­re­gist­ret se­nast 31.1.2021, för att de ska kun­na be­ak­tas vid be­räk­nin­gen av det ge­noms­nitt­li­ga dju­ran­ta­let.

Bid­rags­be­lop­pet jus­te­ras år­li­gen en­ligt det slut­li­ga an­ta­let slakt­lamm och slakt­kil­lin­gar.

5.4.1    Besittningstid

För att du ska kun­na få bid­rag för slakt­lamm och slakt­kil­lin­gar ska slakt­lam­met och slakt­kil­lin­gen oavb­ru­tet vara i din be­sitt­ning un­der minst 30 av de 50 dyg­nen före slak­ten. Med be­sitt­nings­ti­den sä­kers­tälls att bid­ra­get be­ta­las till dju­rens upp­fö­da­re och inte t.ex. till för­med­la­ren.

Upp­gif­ter­na om be­sitt­nin­gen av slakt­lamm el­ler slakt­kil­lin­gar häm­tas från får- och get­re­gist­ret. Du ska se till att upp­gif­ter­na i får- och get­re­gist­ret är upp­da­te­ra­de och att an­mäl­nin­gar­na görs som de ska.

5.5    Märkning och registrering av får och getter
5.5.1    Registrering av djurhållare

Re­gist­re­ra dig som djurhål­la­re i djurhål­lar­re­gist­ret in­nan du bör­jar hål­la djur. Gör re­gist­re­rin­gen till lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten i den kom­mun där din gårdsb­ruk­sen­het har sitt drifts­cent­rum el­ler där du är bo­satt.

Bid­rag be­ta­las inte om du inte har re­gist­re­rat dig som får- och getd­jurhål­la­re.

5.5.2    Öronmärken

Märk går­dens får och get­ter på be­hö­rigt sätt med öron­mär­ken som Livs­me­dels­ver­ket har god­känt.

5.5.3    Registrering av djur

Re­gist­re­ra går­dens alla djur på ditt lä­gen­hets­sig­num i får- och get­re­gist­ret. Bid­ragsd­ju­ren kan inte vara in­för­da i får- och get­re­gist­ret un­der sö­kan­dens el­ler den­nes fa­mil­je­med­lems kund­num­mer. Håll upp­gif­ter­na upp­da­te­ra­de.

An­mäl hän­del­ser­na som gäl­ler djur, bl.a. av­lägs­nan­de, köp, förf­lytt­nin­gar till får- och get­re­gist­ret inom 7 da­gar från hän­del­sen. An­mä­lan om lam­ning/kill­ning ska du göra se­nast inom 6 må­na­der från dju­rets fö­del­se. Märk och re­gist­re­ra ett djur in­nan det förf­lyt­tas från djurhåll­ningsp­lat­sen där det fötts.

Kor­ri­ge­ra ome­del­bart fel och bris­ter som du upp­täckt i får- och get­re­gist­ret.

Obs. I sam­band med be­tal­nin­gen av bid­rag kont­rol­le­ras går­dens an­tal lamm och an­tal hon­get­ter som fått kil­lin­gar i upp­gif­ter­na i får- och get­re­gist­ret. An­ta­let bid­rags­be­rät­ti­gan­de djur bes­täms på ba­sis av de an­mäl­nin­gar om lam­ning/kill­ning som re­gist­re­rats i får- och get­re­gist­ret se­nast 31.1.2021.

Du be­ak­tar väl att kra­ven på märk­ning och re­gist­re­ring inte be­rör bara bid­rags­be­rät­ti­gan­de djur utan också po­ten­tiellt bid­rags­be­rät­ti­gan­de djur.

För­sum­mel­ser av märk­ning och re­gist­re­ring or­sa­kar avd­rag från det får- och get­bid­rag som ska be­ta­las; om dju­rets märk­nin­gar el­ler re­gist­re­ring inte mots­va­rar gäl­lan­de bes­täm­mel­ser har dju­ret inte rätt till djur­bid­rag och kan or­sa­ka på­följ­der också via tvär­vill­ko­ren.

När­ma­re in­for­ma­ti­on om märk­ning och re­gist­re­ring av får och get­ter finns på Livs­me­dels­ver­kets webbp­lats.

5.5.4    Djurförteckning

Du be­hö­ver inte upp­rätthål­la en skild djur­för­teck­ning, om du re­gist­re­rar hän­del­ser­na elekt­ro­niskt di­rekt i får- och get­re­gist­ret inom 7 da­gar. För en upp­da­te­rad djur­för­teck­ning per djurhåll­ningsp­lats på din gård. För in alla hän­del­ser i djur­för­teck­nin­gen se­nast inom 3 da­gar från hän­del­sen.

Spa­ra djur­för­teck­nin­gen (inkl. alla av­tal och kvit­ton) minst an­sök­ningså­ret samt de föl­jan­de 4 ka­len­derå­ren.

5.6    Hur en försenad registeranmälan inverkar på rätten till bidrag för ett får eller en get

När det gäl­ler djur­bid­rag ingår iakt­ta­gan­det av bes­täm­mel­ser­na om märk­ning och re­gist­re­ring i bid­rags­vill­ko­ren. Av den an­led­nin­gen mås­te re­gis­te­ran­mäl­nin­gar­na gö­ras inom 7 da­gar från hän­del­sen (an­mä­lan om tac­kor och hon­get­ter som fått av­kom­ma ska gö­ras inom 6 må­na­der från hän­del­sen dock se­nast vid slu­tet av ja­nu­a­ri som föl­jer stödå­ret).

Iakt­ta­gan­det av ti­der­na för an­mä­lan om an­komst och av­lägs­nan­de in­ver­kar på dju­rets rätt till bid­rag. Om an­mä­lan till re­gist­ret görs t.o.m. en enda dag för sent, går du helt och hål­let mis­te om de bid­rag som dju­ret sam­lat för stödå­ret.

För­se­na­de an­mäl­nin­gar om an­komst och av­lägs­nan­de till får- och get­re­gist­ret mins­kar be­lop­pet av djur­bid­rag som be­ta­las för dju­ret ge­nom att dju­ret för­kas­tas för det be­rör­da stödå­ret. Des­su­tom bes­täms på­följ­der en­ligt över­vak­nings­bes­täm­mel­ser­na också för ett enda djur.

An­mäl­nin­gar om an­komst och av­lägs­na­de är t.ex. fö­del­se, köp, för­sälj­ning till livs, för­sälj­ning till slakt, im­port och ex­port.

An­mäl­nin­gar som in­ver­kar på dju­rets bid­rags­be­rät­ti­gan­de mås­te vara i skick se­nast på dju­rets förs­ta bid­rags­be­rät­ti­gan­de dag. Des­sa da­gar är för tac­kor och hon­get­ter den dag då dju­ret uppnår den und­re ål­dersg­rän­sen, dvs. fyl­ler 12 må­na­der och en dag. Des­su­tom kan dju­rets rätt till bid­rag bör­ja på årets förs­ta dag 1.1 (om rät­ten till bid­rag fort­sät­ter från fö­regåen­de år) el­ler på den dag dju­ret köps till går­den.

Ta­bell 4 De förs­ta stöd­be­rät­ti­gan­de da­gar­na för oli­ka djurg­rup­per i sam­band med får- och get­bid­rag

En för­se­nad re­gis­te­ran­mä­lan in­ver­kar bara på de djur­bid­rag du själv har sökt, dvs. en för­se­nad an­mä­lan som gjorts av dju­rets fö­regåen­de äga­re in­ver­kar inte på de djur­bid­rag som be­ta­las till dig.

In­for­ma­ti­on i djur­re­gist­ret ska vara kor­rekt un­der dju­rets hela stöd­be­rät­ti­gan­de tid.

Exem­pel  En tac­ka föds 1.5.2019. Tac­kan blir bid­rags­be­rät­ti­gan­de för tack­bid­rag 2.5.2020 då den fyl­ler 12 må­na­der och en dag. An­mä­lan om dju­rets fö­del­se (dvs. an­mä­lan om att tac­kans mo­der lam­mat) görs till får- och get­re­gist­ret för sent 2.6.2020, dvs. 1 må­nad ef­ter det att rät­ten till bid­rag bör­jat. För tac­kan be­ta­las in­get av det tack­bid­rag som sam­las för 2020, ef­ter­som dess fö­del­se­an­mä­lan har gjorts för sent. Via på­följds­be­räk­nin­gen blir det des­su­tom ett avd­rag från bid­ra­get. Om tac­kans re­gis­te­rupp­gif­ter är i ord­ning före 1.1.2021 kan tack­bid­rag för 2021 be­ta­las för den.
Exem­pel En tac­ka föds 1.5.2019. Tac­kan blir bid­rags­be­rät­ti­gan­de för tack­bid­rag 2.5.2020 då den fyl­ler 12 må­na­der och en dag. An­mä­lan om dju­rets fö­del­se (dvs. an­mä­lan om att tac­kans mo­der lam­mat) görs till får- och get­re­gist­ret för sent, men ändå 1 må­nad före det att dess rätt till bid­rag bör­jar, dvs. 2.4.2020. För tac­kan kan be­ta­las tack­bid­rag som sam­las för 2020, ef­ter­som dess fö­del­se­an­mä­lan har gjorts in­nan tac­kan blev bid­rags­be­rät­ti­gan­de.
Exem­pel En hon­get som upp­fyl­ler bid­rags­vill­ko­ren för bid­rag för hon­get­ter köps till går­den 1.3.2020. Kö­pan­mä­lan görs 31.3.2020. För hon­ge­ten be­ta­las in­get bid­rag för hon­get­ter för 2020 alls, ef­ter­som dess kö­pan­mä­lan gjorts för sent.

Via på­följds­be­räk­nin­gen blir det des­su­tom ett avd­rag från bid­ra­get för hon­get­ter.

Påföljder

När djur un­der­känns från bid­ra­get på grund av för sent gjor­da re­gis­te­ran­mäl­nin­gar mins­kas det djur­bid­rag som ska be­vil­jas un­der stödå­ret med en på­följdsp­ro­cent. Den re­la­ti­va skill­na­den mel­lan god­kän­da och un­der­kän­da djur samt an­ta­let djur in­ver­kar på på­följdsp­ro­cen­ten:

Om den re­la­ti­va skill­na­den mel­lan god­kän­da och un­der­kän­da djur är över 50 % be­ta­las in­get bid­rag för det ak­tu­el­la året och går­den på­förs en yt­ter­li­ga­re på­följd.

Den yt­ter­li­ga­re på­följ­den in­ne­bär att det stöd­be­lopp som skul­le ha be­talts för det un­der­kän­da dju­ran­ta­let dras av en gång från det be­lopp av helt el­ler del­vis EU-fi­nan­sie­ra­de stöd och bid­rag (också are­al­ba­se­ra­de stöd) som be­ta­las åt jordb­ru­ka­ren un­der de föl­jan­de tre åren.

I prak­ti­ken går du mis­te om bid­ragsd­ju­rens djur­bid­rag för hela året, om över 3 djur och 20 % av går­dens djur un­der­känns.

Exem­pel 11. På­följds­be­räk­ning. Går­den har 12 tac­kor som sam­lar tack­bid­rag och för dem har det un­der stödå­ret sam­lats to­talt 4 200 stöd­be­rät­ti­gan­de da­gar. På grund av dröjsmåls­da­gar­na un­der­känns 1 tac­ka som har 200 stöd­be­rät­ti­gan­de da­gar un­der stödå­ret.
4200 – 200 = 4000 (god­kän­da stöd­be­rät­ti­gan­de da­gar st.)
1 un­der­känt djur = 200 (det un­der­kän­da dju­rets stöd­be­rät­ti­gan­de da­gar st.)
Re­la­tiv skill­nad = (200/ 4000) x 100 % = 5,0 %

Tack­bid­ra­get som ska be­ta­las mins­kas med den re­la­ti­va skill­na­den (5 % av god­kän­da stöd­be­rät­ti­gan­de da­gar), ef­ter­som de un­der­kän­da dju­ren är högst 3 styc­ken.

Iakt­ta­gan­det av an­mäl­nings­ti­der­na över­va­kas också i sam­band med stö­dö­ver­vak­nin­gen av dju­ren och tvär­vill­kor­sö­ver­vak­nin­gen.

5.7    Betalning av får- och getbidrag

Be­tal­nin­gen av får- och get­bid­rag är re­gis­ter­ba­se­rad, dvs. upp­gif­ter­na om de djur som lig­ger till grund för bid­ra­get häm­tas di­rekt från får- och get­re­gist­ret.

På får- och get­bid­ra­gen be­ta­las inte förs­kott.

EU-fi­nan­sie­ra­de di­rekts­töd be­vil­jas inte om det sam­man­lag­da be­lop­pet av di­rekts­töd som du an­sökt om un­der stödå­ret uppgår till 200 euro el­ler mind­re.

Be­lop­pen av får- och get­bid­rag jus­te­ras år­li­gen på ba­sis av det slut­li­ga an­ta­let djur.

5.7.1    Bidrag för tackor och bidrag för hongetter på basis av bidragsberättigande dagar

Bid­ra­get fasts­tälls på ba­sis av det ge­noms­nitt­li­ga an­ta­let bid­rags­be­rät­ti­gan­de tac­kor och hon­get­ter som en­ligt får- och get­re­gist­ret va­rit i din be­sitt­ning 1.1 –31.12.2020, de nämn­da da­gar­na in­be­räk­na­de. Det ge­noms­nitt­li­ga dju­ran­ta­let be­räk­nas utifrån upp­gif­ter­na i får- och get­re­gist­ret ge­nom att man räk­nar ut de stöd­be­rät­ti­gan­de da­gar­na för din gårds tac­kor/hon­get­ter och di­vi­de­rar det­ta tal med 365. An­ta­let av­run­das neråt till 1 de­ci­mals nogg­rann­het.

5.7.2    Bidrag för slaktlamm och slaktkillingar på basis av slakt

Bid­ra­get fasts­tälls på ba­sis av slak­ter som an­mälts till får- och get­re­gist­ret och som gäl­ler slakt­lamm och slakt­kil­lin­gar som va­rit i din be­sitt­ning 1.1 –31.12.2020, de nämn­da da­gar­na in­be­räk­na­de.

5.7.3    Bidragets belopp

Får- och get­bid­ra­gen be­ta­las en gång per år ef­ter stödå­rets slut se­nast 30.6.2021. Får- och get­bid­ra­get kan be­ta­las när hela stödå­rets slut­li­ga dju­ran­tal är kän­da och över­vak­nin­gar­na slut­för­da.

Bid­rags­nivåer­na för djur­bid­rag jus­te­ras år­li­gen på ba­sis av de slut­li­ga dju­ran­ta­len. Bid­rags­be­lop­pet per djur (Ta­bell 6.) kan änd­ras, om det sam­man­lag­da an­ta­let bid­ragsd­jur översk­rids el­ler un­dersk­rids. Det här in­ne­bär att bid­ra­get till alla jordb­ru­ka­re som an­sökt om bid­ra­get i frå­ga sjun­ker el­ler sti­ger i sam­ma pro­por­ti­on.

EU:s pro­duk­ti­ons­bund­na stöd är bid­rag för jordb­ruksg­rö­dor, bid­rag för mjölk­kor, bid­rag för nötk­re­a­tur samt får- och get­bid­rag. Fin­land har på na­ti­o­nell nivå de­lat upp EU:s pro­duk­ti­ons­bund­na stöd på 22 oli­ka åt­gär­der. En ens­kild åt­gärd ba­se­rar sig på en djur- el­ler växtg­rupp och/el­ler stöd­re­gi­on. För var och en åt­gärd har det re­ser­ve­rats ett bes­tämt ans­lag. Av­sik­ten är att bid­ra­gen ska be­vil­jas en­ligt nu­va­ran­de vill­kor och ans­lag fram till år 2020. Det är ändå möj­ligt att flyt­ta över ans­lag mel­lan åt­gär­der­na. Jord- och skogsb­ruks­mi­nis­te­riet kan fat­ta bes­lut om över­fö­ring av me­del år­li­gen in­nan ut­be­tal­nin­gar­na bör­jar. In­for­ma­ti­on om even­tu­el­la bes­lut ges på ad­res­sen www.mmm.fi

Ta­bell 5. Bid­rags­be­lop­pen av får- och get­bid­rag per djur

5.7.4    Finansiell disciplin och linjär minskning

Minsk­ning till följd av fi­nan­siell dis­cip­lin kan ut­fö­ras som en pro­cen­tu­ell minsk­ning av de EU-fi­nan­sie­ra­de di­rekts­tö­den. Fi­nan­siell dis­cip­lin til­läm­pas på den an­del av det sam­man­lag­da be­lop­pet av di­rekts­töd som övers­ti­ger 2 000 euro som be­vil­jas går­den, in­nan stö­det be­ta­las ut. Av det sam­man­lag­da be­lopp av di­rekts­töd som be­vil­jas går­den mins­kas alltså de förs­ta 2 000 euro inte på grund av den fi­nan­siel­la dis­cip­li­nen.

Kom­mis­si­o­nen över­läm­nar ett förs­lag som gäl­ler minsk­ningsp­ro­cen­ten för fi­nan­siell dis­cip­lin till Eu­ro­pa­par­la­men­tet och rå­det före utgån­gen av mars. Minsk­ningsp­ro­cen­ten fasts­tälls se­nast 1.12.2020.

Om det ge­men­sam­ma ta­ket för to­tal­be­lop­pet av di­rekts­töd per land översk­rids, mins­kas alla di­rekts­töd lin­järt. Den lin­jä­ra minsk­nin­gen ut­förs som en pro­cen­tu­ell bes­kär­ning in­nan stö­det be­ta­las ut. Den slut­li­ga nivån på den lin­jä­ra minsk­nin­gen blir klar vå­ren/som­ma­ren 2021 före ut­be­tal­nin­gen av di­rekts­tö­dens and­ra post.

Mer in­for­ma­ti­on om fi­nan­siell dis­cip­lin ingår i An­sök­nings­gui­de för jordb­ru­kars­töd.

5.7.5    Bidrag som betalts utan grund

Om återk­rav av stöd be­rät­tas i An­sök­nings­gui­de för jordb­ru­kars­töd.

EU:s djur­bid­rag – an­vis­nin­gar för an­sö­kan år 2020Bid­rag för nötk­re­a­tur, bid­rag för mjölk­kor och får- och get­bid­rag7.4.2020