6. Övervakning och påföljder

Djur­bid­rag över­va­kas ge­nom korsg­ransk­nin­gar och gårds­kont­roll.

Vid korsg­ransk­ning jäm­förs lands­bygds­för­valt­nin­gens upp­gif­ter sin­se­mel­lan och upp­gif­ter­na i oli­ka re­gis­ter med va­rand­ra. Den ad­mi­nist­ra­ti­va kont­rol­len om­fat­tar alla sö­kan­des stö­dan­sök­ning­supp­gif­ter.

Gård­sö­ver­vak­nin­gar­na görs ge­nom kont­rol­ler på plats och om­fat­tar minst 5 % av de sö­kan­de. Av de går­dar som över­va­kas ge­nom gård­sins­pek­ti­o­ner väljs 20-25 % ut ge­nom slump­mäs­sigt ur­val me­dan de res­te­ran­de går­dar­na väljs ut ge­nom vik­tat ur­val på ba­sis av risk­fak­to­rer.

Vid gård­sö­ver­vak­nin­gen av djur­bid­rag kont­rol­le­ras också po­ten­tiellt bid­rags­be­rät­ti­gan­de djur. Det­ta in­ne­bär djur som inte är bid­rags­be­rät­ti­gan­de vid över­vak­nings­till­fäl­let, men som kan bli bid­rags­be­rät­ti­gan­de un­der stödå­ret. De po­ten­tiellt bid­rags­be­rät­ti­gan­de dju­ren grans­kas på sam­ma sätt som de djur som är bid­rags­be­rät­ti­ga­de vid över­vak­nings­tid­punk­ten. Om ett po­ten­tiellt bid­rags­be­rät­ti­gan­de djur un­der­känns vid kont­rol­len or­sa­kar det på­följ­der för det djur­bid­rag som be­ta­las till går­den.

När det gäl­ler så­da­na brist­fäl­ligt märk­ta el­ler re­gist­re­ra­de djur som inte har en chans att bli bid­rags­be­rät­ti­ga­de un­der stödå­ret fasts­tälls en even­tu­ell på­följd via tvär­vill­ko­ren.

Vid gårds­kont­rol­len grans­kas:

An­mäl­nin­gar till djur­re­gist­ret ska gö­ras inom 7 dygn från hän­del­sen, utom i frå­ga om an­mä­lan om tac­kors och hon­get­ters ned­komst och fö­del­se­an­mä­lan om lamm och kil­lin­gar som görs inom 6 må­na­der från hän­del­sen. Hän­del­ser­na som rör djur ska fö­ras in i djur­för­teck­nin­gen inom 3 da­gar. Du be­hö­ver inte upp­rätthål­la en skild djur­för­teck­ning, om du re­gist­re­rar hän­del­ser­na elekt­ro­niskt di­rekt i re­gist­ret inom 7 da­gar.

Man mås­te också vara nogg­rann med så­da­na upp­gif­ter i djur­re­gist­ret och djur­för­teck­nin­gen som inte in­ver­kar på nötk­re­a­tu­rets stöd­be­rät­ti­gan­de. Upp­gif­ter som inte in­ver­kar på stöd­be­rät­ti­gan­det är bl.a. tju­rens an­vänd­nings­sätt, tju­rens ras och det sätt på vil­ket dju­ret av­lägs­nats. Om det vid gårds­kont­roll av bid­rag för nötk­re­a­tur el­ler bid­rag för mjölk­kor på nytt un­der en 24-må­na­ders­pe­ri­od ob­ser­ve­ras ett fel i djur­re­gist­ret el­ler djur­för­teck­nin­gen som inte in­ver­kar på dju­rets stöd­be­rät­ti­gan­de, un­der­känns dju­ret från bid­ra­get.

Ge­nom kont­roll av ve­ri­fi­kat över köp och för­sälj­ning sä­kers­tälls att upp­gif­ter­na i djur­re­gist­ret och djur­för­teck­nin­gen stäm­mer.

Om djur un­der­känns vid kont­rol­len, mins­kas det stöd som ska be­vil­jas för det ak­tu­el­la stödå­ret med en på­följdsp­ro­cent som räk­nas ut på föl­jan­de sätt

Om den re­la­ti­va skill­na­den mel­lan god­kän­da och un­der­kän­da djur är över 50 % be­ta­las in­get stöd för det ak­tu­el­la året och går­den på­förs en yt­ter­li­ga­re på­följd.

Den yt­ter­li­ga­re på­följ­den in­ne­bär att det stöd­be­lopp som det vid över­vak­nin­gen un­der­kän­da dju­ran­ta­let hade be­rät­ti­gat till en gång dras av det be­lopp av helt el­ler del­vis EU-fi­nan­sie­ra­de stöd och bid­rag (också are­al­ba­se­ra­de stöd) som be­ta­las åt jordb­ru­ka­ren un­der de föl­jan­de tre åren.

EU:s djur­bid­rag – an­vis­nin­gar för an­sö­kan år 2020Bid­rag för nötk­re­a­tur, bid­rag för mjölk­kor och får- och get­bid­rag7.4.2020