Vipu täyttöohjeet - Porotalouden eläinkohtainen tuki

Porotalouden eläinkohtaista tukea voit hakea Vipu-palvelussa.

Tu­tus­tu en­nen ha­ke­muk­sen te­koa tuen eh­toi­hin. Lisä­tie­to­ja tuen haus­ta löy­dät myös osoit­tees­ta www.ruo­ka­vi­ras­to.fi/poro­ta­lou­den tuki.

Hae poro­ta­lou­den eläin­koh­tais­ta tu­kea Vipu-pal­ve­lun Säh­köi­ses­sä asi­oin­nis­sa vii­meis­tään 1.9.2020. Haku päät­tyy klo 23.59. Mai­nit­tu kel­lon­aika mää­räy­tyy Suo­men aika­vyö­hyk­keen mu­kaan, joka on UTC+2 ja kesä­ai­ka­na UTC+3.

Mi­kä­li et ha­lua käyt­tää säh­köis­tä Vipu-pal­ve­lua tai tuen­ha­ki­ja­na on kuo­lin­pesä, hae tu­kea pa­pe­ri­lo­mak­keel­la 227.  Pa­lau­ta pa­pe­ri­lo­ma­ke ja tar­vit­ta­vat liit­teet La­pin ELY-kes­kuk­seen 1.9.2020 men­nes­sä.

Tuen hakeminen

Aloi­ta poro­ta­lou­den eläin­koh­tai­sen tuen ha­ke­mi­nen säh­köi­ses­ti avaa­mal­la Vipu-pal­ve­lun etu­sivu. Aloi­ta kir­jau­tu­mi­nen Vipu-pal­ve­luun klik­kaa­mal­la pai­ni­ket­ta Säh­köi­nen tun­nis­tau­tu­mi­nen. Tämä vie si­nut Suo­mi.fi-tun­nis­tuk­seen jos­sa tun­nis­tau­dut pal­ve­luun.

Va­lit­se ha­lu­a­ma­si tun­nis­tus­ta­pa ja anna tun­nis­tuk­ses­sa tar­vit­ta­vat tie­dot. Kun tun­nis­tau­tu­mi­nen on­nis­tuu, pää­set Vipu-pal­ve­lun etu­si­vul­le.

Säh­köi­nen tun­nis­tau­tu­mi­nen lin­kis­tä avau­tuu Maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­ri­ön hal­lin­non­alan asi­oin­ti­pal­ve­lu. Täs­tä voit va­li­ta ha­lu­a­ma­si tun­nis­tau­tu­mis­ta­van ja an­taa tar­vit­ta­vat tie­dot.

Asi­oin­ti­pal­ve­lu il­moit­taa mitä tie­to­ja si­nus­ta vä­li­te­tään tun­nis­tau­tu­mi­sen yh­tey­des­sä.

Tun­nis­tau­tu­mi­nen an­taa il­moi­tuk­sen ”Olet tun­nis­tau­tu­mas­sa Maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­ri­ön asi­oin­ti­pal­ve­luun”, pai­na täs­sä Jat­ka pal­ve­luun-pai­nik­kees­ta.

Va­lit­se Vipu-pal­ve­lun etu­si­vul­la koh­ta Hae tu­kia ja jätä il­moi­tuk­sia tai Säh­köi­sen asi­oin­ti. Poro­ta­lou­den eläin­koh­tai­nen tuki -lin­kis­tä pää­set ha­ke­maan tu­kea.

Täy­tä kaik­ki pa­kol­li­set tie­dot ha­ke­muk­sel­le, jot­ta pää­set tal­len­ta­maan ha­ke­muk­sen. Pa­kol­li­set koh­dat on mer­kit­ty pu­nai­sel­la täh­del­lä.

Hakijan tiedot

Ha­ki­jan tie­dot -väli­leh­del­lä tuen­ha­ki­ja­na on hen­ki­lö, joka on kir­jau­tu­nut Vi­puun.

Jos ha­ki­jan pank­ki­tili­nu­me­ro puut­tuu, Vipu huo­maut­taa asi­as­ta. Sa­mal­la avau­tuu paik­ka tili­nu­me­ron il­moit­ta­mi­sel­le. Pää­set ha­ke­muk­sel­la eteen­päin vas­ta kun olet il­moit­ta­nut tili­nu­me­ro­si.

Hakemuksen tiedot

Ruo­ka­kun­nan jä­se­net lis­tauk­ses­sa en­sim­mäi­se­nä hen­ki­lö­nä on Vi­puun kir­jau­tu­nut tuen­ha­ki­ja. Ha­ke­muk­sen tie­dois­sa on ole­tuk­se­na, että haet poro­lu­et­te­lon mu­kais­ten poro­mää­rien pe­rus­teel­la.

Jos ha­lu­at ha­kea tu­kea poro­lu­et­te­los­ta eri­ä­vil­lä poro­mää­ril­lä, va­lit­se vii­mei­ses­tä sa­rak­kees­ta Muok­kaa. Pai­nik­kees­ta avau­tuu ”Muok­kaa ruo­ka­kun­nan jä­se­nen tie­to­ja”-osio, jos­sa pää­set muut­ta­maan tie­to­ja.

Poik­keus­ti­lan­tei­ta, jos­sa poro­mää­rät voi­vat muut­tua, ovat esi­mer­kik­si poro­kau­pat. Kir­joi­ta pe­rus­te­lut poro­lu­et­te­los­ta eri­ä­viin poro­mää­riin ja li­sää tar­vit­ta­vat liit­teet en­nen ha­ke­muk­sen lä­he­tys­tä.

Li­sää jo­kai­nen po­ro­ja omis­ta­va ruo­ka­kun­nan jä­sen, jon­ka po­rois­ta haet tu­kea, koh­das­ta + Li­sää uusi jä­sen, erik­seen.

Va­lit­se en­sin, ha­et­ko jä­se­nen poro­lu­et­te­lol­la ole­van poro­mää­rän mu­kaan vai et. Sen jäl­keen li­sää jä­se­nen nimi ja hen­ki­lö­tun­nus. Mi­kä­li kir­joi­tat hen­ki­lö­tun­nuk­sen vää­rin, Vipu il­moit­taa vir­hees­tä.

Va­li­tes­sa­si Haen poro­lu­et­te­lon mää­rän mu­kaan, li­sää vain ruo­ka­kun­nan jä­se­nen nimi ja hen­ki­lö­tun­nus. Si­nun ei tar­vit­se il­moit­taa po­ro­jen luku­mää­riä.

Mi­kä­li va­lit­sit, ”En hae poro­lu­et­te­lon mää­rän mu­kai­ses­ti”, il­moi­ta li­säk­si poro­mää­rät ja pa­lis­kun­ta. Li­sää pe­rus­te­lut ja lii­tä ha­ke­muk­sel­le liit­teet en­nen ha­ke­muk­sen lä­het­tä­mis­tä.

Liitetiedostojen lisääminen hakemukselle

Lii­tä tuki­ha­ke­muk­seen poro­ta­lou­den tu­los­las­kel­ma, joka on pa­kol­li­nen lii­te. Jos haet en­sim­mäis­tä ker­taa poro­ta­lou­den eläin­koh­tais­ta tu­kea, tu­los­las­kel­maa ei tar­vit­se toi­mit­taa.

Jos haet tu­kea mui­den ruo­ka­kun­nan täy­si-ikäis­ten jä­sen­ten puo­les­ta, lii­tä mu­kaan heil­tä val­ta­kir­ja. Val­ta­kir­ja tar­vi­taan myös ha­ki­jan puo­li­sol­ta.

Lii­tä mu­kaan myös mah­dol­li­set poro­kaup­po­jen kaup­pa­kir­jat, jos haet tu­kea muun kuin poro­lu­et­te­lon mää­rän mu­kaan ja pe­rus­tee­na on poro­kau­pat.

Pää­set li­sää­mään liit­teen Se­laa– tai Va­lit­se tie­dos­to-pai­ni­kees­ta. Esiin au­ke­aa pon­nah­dus­ik­ku­na, jon­ka kaut­ta voit et­siä liit­teek­si ha­lu­a­ma­si tie­dos­ton. Liit­teik­si kel­paa ai­no­as­taan PDF-tie­dos­to ja sen mak­si­mi­koko on 5 MB.

Va­lit­se tie­dos­to ja klik­kaa tä­män jäl­keen Avaa-pai­ni­ket­ta. Pon­nah­dus­ik­ku­na sul­keu­tuu ja va­lit­tu tie­dos­to tu­lee esil­le Li­sä­tyt liit­teet -koh­taan. Voit pois­taa li­sä­tyn liit­teen Pois­ta-pai­nik­kees­ta.

Voit lä­het­tää säh­köi­sen ha­ke­muk­sen il­man poro­ta­lou­den tu­los­las­kel­ma­lii­tet­tä ja toi­mit­taa se myö­hem­min pa­pe­ri­se­na La­pin ELY-kes­kuk­seen. Tu­kea ei myön­ne­tä il­man tu­los­las­kel­maa.

Yhteenveto ja lähetys

Yh­teen­veto ja lä­he­tys -väli­leh­del­lä voit tar­kis­taa yh­teen­ve­don ha­ke­muk­se­si tie­dois­ta, lä­het­tää ha­ke­muk­se­si kä­si­tel­tä­väk­si tai pe­ruut­taa lä­he­te­tyn ha­ke­muk­sen.

Kir­joi­ta Lä­he­tyk­sen lisä­tie­dot- koh­taan säh­kö­pos­ti­o­soi­te tai -osoit­teet, joi­hin ha­lu­at vah­vis­tus­vies­tin ha­ke­muk­sen lä­het­tä­mi­ses­tä.

Huo­mau­tuk­set-koh­das­sa näet so­vel­luk­sen an­ta­mia huo­mau­tuk­sia. Tar­kis­ta huo­mau­tuk­set en­nen ha­ke­muk­sen lä­het­tä­mis­tä. Oh­jel­ma huo­maut­taa poro­ta­lou­den tu­los­las­kel­mas­ta aina, vaik­ka oli­sit­kin liit­tä­nyt sen jo ha­ke­muk­sel­le.

Yh­teen­veto-koh­das­sa näet ha­ke­muk­sen yh­teen­ve­don ja ha­ke­muk­sel­le il­moi­te­tut tie­dot.

Liit­teet-koh­das­ta näet ha­ke­muk­sel­le lii­te­tyt liit­teet.

Voit tu­los­taa yh­teen­ve­don tie­to­jen tar­kis­ta­mi­sek­si si­vun ylä­reu­nas­sa ole­vas­ta Tu­los­ta yh­teen­veto-pai­nik­kees­ta.

Tu­los­tu­vas­ta esi­kat­se­lu­ver­si­o­ta näet ha­ke­muk­sel­la il­moi­te­tut tie­dot.

Kun olet tar­kis­ta­nut, että  ha­ke­muk­sen tie­dot ovat oi­kein, olet liit­tä­nyt ha­ke­muk­sel­le tar­vit­ta­vat liit­teet ja olet li­sää­nyt säh­kö­pos­ti­o­soi­teen vah­vis­tus­vies­tiä var­ten, lä­he­tä ha­ke­mus Lä­he­tä kä­si­tel­tä­väk­si-pai­nik­kees­ta.

Saat vah­vis­tus­vies­tin säh­kö­pos­tii­si ha­ke­muk­sen lä­het­tä­mi­ses­tä. Vipu ky­syy vie­lä lä­he­tyk­sen vah­vis­tuk­sen ja il­moit­taa, jos lo­mak­keel­la on huo­mau­tuk­sia. Vipu muis­tut­taa myös ha­ke­muk­sen pa­kol­li­ses­ta liit­tees­tä, poro­ta­lou­den tu­los­las­kel­mas­ta. Vipu huo­maut­taa poro­ta­lou­den tu­los­las­kel­mas­ta sii­tä huo­li­mat­ta, vaik­ka oli­sit liit­tä­nyt sen.

Vah­vis­ta ha­ke­muk­sen lä­he­tys Lä­he­tä-pai­nik­kees­ta.

Vipu-pal­ve­lun näy­tön ylä­reu­naan tu­lee il­moi­tus lä­he­tyk­sen on­nis­tu­mi­ses­ta ja lisä­tie­toi­hin mer­kit­tyyn säh­kö­pos­tiin tu­lee il­moi­tus tuen ha­ke­muk­sen pa­laut­ta­mi­ses­ta säh­köi­ses­ti.

Kun olet lä­het­tä­nyt ha­ke­muk­sen, voit tu­los­taa Tu­los­ta yh­teen­veto-pai­nik­kees­ta yh­teen­ve­don, jos­sa nä­kyy il­moi­te­tut tie­dot ja aika, jol­loin tie­dot on lä­he­tet­ty kä­sit­te­lyyn.

Jos ha­lu­at pe­ruut­taa ha­ke­muk­sen lä­het­tä­mi­sen teh­däk­se­si kor­jauk­sia, on­nis­tuu se Pe­ruu­ta lä­he­tys -pai­nik­kees­ta haku­ajan ai­ka­na. Vipu ky­syy vie­lä pe­ruu­tuk­sen vah­vis­tuk­sen. Kun va­lit­set Kyl­lä, pe­ruu­tan lä­he­tyk­sen, pää­set muok­kaa­maan ha­ke­muk­sen tie­to­ja haku­ajan ol­les­sa käyn­nis­sä.

Muis­ta lä­het­tää ha­ke­mus uu­des­taan kä­si­tel­tä­väk­si vie­lä en­nen haku­ajan päät­ty­mis­tä.

Jos huo­maat haku­ajan päät­ty­mi­sen jäl­keen ha­ke­muk­sel­la vir­heen, tai ha­ke­muk­ses­sa il­moi­tet­ta­vat tie­dot ovat muut­tu­neet, il­moi­ta sii­tä kir­jal­li­ses­ti La­pin ELY-kes­kuk­seen. Il­moi­ta ta­pah­tu­neis­ta muu­tok­sis­ta 15 työ­päi­vän ku­lu­es­sa.

Poro­ta­lou­den tukiVipu-käyt­tä­jän ohje 202017.4.2020