1. Ansökan om stöd

Du kan an­sö­ka el­ekt­ro­niskt om stöd per djur för ren­hus­håll­ning i Vi­put­jäns­ten i punk­ten Stöd per djur för ren­hus­håll­ning el­ler med blan­kett 227 An­sö­kan om stöd för ren­hus­håll­ning. Gör an­sö­kan för ett döds­bos räk­ning med pap­per­s­an­sö­kan.

Sök stö­det se­nast 1.9.2020. Den el­ekt­ro­nis­ka an­sö­kan är då öp­pen fram till kl. 23.59. Om du läm­nar in din an­sö­kan på pap­per ska du skicka in blan­kett 227 se­nast 1.9.2020 per post el­ler med e-post se­nast kl. 23.59 till Lapp­lands NTM-cen­tral. Klock­sla­get be­stäms en­ligt Fin­lands tids­zon som är UTC+2 och som­mar­tid UTC+3.

En an­sö­kan som in­kom­mit per post an­ses vara in­läm­nad i tid, om post­för­sän­del­sen med an­sö­kan är post­stämp­lad se­nast på den sis­ta an­sök­nings­da­gen 1.9.2020 och rik­tad till Lapp­lands NTM-cen­tral.

Ansöknings- och ifyllnadsanvisningar

Du kan lä­sa an­sök­nings­an­vis­ning­ar­na och skri­va ut bå­de an­vis­ning­en och an­sök­nings­blan­ket­ten på pap­per från Livs­me­dels­ver­kets webb­plats ruo­ka­vi­ras­to.fi/stö­det per djur för ren­hus­håll­ning, el­ler be­gä­ra an­sök­nings­blan­ket­ten av Lapp­lands NTM-cen­tral. An­vis­ning­ar om hur du fyl­ler i an­sö­kan finns på blan­ket­ten.

An­vis­ning­ar­na för ifyl­lan­det av en el­ekt­ro­nisk an­sö­kan hit­tas här: Stöd för ren­hus­håll­ning – An­vis­ning till Vi­pu­an­vän­da­re. An­vis­ning­en finns ock­så på län­ken Ifyll­nads­an­vis­ning­ar överst på Vi­put­jäns­tens sida El­ekt­ro­nis­ka tjäns­ter – Stö­det per djur för ren­hus­håll­ning.

Ett dödsbo som sökande

Ett döds­bo be­trak­tas som ett hus­håll och kan an­sö­ka om stöd för ren­hus­håll­ning. Döds­bo­et ska gö­ra upp an­sö­kan på pap­pers­blan­kett 227. Som bi­la­ga till an­sö­kan ska fo­gas döds­bo­ets bo­upp­teck­nings-in­stru­ment samt full­mak­ter av döds­bo­ets del­äga­re. I upp­gif­ter­na om sö­kan­den ska du upp­ge döds­bo­ets namn och FO-num­mer. I upp­gif­ter­na till an­sö­kan upp­ger du döds­bo­et i upp­gif­ter­na om hus­hål­let, an­ting­en med per­son­be­teck­ning el­ler FO-num­mer be­ro­en­de på vil­ket av des­sa som an­vänts för att an­mä­la an­ta­let re­nar i ren­läng­den.

För sent inlämnad ansökan

En för sent in­läm­nad an­sö­kan av­slås.

Om bi­la­gor läm­nas in för sent le­der det inte till att an­sö­kan av­slås. Stö­det kan än­då var­ken be­vil­jas el­ler be­ta­las förr­än du läm­nar in de bi­la­gor som krävs. En ob­li­ga­to­risk bi­la­ga i sam­band med stöd per djur för ren­hus­håll­ning är re­sul­tat­räk­ning för ren­hus­håll­ning (POMU).

Korrigering av fel i ansökan

Un­der an­sök­nings­ti­den får du änd­ra och kor­ri­ge­ra din an­sö­kan om det be­hövs. När du kor­ri­ge­rar en el­ekt­ro­niskt in­skick­ad an­sö­kan ska du till först åter­ta den ti­di­ga­re in­skick­a­de an­sö­kan och kor­ri­ge­ra upp­gif­ter­na. Kom se­dan ihåg att skicka in an­sö­kan på nytt.

En an­sö­kan som är in­läm­nad på pap­per kan du kor­ri­ge­ra un­der an­sök­nings­ti­den ge­nom att läm­na in en ny an­sö­kan. Den nya an­sö­kan er­sät­ter den gam­la.

Om du ef­ter an­sök­nings­ti­dens ut­gång mär­ker att an­sö­kan är fel­ak­tig el­ler har bli­vit fel­ak­tig, ska du utan dröjs­mål med­de­la Lapp­lands NTM-cen­tral om sa­ken.

Återtagande av ansökan

Du kan åter­ta en el­ekt­ro­nisk an­sö­kan i Vi­put­jäns­ten me­dan an­sök­nings­ti­den på­går. En an­sö­kan som är in­läm­nad på pap­per kan du åter­ta med ett fritt for­mu­le­rad skrift­ligt med­de­lan­de om åter­ta­gan­det.

Ef­ter an­sök­nings­ti­dens ut­gång kan du åter­ta bå­de en el­ekt­ro­nisk an­sö­kan och en pap­per­s­an­sö­kan med en fritt for­mu­le­rad an­mä­lan till Lapp­lands NTM-cen­tral. Den bak­re grän­sen för att åter­ta an­sö­kan är en be­tal­nings­hän­del­se som gäl­ler an­sö­kan.

Anmälan om ändringar

Du ska skrift­li­gen med­de­la Lapp­lands NTM-cen­tral om änd­ring­ar som skett i verk­sam­he­ten. Med-de­lan­det ska ges inom 15 ar­bets­da­gar från hän­del­sen.

Stöd per djur för ren­hus­håll­ning 2020An­vis­ning för an­sö­kan17.4.2020