3. Beviljande av stöd

En för­ut­sätt­ning för att stöd ska be­vil­jas är att de som hör till hus­hål­let en­ligt ren­läng­der­na äger sam­man­lagt minst 80 liv­re­nar när ren­sköt­sel­året går ut 31.5.2020.

Stöd be­vil­jas inte för över­skrid­ning­ar av det högs­ta tillåt­na an­ta­let liv­re­nar som fast­ställts för ren­be­tes­lag el­ler del­äga­re. Stöd be­vil­jas inte hel­ler för de liv­re­nar som en del­äga­re bor­de ha slak­tat en­ligt de slakt­pla­ner som ren­be­tes­la­get god­kän­ner år­li­gen. Om an­ta­let icke slak­ta­de re­nar i hus­hål­let är mer än tre pro­cent av det to­ta­la an­ta­let liv­re­nar, be­vil­jas ing­et stöd till hus­hål­let.

Ansökan om stöd

Du kan an­sö­ka om stöd för alla re­nar som ägs av hus­hål­lets med­lem­mar:

  1. en­ligt upp­gif­ter­na i ren­läng­den
    Om du an­sö­ker på ba­sis av an­ta­let re­nar i ren­läng­den be­hö­ver du inte själv upp­ge an­ta­let re­nar. Det räck­er med ett kryss i punk­ten Jag an­sö­ker ut­gå­en­de från an­ta­let i ren­för­teck­ning­en. Lapp­lands NTM-cen­tral får ren­läng­den av ren­be­tes­la­get.
  2. på ba­sis av and­ra upp­gif­ter om an­ta­let re­nar än upp­gif­ter­na i ren­läng­den­Du kan an­sö­ka om stöd ock­så på ba­sis av ett an­nat an­tal än an­ta­let i ren­läng­den. Upp­ge an­ta­let re­nar i an­sö­kan och foga en be­höv­lig ut­red­ning, till ex­em­pel ett kö­pe­brev, till an­sö­kan. Han­del med re­nar un­der ren­sköt­sel­året kan be­ak­tas när stö­det be­vil­jas.
Resultaträkning för renhushållning

Som stöd­sö­kan­de ska du föra bok över in­täk­ter­na och ut­gif­ter­na från din ren­hus­håll­ning. Re­sul­tat-räk­ning­en för ren­hus­håll­ning är en ob­li­ga­to­risk bi­la­ga till an­sö­kan.

Stöd per djur för ren­hus­håll­ning 2020An­vis­ning för an­sö­kan17.4.2020