MAKSUAINEISTO JA SEN MUODOSTAMINEN

Osio päivitetty 21.10.2019

Maksuaineisto

Kun mak­su­ha­ke­muk­sel­le on teh­ty mak­su­pää­tös, täy­tyy se vie­lä nos­taa mak­su­ai­neis­tol­le Sam­poon siir­toa var­ten. Tämä teh­dään mak­su­ai­neis­ton muo­dos­ta­jan oi­keu­del­la. Mak­su­pää­tös­e­sit­te­li­jä ja -rat­kai­si­ja pää­se­vät kat­se­le­maan oman alu­een­sa mak­su­ai­neis­to­ja.

Mak­su­ai­neis­ton muo­dos­ta­mi­nen aloi­te­taan klik­kaa­mal­la koh­das­ta Mak­su­ai­neis­to.

Tä­män jäl­keen au­ke­aa nä­ky­mä, jos­sa ole­tuk­se­na on Tar­kas­te­le muo­dos­tet­tu­ja mak­su­ai­neis­to­ja.

Nä­ky­mäs­sä näet lis­tat­tu­na kaik­ki ne mak­su­ai­neis­tot ja nii­den ti­lat, joi­hin si­nul­la on oi­keus. Voit ra­ja­ta nä­ky­mää vuo­den mu­kaan, mak­su­ai­neis­ton ti­lan­teen mu­kaan tai alu­een mu­kaan, jos si­nul­la on use­am­man alu­een oi­keus.

Mak­su­ai­neis­ton ti­lan­tei­ta ovat:

Ra­jaus teh­dään laa­ti­kon oi­ke­as­sa reu­nas­sa ole­vas­ta nuo­les­ta, ja voit teh­dä yh­den tai use­am­man ra­jauk­sen ker­ral­la. Mak­su­ai­neis­ton tun­nuk­sen löy­dät lu­et­te­lon kes­kel­tä sa­rak­kees­ta Ma­tun­nus.

Jos ha­lu­at tar­kas­tel­la yk­sit­täis­tä ai­neis­toa, klik­kaa se hii­rel­lä auki pai­na­mal­la ri­vin lo­pus­sa ole­vaa plus­merk­kiä.

Täs­sä nä­ky­mäs­sä näet mak­su­ai­neis­ton si­säl­tä­mät hank­keet ja mak­sun tar­kem­mat tie­dot han­ke­koh­tai­ses­ti. Jos ha­lu­at tar­kas­tel­la jo­ta­kin han­ket­ta tar­kem­min, avaa han­ke klik­kaa­mal­la va­sem­man reu­nan han­ke-sa­rak­kees­sa ole­vaa han­ke­nu­me­roa. Jos ha­lu­at tar­kas­tel­la mak­su­hake­mus­ta, klik­kaa MP-tun­nus-sa­rak­kees­sa ole­vaa mak­su­pää­tös­nu­me­roa. Täs­sä ik­ku­nas­sa nä­ky­vät myös jat­ko­toi­men­pide- ja ta­kai­sin­pe­rin­tä­nu­me­ro, jos mak­su si­säl­tää näi­tä. Kat­so li­sää ta­kai­sin­pe­rin­näs­tä.

Saat sul­jet­tua mak­su­ai­neis­ton klik­kaa­mal­la mii­nus­merk­kiä.

Maksuaineiston muodostaminen

Mak­su­ai­neis­ton muo­dos­ta­mi­nen aloi­te­taan koh­das­ta Muo­dos­ta mak­su­ai­neis­to.

Esiin tu­lee lu­et­te­lo avoi­mis­ta mak­su­pää­tök­sis­ta, jot­ka ovat nos­tet­ta­vis­sa mak­su­ai­neis­tol­le. Jo­kai­sen ri­vin lo­pus­sa on ruu­tu, jos­sa ole­tus­ar­voi­ses­ti on vä­kä­nen. Tämä tar­koit­taa sitä, että mak­su on nou­se­mas­sa mak­su­ai­neis­tol­le. Jos et ha­lua vie­lä nos­taa mak­sua ai­neis­tol­le, ota vä­kä­nen pois laa­ti­kos­ta klik­kaa­mal­la sitä hii­rel­lä.

Nä­ky­mä si­säl­tää kol­me ra­jaus­eh­toa:

Jos mak­su me­nee nol­lil­le ta­kai­sin­pe­rin­nän vuok­si se nos­te­taan mak­su­ai­neis­tol­le. Mui­ta nol­la­mak­su­ja EI SAA nos­taa ai­neis­tol­le. Muis­ta tar­kis­taa, että ha­ki­jal­la on osoi­te­tie­dot.

Kun olet va­lin­nut ne avoi­met mak­su­pää­tök­set, jot­ka ha­lu­at nos­taa mak­suun, klik­kaa pai­ni­ket­ta Tar­kas­tuk­seen.

Täs­sä nä­ky­mäs­sä pää­set tar­kis­ta­maan, mit­kä avoi­met mak­su­pää­tök­set ovat me­nos­sa mak­suun. Jos huo­maat, että lis­ta si­säl­tää mak­su­pää­tök­siä, joi­ta et ha­lua vie­lä ha­lua lait­taa mak­suun, klik­kaa ri­vin lo­pus­sa ole­vaa ruu­tua pois­taak­se­si vä­kä­sen, jol­loin tämä mak­su­pää­tös ei siir­ry vie­lä mak­suun. Klik­kaa­mal­la pai­ni­ket­ta Päi­vi­tä pois­tuu tämä mak­su­pää­tös lis­tal­ta.

Voit myös pe­ruut­taa koko ai­neis­ton Pe­ruu­ta-pai­nik­keel­la. Täl­löin koko mak­su­ai­neis­to siir­tyy pe­rut­tu-ti­laan. Pe­rut­tu mak­su­ai­neis­to on muo­dos­tet­ta­va ko­ko­naan uu­des­taan.

Kun tar­kas­tuk­sen jäl­keen mak­su­ai­neis­to si­säl­tää ne avoi­met mak­su­pää­tök­set, jot­ka ha­lu­at mak­set­ta­van ha­ki­jal­le, klik­kaa hii­rel­lä pai­ni­ket­ta Odot­ta­maan mak­suun­siir­toa. Tämä siir­tää ai­neis­ton mak­su­jo­noon odot­ta­maan Sam­poon siir­toa. Voit tar­kas­tel­la ai­neis­ton ete­ne­mis­tä Mak­su­ai­neis­to­lu­et­te­los­ta ku­ten ar­tik­ke­lin alus­sa on ker­rot­tu.

Jos ha­lu­at pe­ruut­taa  jo mak­suun siir­re­tyn ai­neis­ton, sen voi teh­dä Pe­ruu­ta-pai­nik­kees­ta niin kau­an kuin se on ti­las­sa Odot­taa siir­toa.

HYR­RÄ-OHJEVi­ran­o­mais­käyt­tö6.2.2015