2.4 Odla enligt god jordbrukarsed

En odlad åker innebär åker som odlas för växtproduktion

Be­ak­ta för­hål­lan­de­na på or­ten då du od­lar. Be­ar­be­ta, göds­la och så el­ler plan­te­ra åkern på än­da­måls­en­ligt sätt så att det är möj­ligt att åstad­kom­ma jämn gro­ning och ett jämnt växt­be­stånd. Sköt om växt­skyd­det och för­hind­ra ogräs­sprid­ning­en på me­ka­nisk, bio­lo­gisk el­ler ke­misk väg el­ler med hjälp av växt­följd.

Bild: MMM_kuva-ar­kis­to

Odla så­da­na växt­ar­ter och sor­ter som läm­par sig för re­gi­o­nen och an­vänd en till­räck­lig mängd ut­sä­de. Så el­ler plan­te­ra se­nast 30.6. Vid od­ling av vis­sa träd­gårds­väx­ter (ta­bell 2) är en se­na­re sådd möj­lig, men då mås­te skif­tet be­sås med en för­grö­da se­nast 30.6. Om ex­cep­tio­nel­la vä­der­för­hål­lan­den ut­gör ett hin­der för sådd el­ler plan­te­ring se­nast 30.6, mås­te du så el­ler plan­te­ra ge­nast när för­hål­lan­de­na tillå­ter det. Som ett ex­cep­tio­nellt vä­der­för­hål­lan­de an­ses en si­tu­a­tion där rik­lig ne­der­börd som fort­gått un­der en läng­re pe­ri­od och li­ten av­dunst­ning har lett till att åk­rar­na är så vå­ta att det för­hind­rar sådd. Un­dan­ta­get från sis­ta så­nings­da­tum 30.6 gäl­ler od­lad jord­bruks­mark, och grön­trä­dor. Ing­en för­grö­da be­höver sås om det plan­te­ras sal­lats­väx­ter, ki­na­kål, blom­kål, broc­co­li, spe­nat, dill, kål­rab­bi el­ler rova på skif­tet.

Om du od­lar jord­gub­bar, åker­bär och al­l­åker­bär för­ut­sätts att det finns minst 15 000 plan­tor per hek­tar. Om du od­lar de nämn­da väx­ter­na så, att plast inte an­vänds för att täcka mark­yt­an och de rev­plan­tor som upp­står får slå rot bred­vid mo­der­plan­tan, kan plant­tät­he­ten un­der den förs­ta ve­ge­ta­ti­ons­pe­ri­o­den vara minst 11 000 plan­tor per hek­tar.

Om du od­lar vin­bär och krus­bär ska det fin­nas 1 200 plan­tor per hek­tar, vid od­ling av hal­lon 2 800 plan­tor per hek­tar, vid od­ling av bär­hägg­mi­spel och hav­torn 800 plan­tor per hek­tar, vid od­ling av busk­blå­bär 2 250 plan­tor per hek­tar och vid od­ling av frukt­träd 400 plan­tor per hek­tar.

Strä­va ef­ter att pro­du­ce­ra en mark­nads­dug­lig skörd. Om du emel­ler­tid inte bär­gar nå­gon skörd ska du se till att åkerns växt­lig­het han­te­ras så att åkerns kul­tur­till­stånd för­blir gott och att det föl­jan­de år igen går att an­läg­ga ett nytt växt­be­stånd på åkern.

Bränning av stubb

Du får brän­na stubb bara om det är nöd­vän­digt med tan­ke på ge­nom­fö­ran­det av såd­den el­ler be­kämp­ning av ogräs, växt­sjuk­do­mar el­ler ska­de­djur.

Ta­bell 2. Träd­gårds­väx­ter som du kan så se­na­re än 30.6, om du sår in en för­grö­da åt dem se­nast 30.6. * be­hövs ing­en för­grö­da

Bevara och sköt om permanenta betesmarker och permanenta gräsmark

Du kan göds­la per­ma­nen­ta be­tes­mar­ker och per­ma­nen­ta gräs­mar­ker på ett än­da­måls­en­ligt sätt. Det be­ty­der att du kan göds­la om­rå­det om du bär­gar skörd från den per­ma­nen­ta be­tes­mar­ken el­ler den per­ma­nen­ta gräs­mar­ken ge­nom be­tes­gång el­ler på nå­got an­nat sätt. Vid göds­ling­ av per­ma­nen­ta be­tes­mar­ker ska du föl­ja gräns­vär­de­na för be­tes­mar­ker (ka­pi­tel 4.1.5., ta­bell 8) i stats­rå­dets för­ord­ning om be­gräns­ning av vis­sa ut­släpp från jord­bruk och träd­gårds­od­ling (1250/2014). Om du har in­gått för­bin­del­se om mil­jö­er­sätt­ning mås­te du göds­la en­ligt göds­lings­ni­vå­er­na för mil­jö­er­sätt­ning. Du kan ock­så för­nya växt­lig­he­ten på en per­ma­nent be­tes­mark ge­nom att be­ar­be­ta mar­ken och så in den med gräs- och vall­fo­der­väx­ter.

Om du an­vän­der en per­ma­nent be­tes­mark el­ler per­ma­nent gräs­mark för be­tes­gång får det inte leda till mar­keros­ion, och mark­yt­an ska be­hål­la sitt växt­täcke. Om du slår växt­lig­he­ten på en per­ma­nent be­tes­mark el­ler per­ma­nent gräs­mark ska du ut­föra slåt­tern vid en så­dan tid­punkt och på ett så­dant sätt att den inte ska­dar vil­da fåg­lar och dägg­djur.

Sköt växt­skyd­det på per­ma­nen­ta gräs­mar­ker och för­hind­ra ogrä­sens sprid­ning med hjälp av växt­följd el­ler på me­ka­nisk, bio­lo­gisk el­ler ke­misk väg. Han­te­ra växt­lig­he­ten så att det är möj­ligt att an­läg­ga ett växt­be­stånd el­ler pro­du­ce­ra en bärg­nings- och mark­nads­dug­lig skörd på skif­tet ock­så föl­jan­de år.

Strä­va ef­ter att pro­du­ce­ra en mark­nads­dug­lig skörd. Om du emel­ler­tid inte bär­gar nå­gon skörd ska du se till att åkerns växt­lig­het han­te­ras så att åkerns kul­tur­till­stånd för­blir gott och att det föl­jan­de år igen går att an­läg­ga ett nytt växt­be­stånd på åkern.

Tvär­vill­kor20167.4.2016