En odlad åker innebär åker som odlas för växtproduktion
Beakta förhållandena på orten då du odlar. Bearbeta, gödsla och så eller plantera åkern på ändamålsenligt sätt så att det är möjligt att åstadkomma jämn groning och ett jämnt växtbestånd. Sköt om växtskyddet och förhindra ogrässpridningen på mekanisk, biologisk eller kemisk väg eller med hjälp av växtföljd.
Odla sådana växtarter och sorter som lämpar sig för regionen och använd en tillräcklig mängd utsäde. Så eller plantera senast 30.6. Vid odling av vissa trädgårdsväxter (tabell 2) är en senare sådd möjlig, men då måste skiftet besås med en förgröda senast 30.6. Om exceptionella väderförhållanden utgör ett hinder för sådd eller plantering senast 30.6, måste du så eller plantera genast när förhållandena tillåter det. Som ett exceptionellt väderförhållande anses en situation där riklig nederbörd som fortgått under en längre period och liten avdunstning har lett till att åkrarna är så våta att det förhindrar sådd. Undantaget från sista såningsdatum 30.6 gäller odlad jordbruksmark, och grönträdor. Ingen förgröda behöver sås om det planteras sallatsväxter, kinakål, blomkål, broccoli, spenat, dill, kålrabbi eller rova på skiftet.
Om du odlar jordgubbar, åkerbär och allåkerbär förutsätts att det finns minst 15 000 plantor per hektar. Om du odlar de nämnda växterna så, att plast inte används för att täcka markytan och de revplantor som uppstår får slå rot bredvid moderplantan, kan planttätheten under den första vegetationsperioden vara minst 11 000 plantor per hektar.
Om du odlar vinbär och krusbär ska det finnas 1 200 plantor per hektar, vid odling av hallon 2 800 plantor per hektar, vid odling av bärhäggmispel och havtorn 800 plantor per hektar, vid odling av buskblåbär 2 250 plantor per hektar och vid odling av fruktträd 400 plantor per hektar.
Sträva efter att producera en marknadsduglig skörd. Om du emellertid inte bärgar någon skörd ska du se till att åkerns växtlighet hanteras så att åkerns kulturtillstånd förblir gott och att det följande år igen går att anlägga ett nytt växtbestånd på åkern.
Bränning av stubb
Du får bränna stubb bara om det är nödvändigt med tanke på genomförandet av sådden eller bekämpning av ogräs, växtsjukdomar eller skadedjur.
Tabell 2. Trädgårdsväxter som du kan så senare än 30.6, om du sår in en förgröda åt dem senast 30.6. * behövs ingen förgröda
Bevara och sköt om permanenta betesmarker och permanenta gräsmark
Du kan gödsla permanenta betesmarker och permanenta gräsmarker på ett ändamålsenligt sätt. Det betyder att du kan gödsla området om du bärgar skörd från den permanenta betesmarken eller den permanenta gräsmarken genom betesgång eller på något annat sätt. Vid gödsling av permanenta betesmarker ska du följa gränsvärdena för betesmarker (kapitel 4.1.5., tabell 8) i statsrådets förordning om begränsning av vissa utsläpp från jordbruk och trädgårdsodling (1250/2014). Om du har ingått förbindelse om miljöersättning måste du gödsla enligt gödslingsnivåerna för miljöersättning. Du kan också förnya växtligheten på en permanent betesmark genom att bearbeta marken och så in den med gräs- och vallfoderväxter.
Om du använder en permanent betesmark eller permanent gräsmark för betesgång får det inte leda till markerosion, och markytan ska behålla sitt växttäcke. Om du slår växtligheten på en permanent betesmark eller permanent gräsmark ska du utföra slåttern vid en sådan tidpunkt och på ett sådant sätt att den inte skadar vilda fåglar och däggdjur.
Sköt växtskyddet på permanenta gräsmarker och förhindra ogräsens spridning med hjälp av växtföljd eller på mekanisk, biologisk eller kemisk väg. Hantera växtligheten så att det är möjligt att anlägga ett växtbestånd eller producera en bärgnings- och marknadsduglig skörd på skiftet också följande år.
Sträva efter att producera en marknadsduglig skörd. Om du emellertid inte bärgar någon skörd ska du se till att åkerns växtlighet hanteras så att åkerns kulturtillstånd förblir gott och att det följande år igen går att anlägga ett nytt växtbestånd på åkern.
Tvärvillkor20167.4.2016