Bevara jordbruksmarkens naturvärden
Både i den nationella lagstiftningen och i EU:s habitatdirektiv ingår krav på att bevara den biologiska mångfalden. För att detta mål ska förverkligas krävs att naturvärdena beaktas i all verksamhet, också inom jordbruket. Vilda växter och djur samt naturtyperna utgör landsbygdens centrala naturvärden. Många arter och naturtyper kan ändå ta skada av odlingsåtgärderna. Syftet med EU:s habitatdirektiv och fågeldirektiv är att åstadkomma en sådan skyddsnivå för de arter och naturtyper som betraktas som viktiga att de inte längre minskar i antal. I tvärvillkoren ingår att skydda naturen i de 2000 –områden som inrättats med tanke på skydd av de naturtyper och habitat som anges i habitat- och fågeldirektivet, samt att skydda alla vilda fåglar, i synnerhet de fågelarter och habitat som anges i fågeldirektivet, i Natura-områden och på övrig jordbruksmark.
De villkor som gäller fåglar uppfylls när du iakttar åtgärdsbegränsningarna i naturskyddsprogram som inrättats enligt naturskyddslagen, beslut och bestämmelser om naturskyddsområden och förekomstplatser för arter som kräver särskilt skydd, samt bestämmelserna om Natura 2000 -områdena. Villkoren som gäller skydd av naturtyper och arter enligt habitatdirektivet uppfylls om du iakttar skyddsbesluten och naturskyddsbestämmelserna för Natura 2000 –områden, och på det sättet säkerställer att de naturtyper och livsmiljöer som ligger till grund för skyddet av Natura 2000 -området inte betydligt försämras.
Försämra inte naturvärdena på Natura 2000 -områden
Naturtyper som ska skyddas genom EU:s Natura 2000 -nätverk uppräknas i bilaga I till habitatdirektivet, djur- och växtarterna uppräknas i habitatdirektivets bilaga II och fågelarterna uppräknas i bilaga I till fågeldirektivet. Dessutom skyddas också andra genomflyttande fågelarter. I tabellerna 10-11 har vi samlat de viktigaste av de i bilagorna förtecknade skyddade fågelarter och djur- och växtarter som förekommer på jordbruksmark.
Tabell 10. Fågelarter som påträffas i jordbruksmiljöer och som ligger till grund för valet av Natura 2000 -områden
Tabell 11. Arter som förekommer i jordbruksmiljö och som är skyddade på basis av bestämmelserna om Natura 2000 -områden.
Av de områden som i Finland valts ut till nätverket Natura 2000 ligger ca 5500 hektar på jordbruksmark. I dessa områden förekommer naturtyper och arter i jordbruksmiljö, som kräver särskilt skydd. Hos kommunen eller NTM-centralen för ditt område tar du reda på om det finns Natura 2000 -områden på de marker du besitter och vad som i synnerhet bör skyddas på dessa områden.
Du får inte förstöra eller försämra arter eller naturtyper som ligger till grund för att området har valts till ett Natura 2000-område. Detta förbud gäller all slags verksamhet. Om du tänker vidta en åtgärd som betydligt kan försämra naturvärdena i ett Natura 2000 -område ska du inom 30 dygn före åtgärden lämna in en anmälan om saken till närings-, trafik- och miljöcentralen. Det kan t.ex. vara fråga om att röja en åker på ett område som ingår i nätverket Natura 2000.
De naturtyper som förekommer i jordbruksmiljö och som kräver skydd enligt habitatdirektivet är havsstrandängar, torra hedar, torra gräsmarker och buskfacies på kalksubstrat, artrika Nardus-gräsmarker, artrika torra-friska låglandsgräsmarker, nordiskt alvar och prekambriska kalkhällmarker, Molinia-ängar, fuktiga gräsmarker med hög örtvegetation, alluviala ängar, slåtterängar i låglandet, höglänta slåtterängar, lövängar (hamlingsängar och stubbskottsängar) samt trädklädda betesmarker.
Förbudet mot att skada naturvärdena gäller alla de naturvärden som ligger till grund för att området valts till nätverket Natura 2000. Valet kan grunda sig på behovet att skydda en eller flera naturtyper eller arter. Arter som förekommer i jordbruksmiljö är till exempel kornknarr, ortolansparv och törnskata samt av insekterna högnordisk gräsfjäril, ärenprisnätfjäril och violett gullvinge.
När det gäller Natura 2000 -objekt i jordbruksmiljö är det till fördel att de blir skötta. I planerna för skötsel och användning av Natura 2000 -områden beskrivs allmänt de åtgärder med vilka man kan befrämja områdets naturvärden. Det är skäl att från fall till fall planera skötseln av jordbruksmarker på Natura 2000 -områdena tillsammans med miljömyndigheten.
Om det på din gård finns jordbruksmark som är belägen inom ett naturskyddsområde eller ett område som hör till ett naturvårdsprogram, eller om där finns livsmiljöer för fågelarter som kräver särskilt skydd och som skyddats genom myndighetsbeslut, gäller följande fridlysningsbestämmelser med anknytning till skyddsbesluten. Om din gård har jordbruksmark i ett Natura 200 -område eller i dess omedelbara närhet ska också följande aspekter beaktas:
- Naturtyper som ligger till grund för val av området till Natura 2000 -område (bilaga I till habitatdirektivet) får inte försämras eller förstöras.
- Arter som ligger till grund för val av området till Natura 2000 -område (bilaga II till habitatdirektivet) får inte försämras eller förstöras.
- Fågelarter eller deras livsmiljöer som ligger till grund för val av området till nätverket Natura 2000 får inte avsevärt försämras.
- Om det på din gård finns jordbruksmark i ett naturskyddsområde eller ett område som hör till ett naturskyddsprogram eller genom myndighetsbeslut skyddade livsmiljöer för fågelarter som kräver särskilt skydd, berörs din gård av fridlysningsbestämmelserna enligt skyddsbesluten.
- Då du planerat åtgärder som betydligt kan försämra de naturvärden som ligger till grund för skyddet av ett Natura 2000 -område, men som inte annars kräver tillstånd eller bör anmälas, ska du inom 30 dygn före åtgärden lämna in en anmälan om saken till närings-, trafik- och miljöcentralen.
- Om NTM-centralen inom 30 dygn efter att anmälan anlänt förbjuder eller begränsar åtgärden ska detta beslut iakttas.
- På jordbruksmarken på en gård som hör till ett av statsrådet godkänt naturskyddsprogram har inte vidtagits sådana åtgärder som äventyrar syftet med områdets skydd.