TSE (transmissibel spongiform encefalopati) är ett samlingsnamn för ett flertal likartade sjukdomar som förekommer hos flera olika djurarter. De mest kända TSE-sjukdomarna som förekommer hos djur är BSE hos nötkreatur och scrapie hos får och getter.
Anmälningsskyldighet
Den som håller djur ska omedelbart underrätta kommunveterinären om han eller hon upptäcker att ett djur uppvisar symptom som tyder på TSE-sjukdom. Typiska tidiga symptom är ändrat beteende och skygghet. Senare drabbas djuret av störningar i balans och koordination, darrningar och kramper. I slutskedet kan djuret inte stiga upp. Hos får och getter kan scrapie också orsaka avmagring och kraftig klåda, som gett sjukdomen dess finska namn: ”kutkatauti”.
Också i fråga om självdöda djur och djur som avlivats på gården ska anmälan göras till veterinären ifall djuren uppvisade neurologiska symptom före sin död. Symptomen på TSE varierar kraftigt och sjukdomen går inte med säkerhet att påvisa hos ett levande djur. Sjukdomen konstateras genom laboratorieundersökningar av det döda djurets hjärna.
Ett djur som eventuellt lider av en TSE-sjukdom får inte flyttas från djurhållningsplatsen. Vid behov avlivar man djuret och tar prover för undersökning. Ingen som helst del av slaktkroppen får användas förrän analysresultatet är klart. Om veterinären misstänker att ett djur på djurhållningsplatsen har TSE utfärdar tillsynsmyndigheten spärrbestämmelser mot förflyttning av gårdens djur. Kommunveterinären eller länsveterinären styr och övervakar åtgärderna, om TSE misstänks eller har konstaterats.
Förflyttningar av nötkreatur, får och getter samt deras embryon och könsceller mellan Europeiska unionens medlemsstater och import till Finland
Jordbrukaren ska säkerställa att nötkreatur, får, getter samt deras embryon och könsceller som anlänt till gården från andra EU-länder uppfyller de hälsovillkor som ställts på förflyttningarna. I samband med tvärvillkorskontrollen granskar myndigheterna i hälsointygen att de villkor som ställts för förflyttningar mellan EU-länder har följts för TSE-sjukdomarnas del. För djur som förs in från länder utanför EU säkerställs uppfyllandet av TSE-villkoren i samband med den veterinära gränskontrollen.
Om en jordbrukare har importerat nötkreatur, får, getter eller deras könsceller eller embryon från vilket land som helst eller exporterat sådana till ett EU-land ska han eller hon föra bok över de importerade eller exporterade nötkreaturen, fåren och getterna samt deras embryon och könsceller. Bokföringen ska förvaras i minst fem år efter importen eller exporten och den ska innehålla de uppgifter som anges i 65 § i lagen om djursjukdomar:
- uppgifter om importerade djur samt deras identifieringsuppgifter,
- antalet djur,
- avsändaren och avgångsplatsen, mottagaren samt destinationsplatsen,
- importdatum,
- vilka dokument som har åtföljt leveransen. Bra praxis är att ta kopior på dokumenten och arkivera dem.
- om mottagna djur överlåts vidare, följande kända mottagare samt leveranstidpunkten.
TSE-krav vid export på den inre marknaden
Jordbrukaren ska se till att kommunveterinären granskar de nötkreatur, får eller getter som exporteras till en EU-medlemsstat innan djuren avsänds från gården. Jordbrukaren ber kommunveterinären utföra en exportkontroll och fylla i hälsointyget i systemet TRACES.
TSE-krav vid förflyttningar av nötkreatur, får och getter från EU-medlemsländer och vid import från länder utanför EU
Nötkreatur som förflyttats från EU-länder ska åtföljas av ett hälsointyg enligt rådets direktiv 64/432. Får och getter ska åtföljas av ett hälsointyg enligt rådets direktiv 91/68/EEG. Avsändarlandets myndighet granskar djuren som ska avsändas inom 24 timmar före avsändningen och skriver ut djurens hälsointyg från systemet TRACES på mottagarlandets officiella språk att åtfölja importförsändelsen. Utifrån detta intyg verifierar den ansvariga personen för gården att förflyttningen uppfyller hälsokraven också i fråga om TSE-sjukdomar.
Nötkreatur, får och getter som importerats från länder utanför EU ska komma från vissa länder som är förtecknade i kommissionens förordning 206/2010. De ska åtföljas till den veterinära gränsstationen av ett hälsointyg enligt kommissionens förordning 206/2010 som har beviljats av avgångslandets behöriga myndighet. Uppfyllandet av importvillkoren, inkl. villkoren som gäller TSE-sjukdomar, säkerställs vid den veterinära gränskontroll som utförs av djuren, varefter det beviljade CVED-intyget ska åtfölja importförsändelsen och sparas på samma sätt som de andra importhandlingarna.
Ytterligare information:
Import, handel på den inre marknaden och export av djur
Hälsoövervakning av djur