År 2016 utökas kraven på djurens välfärd i tvärvillkoren så att de omfattar alla produktionsdjur som hålls för jordbruksändamål. Det tillkommer också krav på de grupper av produktionsdjur som redan tidigare har omfattats av tvärvillkoren. Gårdens produktionsinriktning påverkar vad de utökade kraven innebär på den enskilda gården i praktiken.
Utanför tillsynen av tvärvillkoren kan man lämna sällskaps- och hobbydjur som inte används för jordbruksverksamhet utan exempelvis för sport eller som sällskapsdjur. Tvärvillkoren gäller inte heller s.k. husbehovsanvändning såsom några hönor som hålls för familjens eget behov. Djur som ingår i avtal om uppfödning av ursprungsraser omfattas dock av tillsynen över tvärvillkoren. Djur på besöksgårdar omfattas i regel inte av tvärvillkoren.
Fastän det tillkommer krav för exempelvis hästgårdar gäller tillsynen dock inte hästar som används för sport eller enstaka hobbyhästar. Att låta betäcka en eller två hästar anses också vara hobbyverksamhet. Tillsynen över tvärvillkoren gäller inte heller hästar som i sitt hästpass har en anteckning om att de permanent är odugliga för livsmedelskedjan.
För tvärvillkorens del omfattas fiskar, kräldjur, groddjur, blötdjur och bin inte av kontrollerna av produktionsdjurens välbefinnande.
Nya övervakningsobjekt för alla produktionsdjur är från och med 2016 byggnadernas och anordningarnas material, säkerhet och renhållning på djurhållningsplatsen, krav på utomhusfållor, användning och kontroll av automatiska utfodrings- och dricksanordningar, inspektionen av djurens välbefinnande tillräckligt ofta samt bokföring över djur som dött. För olika djurslag finns dessutom nya övervakningsobjekt som gäller respektive djurslag. Dessa ingår i bilaga 1 och bilaga 2 och finns dessutom förtecknade som minneslistor på Eviras webbplats.
Tvärvillkoren som gäller djurens välbefinnande skapas utifrån gällande djurskyddslagstiftning och medför alltså inga nya krav på hållning av produktionsdjur. Kontrollen inriktas på krav i lagstiftningen som definierats i förväg. Dessa krav gäller både kalvar och minst 6 månader gamla nötkreatur, svin, får, getter och värphöns, varje djurslag skilt för sig. Därtill ställs skilda krav för andra produktionsdjur (bl.a. hästar, bison, hägnade hjortar, strutsdjur, ankor, myskankor, gäss, kalkoner, pälsdjur, broilrar, hägnat vilt, vaktlar, kaniner och hägnade renar). Lagstiftningen om alla produktionsdjurs välbefinnande uppräknas i kapitel 9 Vad bygger tvärvillkoren på.
Urvalsbaserade kontroller av djurens välbefinnande som gäller tvärvillkoren inriktas främst på nötkreatur, svin, får, getter, värphönserier med fler än 350 höns, broilrar och kalkoner. Även andra produktionsdjur som nämns ovan kontrolleras i samband med de urvalsbaserade kontrollerna. Om det i samband med kontrollen på gården observeras andra produktionsdjur utöver de som utvalts för kontroll, ska även dessa djurs välbefinnande kontrolleras. Om exempelvis en gård med köttboskap har valts ut för kontroll, och det även finns ankor och gäss på gården så kontrolleras alla dessa djurs välbefinnande.
Utöver det planerade urvalet kan produktionsdjurens välbefinnande kontrolleras även för tvärvillkorens del i situationer där regelstridig djurhållning har upptäckts i samband med en annan djurskyddsinspektion. Om en djurskyddsmyndighet som besöker gården konstaterar att man bryter mot bestämmelserna om djurens välbefinnande, kan kontrollen utvidgas till att gälla även tvärvillkoren. Då inriktas kontrollen uttryckligen på kraven i tvärvillkoren. I praktiken är den djurskyddsmyndighet som besöker gården oftast kommunalveterinären, men det är länsveterinären som utför den utvidgade kontrollen för tvärvillkorens del.
Djurskyddslagstiftningen om produktionsdjur presenteras i Eviras publikationer Djurskyddslagstiftning i sammandrag som sammanställts för olika djurslag. De kan skrivas ut från Eviras webbsidor (www.evira.fi). Det går också att få djurskyddslagstiftningen från jord- och skogsbruksministeriet per post, per telefon (tfn 029 516 2200) eller på ministeriets webbsidor (www.mmm.fi).
Tvärvillkor20167.4.2016