Vid kontrollerna övervakas för vart och ett djurslag kraven på utfodring och vattning, inklusive användning och kontroll av automatiska utfodrings- och dricksanordningar, utrymmeskraven och förhållandena på djurhållningsplatsen, bl.a. belysningen, byggnadernas och anordningarnas material och säkerheten och renhållningen på djurhållningsplatsen. Dessutom övervakas inspektionen av djurens välbefinnande, vården av sjuka och skadade djur, kravet på utomhusfållor samt att djuren har tillräckligt skydd mot ogynnsamma väderförhållanden och bokföringen över djur som dött.
I fråga om nötkreatur, svin, får och getter kontrolleras också djurens uppbindning. Då det gäller svin, höns och nötkreatur kontrolleras dessutom kraven på beredskap för störningar i ventilationssystemet.
Då det gäller nötkreatur kontrolleras därtill kraven på bland annat användning av strömedel, tillfredsställande av kalvarnas sociala behov, att kalvarnas välbefinnande kontrolleras minst två gånger om dagen och tillgången på råmjölk. I fråga om svin kontrolleras därtill de krav som gäller bland annat kraven för uppfödning i grupp, tillfredsställande av de sociala behoven, grisarnas kastrerings- och avvänjningsålder, rutinmässig klippning/slipning av smågrisarnas tänder, tillgång till stimulerande material och material att bygga bo av samt spaltgolv av betong i svinstallen. I fråga om värphöns kontrolleras därtill de krav som gäller bland annat reden, sittpinnar och strö. Kraven förklaras mera detaljerat i bilaga 1.
Tillräckligt med material att undersöka för svin
Enligt djurskyddsbestämmelserna ska svinen hela tiden ha tillgång till tillräckligt mycket material som de kan undersöka, för att de ska kunna utöva sitt naturliga beteendebehov. Svin ska ha tillgång till så mycket av t.ex. kutterspån, torv, halm, trä e.dyl. att de kan böka ihop materialet till små högar. Om detta inte är möjligt (t.ex. på grund av risk för stopp i utgödslingssystemet), ska svinen hela tiden ha tillgång till ”leksaker” (bollar, kättingar e.dyl.) som gärna också ska bytas då och då. Då man använder leksaker som stimulansmaterial för svinen ska de också samtidigt två gånger om dagen ges halm, hö, tidningar eller annat material som de kan undersöka så att deras behov av att tugga på och böka blir tillfredsställt.
När behövs ett larmsystem för ventilationen i ladugården?
Om djurens hälsa och välbefinnande är beroende av ett mekaniskt ventilationssystem ska det i djurstallet finnas ett system som ger larm vid funktionsstörningar. Ladugårdar med maskinell ventilation är vanligen försedda med undertrycksventilation. I samband med elavbrott eller om maskinen går i olag kan ventilation med självdrag förslå, om draget i ventilationskanalerna är tillräckligt. Larmanordningar behövs således inte, om det förutom maskinell ventilation också finns fungerande (naturlig) ventilation med självdrag. Alarmsystemet kan fungera med till exempel en ljus- eller ljudsignal eller påringning till mobilen ifall det blir störningar i ventileringen.