Uutta 2016:
- Voit vuonna 2016 hakea myös pienten yhteensä enintään 0,1 hehtaarin alojen lisäämistä korvauskelpoiseen peruslohkoon
- Tee korvauskelpoisuuden haut ja lohkomuutokset mahdollisuuksien mukaan viimeistään 30.4., jolloin saat lopulliset lohkot käyttöösi päätukihakuun!
Korvauskelpoisuuden perusteella maksetaan pääasiassa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaan 2014–2020 perustuvia korvauksia, jotka ovat korvausta viljelijälle tiettyjen toimenpiteiden noudattamisesta aiheutuneista tulonmenetyksistä ja kustannuksista.
Luonnonhaittakorvauksen, ympäristösitoumuksen korvauksen, kurki-, hanhi- ja joutsenpeltoja koskevan ympäristösopimuksen, luomukorvauksen sekä C-tukialueen kansallisten hehtaaritukien maksamisen edellytyksenä on, että lohko on korvauskelpoinen.
Korvauskelpoisuus on peruslohkon pysyvä ominaisuus. Lohko voi siis olla jonakin vuonna sellaisen henkilön hallinnassa, joka ei hae esimerkiksi ympäristö- tai luonnonhaittakorvauksia. Korvauskelpoisuus säilyy lohkolla ja lohkolle voidaan myöhemmin haettaessa jälleen maksaa mainittuja korvauksia, edellyttäen, että lohko voidaan liittää sitoumukselle.
Uusien peruslohkojen sitoumukselle liittämismahdollisuus riippuu vuosittain käytettävissä olevista määrärahoista. Luonnonhaittakorvaus maksetaan ehtojen mukaisesti kaikille korvauskelpoisille lohkoille. Ympäristösitoumuksen ja luonnonmukaisen tuotannon osalta sitoumukselle liittämisestä kerrotaan niiden omissa tukikohtaisissa luvuissa.
Korvauskelpoinen lohko muuttuu korvauskelvottomaksi, jos lohko todetaan valvonnassa viljelemättömäksi tai jos ilmoitat lomakkeella 102C poistavasi lohkon maatalouskäytöstä.
Oheisessa taulukossa on selitetty peruslohkon erilaiset korvauskelpoisuudet ja niiden tarkoitus.
* Lataa taulukko pdf-tiedostona
Korvauskelpoiset lohkot
Pääsääntöisesti lohkot, joilla oli korvauskelpoisuus tai LHK-korvauskelpoisuus vuonna 2015, ovat korvauskelpoisia myös vuonna 2016.
Tämän lisäksi lohkolle voidaan vuonna 2016 myöntää korvauskelpoisuus, jos lohko kuuluu johonkin oheisen taulukon ryhmistä. Ryhmään kuulumisen lisäksi lohko on täytynyt ilmoittaa tukihakemuksella vuonna 2013 tai 2014 ja kasvulohkolomakkeella ilmoitetun kasvin on pitänyt olla jokin muu kuin ’Viljelemätön’.
* Lataa taulukko pdf-tiedostona
Hakuasetuksessa vahvistetut ryhmät
Lohkoja ei hyväksytä vuonna 2016 korvauskelpoiseksi viljelemättömyyssitoumuksen päättymisen tai yli 65-vuotiaalta sitoutumattomalta viljelijältä siirtymisen perusteella.
H. Uusjakoon liittyvät tilusjärjestelylohkot
Korvauskelpoiseksi voidaan hyväksyä enintään 5 hehtaaria peltoaloja, jotka ovat tulleet viljelijän hallintaan kiinteistönmuodostamislain (554/1995) 88 §:ssä tarkoitetussa uusjakosuunnitelmassa päätettyjen tilusten järjestelyjen kautta edellyttäen, että uusjakosuunnitelma on saanut lainvoiman ja tilukset on otettu haltuun uusjakosuunnitelman mukaisesti. Tämä koskee myös vuokrattuja peltoja silloin, kun vuokra-alue on kiinteistönmuodostamislain 86 §:n nojalla uusjakosuunnitelman mukaisesti siirretty toiseen paikkaan. Näitä viljelijän hallintaan tulleita korvauskelvottomia peltoaloja voidaan kuitenkin hyväksyä korvauskelpoiseksi ja tätä kautta sitoumukseen vain, jos viljelijän hallinnasta on lainvoimaisen uusjakosuunnitelman mukaan poistunut korvauskelpoisia peltoaloja.
Maankäyttömuodoltaan muuta kuin peltoa olevia aloja ei hyväksytä korvauskelpoiseksi. Tilakohtaisesti enintään 5 hehtaaria peltoalaa voidaan hyväksyä korvauskelpoiseksi tilusjärjestelyn perusteella. Tee ylittävästä alasta oma erillinen peruslohko, joka jätetään korvauskelvottomaksi.
Pienten enintään 0,1 hehtaarin korvauskelvottomien peltoalojen lisääminen korvauskelpoiseen peruslohkoon
Voit vuonna 2016 hakea enintään 0,1 hehtaarin korvauskelvottoman peltoalan liittämistä korvauskelpoiseen peruslohkoon. Tällaisia aloja ovat esimerkiksi putkitetut valtaojat peruslohkojen välillä tai pellolla sijainneet saarekkeet, jotka on kunnostettu viljelykäyttöön.
Tällaiselle alalle ei tarvitse erikseen hakea korvauskelpoisuutta, vaan lisäykset tehdään karttakorjauksella tai lohkojen yhdistämisellä. Alaa voi lisätä ainoastaan maankäyttölajiltaan peltoa oleviin lohkoihin.
Jos lisättävä ala näyttää kartalla olevan muuta kuin peltoa (esim. oja, lato, kivikasa) ilmoita karttakorjauksen tai peruslohkomuutoksen lisätiedoissa milloin kyseinen ala on raivattu viljelykäyttöön.
Tee alan liittäminen ensisijaisesti karttakorjauksella muuttamalla olemassa olevien lohkojen rajoja tai poistamalla enintään 0,1 hehtaarin saareke kokonaan. Jos liitettävästä alasta on jo muodostettu oma peruslohkonsa, jonka pinta-ala on enintään 0,1 hehtaaria, voit hakea lohkojen yhdistämistä.
Liitettäviä aloja voi olla useampia, mutta kuitenkin yhteensä enintään 0,1 hehtaaria peruslohkoa kohti. Rajakorjauksella ja liittämällä tehdyt lisäykset lasketaan molemmat edellä mainittuun enimmäisalaan. Peruslohkoon lisättävän alan on oltava viljelykelpoista 1.5.2016 alkaen. Jos haet perustukea, lisättävien alojen on kuitenkin oltava viljelykelpoista peltoa 1.1.2016 lähtien.
Huom! Et voi jakaa olemassa olevia korvauskelpoisia peruslohkoja liitettävän alan maksimoimiseksi. Peruslohkon jakaminen ja alan liittäminen ilman muuta asianmukaista perustetta tulkitaan tukiehtojen kiertämiseksi, josta määrätään asianmukaiset seuraamukset.
Tarkista 10 aarin lisäalojen luomun siirtymävaiheen ilmoittamiseen liittyvät yksityiskohdat luonnonmukaisen tuotannon luvusta Hakuoppaasta.
Korvauskelpoisuuden hakeminen
Voit hakea korvauskelpoisuutta palauttamalla kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle vapaamuotoisen hakemuksen, jossa kerrot peruslohkon nimen ja tunnuksen sekä hakuperusteen. Korvauskelpoisuutta haetaan sähköisessä tukihaussa ilmoittamalla peruslohkon lisätiedoissa korvauskelpoisuuden hakemista ja kertomalla ao. taulukon mukainen hakuperuste. Lisäksi toimitetaan tarvittavat liitteet (hakuperuste H). Korvauskelpoisuutta voi hakea myös peruslohkolomakkeella 102A.
Voit hakea enintään 0,1 hehtaarin alan liittämistä karttakorjauksella ja enintään 0,1 hehtaarin lohkojen tapauksessa yhdistämisellä suoraan sähköisessä tukihaussa lohkomuutososiossa tai tekemällä vastaavat toimenpiteet paperihakemuksella.
Jos hallintaasi tulee korvauskelpoisia lohkoja toiselta viljelijältä, sinun ei tarvitse erikseen hakea lohkolle korvauskelpoisuutta. Samoin korvauskelpoisuutta ei tarvitse erikseen hakea, jos ennestään korvauskelpoinen lohko jaetaan tai yhdistetään ja haluat muodostuvien lohkojen pysyvän korvauskelpoisina. Jos haluat poistaa lohkolta korvauskelpoisuuden, ilmoita siitä lomakkeella 102A tai sähköisessä tukihaussa.
Toiselta viljelijältä siirtyvät lohkot liitetään automaattisesti sitoumuksillesi ilman erillistä hakemista, jos lohkot ovat olleet aiempana vuonna vastaavilla sitoumuksilla.
Korvauskelpoisuuden vaihtaminen lohkojen välillä
Voit vaihtaa korvauskelpoisuuden omistuksessasi olevien alojen välillä, jos vaihdettavaa alaa on tilakohtaisesti vähintään puoli hehtaaria. Sekä korvauskelpoisuuden luovuttava että vastaanottava lohko voidaan tarvittaessa jakaa ennen korvauskelpoisuuden siirtoa. Korvauskelpoinen pinta-ala ei saa kasvaa vaihdon seurauksena.
Korvauskelpoisuutta ei saa vaihtaa eri korvausalueiden välillä, jos maksettava korvausmäärä hehtaarilta kasvaisi vaihdon vuoksi. Voit hakea korvauskelpoisuuden vaihtamista myös vuonna 2005 tai sitä myöhemmin perustetulle lohkolle. Korvauskelpoisuuden vaihtamista haetaan lomakkeella 471. Lomakkeen ja tarkat edellytykset löydät lomakepalvelusta www.suomi.fi hakusanalla mavi471.
Tuenhakijan perusopas 201622.3.2016