Uutta 2016:
- Muista hakea luomukorvauksen maksamista tukihakemuksella vuosittain
- Voit poikkeuksellisesti luopua luomusitoumuksesta päätukihaun yhteydessä palauttamalla täytetyn lomakkeen 474 ELY-keskukseen. Luopumisesta ei seuraa takaisinperintää.
- Uuden sitoumusta hakevan tilan on hakeuduttava luonnonmukaisen tuotannon valvontaan jo 2.5.2016. Jos haluat vuodelle 2016 lisätä uuden eläinlajin sitoumukseen, ilmoittaudu valvontaan ko. eläinlajin osalta luomuvalvontaan em. aikataulussa.
- Luomusitoumusta ja lisäalojen liittämistä sitoumukseen haetaan paperilomakkeella 215.
- Kiinnitä huomiota lohkojen luomun siirtymävaiheen ilmoittamiseen. Lue lisää alta kohdasta luomun vaiheen ilmoittaminen.
- Ilmoita sitoumukselle kuuluvat ruokohelpikasvustot koodilla Ruokohelpi (kuivike/rehu), jos kasvustoa ei käytetä energiantuotantoon. Tällöin alalle maksetaan luomukorvaus.
Luomusitoumuksesta luopuminen vuonna 2016
Voit luopua luomusitoumuksesta poikkeuksellisesti ilman takaisinperintää vuonna 2016. Luopuminen on mahdollista, koska sitoumuksen vähimmäisvaatimuksiin kuuluvaa lannoitevalmisteasetusta muutetaan (maa- ja metsätalousministeriön asetus 24/2011). Muutoksen myötä fosforin enimmäiskäyttömäärä alenee maataloudessa 350 kilosta 325 kiloon ja puutarhakasveilla 575 kilosta 560 kiloon hehtaaria kohti viiden vuoden käyttöjaksossa. Ympäristökorvaukseen sitoutuneiden tilojen lannoitusrajoihin muutoksella ei ole vaikutusta, koska ympäristökorvauksen lannoitusrajoitukset ovat tätä tiukemmat. Sitoumuksesta luopumiseksi voit palauttaa lomakkeen 474 ELY-keskukseen.
Uudet luomusitoumukset, lisäalojen liittäminen vuonna 2016 ja tilatyypin vaihtaminen
Uuden luomusitoumusta hakevan tilan on hakeuduttava luonnonmukaisen tuotannon valvontajärjestelmään viimeistään 2.5.2016, jotta sitoumus voidaan hyväksyä.
Voit vaihtaa sitoumuksesi tilatyyppiä tai muuttaa eläinlajia lomakkeella 215. Uuden eläinlajin osalta on hakeuduttava luomuvalvontaan viimeistään 2.5.2016, jotta sitoumustyypin vaihto voidaan hyväksyä. Kasvitilaksi muutettaessa ilmoitetaan asiasta samalla lomakkeella.
Voit antaa luomusitoumuksen tai hakea lisäalojen liittämistä vuonna 2015 annettuun sitoumukseen paperilomakkeella 215. Palauta lomake ELY-keskukseen viimeistään 15.6.2016.
Aiempaan sitoumukseen voidaan liittää enintään 5 ha sellaista korvauskelpoista tai korvauskelpoiseksi vuonna 2016 hyväksyttävää alaa, joka ei ole ollut luomusitoumuksella vuonna 2015. Jos alaa on yli 5 ha, voit antaa uuden viisivuotisen luomusitoumuksen. Vuonna 2015 luomusitoumuksella olleita lohkoja voi liittää rajoituksetta.
Korvauskelpoiseksi vuonna 2016 hyväksyttävistä aloista voit lukea lisää luvussa Peruslohkojen korvauskelpoisuus.
Yleistä luomusitoumuksesta
Luonnonmukaisen tuotannon korvaus on korvausta luonnonmukaisen tuotantotavan noudattamisesta aiheutuvista kuluista ja tulonmenetyksistä. Luomutuotanto edistää turvallisten orgaanisten lannoitusaineiden kierrätystä ja lisää kasvi- ja eläinlajien monimuotoisuutta sekä eläinten lajinmukaisempaa hoitoa.
Luonnonmukaista tuotantoa tuetaan ohjelmakaudella 2014-2020 viisivuotisen luomusitoumuksen perusteella. Luomusitoumuksen antaminen ei edellytä ympäristösitoumusta. Ympäristösitoumuksen antaminen samanaikaisesti luomusitoumuksen kanssa on mahdollista tietyin rajoituksin.
Seuraavassa kerrotaan keskeisimpiä asioita luomusitoumuksesta. Tutustu ennen hakemista luomusitoumuksen ehtoihin, jotka löytyvät osoitteesta www.mavi.fi → Tuet ja palvelut → Viljelijä → Luonnonmukainen tuotanto.
Hakuedellytykset
Voit antaa luomusitoumuksen, jos täytät aktiiviviljelijän määritelmän ja olet vähintään 18-vuotias. Sitoumus edellyttää lisäksi, että suoritat luomukurssin. Jos sinulla on kasvinviljelytila, vaaditaan 5-päiväinen ja kotieläintiloilta 7-päiväinen kurssi luonnonmukaisen tuotannon perusteista. Tietoja kurssien järjestäjistä saat esimerkiksi alueesi ELY-keskuksesta tai alueesi neuvojilta.
Koulutusta ei vaadita, jos sinulla on ollut voimassa ohjelmakauden 2007–2013 erityistukisopimus luonnonmukaisesta tuotannosta tai luonnonmukaisesta kotieläintuotannosta ja jatkat samalla tuotantosuunnalla. Kurssin voi myös korvata esim. oppilaitoksessa suoritetuilla opinnoilla luonnonmukaisesta tuotannosta ja/tai -kotieläintuotannosta
Sitoumustyypit
Toimenpide jakautuu kahteen sitoumustyyppiin, kasvitilan ja kotieläintilan sitoumukseen. Kotieläintilan sitoumus sisältää sekä peltoviljelyn että kotieläintuotannon. Molemmissa pinta-alan vähimmäisvaatimus on 5 hehtaaria korvauskelpoisia lohkoja tai joka vuosi vähintään 1 hehtaari puutarhakasvien viljelyssä olevaa korvauskelpoista peltoa. Korvauskelpoisuudesta on kerrottu enemmän luvussa Peruslohkojen korvauskelpoisuus.
Kotieläintilalla on oltava peltoalavaatimuksen lisäksi vähintään 0,3 eläinyksikköä luonnonmukaisesti kasvatettuja eläimiä sitoumushehtaaria kohti sitoumusvuoden keskiarvona. Eläintiheyteen voidaan laskea naudat, siat, vuohet, lampaat ja siipikarja. Eläinten laskenta-aika on ensimmäisenä sitoumusvuonna 1.5.–31.12. ja myöhempinä vuosina kalenterivuosi.
Pääsääntöisesti sinun on liitettävä kaikki tilan lohkot luomusitoumukseen. Voit jättää sitoumuksen ulkopuolelle lohkot, joilla ns. myyntikasvien, viljely on vaikeaa lohkojen sijainnin tai ominaisuuksien vuoksi. Sitoumuksen ulkopuolelle jätettävistä aloista kerrotaan tarkemmin sitoumusehdoissa.
Kasvinviljelytilalla on viljeltävä myyntikasveja, kuten viljoja tai öljykasveja keskimäärin 30 %:lla sitoumusalasta sitoumuskauden aikana. Luomuun siirtyvän ja sitoumuksen antavan tilan on viljeltävä myyntikasveja vasta 4. ja 5. sitoumusvuonna. Myyntikasvit ja niiden tuottamiseen liittyvät tarkemmat ehdot on kerrottu sitoumusehdoissa. Koko sitoumusalasi voi olla nurmella vain, jos käytät sadon pääosin oman karjasi rehuksi tai kanssasi säännöllistä yhteistyötä tekevien luonnonmukaisen kotieläintilan sitoumuksen antaneiden tilojen karjan rehuksi.
Tilan osasta annettava sitoumus vihannestuotannossa
Jos viljelet avomaan vihanneksia voit antaa sitoumuksen myös pelkästään niistä lohkoista, joilla sinulla on sitoumuskauden aikana viljelykierrossa avomaanvihanneksia. Viljelykierrossa voi olla kuitenkin muitakin kasveja. Sitoumuksen ulkopuolisia lohkoja voidaan viljellä tällöin tavanomaisesti. Tilallasi ei voi olla useita luonnonmukaista tuotantoa koskevia sitoumuksia. Myös tilan osan sitoumuksessa vähimmäisalavaatimus on 5 hehtaaria sitoumuslohkoja tai vähintään 1 ha puutarhakasveja jokaisena sitoumusvuonna.
Hakeudu luonnonmukaisen tuotannon valvontajärjestelmään
Jos haet uutta sitoumusta, sinun on hakeuduttava viimeistään 2.5. luonnonmukaisen tuotannon valvontajärjestelmään.
Valvontajärjestelmän mukainen ensimmäinen tuotantotarkastuskäynti on oltava tehtynä viimeistään 15.6. ensimmäisenä sitoumusvuonna. Tilasi on kuuluttava valvontajärjestelmään peltokasvi- ja kasvihuonetuotannon osalta ja kaikkien tilan lohkojen on oltava luonnonmukaisessa viljelyssä viimeistään toisena sitoumusvuonna. Jos haet lisäksi kotieläintilan sitoumusta, sinun on kuuluttava valvontajärjestelmään sen eläinlajin osalta, jota sitoumus koskee.
Huom! Voit hakeutua valvontajärjestelmään jo ennen kun haet sitoumuksen ja se on myös suositeltavaa. Erityisesti kotieläintuotannon sitoumusta haettaessa, on hyvä saada tieto kotieläinrakennusten soveltuvuudesta luomutuotantoon hyvissä ajoin. Lisätietoja saat omasta ELY-keskuksestasi.
* Lataa taulukko pdf-tiedostona
Maksaminen ja rajoitukset
Luomukorvaus maksetaan niiltä sitoumuslohkolla olevilta kasvulohkoilta, jotka ilmoitat luonnonmukaisesti viljellyiksi. Tutustu hakemusta tehdessäsi ohjeistukseen siirtymävaiheiden ilmoittamisesta. Ohjeet löytyvät alempana kohdasta Luomun vaiheen ilmoittaminen.
Luomusitoumukselle voit ilmoittaa vuosittain kesantoja ja luonnonhoitopeltonurmia yhteensä enintään 25 % sitoumusalasta, jos tilasi on luomutila. Jos ilmoitat kesantoa ja LHP-nurmea tätä enemmän, niistä maksetaan sille alalle, joka saadaan jaettaessa muiden luomukorvaukseen oikeuttavien lohkojesi ala kolmella. Esim. jos olet ilmoittanut kesantoa 50 % sitoumuslohkoista ja loppu on kauraa, voidaan kesannosta korvaus maksaa 16,67 %:lle.
Luomusitoumuksen tehneelle ei makseta ympäristösitoumuksen viherlannoitusnurmien korvausta (54 e/ha).
Energiantuotantotarkoitukseen kasvatettavasta ruokohelvestä ei makseta luomukorvausta. Rehuksi tai kuivikkeeksi viljeltävälle ruokohelvelle voidaan kuitenkin maksaa korvaus. Ilmoita tällaiset alat kasvikoodilla Ruokohelpi (rehu/kuivike). Energiantuotantoon käytettävät alat ilmoitetaan koodilla Ruokohelpi (energia)
Luomukorvausta ei makseta mm. tilapäisesti viljelemättömästä alasta, suojavyöhykkeistä tai kurki-, hanhi- ja joutsenpelloista. Sitoumusehdoissa kerrotaan tarkemmin alat, joille luomukorvausta ei makseta.
Luomusitoumus kotieläintuotannosta rajoittaa mahdollisuuksiasi valita saman eläinlajin toimenpiteitä eläinten hyvinvointikorvauksesta. Et voi myöskään valita ympäristökorvauksen toimenpidettä puutarhakasvien vaihtoehtoisista kasvinsuojelumenetelmistä.
Luomun vaiheen ilmoittaminen
Kiinnitä erityistä huomiota kasvulohkojen luonnonmukaisen tuotannon siirtymävaiheiden ilmoittamiseen. Täytä luomun siirtymävaihe kaikista tilan kasvulohkoista, riippumatta siitä, kuuluvatko ne luonnonmukaisen tuotannon sitoumukseen. Ilmoitus tarvitaan luomukorvauksen maksamiseen, luonnonmukaisen tuotannon tarkastusjärjestelmää varten ja viherryttämistuen vaatimuksista vapautumiseksi luonnonmukaisen tuotannon perusteella.
Luomutuotteena käyttö tai markkinointi:
Siirtymävaiheella tarkoitetaan aikaa, jolloin lohkoja viljellään luonnonmukaisen tuotannon vaatimuksin, mutta tuotteiden markkinoiminen luonnonmukaiseen tuotantoon viittaavin merkinnöin ei ole vielä mahdollista.
Yksivuotisilla kasveilla siirtymävaiheen pituus on kaksi vuotta ennen kylvöä. Nurmikasveilla aika on kaksi vuotta ennen sadonkorjuuta. Muilla monivuotisilla kasveilla, kuten raparperi, mansikka ja omena siirtymäaika on kolme vuotta ennen sadonkorjuuta.
10 aarin lisäalojen liittämisessä huomioitavaa
Kun liität luonnonmukaisesti viljeltyyn peruslohkoon lisäalaa toisesta peruslohkosta: Jos peruslohkot eivät ole samaa vaihetta (esim. vanha peruslohko on luomua ja lisäala siirtymävaiheessa), erota lisäala omaksi kasvulohkoksi.
Kun liität peruslohkoon aikaisemmin korvauskelvotonta peltoalaa (esim. pientareita, metsämaata, raivioita, entistä maatalousmaata, jne.), varmistaa, että lisäala täyttää luomuvaatimukset takautuvasti eli edellytykset siirtymäajan lyhentämiseen. Tarkempi ohjeistus yksinkertaistetusta menettelystä lisäalan ilmoittamisesta ”suoraan luomuun” on Eviran viljelijäkirjeessä 1/2016. Kirje on lähetetty kaikille luomuviljelijöille ja saatavana myös Eviran sivuilta.
Siirtymävaihetuotteena käyttö tai markkinointi.
Kasvilajista riippumatta vaatimuksena on, että siirtymäaika on kestänyt vähintään 12 kuukautta ennen korjattavaa satoa. Huom! 1. vuoden siirtymävaiheessa olevan kasvulohkon tuotteita ei voi markkinoida siirtymävaiheen tuotteina.
Siirtymävaiheen laskeminen voidaan aloittaa aikaisintaan siitä päivämäärästä, jolloin hakemus valvontajärjestelmään liittymisestä on saapunut ELY-keskukselle.
Ilmoita kasvulohkon tilanne seuraavin numeroin:
1 = 1. vuoden siirtymävaiheessa
2 = 2. vuoden siirtymävaiheessa
3 = 3. vuoden siirtymävaiheessa
4 = Luonnonmukaisessa viljelyssä
5 = Viljelysuunnitelman mukaan luonnonmukaiseen viljelyyn siirrettävä, mutta toistaiseksi tavanomaisesti viljelty kasvulohko
9 = Pysyvästi tavanomaisessa viljelyssä
- 1. vuoden siirtymävaihevuosi on se kalenterivuosi, jonka aikana kasvulohkon siirtyminen on aloitettu.
- Koodia 3 voi käyttää vain kasvulohkoilla, joilla on kolmivuotista siirtymäaikaa vaativia kasveja.
- Koodi 5 tarkoittaa sellaisia lohkoja, jotka viljelysuunnitelman mukaan siirretään luonnonmukaiseen viljelyyn vuonna 2017, tai myöhemmin, mutta jotka ovat tukivuonna 2016 tavanomaisesti viljeltyjä.
Esimerkki 1.
Olet hakenut tilalle vuonna 2016 luonnonmukaisen tuotannon sitoumusta. Viljelysuunnitelman mukaan siirtymävaihe luonnonmukaiseen viljelyyn kasvulohkolla aiotaan aloittaa vasta vuonna 2017. Kasvukaudella 2016 kasvulohkolla viljellään tavanomaisesti perunaa. Ilmoita tällöin koodi 5.
Esimerkki 2.
Olet liittynyt luomuvalvontaan keväällä 2014. Lohkon siirtyminen luomuviljelyyn on aloitettu toukokuussa 2014. Siirtymävaiheen pituus yksivuotisilla kasveilla on kaksi vuotta ennen ensimmäistä luomutuotteena markkinoitavan kasvin kylvöä. Kylvät lohkolle kauraa toukokuussa 2016. Ilmoita vuonna 2016 koodi 4.
Esimerkki 3.
Olet liittynyt luomuvalvontaan keväällä 2014. Lohkolla on viljelty nurmea vuonna 2014 ja 2015 luomuehtojen mukaisesti. Siirtymävaiheen pituus monivuotisilla nurmikasveilla on kaksi vuotta ennen sadonkorjuuta. Ilmoita tällöin vuonna 2016 koodi 4.
Luomukorvaus ja viherryttämistuki
Luomutila on automaattisesti vapautettu viherryttämistuen vaatimuksista. Tällöin sinun ei tarvitse noudattaa viherryttämistuen vaatimuksia niillä lohkoilla, jotka kuuluvat luonnonmukaisen tuotannon valvontajärjestelmään. Viherryttämistuen vaatimukset koskevat kuitenkin niitä lohkoja, joita viljelet tavanomaisesti. Lue lisää viherryttämistuen vaatimuksista Viherryttämistuen luvusta.
Päätukihaun tuet 201622.3.2016