Uutta 2016
- Pohjoista hehtaaritukea ei makseta vehnälle (v.2016 tukitaso on 0€).
- Yleistä hehtaaritukea ei makseta tukialueella C2.
- Pohjoisten peltotukien tukitasot ovat alentuneet.
- Nuorten viljelijöiden tukea maksetaan korkeintaan 5 vuotta samalle tuenhakijalle. Muista hakea tukea vuosittain ja ilmoittaa mahdollisista henkilömuutoksista.
Etelä-Suomessa ei makseta kansallisia peltotukia. Pohjoiset peltotuet koostuvat kolmesta tukimuodosta, jotka maksetaan peltoviljelylle kasvikohtaisena tukena, yleisenä hehtaaritukena ja nuorille viljelijöille suunnattuna tukena. Lisäksi kansallista tukea maksetaan koko maassa sokerijuurikkaan tuotannolle. Yksikkötukien määrät on koottu taulukkoon tämän luvun loppuun.
Hakijaa, maatilaa ja viljelytapaa koskevat yleiset edellytykset löytyvät Tuenhakijan perusoppaasta luvusta 3. Nuorten viljelijöiden tuen hakijaa koskevat edellytykset vastaavat EU:n nuoren viljelijän tuen ehtoja.
1. Pohjoiset peltotuet
Lohkon korvauskelpoisuus
Pohjoisia tukia myönnetään kasvulohkoille, jotka ovat korvauskelpoisia. Korvauskelpoisuus on myönnetty peruslohkotasolla vuonna 2015. Lohkon hakemisesta korvauskelpoiseksi vuonna 2016 kerrotaan lisää Tuenhakijan perusoppaassa luvussa 7.
Ympäristöehdot
Pohjoisissa tuissa sinun on noudatettava osaa täydentävien ehtojen hyvän maatalouden ja ympäristön vaatimuksista. Ehdot koskevat suojakaistoja, pientareita, viljellyn maatalousmaan hoitoa, sängen polttoa, maisemapiirteiden säilyttämistä ja hukkakauran ja jättiputkien torjuntaa. Täydentävien ehtojen vaatimukset löytyvät tarkemmin täydentävien ehtojen oppaasta (löytyy osoitteesta mavi.fi).
Pohjoinen hehtaarituki
Pohjoinen hehtaarituki on tarkoitettu tukialueella C viljeltäville tietyille peltokasveille: vehnä, ruis, sokerijuurikas, tärkkelysperuna, avomaanvihannekset, öljy- ja valkuaiskasvit, öljy- ja kuitupellava, tattari, maissi, tietyt valkuaiskasvustot ja tietyt hamppukasvustot.
Tukiyksikkökerroin
Pohjoiseen hehtaaritukeen liittyy pinta-alarajoite. Tämän takia tukeen on asetettu tukiyksikkökerroin. Tukiyksikkökerrointa muutetaan, jos tuen myöntämisen perusteena olevien tukiyksiköiden määrä ylittyy. Tänä vuonna tukiyksikkökerroin on alustavasti 1,00.
Ihmisravinnoksi käytettävät avomaanvihannekset
Tukikelpoisia avomaanvihanneksia ovat ihmisravinnoksi käytettävät vihannekset. Herneistä tukikelpoinen on tuleentumattomana korjattava tarhaherne (eli silpo-, silpoydin-, sokeri- ja taittoherneet). Tukea ei makseta avomaanvihannesten rehutuotannolle (esim. rehulanttu tai rehunauris), istukassipulille (lisäysaineiston tuottaminen), vihannestaimituotannolle eikä maustekasveille. Vihannesten muu kuin ihmisravinnoksi tapahtuva käyttö on ilmoitettava kasvulohkolomakkeen Lisätietoja-kohdassa.
Muut peltokasvit
Muita tukikelpoisia peltokasveja ovat öljy- ja valkuaiskasvit, öljy- ja kuitupellava, tattari, maissi, sokerimaissi ja hamppu. Katso hampun erityisvaatimukset Hakuoppaan liitteestä C. Herneen/härkäpavun/makea lupiinin ja viljan seoskasvusto on tukikelpoinen, jos seoksen yhteenlasketusta siemenmäärästä (kg) yli 50 % on herneen, härkäpavun tai makean lupiinin siementä (= valkuaiskasvusto).
Yleinen hehtaarituki
Yleinen hehtaarituki on tarkoitettu kaikelle peltoviljely-alalle tukialueella C2p–C4. Tukeen ei kuitenkaan ole oikeutettu viljelemätön lohko, hoidettu viljelemätön pelto, suojakaista, kaikki suojavyöhykkeet, luonnonlaidun ja -niitty, kasvimaa eikä kasvihuoneala. Tukikelpoisia kasveja ovat maatalous-, puutarha- ja energiakasvit. Energiakasveilla tarkoitetaan yksivuotisia tai lyhytkiertoisia energiatarkoitukseen viljeltäviä kasveja. Tukialueilla C3 ja C4 yleistä hehtaaritukea maksetaan avomaanvihanneksille, mutta ei muille pohjoista hehtaaritukea saaville kasveille.
Nuorten viljelijöiden tuki
Nuorten viljelijöiden tuki on tarkoitettu tukialueen C viljelijälle, joka on perustanut tilan ensimmäistä kertaa sen pääasiallisena yrittäjänä ja on ensimmäisenä nuorten viljelijöiden tukihakuvuonna korkeintaan 40-vuotias. Tukea voidaan myöntää luonnollisille henkilöille tai näiden muodostamille ryhmille. Jos hakijana on yhteisö, määräysvalta yhteisössä tulee olla yhdellä tai useammalla nuorella viljelijällä. Muille ryhmille tukea voidaan myöntää vain, jos kaikki viljelijät, jäsenet tai osakkaat ovat nuoria viljelijöitä. Tuenhakijat on määritelty tarkemmin EU:n nuoren viljelijän tuesta kertovassa luvussa.
Jos sait tukivuodelta 2015 ensimmäistä kertaa nuorten viljelijöiden tukea, voit hakea tukea uudestaan korkeintaan 4 seuraavana tukivuonna. Ilmoita samalla mahdollisista henkilömuutoksista maatilayrityksessäsi.
Nuorten viljelijöiden tuen hakemusta ei voi siirtää kokotilan hallinnansiirron yhteydessä hakuajan jälkeen.
Tukea maksetaan maatalous- puutarha- ja energiakasvien viljelyssä olevalle peltoalalle; ei kuitenkaan viljelemättömälle lohkolle, hoidetulle viljelemättömälle pellolle, suojakaistalle, suojavyöhykkeille, luonnonlaitumelle ja -niitylle, kasvimaalle eikä kasvihuonealalle.
2. Sokerijuurikkaan tuki
Sokerijuurikkaan tuki on tarkoitettu sokerijuurikkaan viljelijöille. Tukea myönnetään vain sokerintuotantoon käytettävälle sokerijuurikasalalle. Muuhun käyttöön viljeltävän sokerijuurikkaan alalle tukea ei myönnetä. Ilmoita muu käyttö sähköisen tukihaun tai kasvulohkolomakkeen lisätiedoissa.
Sokerijuurikkaan kuljetustuki
Sokerijuurikkaan kuljetustuesta järjestetään erillinen haku keväällä 2016. Kuljetustuki maksetaan edellisen vuoden sokerijuurikkaan sopimusmäärän perusteella.
* Lataa taulukko pdf-tiedostona
Pienin maksettava tuen määrä on 100 euroa. Jos haettu tuen kokonaismäärä ylittyy, yksikkötuen määrää alennetaan.
Päätukihaun tuet 201622.3.2016