2 DEFINITIONER

Med be­stäm­man­de in­fly­tan­de i ett ak­tie­bo­lag av­ses en så­dan an­del av ak­tie­in­ne­ha­vet som till­sam­mans med jord­bru­ka­rens el­ler hans el­ler hen­nes fa­mil­je­fö­re­tags­med­lem­mars an­de­lar di­rekt med­för mer än hälf­ten av de sam­man­lag­da rös­ter­na för samt­li­ga ak­ti­er i bo­la­get.

Med diko av­ses ett nöt­kre­a­tur av kött­ras el­ler ett nöt­kre­a­tur som är fram­av­lat ge­nom kors­ning med en så­dan ras och till minst 50 pro­cent är av kött­ras och har kal­vat minst en gång, som an­vänds en­bart till pro­duk­tion av kal­var och vars kal­var föds upp för kött­pro­duk­tion el­ler för att ut­öka di­ko­pro­duk­tio­nen. En diko bör ha an­vänd­nings­sät­tet diko i nöt­djurs­re­gist­ret.

Med di­ko­kvi­ga av­ses ett minst 8 må­na­der och högst 4 år gam­malt nöt­kre­a­tur av kött­ras el­ler ett nöt­kre­a­tur som är fram­av­lat ge­nom kors­ning med en så­dan ras och till minst 50 pro­cent är av kött­ras, som inte har kal­vat och som är av­sett att upp­fö­das till diko. En di­ko­kvi­ga bör ha an­vänd­nings­sät­tet diko i nöt­djurs­re­gist­ret. Di­ko­kvi­gor­na upp­de­las i 2 ål­ders­grup­per: 8–24 mån. och över 24 mån.

Djur i sö­kan­dens be­sitt­ning av­ser djur som sö­kan­den äger el­ler som sö­kan­den för­fo­gar över på ba­sis av hy­res- el­ler le­a­sing­av­tal el­ler som in­ne­has av den­nes fa­mil­je­med­lem­mar. Ett djur i sö­kan­dens be­sitt­ning ska vara re­gi­stre­rat på det lä­gen­hets­sig­num som jord­bru­ka­ren an­vän­der vid an­sö­kan om stöd för dju­ren (un­dan­tag: häs­tar).

Gårds­bruksen­het av­ser en så­dan pro­duk­tions­en­het som en jord­bru­ka­re le­der och som an­vänds för be­dri­van­de av jord­bruk samt bil­das av en el­ler fle­ra fas­tig­he­ter el­ler de­lar av fas­tig­he­ter el­ler av en el­ler fle­ra pro­duk­tions­bygg­na­der jäm­te mark och som är funk­tio­nellt och eko­no­miskt själv­stän­dig och för­val­tas som en hel­het på grund­val av ägan­de el­ler ar­ren­de.

Med hong­et av­ses över ett år gam­mal get som har fått av­kom­ma, dock inte en dvärg­get.

Med lam­ning av­ses att en tacka har lam­mat ef­ter nor­mal dräk­tig­hets­tid el­ler kas­tat lam­met un­der dräk­tig­hets­ti­den.

Med nöt­kre­a­tur som kal­vat av­ses nöt­kre­a­tur som kal­vat ef­ter nor­mal dräk­tig­hets­tid samt nöt­kre­a­tur som kas­tat ef­ter minst sju må­na­der lång dräk­tig­het.

Som od­lings­bar åker som räk­nas in i mi­ni­mi­a­re­a­len be­trak­tas ut­över od­lings­are­a­len för jord­bruks- och träd­gårds­grö­dor även trä­da, icke od­lad åker som sköts, åker som en­ligt an­mä­lan inte od­las för till­fäl­let samt träd­gårds­land. Med träd­gårds­land av­ses od­lings­are­al vil­ken an­vänds för od­ling av t.ex. träd­gårds­grö­dor och po­ta­tis för eget bruk. Till den mi­ni­mi­a­re­al på fem hek­tar som är ett vill­kor för ut­be­tal­ning av hus­djurs­stöd kan ock­så räk­nas na­tur­äng­ar och na­tur­be­ten som är i bruk samt öpp­na hag­mar­ker som är i bruk, om des­sa an­vänds till fo­der­pro­duk­tion el­ler som be­tes­mark för sö­kan­dens hus­djur.

Med re­fe­renskvan­ti­tet av­ses den en­hets­kvan­ti­tet på grund­val av vil­ken från pro­duk­tio­nen fri­kopp­lat stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning högst kan be­vil­jas per gårds­bruksen­het.

Som stöd­be­rät­ti­gan­de hek­tar åker be­trak­tas en hek­tar åker som är er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de i frå­ga om kom­pen­sa­tions­er­sätt­ning­en.

Med sö­kan­de av­ses en fy­sisk el­ler ju­ri­disk per­son el­ler en sam­man­slut­ning av fy­sis­ka el­ler ju­ri­dis­ka per­so­ner.

Med sö­kan­dens fa­mil­je­med­lem­mar av­ses sö­kan­dens make samt sö­kan­dens min­der­åri­ga barn som 31.12.2015 än­nu inte hade fyllt 18 år. Med ma­kar av­ses äk­ta ma­kar och per­so­ner som le­ver un­der äk­ten­skaps­lik­nan­de för­hål­lan­den i ge­men­samt hus­håll och som ti­di­ga­re har va­rit gif­ta med var­and­ra el­ler som har el­ler har haft ett ge­men­samt barn.

Med tacka av­ses ett över ett år gam­malt får av hon­kön.

Na­tio­nel­la hus­djurs­stöd – an­vis­ning­ar för an­sö­kan år 2016Stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning i söd­ra Fin­land, nord­ligt hus­djurs­stöd och nord­ligt stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning2.3.2016