3 ANSÖKAN OM NATIONELLA HUSDJURSSTÖD

Du kan an­sö­ka om na­tio­nellt stöd för hus­djur en­ligt det stöd­om­rå­de där din gårds drift­scen­trum lig­ger. I stöd­re­gi­o­nen AB kan du an­sö­ka om fri­kopp­lat stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning och i stöd­re­gi­o­nen C kan du an­sö­ka om nord­ligt hus­djurs­stöd samt fri­kopp­lat stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning.

Du kan sö­ka stöd på ba­sis av det an­tal stöd­be­rät­ti­gan­de djur som du el­ler dina fa­mil­je­med­lem­mar be­sit­ter och på ba­sis av den fast­ställ­da in­di­vi­du­el­la re­fe­renskvan­ti­te­ten för fri­kopp­lat stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning.

Stöd per dju­ren­het, allt­så de-stöd (euro/de) kan du i stöd­re­gi­o­nen C sö­ka i frå­ga om:

Stöd per djur (euro/slak­tat djur) kan du sö­ka i frå­ga om tju­rar och stu­tar som har fötts upp i stöd­re­gi­o­ner­na C3 och C4 och slak­tats un­der 2016.

Stöd en­ligt en in­di­vi­du­ell re­fe­renskvan­ti­tet kan du sö­ka i hela lan­det i frå­ga om fri­kopp­lat stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning.

Det finns två an­sök­nings­om­gång­ar för na­tio­nel­la hus­djurs­stöd: an­sö­kan om för­skott och an­sö­kan om slut­ligt stöd. För­skott kan du sö­ka se­nast ons­dag 23.3.2016 och slut­ligt stöd, från vil­ket det till dig even­tu­ellt ut­be­tal­da för­skot­tet re­dan har dra­gits av, kan du sö­ka se­nast 15.6.2016 i sam­band med den sam­la­de stö­dan­sö­kan. Det är fri­vil­ligt att an­sö­ka om för­skott.

Elektronisk ansökan om förskott

Sök för­skott på na­tio­nel­la hus­djurs­stöd el­ekt­ro­niskt via Vi­put­jäns­ten se­nast ons­dag 23.3.2016. Den el­ekt­ro­nis­ka an­sö­kan är då öp­pen till kl. 23.59. Lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten i ditt eget sam­ar­bets­om­rå­de ger dig råd om hur man an­vän­der Vi­put­jäns­ten samt be­sva­rar frå­gor kring an­sö­kan om för­skott.

In­for­ma­tion om ifyl­lan­det av an­sö­kan om för­skott hit­tar du ock­så i gui­den An­sö­kan om för­skott på na­tio­nel­la hus­djurs­stöd år 2016. Det är frå­ga om en gui­de för dem som an­vän­der Vipu. Det är frå­ga om en gui­de för dem som an­vän­der Vipu.

Om du år 2015 inte läm­na­de in en an­mä­lan om del­ta­gan­de i de na­tio­nel­la stöd­sys­te­men för nöt­kre­a­tur, tack­or och/el­ler hon­get­ter, fyll då i och läm­na in den el­ekt­ro­niskt in­nan du fyl­ler i an­sö­kan om för­skott. Du kan inte fyl­la i an­sö­kan om för­skott gäl­lan­de ovan nämn­da djur, om din an­mä­lan om del­ta­gan­de inte är i kraft.

Att din an­mä­lan om del­ta­gan­de är i kraft kan du kon­trol­le­ra i punk­ten För­bin­del­ser och av­tal i Vi­put­jäns­ten el­ler i sam­man­ställ­ning­en över går­dens för­hand­si­fyll­da upp­gif­ter.

OBS! Om du an­sö­ker om för­skott för tju­rar och stu­tar (6 mån. – un­der 20 mån.) på ba­sis av det djuran­tal som kan god­kän­nas lig­ga till grund för be­tal­ning­en av stöd 2015, be­ak­ta då att för­skot­tet be­vil­jas ut­gå­en­de från djur­grup­pen tju­rar och stu­tar (6–24 mån.). Tju­rar­na och stu­tar­na gav år 2015 upp­hov till stöd un­der en tid som var 4 må­na­der läng­re än den kom­mer att vara år 2016. An­sök där­för vid be­hov om för­skott på ba­sis av ett läg­re upp­skat­tat an­tal tju­rar och stu­tar.

Om du an­vän­der upp­skat­tat djuran­tal i an­sö­kan om för­skott, läs punk­ter­na Fast­stäl­lan­de av för­skott på ba­sis av an­ta­let djur och Ut­red­ning om att pro­duk­tio­nen har in­letts el­ler ut­vid­gats. Bå­da två finns i det­ta ka­pi­tel.

Ansökan om förskott på pappersblankett 139

Om du inte kan sö­ka för­skott på el­ekt­ro­nisk väg, läm­na då in blan­kett 139 se­nast 23.3.2016 till lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten i den kom­mun där gårds­bruksen­he­tens drift­scen­trum är be­lä­get. Om din gård inte har nå­got drift­scen­trum så läm­na in an­sö­kan till lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten i den kom­mun där mer­par­ten av går­dens åk­rar lig­ger.

Läm­na in an­sö­kan di­rekt till lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten el­ler skicka den per post. En an­sö­kan som skick­ats per post an­ses vara in­läm­nad i rätt tid om post­för­sän­del­sen med an­sö­kan har post­stämp­lats se­nast den sis­ta an­sök­nings­da­gen 23.3.2016 och ad­res­se­rats till lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten i den kom­mun där gårds­bruksen­he­ten är be­lä­gen. En an­sö­kan som har läm­nats in för sent (dvs. ef­ter 23.3.2016) av­slås.

Om du år 2015 inte läm­na­de in en an­mä­lan om del­ta­gan­de i de na­tio­nel­la stöd­sys­te­men för nöt­kre­a­tur, tack­or och/el­ler hon­get­ter, fyll då i och läm­na in den (blan­kett 184) när du an­sö­ker om för­skott! Att din an­mä­lan om del­ta­gan­de är i kraft kan du kon­trol­le­ra i punk­ten För­bin­del­ser och av­tal i Vi­put­jäns­ten el­ler i sam­man­ställ­ning­en över går­dens för­hand­si­fyll­da upp­gif­ter.

An­vis­ning­ar om an­sö­kan och blan­kett 139

Du får an­vis­ning­ar för an­sö­kan om na­tio­nel­la hus­djurs­stöd samt blan­ket­ter 139 och 184 på webb­tjäns­ten Suo­mi.fi med sök­ord­et ”mavi+blan­kett­num­mer” (t.ex. mavi139, mavi184) el­ler vid be­hov av kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het.

Ifyllandet av ansökan om förskott
Punkterna 2A. och 2B.

2A. Från pro­duk­tio­nen fri­kopp­lat stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning

Krys­sa för ru­tan i punkt 2A om du an­sö­ker om för­skott på från pro­duk­tio­nen fri­kopp­lat stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning.

2B. An­sö­kan om för­skott på ba­sis av an­ta­let djur

Om du an­sö­ker om för­skott på ba­sis av det an­tal djur som kan god­kän­nas lig­ga till grund för be­tal­ning­en av stöd för 2015, krys­sa då för punk­ten för den be­rör­da djur­grup­pen i ko­lumn a) An­tal djur som kan god­kän­nas lig­ga till grund för be­tal­ning­en av stöd 2015”.

När det gäl­ler det an­tal djur som kan god­kän­nas lig­ga till grund för be­tal­ning­en av stöd 2015, och som fast­stäl­lan­det av för­skott ba­se­rar sig på, be­ak­tas den be­gräns­ning för stö­det per dju­ren­het som be­skrivs när­ma­re i ka­pi­tel 12.

OBS! Om du an­sö­ker om för­skott för tju­rar och stu­tar (6 mån. – un­der 20 mån.) på ba­sis av det djuran­tal som kan god­kän­nas lig­ga till grund för be­tal­ning­en av stöd 2015, be­ak­ta då att för­skot­tet be­vil­jas ut­gå­en­de från djur­grup­pen tju­rar och stu­tar (6–24 mån.). Tju­rar­na och stu­tar­na gav år 2015 upp­hov till stöd un­der en tid som var 4 må­na­der läng­re än den kom­mer att vara år 2016. An­sök där­för vid be­hov om för­skott på ba­sis av ett läg­re upp­skat­tat an­tal tju­rar och stu­tar.

Om du an­sö­ker om för­skott på ba­sis av det an­tal djur som du upp­skat­tar, ange då för djur­grup­pens vid­kom­man­de i ko­lumn b) or­sa­ken till att du vill ha för­skott en­ligt upp­skat­tat an­tal djur. Krys­sa i an­ting­en ru­tan ”Pro­duk­tio­nen in­letts”, ”Pro­duk­tio­nen ut­vid­gas” el­ler ”Pro­duk­tio­nen mins­kar” och an­mäl dess­utom i ko­lumn c)  det upp­skat­ta­de ge­nom­snitt­li­ga  an­ta­let djur.

Fast­stäl­lan­de av för­skott på ba­sis av an­ta­let djur

  1. Om du be­dri­ver pro­duk­tio­nen inom nå­gon djur­grupp i ti­di­ga­re om­fatt­ning el­ler om det djuran­tal som lig­ger till grund för 2016års hus­djurs­stöd inte har ökat be­tyd­ligt, an­vänd det djuran­tal som god­känts som grund för be­tal­ning­en av stöd 2015 som grund för fast­stäl­lan­det av för­skott för den ak­tu­el­la djur­grup­pen.
  2. Om an­ta­let djur inom nå­gon djur­grupp år 2016 kom­mer att bli mind­re än det djuran­tal som god­känts som grund för be­tal­ning­en av 2015 års stöd, fast­ställs för­skot­tet på stöd för den ak­tu­el­la djur­grup­pen på ba­sis av det an­tal djur som du upp­skat­tar.
  3. Om du har in­lett pro­duk­tio­nen inom nå­gon djur­grupp ef­ter stö­dan­sö­kan 2015 (ef­ter 12.5.2015) el­ler om din hus­djurs­pro­duk­tion  ut­ökas be­tyd­ligt år 2016, fast­ställs för­skot­tet på stöd för den ak­tu­el­la djur­grup­pen på ba­sis av det an­tal djur som du upp­skat­tar.

Ut­red­ning om att pro­duk­tio­nen har in­letts el­ler ut­vid­gats

Om du har in­lett hus­djurs­pro­duk­tion el­ler ut­vid­gat den be­tyd­ligt ska du som bi­la­ga till an­sö­kan läm­na en ut­red­ning till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het. På ba­sis av ut­red­ning­en kan kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het för­säk­ra sig om att du be­dri­ver pro­duk­tio­nen i den om­fatt­ning som du an­ger i an­sö­kan.

På­vi­sa med hjälp av en bygg­nads­plan, en plan för ut­ök­ning av djur­be­sätt­ning­en, ett av­tal om an­skaff­ning av djur el­ler på nå­got an­nat sätt som kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het god­kän­ner att du har in­lett pro­duk­tion el­ler ut­vid­gat pro­duk­tio­nen be­tyd­ligt.

Om kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het på ba­sis av den ut­red­ning du läm­nar in än­då inte blir över­ty­gad om att du kom­mer att be­dri­va pro­duk­tio­nen i den om­fatt­ning som du an­ger i an­sö­kan, kan myn­dig­he­ten läm­na för­skot­tet helt el­ler del­vis obe­talt.

Punkt 3. Sökandens förutsättningar

Om du är en fy­sisk per­son ska du krys­sa för lämp­li­ga al­ter­na­tiv. Du be­hö­ver inte an­mä­la ma­kens/ma­kans upp­gif­ter om du själv upp­fyl­ler ål­der­s­kra­vet.

Om ett sam­fund, som inte om­fat­tas av ål­der­s­kra­vet, an­sö­ker om för­skott ska du krys­sa för det öv­re al­ter­na­ti­vet. Om en sam­man­slut­ning, som om­fat­tas av ål­der­s­kra­vet, an­sö­ker om för­skott ska du krys­sa för det ned­re al­ter­na­ti­vet och läm­na upp­gif­ter om den per­son som upp­fyl­ler ål­der­s­kra­vet. Se kap. 4.

Punkt 4. Innehav av åker

Om du kom­mer att in­ne­ha minst fem hek­tar od­lings­bar åker (se kap. 2) un­der ve­ge­ta­tions­pe­ri­o­den 2016, krys­sa då i ruta A.

Om du an­sö­ker om stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning och inte kom­mer att ha minst 5 hek­tar åker i din be­sitt­ning un­der ve­ge­ta­tions­pe­ri­o­den 2016, men du år 2007 har be­vil­jats un­dan­tag från kra­vet på åker­are­al, kan 5 hek­tar an­vän­das som kal­ky­le­rad åker­are­al när för­ut­sätt­ning­ar­na för be­vil­jan­de av stöd be­döms. Krys­sa då i ruta B. Se ka­pi­tel 4.

An­ting­en ruta A el­ler ruta B mås­te ha ett kryss! Om krys­set sak­nas be­ta­las ing­et för­skott!

Ansökan om slutligt stöd

An­sök om slut­ligt na­tio­nellt hus­djurs­stöd el­ekt­ro­niskt el­ler på pap­pers­blan­ket­ter se­nast 15.6.2016. Du kan inte gö­ra en för­se­nad el­ekt­ro­nisk an­sö­kan om na­tio­nel­la hus­djurs­stöd. När an­sök­nings­ti­den har gått ut kan du gö­ra en för­se­nad an­sö­kan om stö­det bara på pap­pers­blan­ket­ter.

Ta­bel­ler­na 1-3 in­ne­hål­ler ett sam­man­drag av de blan­ket­ter som ska an­vän­das vid an­sö­kan om na­tio­nel­la hus­djurs­stöd 2016, an­sök­nings­ti­der­na, grun­der­na för fast­stäl­lan­de av stöd samt den be­räk­na­de tid­punk­ten för ut­be­tal­ning av de slut­li­ga stö­den för oli­ka djur­grup­per och djur­stöd.

Ta­bell 1. Nord­li­ga hus­djurs­stöd för nöt­kre­a­tur år 2016

1) Di­ko­kvi­gor är upp­de­la­de i 2 ål­ders­grup­per: 8-24 mån. (0,6 de) och över 24 mån. (1 de).

Ta­bell 2. Nord­li­ga hus­djurs­stöd för tack­or och hon­get­ter år 2016

Ta­bell 3. Stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning år 2016

2) Nam­nen på blan­ket­ter­na för an­sö­kan om na­tio­nel­la hus­djurs­stöd en­ligt ta­bel­ler­na 1-3:

En så­dan an­mä­lan om del­ta­gan­de i sys­te­men om na­tio­nel­la hus­djurs­stöd för nöt­kre­a­tur, tack­or el­ler hon­get­ter som du gjor­de år 2015 är i kraft tills du an­mä­ler att du upp­hör att be­dri­va pro­duk­tion och åter­kal­lar ditt del­ta­gan­de el­ler tills du even­tu­ellt ute­sluts ur sys­te­met. Med and­ra ord be­hö­ver du inte an­mä­la var­je år att du del­tar i sys­te­men.

Du har möj­lig­het att åter­kal­la ditt del­ta­gan­de i Vi­put­jäns­ten el­ler på blan­kett 184. Om du åter­kal­lar del­ta­gan­det fö­re 16.6.2016 an­nul­le­ras del­ta­gan­det i frå­ga om stöd­året 2016. En åter­kal­lel­se som du gör 16.6.2016 el­ler se­na­re an­nul­le­rar del­ta­gan­det i frå­ga om stöd­året 2017. OBS! Från och med 16.6.2016 kan du åter­kal­la ditt del­ta­gan­de bara på blan­kett 184.

Ex­em­pel 1. Jord­bru­ka­ren läm­nar in blan­kett 184 till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het 28.11.2016 och åter­kal­lar de nord­li­ga stö­den för nöt­kre­a­tur. Åter­kal­lel­sen gäl­ler då stöd­året 2017. Jord­bru­ka­ren kan år 2016 allt­så be­vil­jas bå­de de-stöd och slakt­stöd som upp­kom­mit på ba­sis av upp­gif­ter­na i nöt­djurs­re­gist­ret, om stöd­vill­ko­ren upp­fylls i öv­rigt.

När­ma­re in­for­ma­tion om upp­hö­ran­det med hus­djurs­pro­duk­tio­nen in­går i ka­pi­tel 6.

And­ra blan­ket­ter som be­hövs

För­utom de blan­ket­ter som nämns i ta­bel­ler­na 1-3 ska du se­nast 15.6.2016 läm­na in föl­jan­de blan­ket­ter till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het el­ekt­ro­niskt el­ler på pap­per i sam­band med den sam­la­de stö­dan­sö­kan:

And­ra blan­ket­ter som hör sam­man med hus­djurs­stö­den och som du vid be­hov ska läm­na in till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het el­ler Livs­me­dels­sä­ker­hets­ver­ket:

  1. A) Ma­vis blan­ket­ter i webb­tjäns­ten Suo­mi.fi med sök­ord­et ”mavi+blan­kett­num­mer” (t.ex. mavi462)
  1. B) Livs­me­dels­sä­ker­hets­ver­kets (= Evi­ra) blan­ket­ter från in­ter­net:
Försenad blankett

Du kan mis­ta stö­den helt el­ler del­vis om du inte läm­nar in an­sök­nings­blan­ket­ter­na inom ut­satt tid, el­ler om upp­gif­ter­na i el­ler bi­la­gor­na till an­sö­kan är brist­fäl­li­ga. Om en an­sö­kan som gäl­ler stöd för hus­djurs­sköt­sel är 1–25 ka­len­der­da­gar för­se­nad sänks det an­tal djur som ut­gör grund för be­vil­jan­det av stö­det med en pro­cent för var­je ar­bets­dag som an­sö­kan är för­se­nad. Om en an­sö­kan som gäl­ler stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning är 1–25 ka­len­der­da­gar för­se­nad sänks stö­det med en pro­cent för var­je ar­bets­dag som an­sö­kan är för­se­nad. Stöd be­vil­jas inte om an­sö­kan är mer än 25 ka­len­der­da­gar för­se­nad. I ka­len­der­da­gar­na räk­nas in så­väl var­da­gar som helg­da­gar och med ar­bets­dag av­ses var­da­gar.

Om an­mä­lan om del­ta­gan­de läm­nas in för sent, mins­kas stö­det för det år då an­mä­lan om del­ta­gan­det läm­na­des in för­se­nad.

Försenad bilaga

I re­gel or­sa­kar en för­se­nad in­läm­ning av bi­la­gor inte att an­sö­kan blir för­se­nad. Na­tio­nellt hus­djurs­stöd be­vil­jas än­då inte förr­än du har läm­nat in bi­la­gor­na.

Om be­höv­li­ga bi­la­gor sak­nas ger kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het dig en ut­satt tid för att läm­na in bi­la­gor. Om du inte läm­nar in bi­la­gor inom den ut­sat­ta ti­den, fat­tar kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het be­slut om stö­det utan dem. Bi­la­gor kan inte läm­nas in el­ekt­ro­niskt.

Komplettering av ansökan

Du kan kom­plet­te­ra an­sö­kan un­der an­sök­nings­ti­den och inom 25 ka­len­der­da­gar från an­sök­nings­ti­dens ut­gång.

Om du gör kom­plet­te­ring­en inom 25 ka­len­der­da­gar från an­sök­nings­ti­dens ut­gång le­der den för­se­na­de an­sö­kan till att an­ta­let stöd­be­rät­ti­gan­de djur sänks med en pro­cent per för­se­nad ar­bets­dag. Om du har un­der­rät­tats om att det i an­sö­kan har ob­ser­ve­rats re­gel­stri­dig­he­ter, el­ler om en fö­re­stå­en­de gårds­kon­troll, jäm­fö­ran­de kon­troll (dvs. kors­gransk­ning) el­ler an­nan ad­mi­ni­stra­tiv kon­troll, kan du inte kom­plet­te­ra el­ler änd­ra re­gel­stri­di­ga de­lar i an­sö­kan.

Korrigering av fel i ansökan

Om du ef­ter att ha skick­at iväg an­sö­kan mär­ker att du har gjort ex­em­pel­vis ett fel i sam­band med ifyl­lan­det, kan du und­gå på­följ­der­na av fe­let ge­nom att ge­nast ef­ter upp­täck­ten an­mä­la fe­let till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het på eget ini­ti­a­tiv och skrift­li­gen. Gå till vä­ga på sam­ma sätt om an­sö­kan har bli­vit orik­tig ef­ter att den läm­nats in. I An­sök­nings­gui­de 2016 kan du lä­sa om möj­lig­he­ter­na att kor­ri­ge­ra uppen­ba­ra fel.

Att återta ansökan

Om du vill kan du åter­ta hela an­sö­kan el­ler en del av den. Gör åter­ta­gan­det utan dröjs­mål på blan­kett 145 el­ler med en fritt for­mu­le­rad skrift­lig an­mä­lan till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het. Åter­kal­la an­mä­lan om del­ta­gan­det an­ting­en el­ekt­ro­niskt via Vi­put­jäns­ten el­ler på blan­kett 184.

Ef­ter att hela an­sö­kan har åter­ta­gits är si­tu­a­tio­nen den­sam­ma som in­nan an­sö­kan åter­läm­na­des. Du kan åter­ta en del av el­ler hela an­sö­kan än­da fram till det att myn­dig­he­ten har med­de­lat om över­vak­ning av går­den i frå­ga.

Na­tio­nel­la hus­djurs­stöd – an­vis­ning­ar för an­sö­kan år 2016Stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning i söd­ra Fin­land, nord­ligt hus­djurs­stöd och nord­ligt stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning2.3.2016