Du kan ansöka om nationellt stöd för husdjur enligt det stödområde där din gårds driftscentrum ligger. I stödregionen AB kan du ansöka om frikopplat stöd för svin- och fjäderfähushållning och i stödregionen C kan du ansöka om nordligt husdjursstöd samt frikopplat stöd för svin- och fjäderfähushållning.
Du kan söka stöd på basis av det antal stödberättigande djur som du eller dina familjemedlemmar besitter och på basis av den fastställda individuella referenskvantiteten för frikopplat stöd för svin- och fjäderfähushållning.
Stöd per djurenhet, alltså de-stöd (euro/de) kan du i stödregionen C söka i fråga om:
- dikor och dikokvigor,
- tjurar och stutar,
- tackor,
- hongetter och
- kvigor som slaktats under 2016.
Stöd per djur (euro/slaktat djur) kan du söka i fråga om tjurar och stutar som har fötts upp i stödregionerna C3 och C4 och slaktats under 2016.
Stöd enligt en individuell referenskvantitet kan du söka i hela landet i fråga om frikopplat stöd för svin- och fjäderfähushållning.
Det finns två ansökningsomgångar för nationella husdjursstöd: ansökan om förskott och ansökan om slutligt stöd. Förskott kan du söka senast onsdag 23.3.2016 och slutligt stöd, från vilket det till dig eventuellt utbetalda förskottet redan har dragits av, kan du söka senast 15.6.2016 i samband med den samlade stödansökan. Det är frivilligt att ansöka om förskott.
Elektronisk ansökan om förskott
Sök förskott på nationella husdjursstöd elektroniskt via Viputjänsten senast onsdag 23.3.2016. Den elektroniska ansökan är då öppen till kl. 23.59. Landsbygdsnäringsmyndigheten i ditt eget samarbetsområde ger dig råd om hur man använder Viputjänsten samt besvarar frågor kring ansökan om förskott.
Information om ifyllandet av ansökan om förskott hittar du också i guiden Ansökan om förskott på nationella husdjursstöd år 2016. Det är fråga om en guide för dem som använder Vipu. Det är fråga om en guide för dem som använder Vipu.
Om du år 2015 inte lämnade in en anmälan om deltagande i de nationella stödsystemen för nötkreatur, tackor och/eller hongetter, fyll då i och lämna in den elektroniskt innan du fyller i ansökan om förskott. Du kan inte fylla i ansökan om förskott gällande ovan nämnda djur, om din anmälan om deltagande inte är i kraft.
Att din anmälan om deltagande är i kraft kan du kontrollera i punkten Förbindelser och avtal i Viputjänsten eller i sammanställningen över gårdens förhandsifyllda uppgifter.
OBS! Om du ansöker om förskott för tjurar och stutar (6 mån. – under 20 mån.) på basis av det djurantal som kan godkännas ligga till grund för betalningen av stöd 2015, beakta då att förskottet beviljas utgående från djurgruppen tjurar och stutar (6–24 mån.). Tjurarna och stutarna gav år 2015 upphov till stöd under en tid som var 4 månader längre än den kommer att vara år 2016. Ansök därför vid behov om förskott på basis av ett lägre uppskattat antal tjurar och stutar.
Om du använder uppskattat djurantal i ansökan om förskott, läs punkterna Fastställande av förskott på basis av antalet djur och Utredning om att produktionen har inletts eller utvidgats. Båda två finns i detta kapitel.
Ansökan om förskott på pappersblankett 139
Om du inte kan söka förskott på elektronisk väg, lämna då in blankett 139 senast 23.3.2016 till landsbygdsnäringsmyndigheten i den kommun där gårdsbruksenhetens driftscentrum är beläget. Om din gård inte har något driftscentrum så lämna in ansökan till landsbygdsnäringsmyndigheten i den kommun där merparten av gårdens åkrar ligger.
Lämna in ansökan direkt till landsbygdsnäringsmyndigheten eller skicka den per post. En ansökan som skickats per post anses vara inlämnad i rätt tid om postförsändelsen med ansökan har poststämplats senast den sista ansökningsdagen 23.3.2016 och adresserats till landsbygdsnäringsmyndigheten i den kommun där gårdsbruksenheten är belägen. En ansökan som har lämnats in för sent (dvs. efter 23.3.2016) avslås.
Om du år 2015 inte lämnade in en anmälan om deltagande i de nationella stödsystemen för nötkreatur, tackor och/eller hongetter, fyll då i och lämna in den (blankett 184) när du ansöker om förskott! Att din anmälan om deltagande är i kraft kan du kontrollera i punkten Förbindelser och avtal i Viputjänsten eller i sammanställningen över gårdens förhandsifyllda uppgifter.
Anvisningar om ansökan och blankett 139
Du får anvisningar för ansökan om nationella husdjursstöd samt blanketter 139 och 184 på webbtjänsten Suomi.fi med sökordet ”mavi+blankettnummer” (t.ex. mavi139, mavi184) eller vid behov av kommunens landsbygdsnäringsmyndighet.
Ifyllandet av ansökan om förskott
Punkterna 2A. och 2B.
2A. Från produktionen frikopplat stöd för svin- och fjäderfähushållning
Kryssa för rutan i punkt 2A om du ansöker om förskott på från produktionen frikopplat stöd för svin- och fjäderfähushållning.
2B. Ansökan om förskott på basis av antalet djur
Om du ansöker om förskott på basis av det antal djur som kan godkännas ligga till grund för betalningen av stöd för 2015, kryssa då för punkten för den berörda djurgruppen i kolumn a) ”Antal djur som kan godkännas ligga till grund för betalningen av stöd 2015”.
När det gäller det antal djur som kan godkännas ligga till grund för betalningen av stöd 2015, och som fastställandet av förskott baserar sig på, beaktas den begränsning för stödet per djurenhet som beskrivs närmare i kapitel 12.
OBS! Om du ansöker om förskott för tjurar och stutar (6 mån. – under 20 mån.) på basis av det djurantal som kan godkännas ligga till grund för betalningen av stöd 2015, beakta då att förskottet beviljas utgående från djurgruppen tjurar och stutar (6–24 mån.). Tjurarna och stutarna gav år 2015 upphov till stöd under en tid som var 4 månader längre än den kommer att vara år 2016. Ansök därför vid behov om förskott på basis av ett lägre uppskattat antal tjurar och stutar.
Om du ansöker om förskott på basis av det antal djur som du uppskattar, ange då för djurgruppens vidkommande i kolumn b) orsaken till att du vill ha förskott enligt uppskattat antal djur. Kryssa i antingen rutan ”Produktionen inletts”, ”Produktionen utvidgas” eller ”Produktionen minskar” och anmäl dessutom i kolumn c) det uppskattade genomsnittliga antalet djur.
Fastställande av förskott på basis av antalet djur
- Om du bedriver produktionen inom någon djurgrupp i tidigare omfattning eller om det djurantal som ligger till grund för 2016års husdjursstöd inte har ökat betydligt, använd det djurantal som godkänts som grund för betalningen av stöd 2015 som grund för fastställandet av förskott för den aktuella djurgruppen.
- Om antalet djur inom någon djurgrupp år 2016 kommer att bli mindre än det djurantal som godkänts som grund för betalningen av 2015 års stöd, fastställs förskottet på stöd för den aktuella djurgruppen på basis av det antal djur som du uppskattar.
- Om du har inlett produktionen inom någon djurgrupp efter stödansökan 2015 (efter 12.5.2015) eller om din husdjursproduktion utökas betydligt år 2016, fastställs förskottet på stöd för den aktuella djurgruppen på basis av det antal djur som du uppskattar.
- Produktionen har utvidgats betydligt om det djurantal som ligger till grund för 2016 års husdjursstöd är minst en tredjedel större än det djurantal som godkänts ligga till grund för betalningen av stöd för 2015.
- Obs! Svin- och fjäderfägårdar som inleder eller utvidgar sin verksamhet beviljas inte nya referenskvantiteter för frikopplat stöd för svin- och fjäderfäproduktion bortsett från fall enligt kap. 11 i dessa anvisningar.
Utredning om att produktionen har inletts eller utvidgats
Om du har inlett husdjursproduktion eller utvidgat den betydligt ska du som bilaga till ansökan lämna en utredning till kommunens landsbygdsnäringsmyndighet. På basis av utredningen kan kommunens landsbygdsnäringsmyndighet försäkra sig om att du bedriver produktionen i den omfattning som du anger i ansökan.
Påvisa med hjälp av en byggnadsplan, en plan för utökning av djurbesättningen, ett avtal om anskaffning av djur eller på något annat sätt som kommunens landsbygdsnäringsmyndighet godkänner att du har inlett produktion eller utvidgat produktionen betydligt.
- Om du ansöker om förskott på stöd för hongetter på basis av en uppskattad, betydligt utvidgad produktion ska du utöver utredningen dessutom som bilaga till ansökan lämna in en uppskattning av den mjölkmängd som produceras under perioden 1.1.2016–31.12.2016 och som är godtagbar som grund för fastställande av stödet (se kap. 10). Förskottet på stödet för hongetter fastställs på basis av ditt uppskattade antal hongetter, om den uppskattade mjölkmängden per honget är minst 400 liter. Om din uppskattade mjölkmängd understiger 400 liter per honget, fastställs förskottet på basis av det antal hongetter som fås genom att den uppskattade mjölkmängden divideras med 400.
Om kommunens landsbygdsnäringsmyndighet på basis av den utredning du lämnar in ändå inte blir övertygad om att du kommer att bedriva produktionen i den omfattning som du anger i ansökan, kan myndigheten lämna förskottet helt eller delvis obetalt.
Punkt 3. Sökandens förutsättningar
Om du är en fysisk person ska du kryssa för lämpliga alternativ. Du behöver inte anmäla makens/makans uppgifter om du själv uppfyller ålderskravet.
Om ett samfund, som inte omfattas av ålderskravet, ansöker om förskott ska du kryssa för det övre alternativet. Om en sammanslutning, som omfattas av ålderskravet, ansöker om förskott ska du kryssa för det nedre alternativet och lämna uppgifter om den person som uppfyller ålderskravet. Se kap. 4.
Punkt 4. Innehav av åker
Om du kommer att inneha minst fem hektar odlingsbar åker (se kap. 2) under vegetationsperioden 2016, kryssa då i ruta A.
Om du ansöker om stöd för svin- och fjäderfähushållning och inte kommer att ha minst 5 hektar åker i din besittning under vegetationsperioden 2016, men du år 2007 har beviljats undantag från kravet på åkerareal, kan 5 hektar användas som kalkylerad åkerareal när förutsättningarna för beviljande av stöd bedöms. Kryssa då i ruta B. Se kapitel 4.
Antingen ruta A eller ruta B måste ha ett kryss! Om krysset saknas betalas inget förskott!
Ansökan om slutligt stöd
Ansök om slutligt nationellt husdjursstöd elektroniskt eller på pappersblanketter senast 15.6.2016. Du kan inte göra en försenad elektronisk ansökan om nationella husdjursstöd. När ansökningstiden har gått ut kan du göra en försenad ansökan om stödet bara på pappersblanketter.
Tabellerna 1-3 innehåller ett sammandrag av de blanketter som ska användas vid ansökan om nationella husdjursstöd 2016, ansökningstiderna, grunderna för fastställande av stöd samt den beräknade tidpunkten för utbetalning av de slutliga stöden för olika djurgrupper och djurstöd.
Tabell 1. Nordliga husdjursstöd för nötkreatur år 2016
1) Dikokvigor är uppdelade i 2 åldersgrupper: 8-24 mån. (0,6 de) och över 24 mån. (1 de).
Tabell 2. Nordliga husdjursstöd för tackor och hongetter år 2016
Tabell 3. Stöd för svin- och fjäderfähushållning år 2016
2) Namnen på blanketterna för ansökan om nationella husdjursstöd enligt tabellerna 1-3:
- 184 Anmälan om deltagande/återkallelse av deltagande i EU- och nationella stödsystem baserade på nötdjursregistret samt får- och getregistret
- 410 Utredning av användningen av getmjölk
- 461 Anmälan om djurantal 2016
En sådan anmälan om deltagande i systemen om nationella husdjursstöd för nötkreatur, tackor eller hongetter som du gjorde år 2015 är i kraft tills du anmäler att du upphör att bedriva produktion och återkallar ditt deltagande eller tills du eventuellt utesluts ur systemet. Med andra ord behöver du inte anmäla varje år att du deltar i systemen.
Du har möjlighet att återkalla ditt deltagande i Viputjänsten eller på blankett 184. Om du återkallar deltagandet före 16.6.2016 annulleras deltagandet i fråga om stödåret 2016. En återkallelse som du gör 16.6.2016 eller senare annullerar deltagandet i fråga om stödåret 2017. OBS! Från och med 16.6.2016 kan du återkalla ditt deltagande bara på blankett 184.
Exempel 1. Jordbrukaren lämnar in blankett 184 till kommunens landsbygdsnäringsmyndighet 28.11.2016 och återkallar de nordliga stöden för nötkreatur. Återkallelsen gäller då stödåret 2017. Jordbrukaren kan år 2016 alltså beviljas både de-stöd och slaktstöd som uppkommit på basis av uppgifterna i nötdjursregistret, om stödvillkoren uppfylls i övrigt.
Närmare information om upphörandet med husdjursproduktionen ingår i kapitel 6.
Andra blanketter som behövs
Förutom de blanketter som nämns i tabellerna 1-3 ska du senast 15.6.2016 lämna in följande blanketter till kommunens landsbygdsnäringsmyndighet elektroniskt eller på papper i samband med den samlade stödansökan:
- 102B Stödansökans jordbruksskiftesblankett 2016 och vid behov:
- 101A Gårdsbruksblankett 2016,
- 101D Delaktiga i gårdsbruksenheten, (också när din e-postadress ändras)
- 102A Stödansökans basskiftesblankett 2016,
- 102C Ändringsblankett för basskiften 2016 och
- 468 Anmälan om användning av undantag från lamningsvillkoret år 2016.
Andra blanketter som hör samman med husdjursstöden och som du vid behov ska lämna in till kommunens landsbygdsnäringsmyndighet eller Livsmedelssäkerhetsverket:
- A) Mavis blanketter i webbtjänsten Suomi.fi med sökordet ”mavi+blankettnummer” (t.ex. mavi462)
- Vid överföring av besittningen till en hel nötkreaturs-, får- eller getgård 462 Anmälan om deltagande i EU- och nationella stödsystem baserade på nötdjursregistret samt får- och getregistret.
- B) Livsmedelssäkerhetsverkets (= Evira) blanketter från internet:
- registrering som djurhållare och
- anmälningsblanketter för olika djurslag.
Försenad blankett
Du kan mista stöden helt eller delvis om du inte lämnar in ansökningsblanketterna inom utsatt tid, eller om uppgifterna i eller bilagorna till ansökan är bristfälliga. Om en ansökan som gäller stöd för husdjursskötsel är 1–25 kalenderdagar försenad sänks det antal djur som utgör grund för beviljandet av stödet med en procent för varje arbetsdag som ansökan är försenad. Om en ansökan som gäller stöd för svin- och fjäderfähushållning är 1–25 kalenderdagar försenad sänks stödet med en procent för varje arbetsdag som ansökan är försenad. Stöd beviljas inte om ansökan är mer än 25 kalenderdagar försenad. I kalenderdagarna räknas in såväl vardagar som helgdagar och med arbetsdag avses vardagar.
Om anmälan om deltagande lämnas in för sent, minskas stödet för det år då anmälan om deltagandet lämnades in försenad.
Försenad bilaga
I regel orsakar en försenad inlämning av bilagor inte att ansökan blir försenad. Nationellt husdjursstöd beviljas ändå inte förrän du har lämnat in bilagorna.
Om behövliga bilagor saknas ger kommunens landsbygdsnäringsmyndighet dig en utsatt tid för att lämna in bilagor. Om du inte lämnar in bilagor inom den utsatta tiden, fattar kommunens landsbygdsnäringsmyndighet beslut om stödet utan dem. Bilagor kan inte lämnas in elektroniskt.
Komplettering av ansökan
Du kan komplettera ansökan under ansökningstiden och inom 25 kalenderdagar från ansökningstidens utgång.
Om du gör kompletteringen inom 25 kalenderdagar från ansökningstidens utgång leder den försenade ansökan till att antalet stödberättigande djur sänks med en procent per försenad arbetsdag. Om du har underrättats om att det i ansökan har observerats regelstridigheter, eller om en förestående gårdskontroll, jämförande kontroll (dvs. korsgranskning) eller annan administrativ kontroll, kan du inte komplettera eller ändra regelstridiga delar i ansökan.
Korrigering av fel i ansökan
Om du efter att ha skickat iväg ansökan märker att du har gjort exempelvis ett fel i samband med ifyllandet, kan du undgå påföljderna av felet genom att genast efter upptäckten anmäla felet till kommunens landsbygdsnäringsmyndighet på eget initiativ och skriftligen. Gå till väga på samma sätt om ansökan har blivit oriktig efter att den lämnats in. I Ansökningsguide 2016 kan du läsa om möjligheterna att korrigera uppenbara fel.
Att återta ansökan
Om du vill kan du återta hela ansökan eller en del av den. Gör återtagandet utan dröjsmål på blankett 145 eller med en fritt formulerad skriftlig anmälan till kommunens landsbygdsnäringsmyndighet. Återkalla anmälan om deltagandet antingen elektroniskt via Viputjänsten eller på blankett 184.
Efter att hela ansökan har återtagits är situationen densamma som innan ansökan återlämnades. Du kan återta en del av eller hela ansökan ända fram till det att myndigheten har meddelat om övervakning av gården i fråga.
Nationella husdjursstöd – anvisningar för ansökan år 2016Stöd för svin- och fjäderfähushållning i södra Finland, nordligt husdjursstöd och nordligt stöd för svin- och fjäderfähushållning2.3.2016