4 SÖKANDENS OCH GÅRDSBRUKSENHETENS RÄTT TILL STÖD

Stöd kan be­vil­jas en­dast för pro­duk­tion som be­drivs i Fin­land. Sö­kan­den be­hö­ver inte bo på går­den el­ler i Fin­land.

Sökandens ålder

Stöd­året 2016 kan na­tio­nel­la stöd be­vil­jas om den sö­kan­de el­ler hans maka/hen­nes make 31.12.2015 var minst 18 år.

En sö­kan­de som inte fyllt 18 år kan be­ta­las na­tio­nellt stöd en­dast om han el­ler hon har in­gått äk­ten­skap el­ler id­kar jord­bruk som sam­äga­re till­sam­mans med sina för­äld­rar el­ler med en av dem, el­ler om det finns and­ra sär­skil­da skäl för att be­vil­ja stöd. Ål­ders­vill­ko­ren be­rör inte of­fent­li­grätts­li­ga sam­fund, skollä­gen­he­ter, fäng­el­se­lä­gen­he­ter el­ler sö­kan­de vars stöd­be­rät­ti­gan­de verk­sam­het är an­nan än jord­bruk.

Flera fysiska personer gemensamt eller en sammanslutning som sökande

Om det är frå­ga om pro­duk­tion el­ler verk­sam­het som id­kas av fle­ra fy­sis­ka per­so­ner till­sam­mans el­ler i sam­man­slut­nings­form mås­te minst en jord­bru­ka­re, bo­lags­man, med­lem el­ler del­äga­re vara en fy­sisk per­son som själv be­dri­ver jord­bruk el­ler träd­gårds­od­ling och som upp­fyl­ler ål­der­s­kra­vet).

Gårdsbruksenheten och innehav av åker

Sö­kan­dens gårds­bruksen­het ska ha ett av kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het till­de­lat lä­gen­hets­sig­num

i lands­bygds­nä­rings­re­gist­ret. Om går­den sak­nar lä­gen­hets­sig­num ger lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten sö­kan­den ett så­dant.

För att få na­tio­nel­la hus­djurs­stöd ska sö­kan­den se­nast 15.6.2016 för­fo­ga över minst fem hek­tar åker som är od­lings­bar un­der ve­ge­ta­tions­pe­ri­o­den 2016. En sö­kan­de som an­sö­ker om stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning ska för­fo­ga över minst fem stöd­be­rät­ti­gan­de (= er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de i frå­ga om kom­pen­sa­tions­er­sätt­ning­en) hek­tar åker. Om sö­kan­den inte alls har nå­gon stöd­be­rät­ti­gan­de åker, an­vänds som gårds­bruksen­he­tens are­al den åker­are­al som läm­par sig för od­ling. Från och med år 2016 är det inte möj­ligt för jord­bru­kar­na att an­sö­ka om un­dan­tag från kra­vet på åker­are­al.

Den åker som sö­kan­den be­sit­ter ska an­mä­las el­ekt­ro­niskt el­ler på stö­dan­sö­kans jord­bruks­skif­tes­blan­kett för år 2016 (blan­kett 102B) se­nast 15.6.2016, oav­sett om stöd söks för åker­are­a­len el­ler inte.

När fle­ra fy­sis­ka per­so­ner be­dri­ver hus­djurs­pro­duk­tion el­ler hus­djursverk­sam­het till­sam­mans (lant­bruks­sam­man­slut­ning, döds­bo) el­ler i sam­man­slut­nings­form (öp­pet bo­lag, kom­man­dit­bo­lag, an­delslag, ak­tie­bo­lag), ska minst en jord­bru­ka­re, bo­lags­man, med­lem el­ler del­äga­re upp­fyl­la kra­vet på fem hek­tar åker se­nast 15.6.2016 och upp­ge åker­are­a­len på sam­man­slut­ning­ens, jord­bru­ka­rens, bo­lags­man­nens, med­lem­mens el­ler del­äga­rens stö­dan­sök­nings­blan­ket­ter för år 2016.

När det gäl­ler stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning kan fem hek­tar an­vän­das som kal­ky­le­rad åker­are­al när för­ut­sätt­ning­ar­na för be­vil­jan­det av stöd be­döms, om:

  1. den sö­kan­de år 2007 har be­vil­jats un­dan­tag från kra­vet på åker­are­al el­ler
  2. det gäl­ler en si­tu­a­tion där fle­ra fy­sis­ka per­so­ner år 2007 har be­dri­vit pro­duk­tion el­ler verk­sam­het till­sam­mans el­ler i sam­man­slut­nings­form och minst en jord­bru­ka­re, bo­lags­man, med­lem el­ler del­äga­re har upp­fyllt kra­vet på tre hek­tar åker­are­al och åkern har upp­getts i stö­dan­sö­kan för året i frå­ga.
Na­tio­nel­la hus­djurs­stöd – an­vis­ning­ar för an­sö­kan år 2016Stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning i söd­ra Fin­land, nord­ligt hus­djurs­stöd och nord­ligt stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning2.3.2016