5 DJUR I SÖKANDENS BESITTNING

Innehav av djur

Na­tio­nellt hus­djurs­stöd kan sö­kas bara för djur som sö­kan­den el­ler sö­kan­dens fa­mil­je­med­lem­mar be­sit­ter un­der pe­ri­o­den för fast­stäl­lan­de av stöd (se ta­bel­ler­na 1-3). De djur för vil­ka stöd söks ska vara re­gi­stre­ra­de på det lä­gen­hets­sig­num som jord­bru­ka­ren an­vän­der vid an­sö­kan om stöd, de ska inte vara re­gi­stre­ra­de på ett kund­sig­num el­ler på ett even­tu­ellt an­nat lä­gen­hets­sig­num som jord­bru­ka­ren har till­de­lats. Om de djur för vil­ka stöd söks har re­gi­stre­rats på ett kund­sig­num el­ler på fel lä­gen­hets­sig­num, be­vil­jas inte stöd för dem.

Överföring av besittningen av djur

Om be­sitt­ning­en av djur över­förs från en jord­bru­ka­re till en an­nan (t.ex. ge­nom hyr­ning/le­a­sing) mås­te det­ta gå att på­vi­sa med ett skrift­ligt av­tal mel­lan par­ter­na och kvit­ton som hän­för sig till ären­det etc. Den jord­bru­ka­re som över­ta­git be­sitt­ning­en av dju­ren bär det eko­no­mis­ka an­sva­ret för de djur som om­fat­tas av av­ta­let. Han el­ler hon är även an­sva­rig för jour­nal­fö­ring­en över de djur som ta­gits i be­sitt­ning (se kap. 6) och har rätt att an­sö­ka om na­tio­nel­la hus­djurs­stöd för dju­ren i frå­ga.

Djurens skötsel

Om en jord­bru­ka­re bör­jar skö­ta (t.ex. fö­da upp) en an­nan jord­bru­ka­res djur mås­te par­ter­na in­gå ett skrift­ligt av­tal om dju­rens sköt­sel som vi­sar att den jord­bru­ka­re som har ta­git emot dju­ren en­bart har hand om sköt­seln men inte bär det eko­no­mis­ka an­sva­ret för de djur som om­fat­tas av av­ta­let.

Den jord­bru­ka­re som äger dju­ren el­ler an­nars har dju­ren i sin be­sitt­ning är an­sva­rig för jour­nal­fö­ring­en över de djur han el­ler hon skö­ter.

I djur­re­gist­ren ska dju­ren (från­sett häs­tar) re­gi­stre­ras på den gårds­bruksen­hets lä­gen­hets­sig­num som be­sit­ter dju­ren.

Den jord­bru­ka­re som skö­ter dju­ren kan inte an­sö­ka om na­tio­nel­la hus­djurs­stöd. Bara jord­bru­ka­re som in­ne­har (äger/hyr) dju­ren kan an­sö­ka om och be­ta­las stöd.

Uträkning av djurens ålder

Ofta blir hus­dju­ren stöd­be­rät­ti­gan­de i frå­ga om na­tio­nel­la hus­djurs­stöd när de upp­når den ål­ders­gräns i må­na­der/år som ger rätt till stöd.

När­ma­re in­for­ma­tion om ål­ders­grän­ser­na för oli­ka djur­grup­per ges i ta­bel­len 7. Se ock­så ex­em­pel 2 ne­dan.

Ål­der i må­na­der

Ett djur blir ett visst an­tal må­na­der gam­malt den dag som har sam­ma ord­nings­num­mer som dju­rets fö­del­se­dag. Vid ut­räk­nan­det av ål­dern an­tas var­je må­nad ha 30 da­gar.

Ex­em­pel 2. En tjur är född 5.11.2015. Den blir stöd­be­rät­ti­gan­de som 6 må­na­der gam­mal 5.5.2016.

Na­tio­nel­la hus­djurs­stöd – an­vis­ning­ar för an­sö­kan år 2016Stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning i söd­ra Fin­land, nord­ligt hus­djurs­stöd och nord­ligt stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning2.3.2016