Registrering som djurhållare
En förutsättning för beviljandet av nationella husdjursstöd är att du har registrerat dig som djurhållare i Eviras register över djurhållare i fråga om nötkreatur, svin, fjäderfä, får och/eller getter. Registreringen görs med Eviras blanketter via landsbygdsnäringsmyndigheten i den kommun där din gårdsbruksenhets driftscentrum är beläget eller där din bostad ligger. Registrera dig som djurhållare innan du börjar hålla djur.
Om du inte har registrerat dig som djurhållare i fråga om ett djurslag, beviljas inte stöd för det djurslaget och inte heller beaktas det djurslaget vid beräkning av djurtätheten i samband med svin- och fjäderfähushållning.
Märkning och registrering av djur
Märka djuren enligt Eviras anvisningar. Nötkreatur, får och getter ska vara försedda med öronmärken.
Registrera de djur som är föremål för stödansökan alltid under det lägenhetssignum som du använder när du ansöker om stöd för djuren.
Djurregistren
Gör anmälningar som gäller djur till djurregistren korrekt och inom utsatt tid. Håll djurens uppgifter i registren alltid aktuella. Bristfälliga eller felaktiga registeruppgifter påverkar de stöd som beviljas.
Nötdjursregistret
Registrera nötkreaturen på ditt lägenhetssignum i nötdjursregistret, inte på ditt eller din familjemedlems kundsignum.
Lantbrukets Datacentral sänder alla djurhållare som har nötkreatur ett utdrag ur nötdjursregistret fem gånger om året. Nötdjursregistret innehåller en följesida, nötkreatursförteckning, händelseutdrag, slaktdjursrapport samt vid behov förteckningen Djur och händelser att kontrollera. Uppgifterna har hämtats från nötdjursregistret och bygger på de uppgifter som sökanden har lämnat samt de slaktuppgifter som slakterierna har anmält.
Kontrollera omsorgsfullt uppgifterna i registerutdraget och anmäla nödvändiga korrigeringar till nötdjursregistret! till nötdjursregistret! Det datum då korrigeringarna senast ska göras har skrivits ut på den checklista som hör ihop med registerutdraget.
Med avseende på stöduträkningen får Mavi uppgifter om de stödberättigande nötdjuren ur nötdjursregistret vid en körning av engångsnatur. Om uppgifter som plockats ur nötdjursregistret är felaktiga/bristfälliga på grund av att du har varit försumlig vid anmälan om eller kontroll av uppgifter, gör Mavi ingen ny körning i nötdjursregistret i efterhand, även om du skulle korrigera uppgifterna efter att ha lagt märke till felen eller bristerna.
Om du har anmält uppgifter felaktigt till nötdjursregistret och därför får obefogat stöd, är det bra om du för att undgå tillsynspåföljder anmäler felet på eget initiativ till nötdjursregistret så att stödet kan beviljas korrekt utan tillsynspåföljder. Det är inte möjligt att beakta en sådan felanmälan som du har gjort på eget initiativ efter det att du har meddelats om övervakning.
Om det efter körningen av uppgifter som stödet baserar sig på konstateras att du på basis av felaktiga registeruppgifter får obefogat stöd för djuren, beviljas och betalas inte den del av stödet som baserar sig på de felaktiga uppgifterna. Om den del av stödet som baserar sig på felaktiga uppgifter har hunnit betalas ut, ska den återkrävas.
Fel i slaktdjursrapporten
- Om ett fel i slaktdjursrapporten gäller sådana registeruppgifter om ett djur som du ska anmäla till nötdjursregistret, ska du själv se till att uppgifterna blir korrigerade i tid. Sådana fel är t.ex. fel i djurets födelseidentifikation eller datum för födelse, köp eller avlägsnande.
- Om slaktade djur saknas i slaktdjursrapporten eller om det finns fel i de uppgifter som slakteriet har anmält ska du skicka tillbaka den korrigerade blanketten direkt till nötdjursregistret. Sådana fel är t.ex. fel i djurets födelseidentifikation, slaktvikt, slaktdatum eller slaktnummer. Korrigera felen direkt i slaktdjursrapporten och skicka en kopia av den till nötdjursregistret. Foga dessutom till kopian av den korrigerade rapporten en kopia av slakteriets kvitto som gäller djuren i fråga och skicka den till nötdjursregistret.
- Som jordbrukare är du ensam ansvarig för att du har kontrollerat och undertecknat slaktdjursrapporten samt skickat den till nötdjursregistret. Om det vid övervakningen konstateras att du i nötdjursregistret inte har korrigerat fel som förekommit i slaktdjursrapporten och du har fått stöd för sådana djur som du inte borde ha fått stöd för, underkänns dessa djur vid övervakningen.
Lantbrukets Datacentral, PB 25, 01301 Vanda; tfn 09 85 666 000; fax 09 27 100 35
Får- och getregistret
Registrera får och getter på ditt lägenhetssignum i får- och getregistret, inte på ditt eller din familjemedlems kundsignum.
Med avseende på stöduträkningen får Mavi uppgifter om de stödberättigande tackorna och hongetterna ur får- och getregistret vid en körning av engångsnatur. Om uppgifter som plockats ur får- och getregistret är felaktiga/bristfälliga på grund av att du har varit försumlig vid anmälan om eller kontroll av uppgifter, gör Mavi ingen ny körning i nötdjursregistret i efterhand, även om du skulle korrigera uppgifterna efter att ha lagt märke till felen eller bristerna.
Om du har anmält uppgifter felaktigt till får- och getregistret och därför får obefogat stöd, är det bra om du för att undgå tillsynspåföljder anmäler felet på eget initiativ till får- och getregistret så att stödet kan beviljas korrekt utan tillsynspåföljder. Det är inte möjligt att beakta en sådan felanmälan som du har gjort på eget initiativ efter det att du har meddelats om övervakning.
Om det efter körningen av uppgifter som stödet baserar sig på konstateras att du på basis av felaktiga registeruppgifter får obefogat stöd för djuren, beviljas och betalas inte den del av stödet som baserar sig på de felaktiga uppgifterna. Om den del av stödet som baserar sig på felaktiga uppgifter har hunnit betalas ut, ska den återkrävas.
- Du kan göra anmälningar om får och getter samt beställningar av öronmärken via följande anmälningskanaler:
- djurregistrets internettillämpning,
- med Eviras blanketter per post till adressen: Lantbrukets Datacentral, Får- och getregistret, PB 25, 01301 VANDA eller per fax 09 27 100 35 eller
- via får- och getregistrets kundtjänst per e-post (lammasvuohi@mloy.fi) eller per telefon (09 85 666 002) närmast för korrigering av uppgifter och särskilda situationer.
Svinregistret
Registrera svin på din gårds lägenhetssignum i svinregistret, inte på ditt eller din familjemedlems kundsignum. Gör händelseanmälningarna för svin (t.ex. köp, försäljning, överföring, avlägsnande) samt djurantalsanmälningar till svinregistret inom de utsatta anmälningstiderna. Närmare information om märkning och registrering av svin finns i Eviras guide för märkning och registrering av svin.
Med avseende på djurtäthetsberäkningen i samband med stödet för svin- och fjäderfähushållning får Mavi antalen svin ur svinregistret vid en uppgiftsöverföring av engångsnatur. Om uppgifter som tagits ur svinregistret är felaktiga/bristfälliga på grund av att du har varit försumlig vid anmälan om eller kontroll av uppgifter, gör Mavi ingen ny överföring från svinregistret i efterhand, även om du skulle korrigera uppgifterna efter att ha lagt märke till felen eller bristerna.
Om du har anmält uppgifter felaktigt eller försenat till svinregistret och obefogade djur därför räknas in i djurtätheten inom stödet för svin- och fjäderfähushållning, är det bra om du för att undgå tillsynspåföljder anmäler felet på eget initiativ till svinregistret så att djurtäthetsberäkningen kan göras korrekt utan tillsynspåföljder. Det är inte möjligt att beakta en sådan felanmälan som du har gjort på eget initiativ efter det att du har meddelats om övervakning.
Om det efter överföringen av uppgifter om antalet svin konstateras att du till följd av felaktiga eller för sent anmälda registeruppgifter har fått obefogade djurenheter, godkänns inte det obefogade antalet djurenheter vid djurenhetsberäkningen. Om det på basis av felaktiga eller för sent anmälda djurantalsuppgifter redan har räknats ut en djurtäthet inom stödet för svin- och fjäderfähushållning som uppfyller minimigränsen 0,35 de/stödberättigande hektar åker och om stödet också har hunnit betalas ut, återkrävs stödet.
- Du kan göra anmälningar om svin via följande anmälningskanaler:
- djurregistrets internettillämpning,
- med Eviras blanketter per post till adressen: Lantbrukets Datacentral, Svinregistret, PB 25, 01301 VANDA eller per fax 09 27 100 35 eller
- via svinregistrets kundtjänst per e-post (sikarekisteri@mloy.fi) eller
- per telefon (09 85 666 003) närmast för korrigering av uppgifter och särskilda situationer.
Hästregistren
Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 2015/262 om fastställande av bestämmelser vad gäller metoder för identifiering av hästdjur trädde i kraft 1.1.2016. Det betyder att alla hästar och ponnyer från och med 1.1.2016 ska vara registrerade i ett av de följande hästregistren och att de ska ha identifieringshandlingar som registret i fråga har beviljat:
- Finlands Hippos rf:s hästregister,
- Eestin raskaat vetohevoset ry:s hästregister eller
- Suomen Irlannincobyhdistys – FSIC ry:s hästregister.
Vid beräkning av djurtätheten inom stödet för svin- och fjäderfähushållning kan man i antalet hästar och ponnyer räkna in bara sådana över 6 månader gamla identifierade hästar och ponnyer som befinner sig i Finland och som sökanden (= sökanden själv, sökandens maka/make eller sökandens minderåriga barn) besitter helt och hållet enligt de ovan nämnda hästregistren. En identifierad häst eller ponny ska ha ett UELN- eller registernummer som framgår av hästpasset (tidigare: registreringsbevis).
Besittningsöverföringar som gäller hästar eller ponnyer ska alltid göras i hästregistret, dvs. hästens eller ponnyns besittning kan inte överföras genom ömsesidiga avtal eller fullmakter. En häst eller en ponny som sökanden är delägare i ska i registret överföras helt och hållet i sökandens besittning, om sökanden vill använda den vid sin djurtäthetsberäkning.
Det är möjligt att överföra besittningsrätten i Hippos register genom anteckning i uppfödarregistret, tävlingsregistret eller ägarregistret. Oberoende av vilket register överföringen av besittningsrätten har antecknats i är hästens innehavare berättigad att räkna in hästen i sin djurtäthet, men hästägaren har inte denna rätt.
Exempel 3. Olle Ägare har leasat sin travhäst High Heels Hunter till Lars Liising. I Hippos tävlingsregister har det gjorts en besittningsöverföring enligt vilken Lars besitter High Heels Hunter. Det betyder att High Heels Hunter inte längre är i ägaren Olles besittning och att Olle inte kan räkna in hästen i sitt hästantal vid djurtäthetsberäkningen.
När djurtätheten räknas ut beaktar man inte en häst eller en ponny som inte är i sökandens besittning helt och hållet, som inte är identifierad eller som inte har registrerats i ett av ovannämnda register. Hästar och ponnyer som sökanden har hyrt ut samt sköthästar och skötponnyer ska inte heller ingå i djurantalet vid djurtäthetsberäkningen.
Bokföring av djuren
För uppdaterad bok (djurförteckning) över antalet djur på gården samt ökningar (födslar, köp) och minskningar (försäljning till livs, försäljning till slakt, dödsfall) av djurantalet på gården. För uppdaterad bok också när det gäller övergångar från en åldersgrupp till en annan (bara fjäderfä).
Kravet på bokföring gäller alla djurslag som är stödberättigande i fråga om nordligt husdjursstöd eller som beaktas vid beräkning av djurtätheten i samband med stödet för svin- och fjäderfähushållning. Stöd beviljas inte för sådana djur som du inte har fört bok över, och de inräknas inte heller i djurtätheten. På basis av din bokföring ska det på ett tillförlitligt sätt gå att klarlägga antalet stödberättigande djur vid tidpunkten för fastställande av stödet eller antalet djur som ska beaktas i djurtätheten vid tidpunkten för fastställande av stödet.
- Av bokföringen över hästar ska utöver uppgifter om antalet djur enligt den första dagen i varje kalendermånad framgå namn, UELN- eller registernummer, kön, ras, besittningstid och vistelseplats under besittningstiden för var och en häst. Anteckna vid behov dessutom datum för födelse eller köp samt datum för försäljning eller avlägsnande. Obs! Hästens registreringsbevis eller hästpass ersätter inte bokföringen eftersom hästens vistelseplats inte framgår av dem.
- För bok också över getternas mjölkproduktion och användningen av den mjölk som producerats (se kap. 10).
Närmare anvisningar om förandet av djurförteckningar gällande olika djurslag (frånsett hästar) hittar du i Eviras handböcker för märkning och registrering. En officiell djurförteckning är t.ex. en uppdaterad förteckning som skrivits ut från något djurregister eller beställts från registrets kundtjänst.
Bevarande av handlingar
Du ska under ansökningsåret och de fyra påföljande kalenderåren bevara sådana handlingar i original som hänför sig till ansökan om stöd och som inte ges in till den stödbeviljande myndigheten i form av bilagor till stödansökan. Sådana handlingar är djurförteckningarna i anslutning till bokföringen, hyresavtalen om djur, fullmakter, köpe- och försäljningskvitton m.fl. verifikat.
Gängse produktionssätt
En förutsättning för utbetalning av husdjursstöd är att du på din gård bedriver husdjursskötsel i enlighet med det gängse produktionssättet för varje djurslag som ligger till grund för stödet. Med gängse produktionssätt avses i första hand att t.ex. dikor hålls för produktion av kalvar som föds upp på gården för köttproduktion och tackor hålls för produktion av lamm som föds upp på gården för köttproduktion. Produktionen, t.ex. antalet kalvar och lamm, ska ligga på normal nivå i förhållande till djurantalet. Uppfödning av får för eget bruk eller som sällskapsdjur är inte gängse produktion.
Stöd kan också betalas för djur som du håller på gården i syfte att förvärva inkomster på grund av olika slag av nya verksamheter inom husdjursproduktionen. Vid behov ska du förete en utredning (t.ex. ett intyg över att du är införd i förskottsuppbördsregistret för den aktuella verksamhetens del) över verksamheten och dess karaktär av förvärvsverksamhet.
Om det i samband med övervakningen konstateras att du har hållits djur enbart för att få stöd eller som sällskapsdjur, dvs. att du har inte bedrivit husdjursskötseln enligt gängse produktionssätt, beviljas inget stöd till dig för djurslaget i fråga.
Djurskydd
Sörj för djurens välbefinnande i enlighet med djurskyddsbestämmelserna. Om det i samband med en gårdskontroll upptäcks att du har skött eller behandlat djuren i strid med djurskyddslagen eller bestämmelser eller föreskrifter som meddelats med stöd av den, underrättas kommunveterinären, hälsoinspektören eller polisen omedelbart om upptäckten.
Om du eller en medlem i ditt familjeföretag har dömts för djurskyddsbrott, grovt djurskyddsbrott, lindrigt djurskyddsbrott eller djurskyddsförseelse och samtidigt har meddelats djurhållningsförbud, beviljas inget nationellt husdjursstöd och ett eventuellt beviljat stöd betalas inte ut för det stödår då den behöriga myndigheten konstaterade den gärning som lett till dom.
Om du eller en medlem i ditt familjeföretag har dömts till djurhållningsförbud, betalas inget nationellt husdjursstöd ut för den tid då förbudet är i kraft och inte heller för tiden mellan gärningsåret och lagakraftvunnen dom. Utbetalningen av nationella husdjursstöd ska beträffande stöden för djurarten i fråga avbrytas när åtalsprövning inletts i ärendet.
Förbjudna ämnen eller illegalt innehav av ämnen
Du får inte använda tillväxtfrämjande ämnen som avses i EG:s veterinärlagstiftning för att föda upp eller göda dina djur. Du får inte heller inneha sådana ämnen, om inte en veterinär har förskrivit dem med avseende på behandling av djur. En lista över förbjudna ämnen finns i statsrådets förordning 1054/2014.
Om rester av förbjudna ämnen påträffas i dina djur eller om förbjudna ämnen eller illegalt innehav av ämnen i någon som helst form påträffas på din gård, ska inga nationella djurbaserade stöd betalas till dig under det kalenderår då iakttagelsen görs.
Övervakning
Information om övervakningen av nationella husdjursstöd berättas i guiderna om övervakning av åker- och djurstöd.
Upphörandet med husdjursproduktionen
Om du upphör med husdjursproduktionen under stödåret ska du omedelbart underrätta kommunens landsbygdsnäringsmyndighet om saken. Meddela om saken också med Eviras blanketter till Eviras register över djurhållare samt nötdjurs-, svin- och/eller får- och getregistret.
När du upphör med nötkreaturs-, får- eller getskötsel ska du också återkalla deltagandet i nordliga husdjursstöd och EU:s djurbidrag elektroniskt via Viputjänsten eller på blankett 184.