6 FÖRUTSÄTTNINGAR OCH BEGRÄNSNINGAR FÖR BEVILJANDET AV HUSDJURSSTÖD

Registrering som djurhållare

En för­ut­sätt­ning för be­vil­jan­det av na­tio­nel­la hus­djurs­stöd är att du har re­gi­stre­rat dig som djur­hål­la­re i Evi­ras re­gis­ter över djur­hål­la­re i frå­ga om nöt­kre­a­tur, svin, fjä­der­fä, får och/el­ler get­ter. Re­gi­stre­ring­en görs med Evi­ras blan­ket­ter via lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten i den kom­mun där din gårds­bruksen­hets drift­scen­trum är be­lä­get el­ler där din bo­stad lig­ger. Re­gi­stre­ra dig som djur­hål­la­re in­nan du bör­jar hål­la djur.

Om du inte har re­gi­stre­rat dig som djur­hål­la­re i frå­ga om ett djur­slag, be­vil­jas inte stöd för det djur­sla­get och inte hel­ler be­ak­tas det djur­sla­get vid be­räk­ning av djur­tät­he­ten i sam­band med svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning.

Märkning och registrering av djur

Mär­ka dju­ren en­ligt Evi­ras an­vis­ning­ar. Nöt­kre­a­tur, får och get­ter ska vara för­sed­da med öron­mär­ken.

Re­gi­stre­ra de djur som är fö­re­mål för stö­dan­sö­kan all­tid un­der det lä­gen­hets­sig­num som du an­vän­der när du an­sö­ker om stöd för dju­ren.

Djurregistren

Gör an­mäl­ning­ar som gäl­ler djur till djur­re­gist­ren kor­rekt och inom ut­satt tid. Håll dju­rens upp­gif­ter i re­gist­ren all­tid ak­tu­el­la. Brist­fäl­li­ga el­ler fel­ak­ti­ga re­gis­ter­upp­gif­ter på­ver­kar de stöd som be­vil­jas.

Nöt­djurs­re­gist­ret

Re­gi­stre­ra nöt­kre­a­tu­ren på ditt lä­gen­hets­sig­num i nöt­djurs­re­gist­ret, inte på ditt el­ler din fa­mil­je­med­lems kund­sig­num.

Lant­bru­kets Da­ta­cen­tral sän­der alla djur­hål­la­re som har nöt­kre­a­tur ett ut­drag ur nöt­djurs­re­gist­ret fem gång­er om året. Nöt­djurs­re­gist­ret in­ne­hål­ler en föl­je­si­da, nöt­kre­a­turs­för­teck­ning, hän­del­se­ut­drag, slakt­djurs­rap­port samt vid be­hov för­teck­ning­en Djur och hän­del­ser att kon­trol­le­ra. Upp­gif­ter­na har häm­tats från nöt­djurs­re­gist­ret och byg­ger på de upp­gif­ter som sö­kan­den har läm­nat samt de slakt­upp­gif­ter som slak­te­ri­er­na har an­mält.

Kon­trol­le­ra om­sorgs­fullt upp­gif­ter­na i re­gis­ter­ut­dra­get och an­mä­la nöd­vän­di­ga kor­ri­ge­ring­ar till nöt­djurs­re­gist­ret! till nöt­djurs­re­gist­ret! Det da­tum då kor­ri­ge­ring­ar­na se­nast ska gö­ras har skri­vits ut på den checklis­ta som hör ihop med re­gis­ter­ut­dra­get.

Med av­se­en­de på stö­d­ut­räk­ning­en får Mavi upp­gif­ter om de stöd­be­rät­ti­gan­de nöt­dju­ren ur nöt­djurs­re­gist­ret vid en kör­ning av en­gångs­na­tur. Om upp­gif­ter som plock­ats ur nöt­djurs­re­gist­ret är fel­ak­ti­ga/brist­fäl­li­ga på grund av att du har va­rit för­sum­lig vid an­mä­lan om el­ler kon­troll av upp­gif­ter, gör Mavi ing­en ny kör­ning i nöt­djurs­re­gist­ret i ef­ter­hand, även om du skul­le kor­ri­ge­ra upp­gif­ter­na ef­ter att ha lagt mär­ke till fe­len el­ler bris­ter­na.

Om du har an­mält upp­gif­ter fel­ak­tigt till nöt­djurs­re­gist­ret och där­för får obe­fo­gat stöd, är det bra om du för att und­gå till­syn­spå­följ­der an­mä­ler fe­let på eget ini­ti­a­tiv till nöt­djurs­re­gist­ret så att stö­det kan be­vil­jas kor­rekt utan till­syn­spå­följ­der. Det är inte möj­ligt att be­ak­ta en så­dan fel­an­mä­lan som du har gjort på eget ini­ti­a­tiv ef­ter det att du har med­de­lats om över­vak­ning.

Om det ef­ter kör­ning­en av upp­gif­ter som stö­det ba­se­rar sig på kon­sta­te­ras att du på ba­sis av fel­ak­ti­ga re­gis­ter­upp­gif­ter får obe­fo­gat stöd för dju­ren, be­vil­jas och be­ta­las inte den del av stö­det som ba­se­rar sig på de fel­ak­ti­ga upp­gif­ter­na. Om den del av stö­det som ba­se­rar sig på fel­ak­ti­ga upp­gif­ter har hun­nit be­ta­las ut, ska den åter­krä­vas.

Fel i slakt­djurs­rap­por­ten

Lant­bru­kets Da­ta­cen­tral, PB 25, 01301 Van­da; tfn 09 85 666 000; fax 09 27 100 35

Får- och get­re­gist­ret

Re­gi­stre­ra får och get­ter på ditt lä­gen­hets­sig­num i får- och get­re­gist­ret, inte på ditt el­ler din fa­mil­je­med­lems kund­sig­num.

Med av­se­en­de på stö­d­ut­räk­ning­en får Mavi upp­gif­ter om de stöd­be­rät­ti­gan­de tack­or­na och hon­get­ter­na ur får- och get­re­gist­ret vid en kör­ning av en­gångs­na­tur. Om upp­gif­ter som plock­ats ur får- och get­re­gist­ret är fel­ak­ti­ga/brist­fäl­li­ga på grund av att du har va­rit för­sum­lig vid an­mä­lan om el­ler kon­troll av upp­gif­ter, gör Mavi ing­en ny kör­ning i nöt­djurs­re­gist­ret i ef­ter­hand, även om du skul­le kor­ri­ge­ra upp­gif­ter­na ef­ter att ha lagt mär­ke till fe­len el­ler bris­ter­na.

Om du har an­mält upp­gif­ter fel­ak­tigt till får- och get­re­gist­ret och där­för får obe­fo­gat stöd, är det bra om du för att und­gå till­syn­spå­följ­der an­mä­ler fe­let på eget ini­ti­a­tiv till får- och get­re­gist­ret så att stö­det kan be­vil­jas kor­rekt utan till­syn­spå­följ­der. Det är inte möj­ligt att be­ak­ta en så­dan fel­an­mä­lan som du har gjort på eget ini­ti­a­tiv ef­ter det att du har med­de­lats om över­vak­ning.

Om det ef­ter kör­ning­en av upp­gif­ter som stö­det ba­se­rar sig på kon­sta­te­ras att du på ba­sis av fel­ak­ti­ga re­gis­ter­upp­gif­ter får obe­fo­gat stöd för dju­ren, be­vil­jas och be­ta­las inte den del av stö­det som ba­se­rar sig på de fel­ak­ti­ga upp­gif­ter­na. Om den del av stö­det som ba­se­rar sig på fel­ak­ti­ga upp­gif­ter har hun­nit be­ta­las ut, ska den åter­krä­vas.

  1. djur­re­gist­rets in­ter­net­tillämp­ning,
  2. med Evi­ras blan­ket­ter per post till ad­res­sen: Lant­bru­kets Da­ta­cen­tral, Får- och get­re­gist­ret, PB 25, 01301 VAN­DA el­ler per fax 09 27 100 35 el­ler
  3. via får- och get­re­gist­rets kund­tjänst per e-post (lam­mas­vuohi@mloy.fi) el­ler per te­le­fon (09 85 666 002) när­mast för kor­ri­ge­ring av upp­gif­ter och sär­skil­da si­tu­a­tio­ner.

Svin­re­gist­ret

Re­gi­stre­ra svin på din gårds lä­gen­hets­sig­num i svin­re­gist­ret, inte på ditt el­ler din fa­mil­je­med­lems kund­sig­num. Gör hän­del­se­an­mäl­ning­ar­na för svin (t.ex. köp, för­sälj­ning, över­fö­ring, av­lägs­nan­de) samt djuran­tals­an­mäl­ning­ar till svin­re­gist­ret inom de ut­sat­ta an­mäl­nings­ti­der­na. När­ma­re in­for­ma­tion om märk­ning och re­gi­stre­ring av svin finns i Evi­ras gui­de för märk­ning och re­gi­stre­ring av svin.

Med av­se­en­de på djur­tät­hets­be­räk­ning­en i sam­band med stö­det för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning får Mavi an­ta­len svin ur svin­re­gist­ret vid en upp­gifts­över­fö­ring av en­gångs­na­tur. Om upp­gif­ter som ta­gits ur svin­re­gist­ret är fel­ak­ti­ga/brist­fäl­li­ga på grund av att du har va­rit för­sum­lig vid an­mä­lan om el­ler kon­troll av upp­gif­ter, gör Mavi ing­en ny över­fö­ring från svin­re­gist­ret i ef­ter­hand, även om du skul­le kor­ri­ge­ra upp­gif­ter­na ef­ter att ha lagt mär­ke till fe­len el­ler bris­ter­na.

Om du har an­mält upp­gif­ter fel­ak­tigt el­ler för­se­nat till svin­re­gist­ret och obe­fo­ga­de djur där­för räk­nas in i djur­tät­he­ten inom stö­det för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning, är det bra om du för att und­gå till­syn­spå­följ­der an­mä­ler fe­let på eget ini­ti­a­tiv till svin­re­gist­ret så att djur­tät­hets­be­räk­ning­en kan gö­ras kor­rekt utan till­syn­spå­följ­der. Det är inte möj­ligt att be­ak­ta en så­dan fel­an­mä­lan som du har gjort på eget ini­ti­a­tiv ef­ter det att du har med­de­lats om över­vak­ning.

Om det ef­ter över­fö­ring­en av upp­gif­ter om an­ta­let svin kon­sta­te­ras att du till följd av fel­ak­ti­ga el­ler för sent an­mäl­da re­gis­ter­upp­gif­ter har fått obe­fo­ga­de dju­ren­he­ter, god­känns inte det obe­fo­ga­de an­ta­let dju­ren­he­ter vid dju­ren­hets­be­räk­ning­en. Om det på ba­sis av fel­ak­ti­ga el­ler för sent an­mäl­da djuran­tals­upp­gif­ter re­dan har räk­nats ut en djur­tät­het inom stö­det för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning som upp­fyl­ler mi­ni­mi­grän­sen 0,35 de/stöd­be­rät­ti­gan­de hek­tar åker och om stö­det ock­så har hun­nit be­ta­las ut, åter­krävs stö­det.

  1. djur­re­gist­rets in­ter­net­tillämp­ning,
  2. med Evi­ras blan­ket­ter per post till ad­res­sen: Lant­bru­kets Da­ta­cen­tral, Svin­re­gist­ret, PB 25, 01301 VAN­DA el­ler per fax 09 27 100 35 el­ler
  3. via svin­re­gist­rets kund­tjänst per e-post (si­kare­ki­s­te­ri@mloy.fi) el­ler
  4. per te­le­fon (09 85 666 003) när­mast för kor­ri­ge­ring av upp­gif­ter och sär­skil­da si­tu­a­tio­ner.

Häst­re­gist­ren

Kom­mis­sio­nens ge­nom­fö­ran­de­för­ord­ning (EU) nr 2015/262 om fast­stäl­lan­de av be­stäm­mel­ser vad gäl­ler me­to­der för iden­ti­fi­e­ring av häst­djur träd­de i kraft 1.1.2016. Det be­ty­der att alla häs­tar och pon­ny­er från och med 1.1.2016 ska vara re­gi­stre­ra­de i ett av de föl­jan­de häst­re­gist­ren och att de ska ha iden­ti­fi­e­rings­hand­ling­ar som re­gist­ret i frå­ga har be­vil­jat:

  1. Fin­lands Hip­pos rf:s häst­re­gis­ter,
  2. Ees­tin ras­ka­at ve­to­he­vo­set ry:s häst­re­gis­ter el­ler
  3. Suo­men Ir­lan­nin­co­byh­di­stys – FSIC ry:s häst­re­gis­ter.

Vid be­räk­ning av djur­tät­he­ten inom stö­det för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning kan man i an­ta­let häs­tar och pon­ny­er räk­na in bara så­da­na över 6 må­na­der gam­la iden­ti­fi­e­ra­de häs­tar och pon­ny­er som be­fin­ner sig i Fin­land och som sö­kan­den (= sö­kan­den själv, sö­kan­dens maka/make el­ler sö­kan­dens min­der­åri­ga barn) be­sit­ter helt och hål­let en­ligt de ovan nämn­da häst­re­gist­ren. En iden­ti­fi­e­rad häst el­ler pon­ny ska ha ett UELN- el­ler re­gis­ternum­mer som fram­går av häst­pas­set (ti­di­ga­re: re­gi­stre­rings­be­vis).

Be­sitt­nings­över­fö­ring­ar som gäl­ler häs­tar el­ler pon­ny­er ska all­tid gö­ras i häst­re­gist­ret, dvs. häs­tens el­ler pon­nyns be­sitt­ning kan inte över­fö­ras ge­nom öm­se­si­di­ga av­tal el­ler full­mak­ter. En häst el­ler en pon­ny som sö­kan­den är del­äga­re i ska i re­gist­ret över­fö­ras helt och hål­let i sö­kan­dens be­sitt­ning, om sö­kan­den vill an­vän­da den vid sin djur­tät­hets­be­räk­ning.

Det är möj­ligt att över­fö­ra be­sitt­nings­rät­ten i Hip­pos re­gis­ter ge­nom an­teck­ning i upp­fö­dar­re­gist­ret, täv­lings­re­gist­ret el­ler ägar­re­gist­ret.  Obe­ro­en­de av vil­ket re­gis­ter över­fö­ring­en av be­sitt­nings­rät­ten har an­teck­nats i är häs­tens in­ne­ha­va­re be­rät­ti­gad att räk­na in häs­ten i sin djur­tät­het, men hä­s­t­äga­ren har inte den­na rätt.

Ex­em­pel 3. Olle Äga­re har lea­sat sin trav­häst High He­els Hun­ter till Lars Li­i­sing. I Hip­pos täv­lings­re­gis­ter har det gjorts en be­sitt­nings­över­fö­ring en­ligt vil­ken Lars be­sit­ter High He­els Hun­ter. Det be­ty­der att High He­els Hun­ter inte läng­re är i äga­ren Ol­les be­sitt­ning och att Olle inte kan räk­na in häs­ten i sitt hä­s­tan­tal vid djur­tät­hets­be­räk­ning­en.

När djur­tät­he­ten räk­nas ut be­ak­tar man inte en häst el­ler en pon­ny som inte är i sö­kan­dens be­sitt­ning helt och hål­let, som inte är iden­ti­fi­e­rad el­ler som inte har re­gi­stre­rats i ett av ovan­nämn­da re­gis­ter. Häs­tar och pon­ny­er som sö­kan­den har hyrt ut samt sköt­häs­tar och sköt­pon­ny­er ska inte hel­ler in­gå i djuran­ta­let vid djur­tät­hets­be­räk­ning­en.

Bokföring av djuren

För upp­da­te­rad bok (djur­för­teck­ning) över an­ta­let djur på går­den samt ök­ning­ar (föds­lar, köp) och minsk­ning­ar (för­sälj­ning till livs, för­sälj­ning till slakt, döds­fall) av djuran­ta­let på går­den. För upp­da­te­rad bok ock­så när det gäl­ler över­gång­ar från en ål­ders­grupp till en an­nan (bara fjä­der­fä).

Kra­vet på bok­fö­ring gäl­ler alla djur­slag som är stöd­be­rät­ti­gan­de i frå­ga om nord­ligt hus­djurs­stöd el­ler som be­ak­tas vid be­räk­ning av djur­tät­he­ten i sam­band med stö­det för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning. Stöd be­vil­jas inte för så­da­na djur som du inte har fört bok över, och de in­räk­nas inte hel­ler i djur­tät­he­ten. På ba­sis av din bok­fö­ring ska det på ett till­för­lit­ligt sätt gå att klar­läg­ga an­ta­let stöd­be­rät­ti­gan­de djur vid tid­punk­ten för fast­stäl­lan­de av stö­det el­ler an­ta­let djur som ska be­ak­tas i djur­tät­he­ten vid tid­punk­ten för fast­stäl­lan­de av stö­det.

När­ma­re an­vis­ning­ar om fö­ran­det av djur­för­teck­ning­ar gäl­lan­de oli­ka djur­slag (från­sett häs­tar) hit­tar du i Evi­ras hand­böck­er för märk­ning och re­gi­stre­ring. En of­fi­ci­ell djur­för­teck­ning är t.ex. en upp­da­te­rad för­teck­ning som skri­vits ut från nå­got djur­re­gis­ter el­ler be­ställts från re­gist­rets kund­tjänst.

Bevarande av handlingar

Du ska un­der an­sök­nings­året och de fyra på­föl­jan­de ka­len­der­åren be­va­ra så­da­na hand­ling­ar i ori­gi­nal som hän­för sig till an­sö­kan om stöd och som inte ges in till den stöd­be­vil­jan­de myn­dig­he­ten i form av bi­la­gor till stö­dan­sö­kan. Så­da­na hand­ling­ar är djur­för­teck­ning­ar­na i an­slut­ning till bok­fö­ring­en, hy­res­av­ta­len om djur, full­mak­ter, kö­pe- och för­sälj­nings­kvit­ton m.fl. ve­ri­fi­kat.

Gängse produktionssätt

En för­ut­sätt­ning för ut­be­tal­ning av hus­djurs­stöd är att du på din gård be­dri­ver hus­djurs­sköt­sel i en­lig­het med det gäng­se pro­duk­tions­sät­tet för var­je djur­slag som lig­ger till grund för stö­det. Med gäng­se pro­duk­tions­sätt av­ses i förs­ta hand att t.ex. di­kor hålls för pro­duk­tion av kal­var som föds upp på går­den för kött­pro­duk­tion och tack­or hålls för pro­duk­tion av lamm som föds upp på går­den för kött­pro­duk­tion. Pro­duk­tio­nen, t.ex. an­ta­let kal­var och lamm, ska lig­ga på nor­mal ni­vå i för­hål­lan­de till djuran­ta­let. Upp­föd­ning av får för eget bruk el­ler som säll­skaps­djur är inte gäng­se pro­duk­tion.

Stöd kan ock­så be­ta­las för djur som du hål­ler på går­den i syf­te att för­vär­va in­koms­ter på grund av oli­ka slag av nya verk­sam­he­ter inom hus­djurs­pro­duk­tio­nen. Vid be­hov ska du fö­re­te en ut­red­ning (t.ex. ett in­tyg över att du är in­förd i för­skotts­upp­börds­re­gist­ret för den ak­tu­el­la verk­sam­he­tens del) över verk­sam­he­ten och dess ka­rak­tär av för­värvs­verk­sam­het.

Om det i sam­band med över­vak­ning­en kon­sta­te­ras att du har hål­lits djur en­bart för att få stöd el­ler som säll­skaps­djur, dvs. att du har inte be­dri­vit hus­djurs­sköt­seln en­ligt gäng­se pro­duk­tions­sätt, be­vil­jas ing­et stöd till dig för djur­sla­get i frå­ga.

Djurskydd

Sörj för dju­rens väl­be­fin­nan­de i en­lig­het med djur­skydds­be­stäm­mel­ser­na. Om det i sam­band med en gårds­kon­troll upp­täcks att du har skött el­ler be­hand­lat dju­ren i strid med djur­skydds­la­gen el­ler be­stäm­mel­ser el­ler fö­re­skrif­ter som med­de­lats med stöd av den, un­der­rät­tas kom­mun­ve­te­ri­nä­ren, häl­so­in­spek­tö­ren el­ler po­li­sen ome­del­bart om upp­täck­ten.

Om du el­ler en med­lem i ditt fa­mil­je­fö­re­tag har dömts för djur­skydds­brott, grovt djur­skydds­brott, lind­rigt djur­skydds­brott el­ler djur­skydds­för­se­el­se och sam­ti­digt har med­de­lats djur­håll­nings­för­bud, be­vil­jas ing­et na­tio­nellt hus­djurs­stöd och ett even­tu­ellt be­vil­jat stöd be­ta­las inte ut för det stöd­år då den be­hö­ri­ga myn­dig­he­ten kon­sta­te­ra­de den gär­ning som lett till dom.

Om du el­ler en med­lem i ditt fa­mil­je­fö­re­tag har dömts till djur­håll­nings­för­bud, be­ta­las ing­et na­tio­nellt hus­djurs­stöd ut för den tid då för­bu­det är i kraft och inte hel­ler för ti­den mel­lan gär­nings­året och la­ga­kraft­vun­nen dom. Ut­be­tal­ning­en av na­tio­nel­la hus­djurs­stöd ska be­träf­fan­de stö­den för djur­ar­ten i frå­ga av­bry­tas när åtal­s­pröv­ning in­letts i ären­det.

Förbjudna ämnen eller illegalt innehav av ämnen

Du får inte an­vän­da till­växt­främ­jan­de äm­nen som av­ses i EG:s ve­te­ri­när­lag­stift­ning för att fö­da upp el­ler gö­da dina djur. Du får inte hel­ler in­ne­ha så­da­na äm­nen, om inte en ve­te­ri­när har för­skri­vit dem med av­se­en­de på be­hand­ling av djur. En lis­ta över för­bjud­na äm­nen finns i stats­rå­dets för­ord­ning 1054/2014.

Om res­ter av för­bjud­na äm­nen på­träf­fas i dina djur el­ler om för­bjud­na äm­nen el­ler il­le­galt in­ne­hav av äm­nen i nå­gon som helst form på­träf­fas på din gård, ska inga na­tio­nel­la djur­ba­se­ra­de stöd be­ta­las till dig un­der det ka­len­der­år då iakt­ta­gel­sen görs.

Övervakning

In­for­ma­tion om över­vak­ning­en av na­tio­nel­la hus­djurs­stöd be­rät­tas i gui­der­na om över­vak­ning av åker- och djur­stöd.

Upphörandet med husdjursproduktionen

Om du upp­hör med hus­djurs­pro­duk­tio­nen un­der stöd­året ska du ome­del­bart un­der­rät­ta kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het om sa­ken. Med­de­la om sa­ken ock­så med Evi­ras blan­ket­ter till Evi­ras re­gis­ter över djur­hål­la­re samt nöt­djurs-, svin- och/el­ler får- och get­re­gist­ret.

När du upp­hör med nöt­kre­a­turs-, får- el­ler get­s­köt­sel ska du ock­så åter­kal­la del­ta­gan­det i nord­li­ga hus­djurs­stöd och EU:s djur­bi­drag el­ekt­ro­niskt via Vi­put­jäns­ten el­ler på blan­kett 184.

Na­tio­nel­la hus­djurs­stöd – an­vis­ning­ar för an­sö­kan år 2016Stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning i söd­ra Fin­land, nord­ligt hus­djurs­stöd och nord­ligt stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning2.3.2016