7 FASTSTÄLLANDE AV HUSDJURSSTÖD

De na­tio­nel­la hus­djurs­stö­den för oli­ka djur­grup­per fast­ställs an­ting­en på ba­sis det djuran­tal som un­der ka­len­der­året (1.1.– 31.12.20156) fås ur nöt­djurs­re­gist­ret el­ler får-och get­re­gist­ret, an­ta­let djur som slak­tats år 2016 el­ler i frå­ga om stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning på ba­sis av en in­di­vi­du­ell re­fe­renskvan­ti­tet.

Grunderna för fastställandet av nationella husdjursstöd
  1. Nöt­kre­a­tur (= di­kor, di­ko­kvi­gor, tju­rar och stu­tar)
  1. Tack­or
  1. Hon­get­ter
  1. Slak­ta­de kvi­gor, tju­rar och stu­tar
  1. Stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning
Uträkning av det genomsnittliga antalet nötkreatur

Det ge­nom­snitt­li­ga an­ta­let nöt­kre­a­tur, tack­or och hon­get­ter fås ge­nom att man räk­nar sam­man de stöd­be­rät­ti­gan­de da­gar­na för var­je djur i djur­grup­pen un­der pe­ri­o­den 1.1.2016 – 31.12.2016 och di­vi­de­rar sum­man med 366.

Räkningsdagar när produktionen inleds eller upphör

I ka­pi­tel 13 be­rät­tas om hur stöd söks på går­dar som är el­ler har va­rit fö­re­mål för ge­ne­ra­tions­väx­ling el­ler en an­nan över­fö­ring av be­sitt­ning­en av hela går­den år 2016. In­for­ma­tion om in­ne­ha­vet av åker vid upp­hö­ran­de med pro­duk­tio­nen finns i An­sök­nings­gui­de 2016.

Om du in­le­der el­ler upp­hör med pro­duk­tio­nen inom nå­gon djur­grupp me­dan pe­ri­o­den för fast­stäl­lan­de av stöd på­går, och det inte är frå­ga om över­fö­ring av hela går­dens be­sitt­ning, an­vänd då djuran­ta­let noll för de räk­nings­da­gar som fö­re­går in­le­dan­det av pro­duk­tio­nen och som föl­jer på att pro­duk­tio­nen har upp­hört när du räk­nar det ge­nom­snitt­li­ga an­ta­let djur i den ak­tu­el­la djur­grup­pen.

Användning av det sedvanliga antalet djur

Or­sa­ker som inte be­ror på sö­kan­den

Om ditt djuran­tal är till­fäl­ligt ned­satt på grund av elds­vå­da, djur­sjuk­dom el­ler nå­gon an­nan or­sak som inte be­ror på dig, kan man an­vän­da sig av det sed­van­li­ga djuran­ta­let när na­tio­nel­la hus­djurs­stöd be­vil­jas, för­ut­satt att du fort­sät­ter pro­duk­tio­nen på din gård. Det an­ses att ditt djuran­tal har sjun­kit, om ditt djuran­tal vid tid­punk­ten för fast­stäl­lan­de av stöd har va­rit minst en tred­je­del läg­re än ditt sed­van­li­ga djuran­tal.

Som sed­van­ligt djuran­tal kan man an­vän­da det fö­re­gå­en­de stöd­årets djuran­tal som le­gat till grund för na­tio­nellt hus­djurs­stöd. Om ditt djuran­tal har va­rit ex­cep­tio­nellt lågt el­ler högt det fö­re­gå­en­de stöd­året, kan som sed­van­ligt djuran­tal an­vän­das ge­nom­snit­tet av dina djuran­tal som le­gat till grund för stö­det un­der de högst fyra på var­and­ra föl­jan­de stöd­åren fö­re det fö­re­gå­en­de an­sök­nings­året.

Du ska läm­na en skrift­lig ut­red­ning till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het om att ditt djuran­tal har sjun­kit. Läm­na in ut­red­ning­en inom 15 ar­bets­da­gar från det att det har bli­vit möj­ligt för dig att läm­na in den. Om ditt djuran­tal har gått ned på grund av en djur­sjuk­dom mås­te det för­utom den ovan nämn­da ut­red­ning­en ock­så fin­nas ett in­tyg som ut­fär­dats av en ve­te­ri­när.

An­nan or­sak

Om an­ta­let djur har sjun­kit av en or­sak som be­ror på sö­kan­den an­vänds inte det sed­van­li­ga djuran­ta­let som grund för be­vil­jan­de av hus­djurs­stö­det. Det god­kän­da djuran­ta­let är då det an­tal djur i din be­sitt­ning som upp­fyl­ler stöd­vill­ko­ren.

Na­tio­nel­la hus­djurs­stöd – an­vis­ning­ar för an­sö­kan år 2016Stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning i söd­ra Fin­land, nord­ligt hus­djurs­stöd och nord­ligt stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning2.3.2016