De nationella husdjursstöden för olika djurgrupper fastställs antingen på basis det djurantal som under kalenderåret (1.1.– 31.12.20156) fås ur nötdjursregistret eller får-och getregistret, antalet djur som slaktats år 2016 eller i fråga om stöd för svin- och fjäderfähushållning på basis av en individuell referenskvantitet.
Grunderna för fastställandet av nationella husdjursstöd
- Nötkreatur (= dikor, dikokvigor, tjurar och stutar)
- Nordligt stöd per djurenhet för nötdjur fastställs på basis av det genomsnittliga antalet djur i nötdjursregistret under perioden 1.1.2016–31.12.2016.
- Tackor
- Nordligt stöd för tackor fastställs på basis av det genomsnittliga antalet djur i får- och getregistret under perioden 1.1.2016–31.12.2016.
- Antalet stödberättigande tackor begränsas av antalet lamm som är födda år 2016.
- Hongetter
- Nordligt stöd för hongetter fastställs på basis av det genomsnittliga antalet djur i får- och getregistret under perioden 1.1.2016–31.12.2016.
- Antalet stödberättigande hongetter begränsas av den godkända mjölkmängd som hongetterna har producerat under stödåret 2016 (se kap. 10).
- Slaktade kvigor, tjurar och stutar
- Stöd för slaktade nötdjur fastställs på basis av antalet djur som slaktats år 2016 (ytterligare information i kap. 8).
- Stöd för svin- och fjäderfähushållning
- Stödet fastställs på basis av en individuell referenskvantitet (se kap. 11).
Uträkning av det genomsnittliga antalet nötkreatur
Det genomsnittliga antalet nötkreatur, tackor och hongetter fås genom att man räknar samman de stödberättigande dagarna för varje djur i djurgruppen under perioden 1.1.2016 – 31.12.2016 och dividerar summan med 366.
- Med djurets första stödberättigande dag avses den dag då djuret blir stödberättigande. Det kan vara den första dagen i perioden för fastställande av stödet (1.1.2016) eller den dag då djuret uppnår den ålder som krävs för en viss åldersgrupp (6 mån., 8 mån. eller över 24 mån.), den dag som följer på den dag när djuret fick avkomma eller den dag som följer på den dag då djuret köptes.
- Med djurets sista stödberättigande dag avses den dag då djuret upphör att vara stödberättigande. Det kan vara den dag djuret avlägsnas, den dag som föregår dagen då djuret flyttas till en annan åldersgrupp (över 24 mån.), den sista dagen i perioden för fastställande av stödet (31.12.2016) eller den dag då djuret fick avkomma.
Räkningsdagar när produktionen inleds eller upphör
I kapitel 13 berättas om hur stöd söks på gårdar som är eller har varit föremål för generationsväxling eller en annan överföring av besittningen av hela gården år 2016. Information om innehavet av åker vid upphörande med produktionen finns i Ansökningsguide 2016.
Om du inleder eller upphör med produktionen inom någon djurgrupp medan perioden för fastställande av stöd pågår, och det inte är fråga om överföring av hela gårdens besittning, använd då djurantalet noll för de räkningsdagar som föregår inledandet av produktionen och som följer på att produktionen har upphört när du räknar det genomsnittliga antalet djur i den aktuella djurgruppen.
Användning av det sedvanliga antalet djur
Orsaker som inte beror på sökanden
Om ditt djurantal är tillfälligt nedsatt på grund av eldsvåda, djursjukdom eller någon annan orsak som inte beror på dig, kan man använda sig av det sedvanliga djurantalet när nationella husdjursstöd beviljas, förutsatt att du fortsätter produktionen på din gård. Det anses att ditt djurantal har sjunkit, om ditt djurantal vid tidpunkten för fastställande av stöd har varit minst en tredjedel lägre än ditt sedvanliga djurantal.
Som sedvanligt djurantal kan man använda det föregående stödårets djurantal som legat till grund för nationellt husdjursstöd. Om ditt djurantal har varit exceptionellt lågt eller högt det föregående stödåret, kan som sedvanligt djurantal användas genomsnittet av dina djurantal som legat till grund för stödet under de högst fyra på varandra följande stödåren före det föregående ansökningsåret.
Du ska lämna en skriftlig utredning till kommunens landsbygdsnäringsmyndighet om att ditt djurantal har sjunkit. Lämna in utredningen inom 15 arbetsdagar från det att det har blivit möjligt för dig att lämna in den. Om ditt djurantal har gått ned på grund av en djursjukdom måste det förutom den ovan nämnda utredningen också finnas ett intyg som utfärdats av en veterinär.
Annan orsak
Om antalet djur har sjunkit av en orsak som beror på sökanden används inte det sedvanliga djurantalet som grund för beviljande av husdjursstödet. Det godkända djurantalet är då det antal djur i din besittning som uppfyller stödvillkoren.
Nationella husdjursstöd – anvisningar för ansökan år 2016Stöd för svin- och fjäderfähushållning i södra Finland, nordligt husdjursstöd och nordligt stöd för svin- och fjäderfähushållning2.3.2016