8 NORDLIGA STÖD FÖR NÖTKREATUR

Stöd per djurenhet för nötkreatur

Stöd per dju­ren­het be­vil­jas i stöd­re­gi­on C för di­kor, di­ko­kvi­gor, tju­rar och stu­tar.

Ex­em­pel på den be­ty­del­se som an­vänd­nings­sät­tet för di­ko­kvi­gor har i oli­ka si­tu­a­tio­ner:

Ex­em­pel 4. Karls­son har en di­ko­kvi­ga som har an­vänd­nings­sät­tet diko i nöt­djurs­re­gist­ret. Kvi­gan har fyllt 8 må­na­der 2.1.2016, och då har ut­fod­rings­da­gar bör­jat sam­las för den. Karls­son säl­jer kvi­gan till Matt­son 1.4.2016, och Matt­son lå­ter kvi­gans an­vänd­nings­sätt fort­sät­ta att vara diko → kvi­gans an­vänd­nings­sätt är diko när de stöd­be­rät­ti­gan­de da­gar som lig­ger till grund för stö­det plock­as ur nöt­djurs­re­gist­ret. År 2016 får Karls­son för ti­den 2.1.2016–1.4.2016 det stöd per dju­ren­het för kvi­gan som upp­kom­mit un­der pe­ri­o­den för fast­stäl­lan­de av stö­det, och Matt­son får stö­det för ti­den 2.4.2016–31.12.2016.

Ex­em­pel 5. Karls­son har en di­ko­kvi­ga som har an­vänd­nings­sät­tet kött­pro­duk­tion i nöt­djurs­re­gist­ret. Kvi­gan har fyllt 8 må­na­der 10.7.2016. Karls­son änd­rar an­vänd­nings­sät­tet till diko 29.12.2016 → kvi­gans an­vänd­nings­sätt är diko när de stöd­be­rät­ti­gan­de da­gar som lig­ger till grund för stö­det plock­as ur nöt­djurs­re­gist­ret. Kvi­gan ger ret­ro­ak­tivt upp­hov till ut­fod­rings­da­gar från och med sin 8-må­na­ders­dag, allt­så un­der pe­ri­o­den 10.7.2016–31.12.2016.

Stöd för slaktade nötdjur

Stöd be­vil­jas på ba­sis av an­ta­let kvi­gor, tju­rar och stu­tar som un­der år 2016 har slak­tats i ett av Livs­me­dels­sä­ker­hets­ver­kets god­känt slak­te­ri el­ler ett av re­gi­on­för­valt­nings­ver­ket god­känt renslak­te­ri. En slak­tad kvi­ga mot­sva­rar 0,6 de och stö­det för den be­ta­las som de-stöd (euro/de).

Ett vill­kor för stöd­be­rät­ti­gan­de är att du har re­gi­stre­rat och märkt de slak­ta­de kvi­gor­na, tju­rar­na och stu­tar­na i en­lig­het med be­stäm­mel­ser­na. Du ska ock­så se till att upp­gif­ter­na i nöt­djurs­re­gist­ret är kor­rek­ta (se kap. 6). Ock­så slak­te­ri­et mås­te ha skick­at slakt­upp­gif­ter­na om dju­ren till nöt­djurs­re­gist­ret där­i­från ock­så upp­gif­ter­na om de nöt­djur som lig­ger till grund för stö­det fås. En slak­tad kvi­ga, tjur och stut ska dess­utom vara i din be­sitt­ning utan av­brott i minst 60 av de 90 dygn som fö­re­går slak­ten.

Stöd­be­rät­ti­gan­de slakt­kropp av slak­ta­de kvi­gor, tju­rar och stu­tar

Stöd be­ta­las för kvi­gor, tju­rar och stu­tar vars slakt­krop­par vid kött­be­sikt­ning­en kon­sta­te­rats vara tjän­li­ga som män­ni­sko­fö­da. Slakt­vik­ten ska vara minst 170 kg för kvi­gor och minst 220 kg för tju­rar och stu­tar. Slakt­krop­par som har kas­se­rats del­vis vid slakt om­fat­tas av stö­det om slakt­vik­ten (in­klu­si­ve den kas­se­ra­de de­len) upp­fyl­ler kra­vet på mi­ni­mi­vikt. Om slakt­krop­pen i sin hel­het har kas­se­rats i sam­band med slak­ten om­fat­tas den inte av stö­det.

Om slakt­krop­pen har kas­se­rats på grund av slakt­nings­fel som slak­te­ri­et har gjort och du så­lun­da har fått nor­mal slakt­lik­vid, be­rät­ti­gar slakt­krop­pen till stöd. Om dju­ret dör un­der trans­port el­ler i slak­te­ri­ets la­du­gård är det inte stöd­be­rät­ti­gan­de.

Stö­det be­ta­las bå­de för djur som du har sålt till slakt och för djur vars slakt­krop­par du har ta­git till­ba­ka från slak­te­ri­et för ditt eget bruk el­ler di­rekt­för­sälj­ning.

Ex­em­pel 6. Matt­son kö­per av Karls­son en 10 må­na­der gam­mal kött­rask­vi­ga som han ska fö­da upp till slakt­kvi­ga. Kvi­gans an­vänd­nings­sätt i nöt­djurs­re­gist­ret är diko. Matt­son vill i fram­ti­den få stöd för slakt­kvi­gor för kvi­gan. Där­för änd­rar han an­vänd­nings­sät­tet till kött­pro­duk­tion. Ock­så Karls­son ska änd­ra kvi­gans an­vänd­nings­sätt i nöt­djurs­re­gist­ret till kött­pro­duk­tion. För Karls­son sam­las då inga ut­fod­rings­da­gar som ger de-stöd för kvi­gan och Matt­son går inte mis­te om det slakt­stöd som i fram­ti­den be­ta­las för kvi­gan. Om Karls­son inte änd­rar an­vänd­nings­sät­tet för kvi­gan och det de-stöd för kvi­gan som upp­kom­mit me­dan kvi­gan va­rit i hans be­sitt­ning be­ta­las till ho­nom, får Matt­son i fram­ti­den inte slakt­stöd för kvi­gan.

Ex­em­pel 7. Karls­son kö­per en 10 må­na­der gam­mal mjöl­krask­vi­ga av Holmström. Kvi­gans an­vänd­nings­sätt i nöt­djurs­re­gist­ret är mjölk­ko. Kvi­gan blir inte dräk­tig, så Karls­son be­stäm­mer sig för att fö­da upp kvi­gan till slakt och by­ter dess an­vänd­nings­sätt till kött­pro­duk­tion. Ef­ter­som kvi­gan inte är till minst 50 % av kött­ras, spe­lar dess an­vänd­nings­sätt ing­en roll när djur­upp­gif­ter­na plock­as ur re­gist­ret med av­se­en­de på slakt­stö­det. Karls­son skul­le inte ha be­hövt byta kvi­gans an­vänd­nings­sätt till kött­pro­duk­tion ef­ter­som den skul­le ha be­ak­tats i slakt­stö­det ock­så un­der an­vänd­nings­sät­tet mjölk­ko.

Na­tio­nel­la hus­djurs­stöd – an­vis­ning­ar för an­sö­kan år 2016Stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning i söd­ra Fin­land, nord­ligt hus­djurs­stöd och nord­ligt stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning2.3.2016