9 NORDLIGT STÖD FÖR TACKOR

Nord­ligt hus­djurs­stöd för tack­or fast­ställs på ba­sis av det ge­nom­snitt­li­ga an­ta­let djur i får- och get­re­gist­ret un­der pe­ri­o­den 1.1.2016–31.12.2016. An­ta­let lamm som är föd­da un­der stöd­året be­grän­sar an­ta­let stöd­be­rät­ti­gan­de tack­or. För att stö­det ska kun­na be­vil­jas ska du be­sit­ta stöd­be­rät­ti­gan­de tack­or som i ge­nom­snitt mot­sva­rar minst 4 de (= 20 st.).

Lamningsvillkor

Ett vill­kor för att stöd för tack­or ska kun­na be­vil­jas är att dina tack­or un­der stöd­året har pro­du­ce­rat i ge­nom­snitt minst 1,0 lamm per tacka som hålls un­der stöd­året. Det ge­nom­snitt­li­ga an­ta­let lamm in­ne­bär att en en­skild tacka inte går mis­te om sitt stöd även om den inte har lam­mat, för­ut­satt att nå­gon an­nan av tack­or­na på din gård har fått ex­em­pel­vis tvil­ling­lamm. An­mäl ock­så an­ta­let död­föd­da lamm och tack­or­nas kast­ning­ar till får- och get­re­gist­ret, ef­ter­som även de be­ak­tas när det ge­nom­snitt­li­ga an­ta­let lamm räk­nas ut. I frå­ga om kast­ning­ar be­ak­tas 1,0 lamm/kast­ning.

En­ligt Evi­ras an­vis­ning­ar ska lam­ning­en an­mä­las till får- och get­re­gist­ret inom 6 må­na­der från lam­ning­en. I sam­band med be­vil­jan­det av stö­det kon­trol­le­ras ditt an­tal lamm med hjälp av upp­gif­ter­na i får- och get­re­gist­ret per 31.1.2017. De lam­ning­ar som du har an­mält till re­gist­ret ef­ter 31.1.2017 be­ak­tas inte när stö­det be­vil­jas.

Om det ge­nom­snitt­li­ga an­ta­let lamm som fötts på din gård un­der stöd­året är läg­re än 1,0 lamm per tacka som hålls un­der stöd­året, be­vil­jas stöd bara för så många tack­or som mot­sva­rar an­ta­let lamm un­der stöd­året.

Ex­em­pel 8. Jord­bru­ka­rens ge­nom­snitt­li­ga an­tal tack­or är 27,4. An­ta­let har fåtts ur får- och get­re­gist­ret för pe­ri­o­den för fast­stäl­lan­de av stö­det (1.1–31.12.2016). Un­der stöd­året har det på går­den fötts 27 lamm och där­för kan stöd för tack­or år 2016 be­ta­las för högst 27 tack­or. Om det hade fötts 28 lamm, skul­le stöd ha kun­nat be­ta­las för 27,4 tack­or.

Om du har bör­jat hål­la tack­or stöd­året 2016, kan du an­vän­da un­dan­ta­get från lam­nings­vill­ko­ret för går­dar som in­le­der pro­duk­tio­nen. Då gäl­ler lam­nings­vill­ko­ret inte dig. Stö­det för tack­or be­vil­jas högst för det an­tal stöd­be­rät­ti­gan­de tack­or som be­stäms en­ligt upp­gif­ter­na i får- och get­re­gist­ret. Ditt hål­lan­de av tack­or an­ses ha star­tat vid den tid­punkt då du för få­rens del re­gi­stre­ra­de dig som djur­hål­la­re i Evi­ras re­gis­ter över djur­hål­la­re.

Ex­em­pel 9. En jord­bru­ka­re an­sö­ker år 2016 om nord­ligt stöd för tack­or för förs­ta gång­en. Han re­gi­stre­ra­de sig re­dan år 2014 som djur­hål­la­re och skaf­fa­de sig då två tack­or som säll­skaps­djur. Det går inte att an­vän­da un­dan­ta­get för går­dar som in­le­der pro­duk­tio­nen.

Om du vill an­vän­da un­dan­ta­get från lam­nings­vill­ko­ret, ska du på blan­kett 468 An­mä­lan om an­vänd­ning av un­dan­tag från lam­nings­vill­ko­ret år 2016 an­mä­la sa­ken till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het se­nast 15.6.2016. Kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het be­slu­tar ef­ter den ad­mi­ni­stra­ti­va kon­trol­len av an­mä­lan om det är skäl att god­kän­na un­dan­ta­get el­ler inte.

Na­tio­nel­la hus­djurs­stöd – an­vis­ning­ar för an­sö­kan år 2016Stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning i söd­ra Fin­land, nord­ligt hus­djurs­stöd och nord­ligt stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning2.3.2016