10 NORDLIGT STÖD FÖR HONGETTER

Nord­ligt hus­djurs­stöd för hon­get­ter fast­ställs på ba­sis av det ge­nom­snitt­li­ga an­ta­let hon­get­ter i får- och get­re­gist­ret un­der pe­ri­o­den 1.1.2016–31.12.2016. Den mjölk­mängd som god­känts som grund för fast­stäl­lan­de av stö­det och som dina hon­get­ter pro­du­ce­rat un­der stöd­året 2016 be­grän­sar an­ta­let stöd­be­rät­ti­gan­de hon­get­ter. För att stö­det ska kun­na be­vil­jas ska du be­sit­ta stöd­be­rät­ti­gan­de hon­get­ter som mot­sva­rar minst 4 de (= 20 st.).

Godkänd mjölkmängd

För att stöd för hon­get­ter ska kun­na be­vil­jas till fullt be­lopp ska dina hon­get­ters god­kän­da mjölk­pro­duk­tion upp­gå till minst 400 li­ter per get un­der pe­ri­o­den 1.1.– 31.12.2016.

Föl­jan­de mjölk­par­ti­er räk­nas in i den god­tag­ba­ra mjölk­mängd:

  1. den mjölk­mängd som le­ve­re­rats till en god­känd mjölk­för­äd­lings­an­lägg­ning el­ler till en livs­me­dels­lo­kal som krä­ver an­mä­lan i en­lig­het med 13 § 3 mom. i livs­me­delsla­gen (23/2006) (= en livs­me­dels­lo­kal som an­vänds för fram­ställ­ning av ost el­ler and­ra mjölk­pro­duk­ter lig­ger på går­den),
  2. den mjölk­mängd som gått till di­rekt­för­sälj­ning,
  3. den mjölk­mängd som an­vänts till fram­ställ­ning av and­ra pro­duk­ter för för­sälj­ning, och
  4. den mjölk­mängd som an­vänts i sö­kan­dens eget hus­håll (högst en li­ter per per­son och dag). Till sö­kan­dens hus­håll räk­nas per­so­ner vars bo­stad en­ligt la­gen om be­folk­nings­da­ta­sys­te­met och Be­folk­nings­re­gis­ter­cen­tra­lens cer­ti­fi­kattjäns­ter (661/2009) är den­sam­ma som sö­kan­dens.
Bokföring över getternas mjölkproduktion

För bok över den mjölk som dina hon­get­ter pro­du­ce­rat un­der ti­den 1.1.– 31.12.2016 och som är god­tag­bar i frå­ga om stö­det för hon­get­ter. An­mäl på blan­kett 410 Ut­red­ning om an­vänd­ning­en av get­mjölk må­nads­vis de mjölk­mäng­der som är god­tag­ba­ra som grund för stö­det för hon­get­ter. Läm­na in blan­ket­ten med bi­la­gor till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het se­nast 31.1.2017.

An­teck­na på blan­kett 410 den mjölk (an­ta­let li­ter) som räk­nas in i de god­tag­ba­ra mjölk­mäng­der­na.

Räk­na inte in i den god­tag­ba­ra mjölk­mäng­den så­dan mjölk som du har an­vänt för ut­fod­ring av djur el­ler så­dan mjölk som du har an­vänt för att tes­ta till­verk­nings­me­to­der för pro­duk­ter som till­ver­kas av get­mjölk.

Räk­na in i mjölk­par­ti 1. (se mjölk­par­ti­er­na ovan) den mängd obe­hand­lad mjölk som för­pack­ats på god­känt sätt i en god­känd mjölk­för­äd­lings­an­lägg­ning och som du har sålt till en bu­tik. Om du från en an­mäld livs­me­dels­lo­kal säl­jer obe­hand­lad mjölk di­rekt till kon­su­men­ter och mäng­den är över 2 500 kg per år, räk­na då in den mjölk­mängd som över­skri­der 2 500 kg i mjölk­par­ti 1. Om du säl­jer högst 2 500 kg obe­hand­lad mjölk per år di­rekt till kon­su­men­ter, räk­na då in mjölk­mäng­den i den mjölk­mängd som gått till di­rekt­för­sälj­ning (mjölk­par­ti 2.).

Ex­em­pel 10. Sö­kan­den har un­der pe­ri­o­den för fast­stäl­lan­de av stö­det 1.1.2016–31.12.2016 haft i ge­nom­snitt 25 hon­get­ter.

Na­tio­nel­la hus­djurs­stöd – an­vis­ning­ar för an­sö­kan år 2016Stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning i söd­ra Fin­land, nord­ligt hus­djurs­stöd och nord­ligt stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning2.3.2016