11 FRIKOPPLAT STÖD FÖR SVIN- OCH FJÄDERFÄHUSHÅLLNING

Referenskvantitetens egenskaper

En re­fe­renskvan­ti­tet för fri­kopp­lat stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning kan ge­ne­rellt sett inte över­fö­ras el­ler by­tas och det går inte att idka han­del med re­fe­renskvan­ti­te­ter, men re­fe­renskvan­ti­te­ten kan över­fö­ras, slås sam­man, de­las, mins­kas, åter­tas el­ler dras in. I des­sa fall är det bra om par­ter­na i kö­pe­bre­vet el­ler ar­ren­de­av­ta­let kom­mer över­ens om hur den fö­re­gå­en­de sö­kan­dens djuran­tal even­tu­ellt på­ver­kar ut­räk­nan­det av den nya sö­kan­dens djur­tät­het och på så vis be­lop­pet av fri­kopp­lat stöd.

Re­fe­renskvan­ti­te­ten för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning för en gård i stöd­re­gi­o­nen AB kan över­fö­ras, slås sam­man och de­las en­dast inom AB-re­gi­o­nen. Re­fe­renskvan­ti­te­ten för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning för en gård i stöd­re­gi­on C kan över­fö­ras, slås sam­man och de­las en­dast inom C-re­gi­o­nen.

Re­fe­renskvan­ti­te­ten för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning kan:

a. Över­fö­ras till en ny sö­kan­de i sam­band med ge­ne­ra­ti­ons­väx­ling el­ler över­fö­ring av hela går­dens be­sitt­ning.

Går­dens nya in­ne­ha­va­re ska i frå­ga om över­fö­ring av be­sitt­nings­rät­ten till en hel gård läm­na in blan­kett 156 samt ko­pi­or på kö­pe­bre­vet, ar­ren­de­av­ta­let och and­ra mot­sva­ran­de ut­red­ning­ar till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het. I kö­pe­bre­vet el­ler ar­ren­de­av­ta­let är det skäl att näm­na att re­fe­renskvan­ti­te­ten över­förs till den nya sö­kan­den.

I sam­band med över­fö­ring av be­sitt­nings­rät­ten till en hel gård har går­dens äga­re än­då rätt att ut­an­för be­sitt­nings­över­fö­ring­en läm­na drift­scen­trum­om­rå­det med bo­stads­bygg­na­der­na samt ett åker­om­rå­de för att odla träd­gårds­pro­duk­ter till hus­be­hov el­ler byg­ga en bo­stad. Åker­om­rå­det får ut­gö­ra högst 10 % av den åker­are­al som över­fö­ring­en gäl­ler, dock inte mer än en hek­tar.

Om över­fö­ring­en av be­sitt­nings­rät­ten till en hel gård byg­ger på ett ar­ren­de­av­tal, kan re­fe­renskvan­ti­te­ten över­fö­ras en­dast om ar­ren­de­gi­va­ren inte har be­hål­lit mer än de ovan nämn­da bygg­na­der­na och åker­om­rå­det i sin be­sitt­ning ge­nom ar­ren­de­av­ta­let. Ar­ren­de­av­ta­let mås­te dess­utom om­spän­na minst 5 ka­len­der­år räk­nat från av­ta­lets bör­jan.

Ett vill­kor för över­fö­ring av re­fe­renskvan­ti­te­ten är att alla åk­rar som ägs av den gård som köps/ar­ren­de­ras över­förs till den nya sö­kan­den. Den fö­re­gå­en­de sö­kan­dens ar­ren­de­åk­rar, sko­gar och djur be­hö­ver inte säl­jas/ar­ren­de­ras till re­fe­renskvan­ti­te­tens nya in­ne­ha­va­re för att re­fe­renskvan­ti­te­ten ska gå att över­fö­ra.’

b. Slås sam­man i sam­band med ge­ne­ra­tions­väx­ling el­ler över­fö­ring av be­sitt­nings­rät­ten till en hel gård.

Om två går­dar slås sam­man till en ny gård kan går­dens nya in­ne­ha­va­re an­sö­ka om att en ge­men­sam re­fe­renskvan­ti­tet för den nya går­den ska fast­stäl­las. Re­fe­renskvan­ti­te­ten dras in för den gård på vil­ken verk­sam­he­ten upp­hör i sam­band med sam­man­slag­ning­en. Be­ak­ta de-be­gräns­ning­ar­na (se ta­bell 9) för be­tal­ning­en av fri­kopp­lat stöd i C-re­gi­o­nen.

Lägg mär­ke till att den sam­man­slag­na re­fe­renskvan­ti­te­ten kan de­las bara i sam­band med ge­ne­ra­tions­väx­ling.

c. De­las i sam­band med ge­ne­ra­tions­väx­ling, om var och en mot­ta­ga­re upp­fyl­ler för­ut­sätt­ning­ar­na för att få stöd.

Om går­den i sam­band med ge­ne­ra­tions­väx­ling har de­lats upp i två el­ler fle­ra går­dar, kan de nya går­dar­nas in­ne­ha­va­re an­sö­ka om att en re­fe­renskvan­ti­tet för de de­la­de går­dar­na ska fast­stäl­las en­ligt de an­de­lar som sö­kan­de­na kom­mit över­ens om el­ler, om av­tal sak­nas, i lika sto­ra de­lar en­ligt an­ta­let över­ta­ga­re. När det gäl­ler den nya går­dens in­ne­ha­va­re tas det djur­an­tal som den nya går­den be­sit­ter och som lig­ger till grund för fast­stäl­lan­det av re­fe­renskvan­ti­te­ten i beak­tan­de från och med da­tu­met för be­sitt­nings­över­fö­ring­en när stö­det fast­ställs för den be­rör­da sö­kan­den.

d. Dras in, när för­ut­sätt­ning­ar­na för fri­kopp­lat stöd inte har upp­fyllts två år i rad, om det inte är frå­ga om for­ce ma­jeu­re.

Företag i sammanslutningsform

Vid be­räk­ning av djur­tät­he­ten är det möj­ligt att be­ak­ta den stöd­be­rät­ti­gan­de åker­are­al i hek­tar el­ler de stöd­be­rät­ti­gan­de djur som en sö­kan­de med be­stäm­man­de in­fly­tan­de i ett fö­re­tag i sam­man­slut­nings­form har i sin be­sitt­ning.

När an­ta­let dju­ren­he­ter på en gårds­bruksen­het be­räk­nas kan an­ta­let djur inom ett fö­re­tag i sam­man­slut­nings­form be­ak­tas på sö­kan­dens be­gä­ran, om fö­re­ta­get inte har an­sökt om från pro­duk­tio­nen fri­kopp­lat stöd och om

  1. det be­stäm­man­de in­fly­tan­det i ett öp­pet bo­lag el­ler ett kom­man­dit­bo­lag en­ligt bo­lags­av­ta­let in­ne­has av en el­ler fle­ra så­da­na bo­lags­män som an­sökt om från pro­duk­tio­nen fri­kopp­lat stöd och som upp­fyl­ler de öv­ri­ga för­ut­sätt­ning­ar­na för be­vil­jan­de av stöd el­ler
  2. det be­stäm­man­de in­fly­tan­det i ett ak­tie­bo­lag in­ne­has av en el­ler fle­ra så­da­na ak­tie­äga­re som har an­sökt om från pro­duk­tio­nen fri­kopp­lat stöd och som upp­fyl­ler de öv­ri­ga för­ut­sätt­ning­ar­na för be­vil­jan­de av stö­det.

Den för­ut­sätt­ning som gäl­ler be­stäm­man­de in­fly­tan­de ska upp­fyl­las från och med den sis­ta da­gen för an­sö­kan un­der året fö­re stöd­året (= 12.5.2015). Djur som ägs av ett fö­re­tag i sam­man­slut­nings­form kan räk­nas till godo för en­dast en så­dan gårds­bruksen­het som un­der hela stöd­året helt och hål­let in­ne­has av med­lem­mar i ett fa­mil­je­fö­re­tag.

Om den för­ut­sätt­ning som gäl­ler be­stäm­man­de in­fly­tan­de inte läng­re upp­fylls, ska kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het ome­del­bart un­der­rät­tas om för­änd­ring­en. De dju­ren­he­ter som till­kom­mit ef­ter för­änd­ring­en be­ak­tas inte när djur­tät­he­ten på gårds­bruksen­he­ten be­räk­nas.

In­nan kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het be­vil­jar stö­det kon­trol­le­rar den att den för­ut­sätt­ning som gäl­ler be­stäm­man­de in­fly­tan­de upp­fylls. För att visa det be­stäm­man­de in­fly­tan­det ska du läm­na in ett han­dels­re­gis­ter­ut­drag till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het, om du inte har läm­nat in ett så­dant ti­di­ga­re. Se ock­så ka­pi­tel 4.

Tillräcklig djurtäthet är ett krav för stöd

Be­vil­jan­det av fri­kopp­lat stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning för­ut­sät­ter att djur­tät­he­ten på din hus­djurs­gård är minst 0,35 dju­ren­he­ter per stöd­be­rät­ti­gan­de hek­tar åker.

För fast­stäl­lan­de av djur­tät­he­ten an­vänds ditt an­tal dju­ren­he­ter un­der stöd­året (1.1–31.12.2016) och den stöd­be­rät­ti­gan­de åkera­real som du be­sit­ter un­der stöd­året. De stöd­be­rät­ti­gan­de åker­hek­ta­ren ska vara i din be­sitt­ning se­nast 15.6.2016. Du ska ha minst fem stöd­be­rät­ti­gan­de hek­tar åker i din be­sitt­ning.

Om du inte alls har stöd­be­rät­ti­gan­de åker i din be­sitt­ning, kan vid fast­stäl­lan­de av djur­tät­he­ten på din hus­djur­gård be­ak­tas den od­lings­ba­ra åker­are­al som du har i din be­sitt­ning och som har an­mälts på jord­bruks­skif­tes­blan­kett 102B stöd­året 2016. Den od­lings­ba­ra åker­are­a­len be­ak­tas dock inte om du har stöd­be­rät­ti­gan­de åker i din be­sitt­ning, hur li­ten åker­are­a­len än är.

Ex­em­pel 11. En sö­kan­de har 3,75 stöd­be­rät­ti­gan­de hek­tar åker i sin be­sitt­ning. Den mi­ni­mi­a­re­al som krävs (5 hek­tar) fylls allt­så inte. Ef­ter­som sö­kan­den har lite stöd­be­rät­ti­gan­de åker i sin be­sitt­ning, kan den od­lings­ba­ra åker­are­a­len inte an­vän­das för att fyl­la den are­al (1,25 hek­tar) som sak­nas i mi­ni­mi­a­re­a­len 5 hek­tar.

Vid be­räk­ning av djur­tät­he­ten kan be­ak­tas den stöd­be­rät­ti­gan­de åker­are­al i hek­tar som en sö­kan­de med be­stäm­man­de in­fly­tan­de i ett fö­re­tag i sam­man­slut­nings­form har i sin be­sitt­ning.

Vid be­räk­ning av djur­tät­he­ten i sam­band med stö­det för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning kan föl­jan­de djur­grup­per som är i din be­sitt­ning un­der stöd­året (1.1–31.12.2016) be­ak­tas:

Ta­bell 4. Djur­grup­per (nöt­kre­a­tur) som be­ak­tas vid be­räk­ning av djur­tät­he­ten i sam­band med stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning

Ta­bell 5. Djur­grup­per (får, get­ter och svin) som be­ak­tas vid be­räk­ning av djur­tät­he­ten i sam­band med stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning

Ta­bell 6. Djur­grup­per (fjä­der­fä och häs­tar) som be­ak­tas vid be­räk­ning av djur­tät­he­ten i sam­band med stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning (fjä­der­fä och häs­tar)

För be­räk­ning av djur­tät­he­ten får stö­dad­mi­ni­stra­tio­nen an­ta­len nöt­kre­a­tur, får, get­ter och svin di­rekt ur de oli­ka djur­re­gist­ren. Du be­hö­ver allt­så inte an­mä­la dem se­pa­rat till stö­dad­mi­ni­stra­tio­nen, men om

Vid be­räk­ning av det ge­nom­snitt­li­ga de-an­ta­let för svin be­ak­tas inte de två må­na­der då djuran­ta­let har va­rit som lägst.

I frå­ga om fjä­der­fä, häs­tar och pon­ny­er an­vänds vid be­räk­ning­en det fak­tis­ka an­ta­let djur som en­ligt bok­fö­ring­en har hål­lits den förs­ta da­gen i var­je ka­len­der­må­nad. Vid be­räk­ning av det ge­nom­snitt­li­ga an­ta­let dju­ren­he­ter för fjä­der­fä be­ak­tas inte de fyra må­na­der då djuran­ta­let har va­rit som lägst. Vid be­räk­ning av det ge­nom­snitt­li­ga an­ta­let dju­ren­he­ter för häs­tar och pon­ny­er be­ak­tas djuran­ta­let för var­je räk­nings­dag.

I djuran­ta­let för häs­tar och pon­ny­er kan man räk­na in bara över 6 må­na­der gam­la iden­ti­fi­e­ra­de häs­tar och pon­ny­er som sö­kan­den (= sö­kan­den själv, sö­kan­dens maka/make el­ler sö­kan­dens min­der­åri­ga barn) be­sit­ter helt och hål­let en­ligt ett häst­re­gis­ter. Se ka­pi­tel 6. punk­ten Häst­re­gist­ren.

An­mäl de må­nat­li­ga djuran­ta­len för fjä­der­fä, häs­tar och pon­ny­er un­der ka­len­der­året (1.1–31.12.2016) till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het se­nast 15.2.2017, an­ting­en el­ekt­ro­niskt i Vi­put­jäns­ten el­ler på blan­kett 461 An­mä­lan om djuran­tal 2016. Du be­hö­ver inte läm­na in an­mä­lan om djuran­tal om

Ex­em­pel 12. En sö­kan­de som be­dri­ver svin­hus­håll­ning har svin, fem häs­tar och 25 stöd­be­rät­ti­gan­de hek­tar åker i sin be­sitt­ning un­der stöd­året 2016. Svi­nen ger un­der stöd­året upp­hov till 20 de, och det be­ty­der att man re­dan med an­vänd­ning av de-an­ta­let svin får djur­tät­he­ten 0,8 de/hek­tar (= 20 de/25 hek­tar) som är en stör­re djur­tät­het än mi­ni­mi­djur­tät­he­ten 0,35 de/ stöd­be­rät­ti­gan­de hek­tar åker. Ef­ter­som djur­tät­he­ten re­dan fylls med an­ta­let svin, be­hö­ver man inte an­mä­la an­ta­let häs­tar till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het ge­nom an­mä­lan om djuran­tal.

Vill­ko­ren för be­tal­ning av fri­kopp­lat stöd i ett nöt­skal:

  1. du har en fast­ställd re­fe­renskvan­ti­tet,
  2. du be­sit­ter minst fem stöd­be­rät­ti­gan­de hek­tar åker,
  3. djur­tät­he­ten på din gård räck­er (minst 0,35 de/ stöd­be­rät­ti­gan­de hek­tar åker) och
  4. du upp­fyl­ler de all­män­na för­ut­sätt­ning­ar­na för na­tio­nel­la hus­djurs­stöd:
  1. du har läm­nat de be­höv­li­ga blan­ket­ter­na till kom­mu­nen på pap­per el­ler el­ekt­ro­niskt,
  2. du upp­fyl­ler ål­der­s­kra­vet,
  3. du be­dri­ver hus­djurs­sköt­sel en­ligt gäng­se pro­duk­tions­sätt och du om­be­sör­jer dju­rens väl­be­fin­nan­de i över­ens­stäm­mel­se med djur­skydds­be­stäm­mel­ser­na,
  4. du för bok över dju­ren och ser till att djur­re­gist­ren hela ti­den är upp­da­te­ra­de och
  5. du har re­gi­stre­rat dig som djur­hål­la­re.
Na­tio­nel­la hus­djurs­stöd – an­vis­ning­ar för an­sö­kan år 2016Stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning i söd­ra Fin­land, nord­ligt hus­djurs­stöd och nord­ligt stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning2.3.2016