12 BETALNING AV NATIONELLA HUSDJURSSTÖD OCH STÖDNIVÅER

Allmänt

Du kan in­ne­ha åker som hör till sam­ma pro­duk­tions­en­het i två el­ler fle­ra kom­mu­ner el­ler bå­de i skär­går­den och på fast­lan­det. Stöd­ni­vån för na­tio­nel­la hus­djurs­stöd fast­ställs i så fall i en­lig­het med den stöd­re­gi­on där din gårds drift­scen­trum är be­lä­get.

Stöd betalas i två rater: förskott och slutligt stöd

Na­tio­nellt hus­djurs­stöd för stöd­be­rät­ti­gan­de hus­djur be­ta­las som stöd per dju­ren­het (euro/de) utom när det gäl­ler stö­det för slak­ta­de tju­rar och stu­tar som be­ta­las per djur (euro/slak­tat djur) samt fri­kopp­lat stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning som ba­se­ras på en in­di­vi­du­ell re­fe­renskvan­ti­tet.

År 2016 be­vil­jas 75 % av det sam­man­lag­da stöd­be­lop­pet i för­skott för nöt­kre­a­tur, tack­or och hon­get­ter. I för­skott på fri­kopp­lat stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning be­vil­jas 75 % av det stöd­be­lopp som räk­nats ut på ba­sis av den re­fe­renskvan­ti­tet som är i sö­kan­dens be­sitt­ning 1.3.2016. För att det slut­li­ga fri­kopp­la­de stö­det ska be­ta­las ut mås­te re­fe­renskvan­ti­te­ten vara i sö­kan­dens be­sitt­ning 1.9.2016. Där­för ska even­tu­el­la över­fö­ring­ar av be­sitt­ning­en av re­fe­renskvan­ti­te­ten ha ge­nom­förts se­nast 31.8.20165. För­skot­tet kom­mer an­tag­li­gen att be­ta­las i april 2016.

Om be­lop­pet av de för­skott på hus­djurs­stöd som be­ta­las till dig un­der­sti­ger 500 euro, be­ta­las ing­et för­skott alls. Då be­ta­las hela stö­det i en enda post när det slut­li­ga stö­det be­ta­las.

Dju­ren­hets­ko­ef­fi­ci­en­ter an­vänds vid ut­räk­nan­det av de nord­li­ga hus­djurs­stö­den för nöt­kre­a­tur, tack­or och hon­get­ter. An­ta­let dju­ren­he­ter som be­rät­ti­gar till stöd fås ge­nom att mul­ti­pli­ce­ra an­ta­let djur i djur­grup­pen (st.) med de de-ko­ef­fi­ci­en­ter som an­ges i ta­bell 7.

All­män­na be­gräns­ning­ar för be­tal­ning­en av stöd:

Pro­duk­tions­bund­na nord­li­ga djur­stöd

Be­tal­ning­en av nord­li­ga stöd per dju­ren­het be­grän­sas. Be­gräns­ning­ar­na gäl­ler de-stöd för di­kor, di­ko­kvi­gor, tju­rar, stu­tar, slakt­kvi­gor, tack­or och hon­get­ter. År 2016 be­ta­las ing­et stöd för den del som per sö­kan­de över­sti­ger 700 de i re­gi­on C1-C2, 500 de i re­gi­on C2n, 350 de i re­gi­on C3 och 225 de i re­gi­on C4.

De djur­spe­ci­fi­ka be­gräns­ning­ar som gäl­ler be­tal­ning­en an­ges i punk­ter­na ”Att be­ak­ta” i ta­bel­ler­na 1-3.

Djurenhetskoefficienterna för idisslare

Ta­bell 7. Dju­ren­hets­ko­ef­fi­ci­en­ter­na för nöt­kre­a­tur, tack­or och hon­get­ter i nord­li­ga hus­djurs­stöd

Stödnivåerna för husdjursstöd

Ta­bell 8. Max­i­ma­la stöd­ni­vå­er år 2016 (nöt­kre­a­tur)

Ta­bell 9. Max­i­ma­la stöd­ni­vå­er år 2016 (tack­or, hon­get­ter, stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning)

1) C2n = C2 nor­ra och skär­går­den

Ex­em­pel 13. Tack­or­na på en gård i stöd­re­gi­on C2 har till­sam­mans gett upp­hov till 14 650 stöd­be­rät­ti­gan­de da­gar. Det ge­nom­snitt­li­ga an­ta­let tack­or är (14 650/366 = 40,02), dvs. 40,0 tack­or. Det föd­des 41 lamm på går­den un­der stöd­året, vil­ket be­ty­der att stöd för tack­or kan be­vil­jas för alla de 40 tack­or­na. Stö­det för tack­or räk­nas ut på föl­jan­de sätt:  40 st. x 0,2 de/st. = 8 de → 8 de x 369 €/de = 2 952 €.

(En­ligt ta­bell 7 är en tacka 0,2 de och en­ligt ta­bell 9 är stö­det för tack­or i C2-re­gi­o­nen 369 €/de).

Oberättigade utbetalningar av stöd

Stö­det sänks el­ler kan läm­nas obe­vil­jat, om du i frå­ga om nå­gon djur­grupp har vid­ta­git så­da­na ar­ran­ge­mang som uppen­bart syf­tar till att kring­gå stöd­vill­ko­ren el­ler stöd­sys­te­mets mål. Med det me­nas t.ex. att pro­duk­tio­nen på ett konst­lat sätt har de­lats upp på oli­ka sö­kan­de.

Om det till dig har be­ta­lats stöd utan grund el­ler till ett hög­re be­lopp än vad som hade kun­nat be­vil­jas dig, kan den myn­dig­het som har be­vil­jat stö­det be­slu­ta, ef­ter att ha hört dig, att det­ta stöd­be­lopp ska åter­krä­vas. På be­lopp som åter­krävs ska det be­ta­las en år­lig dröjs­måls­rän­ta en­ligt rän­te­la­gen. Rän­tan be­räk­nas en­ligt den tid som bör­jar 60 da­gar ef­ter be­slu­tet om åter­krav och slu­tar när åter­be­tal­ning­en sker el­ler, om det be­lopp som åter­krävs dras av från en post som ska be­ta­las se­na­re, när av­dra­get görs.

Na­tio­nel­la hus­djurs­stöd – an­vis­ning­ar för an­sö­kan år 2016Stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning i söd­ra Fin­land, nord­ligt hus­djurs­stöd och nord­ligt stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning2.3.2016