13 ÖVERFÖRING AV BESITTNINGEN AV HELA GÅRDEN

Överföring av besittningen av hela husdjursgården

Med över­fö­ring av be­sitt­ning­en av hela hus­djurs­går­den av­ses ett så­dant fall då går­dens alla pro­duk­tions­djur, åker­are­a­len och pro­duk­tions­bygg­na­der­na över­går till en ny in­ne­ha­va­re. Den ti­di­ga­re in­ne­ha­va­ren kan läm­na kvar högst 10 % av åker­are­a­len som träd­gårds­land, men inte mer än en hek­tar.

Med sam­man­slag­ning av går­dar av­ses fall där hela går­den över­går i en an­nan gårds be­sitt­ning via köp el­ler ar­ren­de­ring. Den fort­sät­tan­de går­dens lä­gen­hets­sig­num för­blir van­li­gen oför­änd­rat och lä­gen­hets­sig­nu­met för den gård som upp­hör tas ur bruk. Sam­man­slag­ning av går­dar kan ock­så in­ne­bä­ra fall där två går­dar bil­dar en lant­bruks­sam­man­slut­ning etc. för att be­dri­va jord­bruk. I des­sa fall får den nya går­den i all­män­het den ena sam­man­slag­na går­dens lä­gen­hets­sig­num.

Det re­kom­men­de­ras att be­sitt­nings­över­fö­ring­en av en hel gård ge­nom­förs i bör­jan av året, dvs. in­nan de förs­ta ut­be­tal­ning­ar­na för stöd­året in­leds. Änd­ring av den sö­kan­de i stö­dan­sö­kan är möj­lig att gö­ra se­nast 31.8.2016, bå­de vid ge­ne­ra­tions­väx­ling som gäl­ler hela går­den och vid an­nan över­fö­ring av be­sitt­nings­rät­ten till hela går­den. En över­fö­ring av be­sitt­ning­en av en hel gård som har gjorts se­nast 31.8.2016 ska du an­mä­la till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het på blan­kett 156 se­nast 15.9.2016. Den nya in­ne­ha­va­ren av en nöt­djurs-, får- el­ler get­gård ska dess­utom läm­na in blan­kett 462, med vil­ken han el­ler hon an­mä­ler att han el­ler hon del­tar i de re­gis­ter­ba­se­ra­de sys­te­men för EU:s djur­bi­drag och/el­ler nord­li­ga hus­djurs­stöd.

Obs! Vid en så­dan över­fö­ring av be­sitt­ning­en av en hel gård som har verk­ställts se­nast 15.6.2016 kan man på blan­kett 462 över­fö­ra bara ett gäl­lan­de del­ta­gan­de till den nya in­ne­ha­va­ren.

Över­fö­ring av be­sitt­ning­en av hela går­den kan god­kän­nas en­dast om alla för­ut­sätt­ning­ar ne­dan upp­fylls:

 Det är inte möj­ligt att byta stöd­sö­kan­de ef­ter 31.8.2016. Stö­den för 2016 be­ta­las till den som va­rit sö­kan­de 15.6.2016. I det fal­let att över­fö­ring­en av be­sitt­ning­en av hela går­den sker ef­ter 31.8.2016 kan par­ter­na sins­e­mel­lan kom­ma över­ens om hur stö­den ska för­de­las.

Överföring av besittningen av hela gården och nationella husdjursstöd

I da­ta­sys­te­met kan en enda an­sö­kan per stöd­år in­rät­tas för var och en stöd­typ (t.ex. na­tio­nellt hus­djurs­stöd till söd­ra Fin­land) un­der ett och sam­ma lä­gen­hets­sig­num. An­sö­kan in­rät­tas i da­ta­sys­te­met åt den sö­kan­den som läm­nar stöd­årets förs­ta an­sök­nings­blan­kett för ett en­skilt stöd (t.ex. blan­kett 139 om an­sö­kan om för­skott på na­tio­nel­la hus­djurs­stöd). Det går inte att flyt­ta an­sö­kan mel­lan går­dens ti­di­ga­re och nya in­ne­ha­va­re i da­ta­sys­te­met ef­ter att den förs­ta ut­be­tal­ning­en har skett (t.ex. ef­ter att för­skott på na­tio­nel­la hus­djurs­stöd be­ta­lats).

Ansökan om slutliga nationella husdjursstöd

Om be­sitt­ning­en av hela går­den har över­förts in­nan för­skott ska sö­kas el­ler om går­dens nya äga­re har änd­rats som sö­kan­de i an­sö­kan om för­skott (= an­sö­kan om för­skott har över­förts) och för­skot­tet har be­talts till ho­nom el­ler hen­ne, ska den nya in­ne­ha­va­ren an­sö­ka om slut­li­ga hus­djurs­stöd. Sö­kan­den ska läm­na ut­red­ning­ar om den ge­nom­för­da över­fö­ring­en av be­sitt­ning­en av går­den (t.ex. blan­kett 156 och 462 (nöt­djur-, får- och get­går­dar)) samt om över­fö­ring­en av an­sö­kan om för­skott på den nya in­ne­ha­va­ren till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het in­nan för­skot­tet be­ta­las ut.

Om be­sitt­ning­en av hela går­den har över­förts ef­ter det att för­skot­tet har be­talts ut, fö­re be­tal­ning­en av de slut­li­ga hus­djurs­stö­den, kan det slut­li­ga stö­det ha sökts av den ti­di­ga­re in­ne­ha­va­ren, den nya in­ne­ha­va­ren el­ler bäg­ge. I da­ta­sys­te­met ut­gör des­sa dock en enda an­sö­kan un­der det be­rör­da lä­gen­hets­sig­nu­met. Upp­gif­ter­na på an­sök­nings­blan­ket­ter­na re­gi­stre­ras i da­ta­sys­te­met på den sö­kan­de till vil­ken för­skot­tet har be­ta­lats, dvs. den ti­di­ga­re in­ne­ha­va­ren.

An­sö­kan om nord­li­ga hus­djurs­stöd kan, om den nya och den ti­di­ga­re in­ne­ha­va­ren kom­mer över­ens om det, om­fat­ta de djur (di­kor, di­ko­kvi­gor, tju­rar, stu­tar, tack­or och hon­get­ter) som den ti­di­ga­re in­ne­ha­va­ren haft i sin be­sitt­ning och som om­fat­tas av stö­det 2016.

Sam­man­slag­ning av går­dar

Om två el­ler fle­ra går­dar har sla­gits sam­man kan den vid sam­man­slag­ning­en upp­kom­na går­den, då de be­rör­da par­ter­na kom­mer över­ens om det, an­sö­ka om de slut­li­ga stö­den för de djur (di­kor, di­ko­kvi­gor, tju­rar, stu­tar, tack­or och hon­get­ter) som fötts upp på de sam­man­slag­na går­dar­na och som om­fat­tas av stö­det 2016. Ett even­tu­ellt för­skott på hus­djurs­stöd som even­tu­ellt be­ta­lats till en gård vars lä­gen­hets­sig­num tas ur bruk i och med sam­man­slag­ning­en kom­mer att åter­krä­vas.

Utbetalning av slutliga nationella husdjursstöd

I frå­ga om över­fö­ring av be­sitt­ning­en av hela går­den an­ses det krav på be­sitt­ning av åker som lig­ger till grund för be­vil­jan­de av hus­djurs­stöd vara upp­fyllt, om går­den i frå­ga 15.6.2016 har haft minst fem hek­tar od­lings­bar åker i sin be­sitt­ning un­der växt­pe­ri­o­den 2016. I frå­ga om köp el­ler and­ra av­tal om över­fö­ring av be­sitt­ning­en av en gård kan par­ter­na sins­e­mel­lan kom­ma över­ens om hur de sins­e­mel­lan de­lar upp de na­tio­nel­la hus­djurs­stöd som har be­ta­lats ut till går­den.

För­skott på hus­djurs­stöd har be­ta­lats ut

Om en sö­kan­de har er­hål­lit för­skott och be­sitt­ning­en av hela går­den över­förs ef­ter att för­skot­tet har be­ta­lats ut, be­ta­las de slut­li­ga na­tio­nel­la hus­djurs­stö­den till den sö­kan­de som har er­hål­lit för­skot­tet, dvs. den ti­di­ga­re in­ne­ha­va­ren. I frå­ga om köp el­ler and­ra av­tal om över­fö­ring av be­sitt­ning­en av en gård är det då bra om par­ter­na kom­mer över­ens hur de sins­e­mel­lan de­lar upp de na­tio­nel­la hus­djurs­stöd som be­talts/ska be­ta­las till går­den.

 Ing­et för­skott på hus­djurs­stöd har be­ta­lats ut

Om en sö­kan­de inte har er­hål­lit för­skott, kan går­dens ti­di­ga­re och nya in­ne­ha­va­re sins­e­mel­lan kom­ma över­ens om till vem de slut­li­ga na­tio­nel­la hus­djurs­stö­den ut­be­ta­las. Om par­ter­na öns­kar att de slut­li­ga stö­den be­ta­las till går­dens nya in­ne­ha­va­re, skall den nya in­ne­ha­va­ren in­nan stö­det har be­ta­lats ut läm­na kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het en ko­pia av av­ta­let som gäl­ler det­ta. Dess­utom bör den nya in­ne­ha­va­ren visa att be­sitt­ning­en av hela går­den har över­förts ge­nom att han el­ler hon läm­nar in blan­kett 156 (och vid be­hov 462) till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het.

Frikopplat stöd för svin- och fjäderfähushållning och överföring av besittningen av en hel gård

En re­fe­renskvan­ti­tet för fri­kopp­lat stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning kan ge­ne­rellt sett inte över­fö­ras el­ler by­tas, men re­fe­renskvan­ti­te­ten kan över­fö­ras, slås sam­man, de­las, mins­kas, åter­tas el­ler dras in. När­ma­re in­for­ma­tion om re­fe­renskvan­ti­te­tens egen­ska­per in­går i ka­pi­tel 11.

Na­tio­nel­la hus­djurs­stöd – an­vis­ning­ar för an­sö­kan år 2016Stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning i söd­ra Fin­land, nord­ligt hus­djurs­stöd och nord­ligt stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning2.3.2016