2. Tvärvillkor och bevarande av jordbruksmarken

2.1. Tvärvillkor

Be­vil­jan­det av mil­jö­er­sätt­ning för­ut­sät­ter att tvär­vill­ko­ren följs. Tvär­vill­ko­rens in­ne­håll in­klu­si­ve kra­ven ut­reds när­ma­re i Tvär­vill­kors­gui­den som kan lä­sas på Ma­vis och Evi­ras webb­plat­ser. Tvär­vill­ko­ren in­de­las i fö­re­skriv­na verk­sam­hets­krav och krav på god jord­bruks­hävd och goda mil­jö­för­hål­lan­den.

De fö­re­skriv­na verk­sam­hets­kra­ven be­står av EU:s rätts­ak­ter och na­tio­nell lag­stift­ning. För­fatt­ning­ar­na finns för­teck­na­de i bi­la­ga 1 och de kan bli fö­re­mål för änd­ring­ar. De ny­as­te änd­ring­ar­na sam­man­ställs i Tvär­vill­kors­gui­den var­je år. Jord­bru­ka­ren åtar sig att föl­ja gäl­lan­de för­fatt­ning­ar och rätts­ak­ter.

Be­stäm­mel­ser om kra­ven på god jord­bruks­hävd och goda mil­jö­för­hål­lan­den in­går i stats­rå­dets för­ord­ning (4/2015) med änd­ring­ar. I bi­la­ga 2 för­teck­nas för­ord­ning­ens vik­ti­gas­te krav. För­ord­ning­ens in­ne­håll ut­reds när­ma­re i den ovan nämn­da Tvär­vill­kors­gui­den. Tvär­vill­kors­gui­den finns på ad­res­sen mavi.fi → tvär­vill­kor.

2.2. Bevarande av jordbruksmarken

Jord­bruks­mar­ken ska hål­las öp­pen. En are­al för per­ma­nen­ta grö­dor be­trak­tas som öp­pen även om det finns plant­sko­lor, frukt­träd el­ler bär­bus­kar på om­rå­det. På en are­al med per­ma­nen­ta be­tes­mar­ker och per­ma­nen­ta gräs­mar­ker får det växa högst 50 träd per hek­tar av and­ra än ovan nämn­da ve­dar­ta­de väx­ter. Som träd be­trak­tas så­da­na över 2 me­ter hö­ga väx­ter med ved­stam som har en enda stam el­ler fle­ra stam­mar från sam­ma rot samt så­da­na 0,5–2 me­ter hö­ga väx­ter med ved­stam som inte är lämp­li­ga som fö­da för pro­duk­tions­djur.

An­vänd­ning av jord­bruks­mar­ken för and­ra än­da­mål än jord­bruk

Fö­re sådd, ef­ter skörd och un­der vin­ter­sä­song­en är istånd­sätt­nings­åt­gär­der el­ler and­ra mot­sva­ran­de åt­gär­der för för­bätt­ran­de av åkerns kul­tur­till­stånd, kom­mu­nal­tek­nis­ka ar­be­ten, verk­sam­het i an­slut­ning till tu­rism och re­kre­a­tion samt an­nan mot­sva­ran­de verk­sam­het tillåt­na på jord­bruks­mark. Un­der ve­ge­ta­tions­pe­ri­o­den, fö­re skörd, får are­a­ler kort­va­rigt an­vän­das för an­nat än jord­bruk, om verk­sam­he­ten inte ska­dar skör­den. På jord­bruks­mark som an­vänds för and­ra än­da­mål än jord­bruks­verk­sam­het tilläm­pas tvär­vill­ko­ren. An­vänd­ning­en av are­a­ler­na för an­nat än jord­bruks­verk­sam­het får inte även­ty­ra jord­bruks­an­vänd­ning­en av are­a­ler­na un­der föl­jan­de ve­ge­ta­tions­pe­ri­od.

Om jord­bruks­mark helt tas ur jord­bruks­an­vänd­ning, ska det­ta an­mä­las i stö­dan­sö­kan på det sätt som Lands­bygds­ver­ket be­stäm­mer. Are­a­ler som ta­gits ur jord­bruks­an­vänd­ning får inte ut­nytt­jas för jord­bruks­verk­sam­het un­der an­mäl­nings­året och de där­på föl­jan­de fyra åren. Are­a­ler som ta­gits ur jord­bruks­an­vänd­ning får med av­vi­kel­se från vad som sägs ovan åter­tas i jord­bruks­an­vänd­ning, om bygg­na­der­na el­ler kon­struk­tio­ner­na på om­rå­det rivs el­ler om det är frå­ga om nå­got an­nat av sö­kan­den obe­ro­en­de un­dan­tags­fall som god­känts av kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het.

För­bin­del­se­vill­kor för mil­jö­er­sätt­ning 2015Med 2015- 2016 änd­ring­ar1.11.2016