En jordbrukare som har ingått en miljöförbindelse ska på gårdsbruksenhetens hela åkerareal iaktta den åtgärd som gäller balanserad användning av näringsämnen. Den gårdsspecifika åtgärden ska alltså iakttas också på alla skiften som inte omfattas av förbindelsen. Att jordbrukaren förbinder sig till åtgärden är en förutsättning för en förbindelse om skiftesspecifika åtgärder i miljöförbindelsen.
I åtgärden som gäller balanserad användning av näringsämnen ingår att göra upp en årlig odlingsplan och en femårig odlingsplan, att göra markkarteringar, kvalitetstest för åkerjord och skiftesvisa anteckningar, att anlägga skyddsremsor och mångfaldsremsor och att delta i endagsutbildning om miljöersättningen eller avlägga en nättentamen om miljöersättningen. Också de gödslingsfrågor som hänför sig till miljöersättningen ingår i åtgärden.
Årlig odlingsplan
Jordbrukaren ska årligen göra upp en skriftlig odlingsplan. Odlingsplanen ska uppgöras före varje växtperiods början, det första förbindelseåret dock senast 15.6. I den ska anges vilka växtarter och vilken gödsling med avseende på gödselmängder och gödselslag som planeras på varje jordbruksskifte på basskiftet. Odlingsplanen är en preliminär plan och dess innehåll preciseras i samband med sådden. Den årliga odlingsplanen ska förvaras på gården.
Femårig odlingsplan
Jordbrukaren ska under det första förbindelseåret göra upp en femårig odlingsplan för förbindelseperioden. I den femåriga odlingsplanen uppges de växtarter som jordbrukaren under femårsperioden har planerat odla på de olika jordbruksskiftena på de basskiften som är i hans eller hennes besittning. Planen ska lämnas in till kommunens landsbygdsnäringsmyndighet före utgången av det första förbindelseåret (30.4.2016).
Markkartering
Jordbrukaren ska med tanke på planering och uppföljning av odlingen göra en markkartering av de åkrar som odlas och av sådana skiften med permanent gräsmark som till markanvändningsformen är åker. Av åkrar som inte odlas och trädesåkrar samt övriga åkrar som ska börja odlas och som kommer i jordbrukarens besittning måste det tas prov under den växtperiod då odlingen av en gröda som ger skörd inleds. Provet skall ändå alltid tas, då den växt som anmälts på skiftet har gödslats. När det gäller skiften som kommer i jordbrukarens besittning får även en gällande markkartering som gjorts av den tidigare innehavaren användas, om en sådan finns att tillgå.
En ny markkartering ska utföras när det har gått 5 år sedan den föregående provtagningen, frånsett linjeprovtagning, där prov ska tas vart tredje år. Resultatet från den nya markkarteringen ska vara tillgängligt före följande gödslingsgång. En gårdsbruksenhet som tidigare har förbundit sig till miljöstödssystemet ska ha markkarteringar som uppfyller villkoren i miljöersättningssystemet efter att 5 år har gått sedan den föregående provtagningen. En jordbrukare som ingår en miljöförbindelse och som inte tidigare har ingått någon förbindelse inom miljöstödssystemet ska utföra en markkartering som uppfyller villkoren före utgången av det första förbindelseåret.
Om det på ett skifte ännu inte har gjorts någon markkartering, ska de värden för mullrika jordar som gäller för kväve i tabell 1, 3 och 4 och de värden för god bördighetsklass som gäller för fosfor i tabell 5 och 7 användas vid gödslingen. Om det på ett basskifte har tagits fler jordprover än minimifrekvensen för provtagning förutsätter, ska de nyaste jordproverna ligga till grund för gödslingen.
Markkarteringen ska vara åtminstone en grundanalys där jordarten, mullhalten, surheten, ledningstalet, mängden utbytbart kalcium, kalium och magnesium samt mängden lättlöslig fosfor bestäms. Av analysresultaten ska framgå analysdatum eller det datum då provet har lämnats för analys. Analysen ska utföras vid ett laboratorium som är specialiserat på jordanalyser. Till proverna ska fogas uppgifter om skifte och läge.
Provfrekvensen för markkartering bestäms enligt basskiftet. Prov för markkartering ska omfatta minst 1 prov per basskifte, om basskiftet överstiger 0,5 hektar. Om basskiftet är större än 5 hektar ska 1 prov tas per varje påbörjat femtal hektar. För basskiften som är 0,5 hektar eller mindre får samma markkarteringsprover användas som för det angränsande skiftet. Med angränsande basskiften avses skiften som har gemensam gränslinje eller som åtskiljs av en väg eller ett dike. På enskilda basskiften som är 0,5 hektar eller mindre ska det tas 1 prov, eller också ska de värden för mullrika jordar som avses i tabell 1, 3 och 4 användas vid kvävegödsling och de värden för god bördighetsklass som avses i tabell 5 och 7 användas vid fosforgödsling. Vid linjeprovtagning räcker det med provfrekvensen 1 prov per varje påbörjat tiotal hektar.
Varje prov för markkartering ska bestå av minst 7 delprover. Proverna ska vara jämnt fördelade över hela skiftet. Proverna ska tas från hela bearbetningsskiktets djup.
Resultaten från markkarteringen ska förvaras på gården.
Kvalitetstest för åkerjord
Jordbrukaren ska en gång under förbindelseperioden, senast före utgången av det tredje förbindelseåret, göra ett kvalitetstest för åkerjord. Kvalitetstestet ska utföras för alla basskiften som är större än 0,5 ha. Om alla basskiften är mindre än så måste jordbrukaren utföra kvalitetstestet för ett basskifte som han eller hon väljer.
Kvalitetstestet för åkerjord görs genom att fylla i en självvärderingsblankett för kvalitetstest för åkerjord eller motsvarande blankett som Landsbygdsverket har godkänt. Blanketten ska lämnas in till kommunens landsbygdsnäringsmyndighet före utgången av det tredje förbindelseåret.
Skiftesspecifika anteckningar
Jordbrukaren ska föra skiftesspecifika anteckningar i vilka ska ingå grundläggande uppgifter om skiftena och uppgifter om de årliga odlingsåtgärderna sedan början av förbindelseperioden. De grundläggande uppgifterna om skiftet ska innefatta uppgifter om skiftets läge och jordart samt om kalkning, åker- och dikesrenar, skyddsremsor, mångfaldsremsor, bevattning, täckdikning, grävning av utfallsdiken och andra genomförda miljöskyddsåtgärder samt övriga motsvarande uppgifter. De uppgifter som samlas in från olika källor kan sparas och registreras separat som olika dokument eller kartor.
I de skiftesspecifika anteckningarna ska följande uppgifter om de årliga odlingsåtgärderna ingå:
- skiftets signum och areal,
- bearbetningsdatum och bearbetningsmetod,
- sånings- eller planteringsdatum,
- växtart och mängden utsäde eller plantor,
- gödslingsdatum,
- slagen och mängderna av handelsgödsel och organiska gödselmedel,
- mängderna fosfor och kväve, vid behov en anteckning om när fosforutjämningsperioden inletts och utjämningsåret,
- växtskyddsmedlets fullständiga namn, dosering, tidpunkt, användningsändamål, observerade sjukdomar och skadedjur, orsak till användningen av växtskyddsmedel samt övriga vidtagna växtskyddsåtgärder,
- betesgång, datum för skörd eller slåtter samt skördenivån inklusive nödvändiga motiveringar,
- det som krävs i villkoren för den valda skiftesspecifika åtgärden och miljöavtalet.
I fråga om plantskoleodling ska skiftesspecifika anteckningar föras per växtgrupp. Växtgrupperna är träd, buskar och perenner.
Handlingarna i anslutning till de skiftesspecifika anteckningarna ska förvaras på gården.
Skyddsremsa
Om ett basskifte gränsar till ett vattendrag ska det finnas en i genomsnitt minst 3 meter bred skyddsremsa vid skifteskanten mot vattendraget. Skyddsremsan får vara högst 10 meter bred. När behovet av en skyddsremsa bedöms utnyttjas den information om fåror och bäddar som produceras och upprätthålls av Finlands miljöcentral och som grundar sig på ett 10 km2 stort avrinningsområde.
Informationen om fåror och bäddar finns i Viputjänsten. Respons på informationen om fåror och bäddar kan skickas till vipu.uomat[at]ymparisto.fi.
Ett basskifte gränsar inte till ett vattendrag om
- det mellan åkern och vattendraget finns i genomsnitt minst tio meter skog, buskage, tomtmark, vägområde, impediment eller tvinmark eller annat område, och om vattnet inte ens vid översvämning stiger upp på jordbruksmarken,
- åkern ligger bakom en översvämningsvall och avrinningsvattnet leds bort genom pumpning eller på något annat motsvarande sätt.
Skyddsremsor ska täckas av flerårig vall-, gräs- eller ängsväxtlighet. Skyddsremsor får inte bearbetas, gödslas eller behandlas med växtskyddsmedel. Det är i undantagsfall vid svåra ogräsfall tillåtet att förstöra och förnya växtlighet som punktbekämpning i enlighet med användningsbegränsningarna för växtskyddsmedlet. Med svåra ogräsfall avses utbredd förekomst av ogräs som lätt sprider sig till andra skiften med vinden eller på annat sätt, att växter eller buskar med vedstam etablerat sig på skiftet, förekomst av invasiva främmande arter och andra motsvarande situationer.
Om växtligheten på en skyddsremsa skadas eller förstörs under vintern, vid utförandet av punktbekämpning av ogräs, i samband med dikesrensning eller rensning av utfallsdiken eller på något annat motsvarande sätt, ska skyddsremsan besås med ny vallväxtlighet genast när omständigheterna medger det. Uppgifter om åtgärder på skyddsremsan ska föras in i de skiftesspecifika anteckningarna. Skörd får bärgas på skyddsremsan och den får skötas genom betesgång.
Mångfaldsremsa
På de kanter av basskiftet som inte gränsar till vattendrag kan det för att främja naturens mångfald anläggas en i genomsnitt högst 3 meter bred mångfaldsremsa som ingår i odlingsväxtens areal.
Mångfaldsremsor kan anläggas genom sådd av utsäde av vall-, gräs-, ängs-, vilt- eller landskapsväxter. Samma odlingsväxt som på resten av skiftet får också växa på mångfaldsremsor, men då ska remsorna skötas genom att skörden lämnas obärgad på en i genomsnitt högst 3 meter bred remsa längs en eller flera av skiftets kanter. Mångfaldsremsorna ska skötas på samma sätt som de ovan nämnda skyddsremsorna.
Krav på utbildningsdag
Jordbrukaren ska delta i den endagsutbildning om systemet för miljöersättning som ordnas av de lokala samarbetsområdenas landsbygdsmyndigheter, närings-, trafik- och miljöcentralerna och intressentgrupper. Kravet på utbildning kan också uppfyllas genom en elektronisk tentamen. Jordbrukaren ska delta i utbildningen en gång under programperioden 2014–2020, antingen innan förbindelseperioden börjar eller under de två första förbindelseåren. Man kan logga in till tentamen från Viputjänstens ingångssida.
Kvävegödsling
Kvävegödslingen ska genomföras enligt skifte på basis av grödan, markens mullhalt och skördenivån.
I de använda näringsmängderna ska inräknas näringsämnena i såväl oorganiska som organiska gödselfabrikat och i stallgödsel från husdjur samt näringsämnena i andra ämnen som sprids på åkrarna, om de har uppgetts i gödselfabrikatets varudeklaration. Det lösliga kvävet i stallgödsel och organiska gödselfabrikat beaktas i sin helhet.
Näringsämnena i stallgödsel från husdjur ska beaktas i enlighet med statsrådets förordning om begränsning av vissa utsläpp från jordbruk och trädgårdsodling (1250/2014) (tabell A). Vid uträknandet av näringsämnena i stallgödsel ska man använda tabellvärden enligt gödselslag (tabell A) eller värdena från stallgödselanalysen.
På en gårdsbruksenhet får kväve användas högst i de mängder som anges i tabellerna 1-4. Mängden kväve-gödsel får i begränsad utsträckning ökas på basis av den skördenivå som uppnåtts. Den uppnådda skördenivån fastställs genom att den aktuella odlingsväxtens skörd på hela gårdsbruksenheten delas med antalet skiften där växten i fråga har odlats eller genom att på annat sätt påvisa att denna skördemängd har uppnåtts på skiftet i fråga. Om jordbrukaren använder mera kvävegödsel än den mängd som föreskrivs i tabell 1, måste den skördenivå som gödselmängden baserar sig på ha uppnåtts på skiftet under något av de fem föregående skördeåren. Utgående från en högre uppnådd skördenivå är det möjligt att vid odling av spannmål och oljeväxter utöver de mängder kväve som anges i tabell 1 använda tillskott till kvävemängderna i enlighet med tabell 2. Om en skördenivå som berättigar till tillskottsgödsling enligt tabell 2 har uppnåtts för någon gröda på skiftet, kan motsvarande justering på basis av skördenivån användas också för andra grödor enligt tabell 2. Justeringar på basis av skördenivån får tillämpas steglöst. Tillskottskväve enligt justering på basis av skördenivån får inte ges till höstsådda grödor på hösten under såningsåret.
Om fånggrödor används för ettåriga trädgårdsväxter, får kvävegödslingen utökas med 20 kg/ha. Fånggrödan ska då sås senast 15.8. Den ovan nämnda möjligheten att öka kvävegödslingen gäller inte för huvudkål, brysselkål, baljväxter, purjolök, huvudsallat eller bladsallat som odlas för att ge två skördar.
Svartträda, stubbträda och ettårig grönträda får inte gödslas. Om höstsäd eller annat motsvarande växtbestånd anläggs på träda efter 15.7 eller om det på arealer med ekologiskt fokus ((EU) nr 1307/2013 artikel 46) odlas en gröda vars skörd bärgas, får skiftet gödslas i enlighet med tabellerna 1 och 3.
Fosforgödsling
Fosforgödslingen ska utföras skiftesvis på basis av grödan, markens bördighet och skördenivån.
I de använda näringsmängderna ska inräknas näringsämnena i såväl oorganiska som organiska gödselfabrikat och i stallgödsel från husdjur samt näringsämnena i andra ämnen som sprids på åkrarna, om de har uppgetts i gödselfabrikatets varudeklaration och om det med näringsämnena sprids mer än ett kilogram fosfor per hektar och år. Fosfor som sprids med kemiska ämnen avsedda att binda fosfor (gips eller strukturkalk) räknas inte in. Vid gödslingen beaktas totalfosforn.
Av den sammanlagda fosforn i stallgödsel och cellsaft från potatis beaktas 100 %. Av totalfosforn i pälsdjursspillning, kött- och benmjöl samt matavfall från livsmedelsindustrin och av den sammanlagda fosforn i bearbetat slam från slamavskiljare och avloppsslam beaktas 60 %. Av totalfosforn i aska beaktas 40 %. Ovannämnda regler för beräkning av den sammanlagda fosforn tillämpas på organiska gödselfabrikat så att fosforn i organiska gödselfabrikat beaktas på basis av den råvara som gödselfabrikatet innehåller mest av.
Näringsämnena i stallgödsel från husdjur ska beaktas i enlighet med statsrådets förordning om begränsning av vissa utsläpp från jordbruk och trädgårdsodling (1250/2014) (tabell A). Vid uträknandet av näringsämnena i stallgödsel ska man använda tabellvärden enligt gödselslag (tabell A) eller värdena från stallgödselanalysen.
På en gårdsbruksenhet får fosfor användas högst i den mängd som anges i tabell 5 och 6. De fosformängder som anges i stallgödselundantaget i tabell 5 får användas när enbart stallgödsel från husdjur används vid fosforgödslingen. På stallgödselundantaget får man tillämpa fosforutjämning men inte justering enligt skördenivån.
Om den fosforgödsel som används på en gårdsbruksenhets skifte där det odlas spannmål, oljeväxter eller baljväxter består av enbart stallgödsel från husdjur, får den i enlighet med det stallgödselundantag som avses i tabell 5 användas i bördighetsklasserna tillfredsställande och god. Om den fosforgödsel som används på ett skifte med fleråriga vallväxter enbart består av stallgödsel från husdjur, får den årligen användas i enlighet med det stallgödselundantag som avses i tabell 5 i bördighetsklasserna försvarlig, tillfredsställande och god. Stallgödselundantaget får inte tillämpas på områden som ligger närmare ett vattendrag än 25 meter.
Om den uppnådda skördenivån är högre än 4 000 kg/ha och år för spannmål, 3 000 kg/ha och år för råg och 1 750 kg/ha och år för oljeväxter, får 3 eller 6 kg fosfor i enlighet med tabell 6 läggas till de mängder som anges i tabell 5. Justeringar på basis av skördenivån får tillämpas steglöst. Om det i tabell 5 inte har angetts något värde för fosforgödsling, får justeringar på basis av skördenivån inte användas.
Svartträda, stubbträda och ettårig grönträda får inte gödslas. Om höstsäd eller annat motsvarande växtbestånd anläggs på träda efter 15.7 eller om det på arealer med ekologiskt fokus ((EU) nr 1307/2013 artikel 46) odlas en gröda vars skörd bärgas, får skiftet gödslas i enlighet med tabell 5.
På skiften som är större än 5 ha ska gödslingen basera sig på 2 eller flera jordprover. Jordbrukaren kan planera och genomföra gödslingen antingen i enlighet med de gödslingsskiften som jordproverna representerar eller genom att beräkna gödslingen med användning av medeltalet eller det vägda medeltalet av de tillåtna maximigivorna. Fosforgödslingen får inte räknas ut som ett medeltal för hela skiftet om bördighetsklassen för fosfor i något jordprov är så hög att ingen fosforgödsel alls får ges till de växter som odlas.
Om skörden blir obärgad måste den fosfor som spridits på åkern beaktas fullt ut i gödslingen följande år.
Fosforutjämning
Vid fosforgödsling kan en högst 5 år lång utjämningsperiod tillämpas. Fosforutjämningsperioden ska inledas när den fosformängd som spridits på jordbruksskiftet första gången överskrider den tillåtna årliga mängden. Utjämningsperioden kan inledas också när den tillåtna årliga mängden fosfor underskrids. Tidpunkten för utjämningsperiodens början och slut ska föras in i de skiftesspecifika anteckningarna.
Fosforutjämningen ska göras jordbruksskiftesvis. Om jordbruksskiftenas placering på basskiftet varierar under utjämningsperioden, ska fosforutjämningsperioden följas upp på basskiftesnivå. Den årliga mängd fosfor som ett basskifte förbrukar beräknas härvid genom att arealen för varje jordbruksskifte multipliceras med mängden fosfor per hektar för den gröda som odlas på jordbruksskiftet i fråga, varefter dessa tal räknas samman. Den tillåtna maximigivan av fosfor för grödan i fråga på ett basskifte beräknas på motsvarande sätt. Vid uppföljningen av fosforutjämningen används skillnaden mellan den tillåtna maximigivan av fosfor och den använda mängden fosfor.
Tabell A. Tabellvärden för näringsämnen i stallgödsel
Förbindelsevillkor för miljöersättning 2015Med 2015- 2016 ändringar1.11.2016