8. Betalning av miljöersättning

Ett vill­kor för be­tal­ning­en av er­sätt­ning är att den jord­bru­ka­re som in­gått mil­jö­för­bin­del­sen år­li­gen an­sö­ker om ut­be­tal­ning av mil­jö­er­sätt­ning i den el­ekt­ro­nis­ka an­sök­nings­tjäns­ten el­ler med blan­kett 101B.

Be­lop­pet av mil­jö­er­sätt­ning som be­ta­las till jord­bru­ka­ren ska per för­bin­del­se­år vara minst 100 euro för att er­sätt­ning­en ska kun­na be­ta­las ut.

Jord­bru­ka­ren kan i sin år­li­ga stö­dan­sö­kan upp­ge en del av sina åk­rar så att ut­be­tal­ning av mil­jö­er­sätt­ning inte söks för dem det ak­tu­el­la året. För are­a­len i frå­ga krävs en skrift­lig an­mä­lan om att be­tal­ning av mil­jö­er­sätt­ning inte söks för skif­tet.

8.1. Åkerarealer för vilka miljöersättning betalas

Mil­jö­er­sätt­ning kan be­ta­las för er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de are­a­ler som in­går i en mil­jö­för­bin­del­se och som år­li­gen upp­getts i en stö­dan­sö­kan i en­lig­het med Lands­bygds­ver­kets fö­re­skrif­ter och som är i jord­bru­ka­rens be­sitt­ning se­nast 15.6 un­der året i frå­ga.

Mil­jö­er­sätt­ning kan be­ta­las för åker­are­al som an­vänds till od­ling av åker- och träd­gårds­väx­ter.

Om ut­vint­rings­ska­dor fö­re­kom­mer på ett jord­bruks­skif­te kan mil­jö­er­sätt­ning be­ta­las, för­ut­satt att sköt­seln av den od­la­de åker­are­a­len upp­fyl­ler kra­ven i stats­rå­dets för­ord­ning om krav på god jord­bruks­hävd och goda mil­jö­för­hål­lan­den en­ligt tvär­vill­ko­ren och att det på hu­vud­de­len av skif­te­sare­a­len finns ett växt­be­stånd som pro­du­ce­rar en bärg­nings- och mark­nads­dug­lig skörd. Om det på hu­vud­de­len av skif­tet på grund av ut­vint­rings­ska­dor inte är möj­ligt att pro­du­ce­ra en bärg­nings- och mark­nads­dug­lig skörd, kan er­sätt­ning inte be­ta­las för skif­tet, om det om­rå­de som drab­bats av ut­vint­rings­ska­da inte be­sås på nytt på vå­ren.

Mil­jö­er­sätt­ning för vall kan be­ta­las för en skydds­rem­sa som har av­skilts till ett se­pa­rat jord­bruks­skif­te. Det mins­ta er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de jord­bruks­skif­tet för vil­ket mil­jö­er­sätt­ning kan be­ta­las är 0,05 ha.

8.2. Åkerarealer för vilka miljöersättning inte betalas

För träd­gårds­land, per­ma­nen­ta växt­hu­sare­a­ler, are­al som till­fäl­ligt inte od­las och icke od­lad are­al be­ta­las ing­en mil­jö­er­sätt­ning.

Mil­jö­er­sätt­ning be­ta­las inte för are­al som om­fat­tas av ett av­tal om sköt­sel av mång­funk­tio­nell våt­mark en­ligt ti­di­ga­re pro­gram­pe­ri­o­der.

Mil­jö­er­sätt­ning be­ta­las inte för pro­duk­tion av plant­ma­te­ri­al av skog­s­träd, are­a­ler med ener­gi­väx­ter med ved­stam och are­a­ler med så­dan ham­pa som inte be­rät­ti­gar till grund­stöd som Eu­ro­pe­is­ka uni­o­nen fi­nan­si­e­rar fullt ut.

8.3. Begränsningar för betalningen inom miljöersättningen

Ba­lan­se­rad an­vänd­ning av nä­rings­äm­nen

Mil­jö­er­sätt­ning för den gårds­spe­ci­fi­ka åt­gär­den be­ta­las inte för

Växt­täcke vin­ter­tid

Mil­jö­er­sätt­ning för åt­gär­den växt­täcke vin­ter­tid be­ta­las inte i frå­ga om skif­ten:

  1. för vil­ka det har upp­getts en skydds­zon, fler­årig mil­jö­vall, na­tur­vårds­åker med vall, grön­göds­lings­vall, mång­falds­åker el­ler åt­gär­den ”an­vänd­ning av or­ga­nisk mark­täck­ning på träd­gårds­väx­ter och sätt­po­ta­tis”,
  2. som om­fat­tas av av­tal om spe­ci­al­stöd för ef­fek­ti­vi­se­rad minsk­ning av nä­rings­be­last­ning­en, an­lägg­ning och sköt­sel av skydds­zon el­ler lång­va­rig val­l­od­ling på torvå­k­rar en­ligt en ti­di­ga­re pro­gram­pe­ri­od,
  3. för vil­ka det har upp­getts trä­da, el­ler
  4. som har upp­getts som are­al med eko­lo­giskt fo­kus inom ra­men för för­grö­nings­stö­det.

Pla­ce­ring av flyt­göd­sel i åker

För åt­gär­den pla­ce­ring av flyt­göd­sel i åker be­ta­las mil­jö­er­sätt­ning för högst 60 pro­cent av den er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de åker­are­al som är fö­re­mål för mil­jö­för­bin­del­sen.

Åter­an­vänd­ning av nä­rings­äm­nen och or­ga­niskt ma­te­ri­al

För åt­gär­den åter­an­vänd­ning av nä­rings­äm­nen och or­ga­niskt ma­te­ri­al be­ta­las mil­jö­er­sätt­ning för högst 60 pro­cent av den er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de åker­are­al som är fö­re­mål för mil­jö­för­bin­del­sen.

Mil­jö­vårds­val­lar

För skydds­zo­ner inom åt­gär­den mil­jö­vårds­val­lar be­ta­las mil­jö­er­sätt­ning bara för så­dan er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de åker­are­al som är fö­re­mål för en mil­jö­för­bin­del­se och som var skydds­zon år 2015 och som jord­bru­ka­ren har an­mält som skydds­zon i sin stö­dan­sö­kan det nämn­da året.

Åker­na­tu­rens mång­fald

För fång­grö­dor och sa­ne­rings­grö­dor inom åt­gär­den åker­na­tu­rens mång­fald be­ta­las mil­jö­er­sätt­ning för högst 25 pro­cent av den er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de åker­are­al som är fö­re­mål för mil­jö­för­bin­del­sen.

8.4. Begränsningar för betalningen i anslutning till ekologisk produktion

Till en jord­bru­ka­re som har in­gått en för­bin­del­se om eko­lo­gisk pro­duk­tion el­ler eko­lo­gisk hus­djurs­pro­duk­tion och som har valt åt­gär­den ”pla­ce­ring av flyt­göd­sel i åker” el­ler ”åter­an­vänd­ning av nä­rings­äm­nen och or­ga­niskt ma­te­ri­al” kan er­sätt­ning be­ta­las en­dast för så­da­na or­ga­nis­ka göd­sel­fa­bri­kat som är tillåt­na i eko­lo­gisk pro­duk­tion.

8.5. Begränsningar för betalningen i anslutning till förgröningsstödet

Di­ver­si­fi­e­ring av grö­dor

Mil­jö­er­sätt­ning för åt­gär­den växt­täcke vin­ter­tid be­ta­las inte om jord­bru­ka­ren har be­fri­ats från för­grö­nings­stö­dets krav på di­ver­si­fi­e­ring av grö­dor. Be­fri­el­sen gäl­ler en gård:

  1. där mer än 75 % av går­dens åker­are­al an­vänds för pro­duk­tion av grä­s­väx­ter el­ler and­ra vall­fo­der­väx­ter, är i trä­da el­ler an­vänds i en kom­bi­na­tion av des­sa an­vänd­nings­for­mer och den åker­are­al som an­vänds för an­nat än det ovan nämn­da inte över­sti­ger 30 ha, el­ler
  2. där mer än 75 % av går­dens stöd­be­rät­ti­gan­de jord­bruks­mark be­står av per­ma­nent gräs­mark som an­vänds för pro­duk­tion av grä­s­väx­ter el­ler and­ra vall­fo­der­väx­ter och den åker­are­al som an­vänds för an­nat än det ovan nämn­da inte över­sti­ger 30 ha.

Per­ma­nent gräs­mark

Om ett skif­te är per­ma­nent gräs­mark kan skif­tet inte be­ta­las er­sätt­ning för åt­gär­der­na

Eko­lo­gisk fo­ku­sare­al

Mil­jö­er­sätt­ning för åt­gär­den växt­täcke vin­ter­tid be­ta­las inte om jord­bru­ka­ren har be­fri­ats från för­grö­nings­stö­dets krav på eko­lo­gisk fo­ku­sare­al. Be­fri­el­sen gäl­ler en gård:

  1. där mer än 75 % av går­dens åker­are­al an­vänds för pro­duk­tion av grä­s­väx­ter el­ler and­ra vall­fo­der­väx­ter, är i trä­da, i od­ling med balj­väx­ter el­ler an­vänds i en kom­bi­na­tion av des­sa an­vänd­nings­for­mer och den åker­are­al som an­vänds för an­nat än det ovan nämn­da inte över­sti­ger 30 ha el­ler
  2. där mer än 75 % av går­dens stöd­be­rät­ti­gan­de jord­bruks­mark be­står av per­ma­nent gräs­mark som an­vänds för pro­duk­tion av grä­s­väx­ter el­ler and­ra vall­fo­der­väx­ter och den åker­are­al som an­vänds för an­nat än det ovan nämn­da inte över­sti­ger 30 ha.

För mil­jö­vårds­val­lar­nas åt­gär­der skydds­zon, fler­åri­ga mil­jö­val­lar el­ler na­tur­vårds­åk­rar med vall be­ta­las inte er­sätt­ning, om jord­bru­ka­ren har be­fri­ats från för­grö­nings­stö­dets krav på eko­lo­gisk fo­ku­sare­al, där­för att

Om od­la­ren har valt åt­gär­den Åker­na­tu­rens mång­fald, så be­ta­las inte för åt­gär­den ”fång­grö­dor” för eko­lo­gis­ka are­a­ler. För åt­gär­den ”Grön­göds­lings­vall ” be­ta­las inte, om den är be­rät­ti­gad till eko­lo­gis­ka are­a­lens vill­kor för be­fri­el­se.

För en are­al med kvä­ve­fix­e­ran­de grö­dor på eko­lo­gisk fo­ku­sare­al be­ta­las inte er­sätt­ning för

8.6. Överskridande av maximala ersättningsnivåer

Mil­jö­er­sätt­ning­ens max­i­ma­la er­sätt­nings­ni­vå­er per jord­bruks­skif­te och år är

Om den max­i­ma­la er­sätt­nings­ni­vån på skif­tet över­skrids, be­ta­las ing­en mil­jö­er­sätt­ning för un­der­åt­gär­den re­gler­bar un­der­be­vatt­ning och åter­an­vänd­ning av av­rin­nings­vat­ten i sam­band med åt­gär­den han­te­ring av av­rin­nings­vat­ten, om jord­bru­ka­ren sam­ti­digt har valt nå­gon av föl­jan­de åt­gär­der för skif­tet:

Jord­bru­ka­ren hörs om den max­i­ma­la er­sätt­nings­ni­vån över­skrids på ba­sis av nå­got an­nat än den ut­be­tal­nings­ord­ning som nämns i för­bin­del­se­vill­ko­ren.

För­bin­del­se­vill­kor för mil­jö­er­sätt­ning 2015Med 2015- 2016 änd­ring­ar1.11.2016