11. Överföring och avslutande av förbindelsen

11.1. Överföring av förbindelse

Över­fö­ring av en för­bin­del­se el­ler en del av en för­bin­del­se ska sö­kas inom 15 ar­bets­da­gar från det att ägan­de- el­ler be­sitt­nings­rät­ten till det om­rå­de som är fö­re­mål för över­fö­ring­en har över­förts.

Om hela för­bin­del­se­a­re­a­len el­ler en del av den över­förs till en an­nan per­son un­der för­bin­del­sens gil­tig­hets­tid, kan den and­ra per­so­nen fort­sät­ta med för­bin­del­sen på den över­för­da are­a­len. Om den and­ra per­so­nen inte fort­sät­ter med för­bin­del­sen på den över­för­da are­a­len, för­fal­ler för­bin­del­sen i frå­ga om den över­för­da are­a­len och den över­för­da are­a­len blir inte fö­re­mål för åter­krav.

11.2. Förfall och frånträdande av förbindelse

För­fall

En för­bin­del­se för­fal­ler om den er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de are­a­len till följd av över­fö­ring av för­bin­del­se el­ler en del av en för­bin­del­se sjun­ker un­der den mi­ni­mi­a­re­al som krävs. För­fall av för­bin­del­se le­der inte till åter­krav.

Från­trä­dan­de

Om en jord­bru­ka­re skrift­li­gen från­trä­der för­bin­del­sen fö­re för­bin­del­se­pe­ri­o­dens ut­gång åter­krävs den ut­be­tal­da er­sätt­ning­en. Ut­be­tald mil­jö­er­sätt­ning åter­krävs dock inte i föl­jan­de fall:

Från­trä­del­sen av för­bin­del­sen be­ror på for­ce ma­jeu­re el­ler ett oöver­stig­ligt hin­der. I syn­ner­het föl­jan­de si­tu­a­tio­ner be­trak­tas som så­da­na:

  1. stöd­mot­ta­ga­rens död,
  2. lång­va­rig ar­bets­o­för­må­ga hos stöd­mot­ta­ga­ren,
  3. en all­var­lig na­tur­ka­ta­strof som i stor om­fatt­ning på­ver­kar jord­bruks­fö­re­ta­get,
  4. oav­sikt­lig för­stö­rel­se av bygg­na­der­na för djur på jord­bruks­fö­re­ta­get,
  5. en epi­zoo­ti el­ler en växt­sjuk­dom som drab­bar hela el­ler en del av jord­bru­ka­rens djur­be­sätt­ning re­spek­ti­ve grö­dor, el­ler
  6. ex­pro­pri­a­tion av hela el­ler en stor del av jord­bruks­fö­re­ta­get, om den­na inte kun­de för­ut­ses den dag då an­sö­kan läm­na­des in.

Sö­kan­den ska för kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het visa upp till­räck­li­ga skrift­li­ga be­vis på for­ce ma­jeu­re. Till ex­em­pel i frå­ga om ar­bets­o­för­mö­gen­hets­pen­sion är ett lä­ka­rut­lå­tan­de om sö­kan­dens häl­so­till­stånd ett så­dant be­vis.

I fra­ga om mil­joer­sätt­ning, er­sätt­ning­en mins­kas till den del yt­ter­li­ga­re kost­na­der el­ler in­komst­bort­fall som ska er­sät­tas via sto­det inte har upp­statt fore for­ce ma­jeu­re el­ler den ex­cep­tio­nel­la om­s­tan­dig­he­ten.

Med från­trä­dan­de av för­bin­del­se av­ses ock­så en si­tu­a­tion där den som in­gått för­bin­del­sen om mil­jö­er­sätt­ning inte an­sö­ker om år­lig ut­be­tal­ning och det­ta inte be­ror på for­ce ma­jeu­re el­ler en ex­cep­tio­nell om­stän­dig­het som av­ses ovan. I ett så­dant fall hör kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het sö­kan­den in­nan man even­tu­ellt åter­krä­ver er­sätt­ning­en och fat­tar be­slut om att för­bin­del­sen upp­hör.

Om man vill att för­bin­del­sen ska för­bli i kraft ska ut­be­tal­ning av er­sätt­ning­en sö­kas ock­så i det fall att det inte är möj­ligt att be­ta­la mil­jö­er­sätt­ning för året i frå­ga (t.ex. om hela åker­are­a­len har an­mälts som så­dan icke od­lad åker som sköts för vil­ken mil­jö­er­sätt­ning inte be­ta­las).

Jord­bru­ka­ren ska gö­ra en skrift­lig an­mä­lan om från­trä­dan­det av för­bin­del­sen till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het. An­mä­lan ska gö­ras inom 15 ar­bets­da­gar från hän­del­sen. Kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het fat­tar be­slut om att be­fria jord­bru­ka­ren från iakt­ta­gan­det av för­bin­del­sen.

För­bin­del­se­vill­kor för mil­jö­er­sätt­ning 2015Med 2015- 2016 änd­ring­ar1.11.2016