16. Tillsyn och påföljder

Jord­bru­ka­ren ska år­li­gen i sam­band med an­sö­kan om are­al­stöd läm­na kom­mu­nens lands­bygds­nä-rings­myn­dig­het de upp­gif­ter och ut­red­ning­ar som jord- och skogs­bruksmi­nis­te­ri­et och Lands­bygds­ver­ket har be­stämt.

De myn­dig­he­ter som över­va­kar er­sätt­ning­en har rätt att ut­fö­ra så­da­na in­spek­tio­ner som gäl­ler er­sätt­nings­ta­gar­na och som be­hövs för till­sy­nen över iakt­ta­gan­det av för­ut­sätt­ning­ar­na och vill­ko­ren för be­vil­jan­de, ut­be­tal­ning och an­vänd­ning av er­sätt­ning.

Vid till­sy­nen kon­trol­le­ras are­a­ler­na samt iakt­ta­gan­det av vill­ko­ren på det sätt som för­ut­sätts i Eu­ro­pe­is­ka uni­o­nens rätts­ak­ter och den na­tio­nel­la lag­stift­ning­en.

Jord­bru­ka­ren är skyl­dig att utan er­sätt­ning för den som ut­för in­spek­tion läg­ga fram alla hand­ling­ar som gäl­ler er­sätt­ning­en samt att även i öv­rigt bi­stå vid in­spek­tio­nen. I den om­fatt­ning som till­syn­s­upp­gif­ten krä­ver har den som ut­för in­spek­tion rätt att in­spek­te­ra jord­bru­ka­rens hus­djurs­bygg­na­der, djur, od­ling­ar och öv­ri­ga om­rå­den som er­sätt­ning­en gäl­ler, pro­duk­tions- och för­äd­lings­an­lägg­ning­ar, la­ger samt öv­ri­ga för­ut­sätt­ning­ar för att er­sätt­ning ska be­vil­jas och be­ta­las ut. In­spek­tio­nen ska dock ut­fö­ras med hän­syn till hem­fri­den.

Er­sätt­ning­en mins­kas på ba­sis av are­al­fel. Er­sätt­ning­en mins­kas el­ler er­sätt­ning­en be­ta­las inte ut, om det­ta krävs i Eu­ro­pe­is­ka uni­o­nens lag­stift­ning el­ler om jord­bru­ka­ren inte har iakt­ta­git de er­sätt­nings­vill­kor som grun­dar sig på för­bin­del­sen. Det be­lopp med vil­ket er­sätt­ning­en mins­kas på­ver­kas av hur all­var­lig, om­fat­tan­de och var­ak­tig för­sum­mel­sen av er­sätt­nings­vill­ko­ren är.

Om över­trä­del­sen av er­sätt­nings­vill­ko­ret är all­var­lig el­ler om jord­bru­ka­ren har lagt fram för­fals­ka­de be­vis för att få er­sätt­ning el­ler inte läm­nat de upp­gif­ter som be­hövs, ute­sluts jord­bru­ka­ren från mil­jö­er­sätt­ning­en för det ak­tu­el­la året och året där­på.

Er­sätt­ning som be­ta­lats ut fel­ak­tigt el­ler utan grund ska åter­krä­vas om vill­ko­ren för be­vil­jan­de el­ler ut­be­tal­ning av er­sätt­ning inte har upp­fyllts, vill­ko­ren för er­sätt­ning inte har följts, jord­bru­ka­ren har läm­nat fel­ak­tig el­ler brist­fäl­lig in­for­ma­tion som i vä­sent­lig grad har på­ver­kat be­vil­jan­det el­ler ut­be­tal­ning­en av er­sätt­ning­en, jord­bru­ka­ren väg­rar bi­stå vid in­spek­tion, el­ler Eu­ro­pe­is­ka ge­men­ska­pens lag­stift­ning krä­ver det.

Åter­krav av mil­jö­er­sätt­ning kan ut­sträck­as ock­så till ti­di­ga­re år. Åter­krav med an­led­ning av are­al­fel kan ut­sträck­as till de fyra fö­re­gå­en­de åren. På­följ­der­na av bris­ter i vill­ko­ren för mil­jö­er­sätt­ning kan fast­stäl­las ret­ro­ak­tivt än­da till det år då för­bin­del­sen bör­ja­de.

För­bin­del­se­vill­kor för mil­jö­er­sätt­ning 2015Med 2015- 2016 änd­ring­ar1.11.2016