Bilaga 3. Krav för de gårds- och skiftesspecifika åtgärdernas basnivå

Ba­lan­se­rad an­vänd­ning av nä­rings­äm­nen

Ett krav för åt­gär­dens bas­ni­vå är att iakt­ta mi­ni­mi­k­ra­ven för an­vänd­ning av växt­skydds­me­del samt mi­ni­mi­ni­våns göds­lings­krav i en­lig­het med ka­pi­tel 3 i för­bin­del­se­vill­ko­ren.

Ett krav för mil­jö­er­sätt­ning­ens bas­ni­vå är att be­va­ra jord­bruks­mar­ken öp­pen så att den läm­par sig att ta i bruk som be­tes­mark el­ler för od­ling utan att det krävs an­nat än sed­van­li­ga jord­bruks­ru­ti­ner och jord­bruks­ma­ski­ner. En are­al med per­ma­nen­ta grö­dor an­ses vara öp­pen även om där finns frukt­träd, bär­bus­kar, plant­sko­lor el­ler skott­skog med kort om­lopps­tid. På en are­al med per­ma­nent gräs- el­ler be­tes­mark får det fin­nas högst 50 träd per hek­tar av and­ra än ovan av­sed­da ve­dar­ta­de väx­ter. Som träd be­trak­tas så­da­na över två me­ter hö­ga ve­dar­ta­de väx­ter som har en enda stam el­ler fle­ra stam­mar från sam­ma rot samt så­da­na 0,5—2 me­ter hö­ga ve­dar­ta­de väx­ter som inte är lämp­li­ga som fö­da för pro­duk­tions­djur.

Ock­så re­nar och skydds­rem­sor en­ligt tvär­vill­ko­ren är krav för bas­ni­vån. På jord­bruks­mark längs vat­ten­drag och ut­falls­di­ken ska det läm­nas en minst 1 me­ter bred obe­ar­be­tad ren där var­ken göd­sel­me­del el­ler växt­skydds­me­del sprids. Vid svå­ra ogräs­fall är det tillå­tet att på di­kes­re­nar punkt­be­käm­pa ogräs med växt­skydds­me­del. Om växt­lig­he­ten på en di­kes­ren ska­das el­ler för­störs un­der vin­tern, i sam­band med punkt­be­kämp­ning av ogräs el­ler ar­be­ten med istånd­sätt­ning av di­ken, el­ler av nå­gon an­nan mot­sva­ran­de an­led­ning, ska vall­växt­lig­het sås så snart om­stän­dig­he­ter­na med­ger det. Be­så di­kes­re­nen så snart om­stän­dig­he­ter­na med­ger det ock­så om det är frå­ga om ett skif­te som förs­ta gång­en tas i od­lings­bruk och på vars di­kes­ren det inte finns vall­växt­lig­het från ti­di­ga­re. Di­kes­ren be­hö­ver dock inte läm­nas om:

1) det mel­lan jord­bruks­mar­ken och vat­ten­dra­get el­ler ut­falls­di­ket all­tid finns i ge­nom­snitt minst 10 me­ter skog, bus­kage, tomt­mark, vä­g­om­rå­de, im­pe­di­ment el­ler tvin­mark el­ler an­nat om­rå­de och vatt­net inte når fram till jord­bruks­mar­ken ens vid över­sväm­ning,

2) jord­bruks­mar­ken lig­ger bak­om en över­sväm­nings­vall och drä­ne­rings­vatt­net pum­pas bort el­ler leds bort på nå­got an­nat mot­sva­ran­de sätt.

Göds­ling när­ma­re ett vat­ten­drag än 5 me­ter är för­bju­det. På den föl­jan­de 5 me­ters zo­nen från vat­ten­dra­get är yt­sprid­ning av stall­göd­sel och or­ga­nis­ka göd­sel­fa­bri­kat för­bju­det, om inte åkern be­ar­be­tas inom ett dygn från sprid­ning­en.  De ovan­nämn­da göds­lings- och yt­sprid­nings­för­bu­den hind­rar dock inte att hus­djur be­tar på om­rå­de­na i frå­ga.

Ett krav för bas­ni­vån är att en od­lad åker och en are­al för per­ma­nent grö­da ska od­las i en­lig­het med nor­mal god jord­bru­kar­sed med hän­syn till för­hål­lan­de­na på or­ten. Od­lad åker och en are­al för per­ma­nent grö­da ska be­ar­be­tas, göds­las och sås el­ler plan­te­ras på ett än­da­måls­en­ligt sätt så att det är möj­ligt att åstad­kom­ma en jämn gro­ning och ett en­het­ligt växt­be­stånd. Vid od­ling­en ska växt­ar­ter och växtsor­ter som läm­par sig för om­rå­det an­vän­das och mäng­den frön ska vara till­räck­lig. Såd­den el­ler plan­te­ring­en ska gö­ras se­nast 30.6. Om det är frå­ga om ett skif­te där det od­las träd­gårds­väx­ter som av­ses i bi­la­gan till stats­rå­dets för­ord­ning (4/2015) räck­er det att skif­tet sås in med för­grö­da se­nast den nämn­da ut­sat­ta da­gen.

Om sådd på grund av ex­cep­tio­nel­la vä­der­leks­för­hål­lan­den inte är möj­lig se­nast på den nämn­da ut­sat­ta da­gen, ska såd­den ske ge­nast när för­hål­lan­de­na tillå­ter det. Som ex­cep­tio­nel­la vä­der­leks­för­hål­lan­den be­trak­tas en si­tu­a­tion då rik­lig ne­der­börd som fort­gått un­der en läng­re pe­ri­od och en li­ten av­dunst­ning har lett till att åk­rar­na är så vå­ta att det för­hind­rar sådd.  Om det lik­väl sås el­ler plan­te­ras sal­lads­väx­ter, ki­na­kål, blom­kål, broc­co­li, kål­rab­bi, rova, spe­nat el­ler dill på skif­tet be­hö­ver inte hel­ler nå­gon för­grö­da sås in fö­re den ut­sat­ta da­gen.

På od­lad jord­bruks­mark ska växt­skyd­det skö­tas och ogrä­sens sprid­ning för­hind­ras med hjälp av väx­el­bruk el­ler på me­ka­nisk, bio­lo­gisk el­ler ke­misk väg. Jord­bru­ka­ren ska för­fa­ra så, att pro­duk­tion av en bärg­nings- och mark­nads­dug­lig skörd är möj­lig. Om ing­en skörd bär­gas från jord­bruks­mar­ken ska den växt­lig­het som pro­du­ce­ras på jord­bruks­mar­ken vid be­hov han­te­ras så att det ock­så föl­jan­de år går att an­läg­ga ett växt­be­stånd på jord­bruks­mar­ken el­ler pro­du­ce­ra en bärg­nings- och mark­nads­dug­lig skörd.

Som ett krav för bas­ni­vån ska ock­så an­vänd­nings­be­gräns­ning­ar­na för kvä­ve­göd­sel­gi­vor en­ligt stats­rå­dets för­ord­ning om be­gräns­ning av vis­sa ut­släpp från jord­bruk och träd­gårds­od­ling (1250/2014) föl­jas. Mäng­den to­tal­kvä­ve i stall­göd­sel från pro­duk­tions­djur och or­ga­nis­ka göd­sel­fa­bri­kat som sprids år­li­gen får vara högst 170 kg/ha. Om göd­sel­mäng­den för lös­ligt kvä­ve över­sti­ger 150 kg/ha om året ska mäng­den de­las upp på minst två om­gång­ar och ti­den mel­lan sprid­ning­ar­na ska vara minst två veck­or. Från in­gång­en av sep­tem­ber får mäng­den lös­ligt kvä­ve i stall­göd­sel från pro­duk­tions­djur och i or­ga­nis­ka göd­sel­fa­bri­kat som sprids vara högst 35 kg/ha. Mäng­den lös­ligt kvä­ve som spri­dits på hös­ten be­ak­tas i sin hel­het som en del av göds­ling­en av föl­jan­de grö­da. I max­i­mi­m­äng­der­na för lös­ligt kvä­ve in­går lös­ligt kvä­ve i oor­ga­nis­ka göd­sel­me­del, i stall­göd­sel från pro­duk­tions­djur, in­klu­si­ve stall­göd­sel som sam­las där dju­ren be­tar, och i or­ga­nis­ka göd­sel­fa­bri­kat. Det kvä­ve som in­går i stall­göd­sel som blir kvar på skif­ten som an­vänds för bete har be­ak­tats i de max­i­ma­la mäng­der­na för kvä­ve­göds­ling.

De max­i­ma­la mäng­der­na lös­ligt kvä­ve per år (kg/ha) är föl­jan­de för oli­ka väx­ter:

Som ett krav för bas­ni­vån ska jord­bru­ka­ren vart fem­te år lå­ta gö­ra en göd­se­l­ana­lys för att be­stäm­ma hal­ter­na av lös­ligt kvä­ve, to­tal­kvä­ve och to­tal­fos­for i stall­göd­seln. Göds­ling­en ska pla­ne­ras an­ting­en ut­i­från göd­se­l­ana­ly­sen el­ler på ba­sis av de ta­bell­vär­den som an­ges i ka­pi­tel 4. Jord­bru­ka­ren ska be­va­ra upp­gif­ter­na från göd­se­l­ana­ly­sen och va­ru­de­kla­ra­tio­ner­na för de or­ga­nis­ka göd­sel­fa­bri­ka­ten och på be­gä­ran visa dem för till­syns­myn­dig­he­ten.

Ett krav för bas­ni­vån är att år­li­gen föra bok över göds­ling­en och på be­gä­ran läm­na upp­gif­ter­na till till­syns­myn­dig­he­ten. Bok­fö­ring­en ska in­ne­hål­la upp­gift om mäng­den stall­göd­sel och or­ga­nis­ka göd­sel­fa­bri­kat samt kvä­ve­göd­sel som an­vänts för till­för­sel av nä­rings­äm­nen på åk­rar­na samt det lös­li­ga kvä­vet och to­tal­kvä­vet i dem, skör­de­ni­vå­er och tid­punk­ter­na då stall­göd­sel el­ler or­ga­nis­ka göd­sel­fa­bri­kat har spri­dits på åk­rar­na.

Ett krav för bas­ni­vån är att an­vän­da växt­skydds­me­del kor­rekt och med iakt­ta­gan­de av god växt­skydd­s­prax­is i en­lig­het med tvär­vill­ko­rens krav. En­dast växt­skydds­me­del som är god­kän­da i Fin­land får an­vän­das vid växt­skyd­det. Växt­skydds­me­del ska an­vän­das kor­rekt med iakt­ta­gan­de av för­pack­ning­s­på­skrif­ter­na och de ska för­va­ras åt­skilt från livs­me­del och fo­der utom räck­håll för barn i en­lig­het med an­vis­ning­ar­na på för­pack­ning­en. Det ska ock­så föras jour­nal över an­vänd­ning­en av växt­skydds­me­del.

Pla­ce­ring av flyt­göd­sel i åker

Ett krav för mil­jö­er­sätt­ning­ens bas­ni­vå är att be­va­ra jord­bruks­mar­ken öp­pen så att den läm­par sig att ta i bruk som be­tes­mark el­ler för od­ling utan att det krävs an­nat än sed­van­li­ga jord­bruks­ru­ti­ner och jord­bruks­ma­ski­ner. En are­al med per­ma­nen­ta grö­dor an­ses vara öp­pen även om där finns frukt­träd, bär­bus­kar, plant­sko­lor el­ler skott­skog med kort om­lopps­tid. På en are­al med per­ma­nent gräs- el­ler be­tes­mark får det fin­nas högst 50 träd per hek­tar av and­ra än ovan av­sed­da ve­dar­ta­de väx­ter. Som träd be­trak­tas så­da­na över två me­ter hö­ga ve­dar­ta­de väx­ter som har en enda stam el­ler fle­ra stam­mar från sam­ma rot samt så­da­na 0,5—2 me­ter hö­ga ve­dar­ta­de väx­ter som inte är lämp­li­ga som fö­da för pro­duk­tions­djur.

Som ett krav för åt­gär­dens bas­ni­vå ska kra­ven för an­vänd­ning av göd­sel­me­del i stats­rå­dets för­ord­ning om be­gräns­ning av vis­sa ut­släpp från jord­bruk och träd­gårds­od­ling (1250/2014) iakt­tas. Sprid­ning av göd­sel­me­del på åk­rar ska gö­ras så att det inte sker nå­gon av­rin­ning i vat­ten och så att det inte finns nå­gon risk för alv­för­tät­ning. Vid göds­ling ska ge­nom­snitt­lig skör­de­ni­vå, od­lings­zon, växt­följd, väx­el­bruk och jord­art be­ak­tas. Sprid­ning av stall­göd­sel och or­ga­nis­ka göd­sel­fa­bri­kat på åk­rar är för­bju­den från in­gång­en av no­vem­ber till ut­gång­en av mars. Un­dan­tag från för­bu­det mot göd­sel­sprid­ning kan dock med­ges till ut­gång­en av no­vem­ber i si­tu­a­tio­ner där stall­göd­sel un­der växt­pe­ri­o­den inte har kun­nat ut­nytt­jas som göd­sel­me­del på en åker på grund av ex­cep­tio­nel­la vä­der­leks­för­hål­lan­den. Som ex­cep­tio­nel­la vä­der­leks­för­hål­lan­den be­trak­tas si­tu­a­tio­ner där en åker på grund av lång­va­ri­ga rik­li­ga regn och li­ten av­dunst­ning va­rit så våt att det­ta för­hind­rat sprid­ning av stall­göd­sel fö­re ut­gång­en av ok­to­ber. Göd­sel­me­del får inte spri­das på snö­täckt, fru­sen el­ler vat­ten­mät­tad mark. Göds­ling när­ma­re ett vat­ten­drag än 5 me­ter är för­bju­det. På den föl­jan­de 5 me­ters zo­nen från vat­ten­dra­get är yt­sprid­ning av stall­göd­sel och or­ga­nis­ka göd­sel­fa­bri­kat för­bju­det, om inte åkern be­ar­be­tas inom ett dygn från sprid­ning­en. De ovan­nämn­da göds­lings- och yt­sprid­nings­för­bu­den hind­rar dock inte att hus­djur be­tar på om­rå­de­na i frå­ga.

På så­da­na de­lar av åker­skif­ten där lut­ning­en är minst 15 pro­cent är sprid­ning av flyt­göd­sel, urin och fly­tan­de or­ga­nis­ka göd­sel­fa­bri­kat på an­nat sätt än ge­nom pla­ce­ring all­tid för­bju­det. And­ra typ­er av stall­göd­sel och or­ga­nis­ka göd­sel­fa­bri­kat som sprids ut på slut­tan­de de­lar av åker­skif­ten ska be­ar­be­tas in i jor­den inom tolv tim­mar från sprid­ning­en.

Kring brun­nar som an­vänds för hus­hålls­vat­ten och kring käl­lor ska det, be­ro­en­de på höjd­för­hål­lan­de­na i ter­räng­en, brun­nens kon­struk­tion och jord­ar­ten, läm­nas en skydds­zon på minst 30–100 me­ter som inte göds­las med stall­göd­sel el­ler or­ga­nis­ka göd­sel­fa­bri­kat.

Åter­an­vänd­ning av nä­rings­äm­nen och or­ga­niskt ma­te­ri­al

Ett krav för mil­jö­er­sätt­ning­ens bas­ni­vå är att be­va­ra jord­bruks­mar­ken öp­pen så att den läm­par sig att ta i bruk som be­tes­mark el­ler för od­ling utan att det krävs an­nat än sed­van­li­ga jord­bruks­ru­ti­ner och jord­bruks­ma­ski­ner. En are­al med per­ma­nen­ta grö­dor an­ses vara öp­pen även om där finns frukt­träd, bär­bus­kar, plant­sko­lor el­ler skott­skog med kort om­lopps­tid. På en are­al med per­ma­nent gräs- el­ler be­tes­mark får det fin­nas högst 50 träd per hek­tar av and­ra än ovan av­sed­da ve­dar­ta­de väx­ter. Som träd be­trak­tas så­da­na över två me­ter hö­ga ve­dar­ta­de väx­ter som har en enda stam el­ler fle­ra stam­mar från sam­ma rot samt så­da­na 0,5—2 me­ter hö­ga ve­dar­ta­de väx­ter som inte är lämp­li­ga som fö­da för pro­duk­tions­djur.

Som ett krav för åt­gär­dens bas­ni­vå ska föl­jan­de struk­tu­rel­la krav i stats­rå­dets för­ord­ning om be­gräns­ning av vis­sa ut­släpp från jord­bruk och träd­gårds­od­ling (1250/2014) iakt­tas. Lag­rings­plat­ser för stall­göd­sel och oför­pack­a­de or­ga­nis­ka göd­sel­fa­bri­kat, göd­sel­rän­nor och öv­ri­ga kon­struk­tio­ner som är av­sed­da för led­ning av göd­sel ska vara vat­ten­tä­ta. Kon­struk­tio­ner och an­lägg­ning­ar ska vara så­da­na att ing­en väts­ka från stall­göd­sel el­ler or­ga­niskt göd­sel­fa­bri­kat kom­mer ut i mil­jön vid flytt och han­te­ring av dem el­ler vid töm­ning av lag­rings­plat­sen. Last­ning ska ut­fö­ras på un­der­lag med hård bot­ten som hål­ler för ma­ski­ners vikt och rö­rel­ser och från vil­ket man vid be­hov kan ta till­va­ra göd­sel el­ler or­ga­nis­ka göd­sel­fa­bri­kat som fal­lit ned el­ler ab­sor­be­rats.

Som ett krav för bas­ni­vån när det gäl­ler an­vänd­ning­en av göd­sel­me­del ska föl­jan­de krav iakt­tas. Sprid­ning av göd­sel­me­del på åk­rar ska gö­ras så att det inte sker nå­gon av­rin­ning i vat­ten och så att det inte finns nå­gon risk för alv­för­tät­ning. Vid göds­ling ska ge­nom­snitt­lig skör­de­ni­vå, od­lings­zon, växt­följd, väx­el­bruk och jord­art be­ak­tas. Sprid­ning av stall­göd­sel och or­ga­nis­ka göd­sel­fa­bri­kat på åk­rar är för­bju­den från in­gång­en av no­vem­ber till ut­gång­en av mars. Un­dan­tag från för­bu­det mot göd­sel­sprid­ning kan dock med­ges till ut­gång­en av no­vem­ber i si­tu­a­tio­ner där stall­göd­sel un­der växt­pe­ri­o­den inte har kun­nat ut­nytt­jas som göd­sel­me­del på en åker på grund av ex­cep­tio­nel­la vä­der­leks­för­hål­lan­den. Som ex­cep­tio­nel­la vä­der­leks­för­hål­lan­den be­trak­tas si­tu­a­tio­ner där en åker på grund av lång­va­ri­ga rik­li­ga regn och li­ten av­dunst­ning va­rit så våt att det­ta för­hind­rat sprid­ning av stall­göd­sel fö­re ut­gång­en av ok­to­ber. Göd­sel­me­del får inte spri­das på snö­täckt, fru­sen el­ler vat­ten­mät­tad mark. Torr­göd­sel och or­ga­nis­ka göd­sel­fa­bri­kat med en torrsub­stans på minst 30 % kan un­der sprid­nings­ti­den för­va­ras på åkern i högst fyra veck­or i vän­tan på sprid­ning­en. Stall­göd­sel som spri­dits ut på åkern och or­ga­nis­ka göd­sel­fa­bri­kat ska be­ar­be­tas in i jor­den inom ett dygn från sprid­ning­en, med un­dan­tag för sprid­ning över växt­be­stån­det med slang­s­pri­da­re el­ler ge­nom bred­så­ning. På åker­skif­ten där växt­täck­et hålls över vin­tern får stall­göd­sel och or­ga­nis­ka göd­sel­fa­bri­kat från och med 15.9 spri­das en­dast ge­nom pla­ce­ring, om det inte gäl­ler sprid­ning av stall­göd­sel fö­re sådd av väx­ter som sås på hös­ten. Göds­ling när­ma­re ett vat­ten­drag än fem me­ter är för­bju­det. På den föl­jan­de fem me­ters zo­nen från vat­ten­dra­get är yt­sprid­ning av stall­göd­sel och or­ga­nis­ka göd­sel­fa­bri­kat för­bju­det, om inte åkern be­ar­be­tas inom ett dygn från sprid­ning­en. De ovan­nämn­da göds­lings- och yt­sprid­nings­för­bu­den hind­rar dock inte att hus­djur be­tar på om­rå­de­na i frå­ga.

Kring brun­nar som an­vänds för hus­hålls­vat­ten och kring käl­lor ska det, be­ro­en­de på höjd­för­hål­lan­de­na i ter­räng­en, brun­nens kon­struk­tion och jord­ar­ten, läm­nas en skydds­zon på minst 30—100 me­ter som inte göds­las med stall­göd­sel el­ler or­ga­nis­ka göd­sel­fa­bri­kat.

Som ett krav för åt­gär­dens bas­ni­vå ska ock­så be­stäm­mel­ser som ut­fär­dats med stöd av la­gen om göd­sel­fa­bri­kat (539/2006) och som gäl­ler be­gräns­ning­ar för an­vänd­ning av av­lopps­slam från sys­tem­re­nings­verk för av­lopps­vat­ten från tät­be­byg­gel­se och fas­tig­hets­spe­ci­fi­ka sys­tem vid åker­od­ling iakt­tas.

Med slam av­ses av­lopps­slam från re­nings­verk för av­lopps­vat­ten från tät­be­byg­gel­se, slam från slam­av­skil­ja­re och an­nat slam från fas­tig­hets­spe­ci­fi­ka el­ler går­dars ge­men­sam­ma sys­tem för be­hand­ling av av­lopps­vat­ten och ock­så av­fall från torr­to­a­let­ter samt an­nat slam från re­nings­verk för av­lopps­vat­ten.

Av­lopps­slam får an­vän­das:

  1. inom jord­bru­ket bara om det upp­fyl­ler kra­ven för göd­sel­fa­bri­kat i typ­be­teck­nings­grup­per­na Bi­pro­duk­ter som an­vänds som jord­för­bätt­rings­me­del som så­da­na 3A5 och Bi­pro­duk­ter som an­vänds som or­ga­nis­ka göd­sel­me­del som så­da­na 1B4.
  2. bara på så­da­na od­lings­mar­ker vars hal­ter av skad­li­ga me­tal­ler inte över­sti­ger de högs­ta tillåt­na hal­ter­na (ta­bell a). Om det finns skäl att miss­tän­ka att hal­ter­na av skad­li­ga me­tal­ler i od­lings­mar­ken över­skrids, mås­te od­lings­mar­ken vid be­hov ana­ly­se­ras. Or­sak till miss­tan­ke ger till ex­em­pel jord­må­nens be­skaf­fen­het el­ler an­vänd­nings­his­to­ria i pla­ce­rings­om­rå­det el­ler dess om­giv­ning. Ta vid be­hov pro­ver för be­stäm­ning av tung­me­tall­hal­ter­na på sam­ma sätt som jord­pro­ver­na för mark­kar­te­ring.
  3. bara om den be­last­ning av skad­li­ga me­tal­ler som be­ror på an­vänd­ning­en av slam inte över­sti­ger de år­li­ga max­i­mi­be­last­ning­ar­na (ta­bell b).
  4. bara på så­da­na od­lings­mar­ker vars pH är över 5,8 då man an­vän­der göd­sel­fa­bri­kat en­ligt punkt 1. Vid an­vänd­ning av kalk­sta­bi­li­se­rat slam ska od­lings­mar­kens pH över­sti­ga 5,5.
  5. bara på så­da­na od­lings­mar­ker där det od­las spann­mål, sock­er­be­ta el­ler ol­je­väx­ter el­ler så­da­na väx­ter som i all­män­het inte an­vänds till män­ni­sko­fö­da så att man äter väx­tens un­der­jor­dis­ka del som färsk, el­ler till djur­fo­der. På vall får slam spri­das bara när val­len an­läggs till­sam­mans med skydds­säd och slam­met myl­las ner om­sorgs­fullt.

Om av­lopps­slam har an­vänts inom jord­bru­ket får du odla po­ta­tis, rot­fruk­ter, grön­sa­ker samt rot- och ört­kryd­dor ti­di­gast fem år ef­ter den sis­ta slam­sprid­ning­en. Ka­rens­ti­den får vara kor­ta­re än fem år om ett slam­ba­se­rat göd­sel­fa­bri­kat har getts en kor­ta­re ka­rens­tid i kra­ven för typ­be­teck­ning.

Kra­ven i punk­ter­na 1-4 gäl­ler dock inte slam från slam­av­skil­ja­re av­sett för en el­ler fle­ra går­dars ge­men­sam­ma bruk el­ler av­fall från torr­to­a­let­ter som här­rör från bo­en­de på en gård el­ler an­nan verk­sam­het som ut­övas på går­den el­ler and­ra bo­en­de­fas­tig­he­ter i går­dens när­het och för vars an­vänd­ning det inte krävs mil­jö­till­stånd. Då ska slam­met från slam­av­skil­ja­ren och av­fal­let från torr­to­a­let­ten be­hand­las ge­nom kalk­sta­bi­li­se­ring, kom­pos­te­ring, ter­mo­fil el­ler mes­o­fil röt­ning fö­re an­vänd­ning­en. Mes­o­filt rö­tat slam ska fö­re el­ler ef­ter röt­ning­en hy­gi­e­ni­se­ras, kom­pos­te­ras, tor­kas på ter­misk väg el­ler be­hand­las på nå­got an­nat mot­sva­ran­de sätt.

Ta­bell a. De högs­ta tillåt­na tung­me­tall­hal­ter­na i od­lings­jord där be­hand­lat av­lopps­slam an­vänds.

Ta­bell b. Den högs­ta tillåt­na ge­nom­snitt­li­ga år­li­ga tung­me­tall­be­last­ning i od­lings­mark som an­vänd­ning­en av be­hand­lat av­lopps­slam or­sa­kar.

Han­te­ring av av­rin­nings­vat­ten

Ett krav för mil­jö­er­sätt­ning­ens bas­ni­vå är att be­va­ra jord­bruks­mar­ken öp­pen så att den läm­par sig att ta i bruk som be­tes­mark el­ler för od­ling utan att det krävs an­nat än sed­van­li­ga jord­bruks­ru­ti­ner och jord­bruksme­to­der. En are­al med per­ma­nen­ta grö­dor an­ses vara öp­pen även om där finns frukt­träd, bär­bus­kar, plant­sko­lor el­ler skott­skog med kort om­lopps­tid. På en are­al med per­ma­nent gräs- el­ler be­tes­mark får det fin­nas högst 50 träd per hek­tar av and­ra än ovan av­sed­da ve­dar­ta­de väx­ter. Som träd be­trak­tas så­da­na över två me­ter hö­ga ve­dar­ta­de väx­ter som har en enda stam el­ler fle­ra stam­mar från sam­ma rot samt så­da­na 0,5—2 me­ter hö­ga ve­dar­ta­de väx­ter som inte är lämp­li­ga som fö­da för pro­duk­tions­djur.

Ett grund­läg­gan­de krav vid an­vänd­ning­en av be­vatt­nings­vat­ten är ock­så att iakt­ta de be­stäm­mel­ser om ta­gan­det av vat­ten som in­går i 4 kap. i vat­ten­la­gen (587/2011). När du an­vän­der vat­ten för be­vatt­ning ska du med mil­jö­till­stånds­myn­dig­he­ten ut­re­da om du be­hö­ver ett till­stånd att ta vat­ten. I re­gel får du leda vat­ten från en an­nans vat­ten­om­rå­de för an­vänd­ning som hus­hålls­vat­ten el­ler till ex­em­pel som be­vatt­nings­vat­ten, om vatt­net för­slår ock­så för dem som tar vat­ten i egen­skap av äga­re el­ler på ba­sis av er­hål­let till­stånd. Till­stånd att ta vat­ten från ett vat­ten­drag be­hövs till ex­em­pel när vatt­net inte för­slår för de äga­re el­ler del­äga­re i vat­ten­om­rå­det som tar vat­ten från om­rå­det.

Ett krav för bas­ni­vån är att en od­lad åker och en are­al för per­ma­nent grö­da ska od­las i en­lig­het med nor­mal god jord­bru­kar­sed med hän­syn till för­hål­lan­de­na på or­ten. Od­lad åker och en are­al för per­ma­nent grö­da ska be­ar­be­tas, göds­las och sås el­ler plan­te­ras på ett än­da­måls­en­ligt sätt så att det är möj­ligt att åstad­kom­ma en jämn gro­ning och ett en­het­ligt växt­be­stånd. Vid od­ling­en ska växt­ar­ter och växtsor­ter som läm­par sig för om­rå­de­toch en till­räck­lig mängd frön an­vän­das. Såd­den el­ler plan­te­ring­en ska gö­ras se­nast 30.6. Om det är frå­ga om ett skif­te där det od­las träd­gårds­väx­ter som av­ses i bi­la­gan till stats­rå­dets för­ord­ning (4/2015) räck­er det att skif­tet sås in med för­grö­da se­nast den nämn­da ut­sat­ta da­gen.

Om sådd el­ler plan­te­ring på grund av ex­cep­tio­nel­la vä­der­leks­för­hål­lan­den inte är möj­lig se­nast på den nämn­da ut­sat­ta da­gen, ska såd­den el­ler plan­te­ring­en ske ge­nast när för­hål­lan­de­na tillå­ter det. Som ex­cep­tio­nel­la vä­der­leks­för­hål­lan­den be­trak­tas en si­tu­a­tion då rik­lig ne­der­börd som fort­gått un­der en läng­re pe­ri­od och en li­ten av­dunst­ning har lett till att åk­rar­na är så vå­ta att det för­hind­rar sådd.  Om det lik­väl sås el­ler plan­te­ras sal­lats­väx­ter, ki­na­kål, blom­kål, broc­co­li, kål­rab­bi, rova, spe­nat el­ler dill på skif­tet be­hö­ver inte hel­ler nå­gon för­grö­da sås in fö­re den ut­sat­ta da­gen.

På od­lad jord­bruks­mark ska växt­skyd­det skö­tas och ogrä­sens sprid­ning för­hind­ras med hjälp av väx­el­bruk el­ler på me­ka­nisk, bio­lo­gisk el­ler ke­misk väg. Jord­bru­ka­ren ska för­fa­ra så, att pro­duk­tion av en bärg­nings- och mark­nads­dug­lig skörd är möj­lig. Om ing­en skörd bär­gas från jord­bruks­mar­ken ska den växt­lig­het som pro­du­ce­ras på jord­bruks­mar­ken vid be­hov han­te­ras så att det ock­så föl­jan­de år går att an­läg­ga ett växt­be­stånd på jord­bruks­mar­ken el­ler pro­du­ce­ra en bärg­nings- och mark­nads­dug­lig skörd.

Mil­jö­vårds­val­lar

Ett krav för mil­jö­er­sätt­ning­ens bas­ni­vå är att be­va­ra jord­bruks­mar­ken öp­pen så att den läm­par sig att ta i bruk som be­tes­mark el­ler för od­ling utan att det krävs an­nat än sed­van­li­ga jord­bruks­ru­ti­ner och jord­bruks­ma­ski­ner. En are­al med per­ma­nen­ta grö­dor an­ses vara öp­pen även om där finns frukt­träd, bär­bus­kar, plant­sko­lor el­ler skott­skog med kort om­lopps­tid. På en are­al med per­ma­nent gräs- el­ler be­tes­mark får det fin­nas högst 50 träd per hek­tar av and­ra än ovan av­sed­da ve­dar­ta­de väx­ter. Som träd be­trak­tas så­da­na över två me­ter hö­ga ve­dar­ta­de väx­ter som har en enda stam el­ler fle­ra stam­mar från sam­ma rot samt så­da­na 0,5—2 me­ter hö­ga ve­dar­ta­de väx­ter som inte är lämp­li­ga som fö­da för pro­duk­tions­djur.

Ock­så re­nar och skydds­rem­sor en­ligt tvär­vill­ko­ren är krav för bas­ni­vån. På jord­bruks­mark längs vat­ten­drag och ut­falls­di­ken ska det läm­nas en minst 1 me­ter bred obe­ar­be­tad ren där var­ken göd­sel­me­del el­ler växt­skydds­me­del sprids. Vid svå­ra ogräs­fall är det tillå­tet att på di­kes­re­nar punkt­be­käm­pa ogräs med växt­skydds­me­del. Om växt­lig­he­ten på en di­kes­ren ska­das el­ler för­störs un­der vin­tern, i sam­band med punkt­be­kämp­ning av ogräs el­ler ar­be­ten med istånd­sätt­ning av di­ken, el­ler av nå­gon an­nan mot­sva­ran­de an­led­ning, ska vall­växt­lig­het sås så snart om­stän­dig­he­ter­na med­ger det. Be­så di­kes­re­nen så snart om­stän­dig­he­ter­na med­ger det ock­så om det är frå­ga om ett skif­te som förs­ta gång­en tas i od­lings­bruk och på vars di­kes­ren det inte finns vall­växt­lig­het från ti­di­ga­re. Di­kes­ren be­hö­ver dock inte läm­nas om

1) det mel­lan jord­bruks­mar­ken och vat­ten­dra­get el­ler ut­falls­di­ket all­tid finns i ge­nom­snitt minst 10 me­ter skog, bus­kage, tomt­mark, vä­g­om­rå­de, im­pe­di­ment el­ler tvin­mark el­ler an­nat om­rå­de och vatt­net inte når fram till jord­bruks­mar­ken ens vid över­sväm­ning,

2) jord­bruks­mar­ken lig­ger bak­om en över­sväm­nings­vall och drä­ne­rings­vatt­net pum­pas bort el­ler leds bort på nå­got an­nat mot­sva­ran­de sätt.

Göds­ling när­ma­re ett vat­ten­drag än 5 me­ter är för­bju­det. På den föl­jan­de 5 me­ters zo­nen från vat­ten­dra­get är yt­sprid­ning av stall­göd­sel och or­ga­nis­ka göd­sel­fa­bri­kat för­bju­det, om inte åkern be­ar­be­tas inom ett dygn från sprid­ning­en.  De ovan­nämn­da göds­lings- och yt­sprid­nings­för­bu­den hind­rar dock inte att hus­djur be­tar på om­rå­de­na i frå­ga.

Ett krav för bas­ni­vån är att en od­lad åker och en are­al för per­ma­nent grö­da ska od­las i en­lig­het med nor­mal god jord­bru­kar­sed med hän­syn till för­hål­lan­de­na på or­ten. Od­lad åker och en are­al för per­ma­nent grö­da ska be­ar­be­tas, göds­las och sås el­ler plan­te­ras på ett än­da­måls­en­ligt sätt så att det är möj­ligt att åstad­kom­ma en jämn gro­ning och ett en­het­ligt växt­be­stånd. Vid od­ling­en ska växt­ar­ter och växtsor­ter som läm­par sig för om­rå­det och en till­räck­lig mängd frön an­vän­das. Såd­den el­ler plan­te­ring­en ska gö­ras se­nast 30.6. Om det är frå­ga om ett skif­te där det od­las träd­gårds­väx­ter som av­ses i bi­la­gan till stats­rå­dets för­ord­ning (4/2015) räck­er det att skif­tet sås in med för­grö­da se­nast den nämn­da ut­sat­ta da­gen.

Om sådd el­ler plan­te­ring på grund av ex­cep­tio­nel­la vä­der­leks­för­hål­lan­den inte är möj­lig se­nast på den nämn­da ut­sat­ta da­gen, ska såd­den el­ler plan­te­ring­en ske ge­nast när för­hål­lan­de­na tillå­ter det. Som ex­cep­tio­nel­la vä­der­leks­för­hål­lan­den be­trak­tas en si­tu­a­tion då rik­lig ne­der­börd som fort­gått un­der en läng­re pe­ri­od och en li­ten av­dunst­ning har lett till att åk­rar­na är så vå­ta att det för­hind­rar sådd.  Om det lik­väl sås el­ler plan­te­ras sal­lats­väx­ter, ki­na­kål, blom­kål, broc­co­li, kål­rab­bi, rova, spe­nat el­ler dill på skif­tet be­hö­ver inte hel­ler nå­gon för­grö­da sås in fö­re den ut­sat­ta da­gen.

På od­lad jord­bruks­mark ska växt­skyd­det skö­tas och ogrä­sens sprid­ning för­hind­ras med hjälp av väx­el­bruk el­ler på me­ka­nisk, bio­lo­gisk el­ler ke­misk väg. Jord­bru­ka­ren ska för­fa­ra så, att pro­duk­tion av en bärg­nings- och mark­nads­dug­lig skörd är möj­lig. Om ing­en skörd bär­gas från jord­bruks­mar­ken ska den växt­lig­het som pro­du­ce­ras på jord­bruks­mar­ken vid be­hov han­te­ras så att det ock­så föl­jan­de år går att an­läg­ga ett växt­be­stånd på jord­bruks­mar­ken el­ler pro­du­ce­ra en bärg­nings- och mark­nads­dug­lig skörd.

Växt­täcke vin­ter­tid

Ett krav för mil­jö­er­sätt­ning­ens bas­ni­vå är att be­va­ra jord­bruks­mar­ken öp­pen så att den läm­par sig att ta i bruk som be­tes­mark el­ler för od­ling utan att det krävs an­nat än sed­van­li­ga jord­bruks­ru­ti­ner. En are­al med per­ma­nen­ta grö­dor an­ses vara öp­pen även om där finns frukt­träd, bär­bus­kar, plant­sko­lor el­ler skott­skog med kort om­lopps­tid. På en are­al med per­ma­nent gräs- el­ler be­tes­mark får det fin­nas högst 50 träd per hek­tar av and­ra än ovan av­sed­da ve­dar­ta­de väx­ter. Som träd be­trak­tas så­da­na över två me­ter hö­ga ve­dar­ta­de väx­ter som har en enda stam el­ler fle­ra stam­mar från sam­ma rot samt så­da­na 0,5—2 me­ter hö­ga ve­dar­ta­de väx­ter som inte är lämp­li­ga som fö­da för pro­duk­tions­djur.

På od­lad jord­bruks­mark ska växt­skyd­det skö­tas och ogrä­sens sprid­ning för­hind­ras med hjälp av väx­el­bruk el­ler på me­ka­nisk, bio­lo­gisk el­ler ke­misk väg. Jord­bru­ka­ren ska för­fa­ra så, att pro­duk­tion av en bärg­nings- och mark­nads­dug­lig skörd är möj­lig. Om ing­en skörd bär­gas från jord­bruks­mar­ken ska den växt­lig­het som pro­du­ce­ras på jord­bruks­mar­ken vid be­hov han­te­ras så att det ock­så föl­jan­de år går att an­läg­ga ett växt­be­stånd på jord­bruks­mar­ken el­ler pro­du­ce­ra en bärg­nings- och mark­nads­dug­lig skörd.

Som ett krav för bas­ni­vån ska för­bu­det mot stubb­rän­ning föl­jas. Brän­ning av stubb är tillå­ten bara om det är nöd­vän­digt för att ge­nom­fö­ra sådd el­ler för att be­käm­pa ogräs, växt­sjuk­do­mar el­ler ska­de­djur.

An­vänd­ning av or­ga­nisk mark­täck­ning på träd­gårds­väx­ter och sätt­po­ta­tis

Ett krav för mil­jö­er­sätt­ning­ens bas­ni­vå är att be­va­ra jord­bruks­mar­ken öp­pen så att den läm­par sig att ta i bruk som be­tes­mark el­ler för od­ling utan att det krävs an­nat än sed­van­li­ga jord­bruks­ru­ti­ner och jord­bruks­ma­ski­ner. En are­al med per­ma­nen­ta grö­dor an­ses vara öp­pen även om där finns frukt­träd, bär­bus­kar, plant­sko­lor el­ler skott­skog med kort om­lopps­tid. På en are­al med per­ma­nent gräs- el­ler be­tes­mark får det fin­nas högst 50 träd per hek­tar av and­ra än ovan av­sed­da ve­dar­ta­de väx­ter. Som träd be­trak­tas så­da­na över två me­ter hö­ga ve­dar­ta­de väx­ter som har en enda stam el­ler fle­ra stam­mar från sam­ma rot samt så­da­na 0,5—2 me­ter hö­ga ve­dar­ta­de väx­ter som inte är lämp­li­ga som fö­da för pro­duk­tions­djur.

En od­lad åker och en are­al för per­ma­nent grö­da ska od­las i en­lig­het med nor­mal god jord­bru­kar­sed med hän­syn till för­hål­lan­de­na på or­ten. Od­lad åker och en are­al för per­ma­nent grö­da ska be­ar­be­tas, göds­las och sås el­ler plan­te­ras på ett än­da­måls­en­ligt sätt så att det är möj­ligt att åstad­kom­ma en jämn gro­ning och ett en­het­ligt växt­be­stånd. Vid od­ling­en ska växt­ar­ter och växtsor­ter som läm­par sig för om­rå­det samt en till­räck­lig mängd frön an­vän­das. Såd­den el­ler plan­te­ring­en ska gö­ras se­nast 30.6. Om det är frå­ga om ett skif­te där det od­las träd­gårds­väx­ter som av­ses i bi­la­gan räck­er det att skif­tet sås in med för­grö­da se­nast den nämn­da ut­sat­ta da­gen.

Om sådd el­ler plan­te­ring på grund av ex­cep­tio­nel­la vä­der­leks­för­hål­lan­den inte är möj­lig se­nast på den nämn­da ut­sat­ta da­gen, ska såd­den el­ler plan­te­ring­en ske ge­nast när för­hål­lan­de­na tillå­ter det. Som ex­cep­tio­nel­la vä­der­leks­för­hål­lan­den be­trak­tas en si­tu­a­tion då rik­lig ne­der­börd som fort­gått un­der en läng­re pe­ri­od och en li­ten av­dunst­ning har lett till att åk­rar­na är så vå­ta att det för­hind­rar sådd.  Om det lik­väl sås el­ler plan­te­ras sal­lats­väx­ter, ki­na­kål, blom­kål, broc­co­li, kål­rab­bi, rova, spe­nat el­ler dill på skif­tet be­hö­ver inte hel­ler nå­gon för­grö­da sås in fö­re den ut­sat­ta da­gen.

Vid od­ling av jord­gub­bar, åker­bär och al­l­åker­bär för­ut­sätts det att det finns minst 15 000 plan­tor per hek­tar. Om de nämn­da väx­ter­na od­las så, att plast inte an­vänds för att täcka mark­yt­an och de rev­plan­tor som upp­står får slå rot bred­vid mo­der­plan­tan, ska plant­tät­he­ten un­der den förs­ta ve­ge­ta­tions­pe­ri­o­den vara minst 11 000 plan­tor per hek­tar. Vid od­ling av vin­bär och krus­bär för­ut­sätts 1 200 plan­tor per hek­tar, vid od­ling av hal­lon 2 800 plan­tor per hek­tar, vid od­ling av bär­hägg­mi­spel och hav­torn 800 plan­tor per hek­tar, vid od­ling av busk­blå­bär 2 250 plan­tor per hek­tar och vid od­ling av frukt­träd 400 plan­tor per hek­tar.

På od­lad jord­bruks­mark ska växt­skyd­det skö­tas och ogrä­sens sprid­ning för­hind­ras med hjälp av väx­el­bruk el­ler på me­ka­nisk, bio­lo­gisk el­ler ke­misk väg. Jord­bru­ka­ren ska för­fa­ra så, att pro­duk­tion av en bärg­nings- och mark­nads­dug­lig skörd är möj­lig. Om ing­en skörd bär­gas från jord­bruks­mar­ken ska den växt­lig­het som pro­du­ce­ras på jord­bruks­mar­ken vid be­hov han­te­ras så att det ock­så föl­jan­de år går att an­läg­ga ett växt­be­stånd på jord­bruks­mar­ken el­ler pro­du­ce­ra en bärg­nings- och mark­nads­dug­lig skörd.

Åker­na­tu­rens mång­fald

Ett krav för mil­jö­er­sätt­ning­ens bas­ni­vå är att be­va­ra jord­bruks­mar­ken öp­pen så att den läm­par sig att ta i bruk som be­tes­mark el­ler för od­ling utan att det krävs an­nat än sed­van­li­ga jord­bruks­ru­ti­ner och jord­bruks­ma­ski­ner. En are­al med per­ma­nen­ta grö­dor an­ses vara öp­pen även om där finns frukt­träd, bär­bus­kar, plant­sko­lor el­ler skott­skog med kort om­lopps­tid. På en are­al med per­ma­nent gräs- el­ler be­tes­mark får det fin­nas högst 50 träd per hek­tar av and­ra än ovan av­sed­da ve­dar­ta­de väx­ter. Som träd be­trak­tas så­da­na över två me­ter hö­ga ve­dar­ta­de väx­ter som har en enda stam el­ler fle­ra stam­mar från sam­ma rot samt så­da­na 0,5—2 me­ter hö­ga ve­dar­ta­de väx­ter som inte är lämp­li­ga som fö­da för pro­duk­tions­djur.

Ock­så re­nar och skydds­rem­sor en­ligt tvär­vill­ko­ren är krav för bas­ni­vån. På jord­bruks­mark längs vat­ten­drag och ut­falls­di­ken ska det läm­nas en minst 1 me­ter bred obe­ar­be­tad ren där var­ken göd­sel­me­del el­ler växt­skydds­me­del sprids. Vid svå­ra ogräs­fall är det tillå­tet att på di­kes­re­nar punkt­be­käm­pa ogräs med växt­skydds­me­del. Om växt­lig­he­ten på en di­kes­ren ska­das el­ler för­störs un­der vin­tern, i sam­band med punkt­be­kämp­ning av ogräs el­ler ar­be­ten med istånd­sätt­ning av di­ken, el­ler av nå­gon an­nan mot­sva­ran­de an­led­ning, ska vall­växt­lig­het sås så snart om­stän­dig­he­ter­na med­ger det. Be­så di­kes­re­nen så snart om­stän­dig­he­ter­na med­ger det ock­så om det är frå­gan om ett skif­te som för förs­ta gång­en tas i od­lings­bruk och på vars di­kes­ren det inte väx­er vall­växt­lig­het se­dan ti­di­ga­re.

Di­kes­ren be­hö­ver dock inte läm­nas om

1) det mel­lan jord­bruks­mar­ken och vat­ten­dra­get el­ler ut­falls­di­ket all­tid finns i ge­nom­snitt minst 10 me­ter skog, bus­kage, tomt­mark, vä­g­om­rå­de, im­pe­di­ment el­ler tvin­mark el­ler an­nat om­rå­de och vatt­net inte når fram till jord­bruks­mar­ken ens vid över­sväm­ning,

2) jord­bruks­mar­ken lig­ger bak­om en över­sväm­nings­vall och drä­ne­rings­vatt­net pum­pas bort el­ler leds bort på nå­got an­nat mot­sva­ran­de sätt.

Göds­ling när­ma­re ett vat­ten­drag än 5 me­ter är för­bju­det. På den föl­jan­de 5 me­ters zo­nen från vat­ten­dra­get är yt­sprid­ning av stall­göd­sel och or­ga­nis­ka göd­sel­fa­bri­kat för­bju­det, om inte åkern be­ar­be­tas inom ett dygn från sprid­ning­en.  De ovan­nämn­da göds­lings- och yt­sprid­nings­för­bu­den hind­rar dock inte att hus­djur be­tar på om­rå­de­na i frå­ga.

Ett krav för bas­ni­vån är att en od­lad åker och en are­al för per­ma­nent grö­da ska od­las i en­lig­het med nor­mal god jord­bru­kar­sed med hän­syn till för­hål­lan­de­na på or­ten. Od­lad åker och en are­al för per­ma­nent grö­da ska be­ar­be­tas, göds­las och sås el­ler plan­te­ras på ett än­da­måls­en­ligt sätt så att det är möj­ligt att åstad­kom­ma en jämn gro­ning och ett en­het­ligt växt­be­stånd. Vid od­ling­en ska växt­ar­ter och växtsor­ter som läm­par sig för om­rå­det och en till­räck­lig mängd frön an­vän­das. Såd­den el­ler plan­te­ring­en ska gö­ras se­nast 30.6. Om det är frå­ga om ett skif­te där det od­las träd­gårds­väx­ter som av­ses i bi­la­gan till stats­rå­dets för­ord­ning (4/2015) räck­er det att skif­tet sås in med för­grö­da se­nast den nämn­da ut­sat­ta da­gen.

Om sådd el­ler plan­te­ring på grund av ex­cep­tio­nel­la vä­der­leks­för­hål­lan­den inte är möj­lig se­nast på den nämn­da ut­sat­ta da­gen, ska såd­den el­ler plan­te­ring­en ske ge­nast när för­hål­lan­de­na tillå­ter det. Som ex­cep­tio­nel­la vä­der­leks­för­hål­lan­den be­trak­tas en si­tu­a­tion då rik­lig ne­der­börd som fort­gått un­der en läng­re pe­ri­od och en li­ten av­dunst­ning har lett till att åk­rar­na är så vå­ta att det för­hind­rar sådd.  Om det lik­väl sås el­ler plan­te­ras sal­lats­väx­ter, ki­na­kål, blom­kål, broc­co­li, kål­rab­bi, rova, spe­nat el­ler dill på skif­tet be­hö­ver inte hel­ler nå­gon för­grö­da sås in fö­re den ut­sat­ta da­gen.

På od­lad jord­bruks­mark ska växt­skyd­det skö­tas och ogrä­sens sprid­ning för­hind­ras  med hjälp av väx­el­bruk el­ler på me­ka­nisk, bio­lo­gisk el­ler ke­misk väg. Jord­bru­ka­ren ska för­fa­ra så, att pro­duk­tion av en bärg­nings- och mark­nads­dug­lig skörd är möj­lig. Om ing­en skörd bär­gas från jord­bruks­mar­ken ska den växt­lig­het som pro­du­ce­ras på jord­bruks­mar­ken vid be­hov han­te­ras så att det ock­så föl­jan­de år går att an­läg­ga ett växt­be­stånd på jord­bruks­mar­ken el­ler pro­du­ce­ra en bärg­nings- och mark­nads­dug­lig skörd.

Al­ter­na­tivt växt­skydd för träd­gårds­väx­ter

Vid an­vänd­ning­en av växt­skydds­me­del ska de all­män­na prin­ci­per­na för in­te­gre­rad be­kämp­ning en­ligt la­gen om växt­skydds­me­del (1563/2011) föl­jas. På en gård får växt­skydds­me­del spri­das en­dast av en per­son som har av­lagt den ex­a­men som av­ses i 10 § i la­gen om växt­skydds­me­del (1563/2011), el­ler som fått rätt att ord­na den­na ex­a­men el­ler som har ut­bild­ning som av­ses i 28 § 4 mom. i stats­rå­dets för­ord­ning om kom­pen­sa­tions­bi­drag och mil­jö­stöd för jord­bru­ket 2007-2013 (366/2007) som fort­fa­ran­de är i kraft.

Den växt­skydds­spru­ta som an­vänds för sprid­ning av växt­skydds­me­del på går­den mås­te tes­tas på det sätt som be­stäms i 4 kap. i la­gen om växt­skydds­me­del. En ny växt­skydds­spru­ta be­hö­ver inte tes­tas förr­än fem år ef­ter att den skaf­fats, om växt­skydds­spru­tan upp­fyl­ler kra­ven i stats­rå­dets för­ord­ning om ma­ski­ners sä­ker­het (400/2008) och be­stäm­mel­ser­na i stan­dardse­ri­en EN ISO 16119 el­ler, om när gäl­ler växt­skydds­spru­tor som skaf­fats fö­re den 15 de­cem­ber 2011, om växt­skydds­spru­tan upp­fyl­ler be­stäm­mel­ser­na i stan­dardse­ri­en SFS-EN 12761. Trak­tor­spru­tor i yr­kes­mäs­sigt bruk mås­te tes­tas se­nast 26.11.2016 och där­ef­ter vart fem­te år. Om sprid­nings­ut­rust­ning­en har tes­tats ti­di­ga­re på ett sätt som av­ses i 28 § 3 mom. i stats­rå­dets för­ord­ning om kom­pen­sa­tions­bi­drag och mil­jö­stöd för jord­bru­ket 2007-2013 (366/2007, be­hö­ver den inte tes­tas på nytt förr­än det har gått fem år se­dan det se­nas­te tes­tet.

Ett krav för mil­jö­er­sätt­ning­ens bas­ni­vå är att be­va­ra jord­bruks­mar­ken öp­pen så att den läm­par sig att ta i bruk som be­tes­mark el­ler för od­ling utan att det krävs an­nat än sed­van­li­ga jord­bruks­ru­ti­ner och jord­bruks­ma­ski­ner. En are­al med per­ma­nen­ta grö­dor an­ses vara öp­pen även om där finns frukt­träd, bär­bus­kar, plant­sko­lor el­ler skott­skog med kort om­lopps­tid. På en are­al med per­ma­nent gräs- el­ler be­tes­mark får det fin­nas högst 50 träd per hek­tar av and­ra än ovan av­sed­da ve­dar­ta­de väx­ter. Som träd be­trak­tas så­da­na över två me­ter hö­ga ve­dar­ta­de väx­ter som har en enda stam el­ler fle­ra stam­mar från sam­ma rot samt så­da­na 0,5—2 me­ter hö­ga ve­dar­ta­de väx­ter som inte är lämp­li­ga som fö­da för pro­duk­tions­djur.

Ett krav för bas­ni­vån är att an­vän­da växt­skydds­me­del kor­rekt och med iakt­ta­gan­de av god växt­skydd­s­prax­is i en­lig­het med tvär­vill­ko­rens krav. En­dast växt­skydds­me­del som är god­kän­da i Fin­land får an­vän­das vid växt­skyd­det. Växt­skydds­me­del ska an­vän­das kor­rekt med iakt­ta­gan­de av för­pack­ning­s­på­skrif­ter­na och de ska för­va­ras åt­skilt från livs­me­del och fo­der utom räck­håll för barn i en­lig­het med an­vis­ning­ar­na på för­pack­ning­en. Det ska ock­så föras jour­nal över an­vänd­ning­en av växt­skydds­me­del.

Ett krav för bas­ni­vån är att en od­lad åker och en are­al för per­ma­nent grö­da ska od­las i en­lig­het med nor­mal god jord­bru­kar­sed med hän­syn till för­hål­lan­de­na på or­ten. Od­lad åker och en are­al för per­ma­nent grö­da ska be­ar­be­tas, göds­las och sås el­ler plan­te­ras på ett än­da­måls­en­ligt sätt så att det är möj­ligt att åstad­kom­ma en jämn gro­ning och ett en­het­ligt växt­be­stånd. Vid od­ling­en ska växt­ar­ter och växtsor­ter som läm­par sig för om­rå­det och en till­räck­lig mängd frön an­vän­das. Såd­den el­ler plan­te­ring­en ska gö­ras se­nast 30.6. Om det är frå­ga om ett skif­te där det od­las träd­gårds­väx­ter som av­ses i bi­la­gan till stats­rå­dets för­ord­ning (4/2015) räck­er det att skif­tet sås in med för­grö­da se­nast den nämn­da ut­sat­ta da­gen. Om det lik­väl sås el­ler plan­te­ras sal­lats­väx­ter, ki­na­kål, blom­kål, broc­co­li, spe­nat el­ler dill på skif­tet be­hö­ver inte hel­ler nå­gon för­grö­da sås in fö­re den ut­sat­ta da­gen.

Om sådd el­ler plan­te­ring på grund av ex­cep­tio­nel­la vä­der­leks­för­hål­lan­den inte är möj­lig se­nast på den nämn­da ut­sat­ta da­gen, ska såd­den el­ler plan­te­ring­en ske ge­nast när för­hål­lan­de­na tillå­ter det. Som ex­cep­tio­nel­la vä­der­leks­för­hål­lan­den be­trak­tas en si­tu­a­tion då rik­lig ne­der­börd som fort­gått un­der en läng­re pe­ri­od och en li­ten av­dunst­ning har lett till att åk­rar­na är så vå­ta att det för­hind­rar sådd.  Om det lik­väl sås el­ler plan­te­ras sal­lats­väx­ter, ki­na­kål, blom­kål, broc­co­li, kål­rab­bi, rova, spe­nat el­ler dill på skif­tet be­hö­ver inte hel­ler nå­gon för­grö­da sås in fö­re den ut­sat­ta da­gen.

Vid od­ling av jord­gub­bar, åker­bär och al­l­åker­bär för­ut­sätts det att det finns minst 15 000 plan­tor per hek­tar. Om de nämn­da väx­ter­na od­las så, att plast inte an­vänds för att täcka mark­yt­an och de rev­plan­tor som upp­står får slå rot bred­vid mo­der­plan­tan, ska plant­tät­he­ten un­der den förs­ta ve­ge­ta­tions­pe­ri­o­den vara minst 11 000 plan­tor per hek­tar. Vid od­ling av vin­bär och krus­bär för­ut­sätts 1 200 plan­tor per hek­tar, vid od­ling av hal­lon 2 800 plan­tor per hek­tar, vid od­ling av bär­hägg­mi­spel och hav­torn 800 plan­tor per hek­tar, vid od­ling av busk­blå­bär 2 250 plan­tor per hek­tar och vid od­ling av frukt­träd 400 plan­tor per hek­tar.

På od­lad jord­bruks­mark ska växt­skyd­det skö­tas och ogrä­sens sprid­ning för­hind­ras med hjälp av väx­el­bruk el­ler på me­ka­nisk, bio­lo­gisk el­ler ke­misk väg. Jord­bru­ka­ren ska för­fa­ra så, att pro­duk­tion av en bärg­nings- och mark­nads­dug­lig skörd är möj­lig. Om ing­en skörd bär­gas från jord­bruks­mar­ken ska den växt­lig­het som pro­du­ce­ras på jord­bruks­mar­ken vid be­hov han­te­ras så att det ock­så föl­jan­de år går att an­läg­ga ett växt­be­stånd på jord­bruks­mar­ken el­ler pro­du­ce­ra en bärg­nings- och mark­nads­dug­lig skörd.

För­bin­del­se­vill­kor för mil­jö­er­sätt­ning 2015Med 2015- 2016 änd­ring­ar1.11.2016