Webbläsarna Google Chrome och Mozilla Firefox lämpar sig bäst för att bläddra i den här guiden. Du kan bläddra i guiden genom att klicka på pilarna nertill på sidan. Till innehållsförteckningen kan du alltid återvända genom att klicka på knappen Innehåll, som du ser i sidans vänstra kant. Från innehållsförteckningen kan du gå direkt till önskat kapitel genom att klicka på kapitelrubriken i fråga. Du förstorar bilderna i guiden genom att klicka på dem, och en länk till en pdf-version som du kan skriva ut finns i kapitlet ’Uppgifter om publikationen’ i slutet av guiden.
Avsikten med de här anvisningarna är att ge läsaren en översikt av Europeiska unionens system med import- och exportlicenser för jordbruksprodukter och dess praktiska tillämpning i Finland. Systemet med import- och exportlicenser för jordbruksprodukter är en del av EU:s gemensamma jordbrukspolitik, som syftar till att åstadkomma marknadsjämvikt.
Bestämmelser om import- och exportlicenser finns i följande förordningar och lagar:
- Kommissionens delegerade förordning (EU) 2016/1237 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 vad gäller reglerna för tillämpning av systemet med import- och exportlicenser, om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1306/2013 vad gäller reglerna om frisläppande och förverkande av de säkerheter som ställs för import- och exportlicenser, om ändring av kommissionens förordningar (EG) nr 2535/2001, (EG) nr 1342/2003, (EG) nr 2336/2003, (EG) nr 951/2006, (EG) nr 341/2007 och (EG) nr 382/2008 och om upphävande av kommissionens förordningar (EG) nr 2390/98, (EG) nr 1345/2005, (EG) nr 376/2008 och (EG) nr 507/2008.
- Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2016/1239 om regler för tillämpningen av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 vad gäller reglerna för tillämpning av systemet med import- och exportlicenser. I bilaga II del I till genomförandeförordningen uppräknas de jordbruksprodukter som kräver importlicens. I bilaga II del II uppräknas på motsvarande sätt de jordbruksprodukter som kräver exportlicens.
- Bestämmelser om systemet med säkerheter för jordbruksprodukter finns i kommissionens delegerade förordning (EU) nr 907/2014 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1306/2013 vad gäller utbetalande organ och andra organ, ekonomisk förvaltning, avslutande av räkenskaper, säkerheter och användning av euron.
- Lagen om en marknadsordning för jordbruksprodukter (999/2012).
De ovannämnda kommissionsförordningarna är direkt bindande i Finland. Anvisningarna baserar sig på de här förordningarna, men är inte rättsligt bindande. Uppgifterna i den här guiden är avsedda att vara riktgivande.
Unionslagstiftningen genomgår ändringar, så trots uppdateringar av den här guiden är det möjligt att uppgifterna i den inte alltid är à jour. Du lägger väl märke till att gällande lagstiftning alltid har företräde framom anvisningarna. Europeiska unionens lagstiftning publiceras i Europeiska unionens officiella tidning, vars internetadress är www.eurlex.europa.eu. Det är bra om sökanden kontrollerar den uppdaterade lagstiftningen och de aktuella förfarandena genom att kontakta marknadsavdelningen.
Livsmedelsverkets marknadsavdelning (nedan marknadsavdelningen) är den myndighet som utfärdar licenser i import- och exportlicensärenden. Livsmedelsverkets finansförvaltning tar emot säkerheter, sköter återlämningen av säkerheter och vid behov förverkanden samt förvaltar säkerhetsregistret. Kontaktuppgifterna hittar du i kapitel 10 i slutet av den här guiden.
Anvisningarna i guiden gäller främst licenser som inte är kvotimport- respektive kvotexportlicenser. Kvotimport- och kvotexportlicenser kan omfattas av särskilda bestämmelser som i en del fall kan skilja sig från de allmänna bestämmelser som behandlas här. Den här guiden gäller inte kvoter som förvaltas via kvotregistret och för vars del Tullens avdelning för utrikeshandel och beskattning är behörig myndighet (kontaktuppgifterna hittar du i slutet av den här guiden). De blanketter som nämns i guiden finns på Livsmedelsverkets webbplats www.ruokavirasto.fi.
1.1. Systemet med import- och exportkontroll
Importen från tredjeland av jordbruksprodukter som omfattas av vissa marknadsordningar för jordbruket förutsätter en AGRIM-importlicens, och på motsvarande förutsätter exporten till tredjeland en AGREX-exportlicens. Avsikten med import- och exportlicenser är att säkerställa att marknadsordningarna förvaltas oklanderligt. Import- och exportlicenserna är till sin natur kontrolldokument. De utfärdas förutsatt att sökanden är registrerad som kund hos marknadsavdelningen och i Tullens register över EORI-nummer. att säkerhet har ställts vid behov, att ansökan är vederbörligen ifylld och att nettokvantiteten av jordbruksprodukten i fråga förutsätter en licens. Import- och exportlicenserna är i kraft i alla medlemsstater inom Europeiska unionen, med undantag för vissa särfall som det föreskrivs om i unionslagstiftningen.
1.2. Tullförmånssystem
Vid import av jordbruksprodukter från tredjeland tillämpas i vissa fall tullförmånssystem som oftast är bundna till en viss maximikvantitet, en s.k. tullkvot. Tullkvoterna medger lättnader från tullavgifterna vid import till unionens område. När kvotmängderna fylls kan man fortfarande importera varor från tredjeland, men för dem ska då betalas importtull och tullavgift till fullt belopp.
Tullkvoterna kan indelas i kvoter som grundar sig på multi- eller bilaterala avtal och kvoter som grundar sig på ensidiga arrangemang. Avtalskvoterna grundar sig på preferensbehandlingsavtal mellan Europeiska unionen och tredjeland. Som exempel kan nämnas kvoter som anknyter till Europaavtal, avtalet med AVS-länderna och avtal med Medelhavsländerna. Importtullkvoter tillämpas endast på produkter som visas ha sitt ursprung i landet i fråga. WTO-kvoterna (tidigare: GATT-kvoterna) är också kvoter som grundar sig på avtal och som bildar en grupp för sig inom tullkvotssystemet. Ensidiga eftergifter som EU beviljar möjliggör partiell eller full frihet från importtullar för sådana produkter som inte tillverkas inom EU:s område i tillräcklig mängd.
Vid ansökan om kvoter och fördelning av kvoter mellan importörerna tillämpas olika förfaranden. Kvoterna för jordbruksprodukter är antingen kvoter som fördelas genom ansökningsförfarande eller kvoter som förvaltas med hjälp av kvotregistret.
Import- och exportlicenser för jordbruksprodukterNovember 201922.11.2019