2. Begrepp och förkortningar

AG­REX-li­cens Eu­ro­pe­is­ka uni­o­nens ex­port­li­cens. En AG­REX-ex­port­li­cens söks via den el­ekt­ro­nis­ka an­sök­nings­tjäns­ten för ex­port- och im­port­li­cen­ser. Ko­der till den får du ge­nom att kon­tak­ta Livs­me­dels­ver­ket, ad­res­sen är tuo­vi(@)ruo­ka­vi­ras­to.fi. AG­REX-ex­port­li­cen­ser som är av­sed­da att ut­nytt­jas i Fin­land ut­fär­das i form av el­ekt­ro­nis­ka li­cen­ser och AG­REX-ex­port­li­cen­ser som är av­sed­da att ut­nytt­jas an­nan­stans i EU ut­fär­das i form av pap­per­s­li­cen­ser (AG­REX-ex­port­li­cen­ser i pap­pers­form).

AG­RIM-li­cens Eu­ro­pe­is­ka uni­o­nens im­port­li­cens. En AG­RIM-im­port­li­cens söks via den el­ekt­ro­nis­ka an­sök­nings­tjäns­ten för ex­port- och im­port­li­cen­ser. Ko­der till den får du ge­nom att kon­tak­ta Livs­me­dels­ver­ket, ad­res­sen är tuo­vi(@)ruo­ka­vi­ras­to.fi. AG­RIM-im­port­li­cen­ser som är av­sed­da att ut­nytt­jas i Fin­land ut­fär­das i form av el­ekt­ro­nis­ka li­cen­ser och AG­RIM-im­port­li­cen­ser som är av­sed­da att ut­nytt­jas an­nan­stans i EU ut­fär­das i form av pap­per­s­li­cen­ser (AG­RIM-im­port­li­cen­ser i pap­pers­form).

EORI-num­mer Ett sys­tem som tilläm­pas i hela EU för att re­gi­stre­ra och iden­ti­fi­e­ra eko­no­mis­ka ak­tö­rer. I Fin­land är Tul­len den myn­dig­het som sva­rar för EORI-re­gi­stre­ring­en. De som an­sö­ker om li­cen­ser, li­cen­sin­ne­ha­va­re och mot­ta­ga­re av li­cen­ser vid över­lå­tel­se ska ha ett EORI-num­mer. På grund av änd­ring­ar av EU-rätts­ak­ter­na blir EORI-num­ret 6.11.2016 ob­li­ga­to­riskt för fö­re­tag som an­sö­ker om im­port- el­ler ex­port­li­cen­ser, li­cen­sin­ne­ha­va­re och li­cens­mot­ta­ga­re.

Ex­port Att tull­for­ma­li­te­ter­na i sam­band med ex­port upp­fylls och pro­duk­ter i det sam­man­hang­et ex­por­te­ras till ett land ut­an­för uni­o­nens tull­om­rå­de.

Fri­släp­pan­de av sä­ker­het Livs­me­dels­ver­ket fri­släp­per en ställd sä­ker­het när skyl­dig­he­ten be­träf­fan­de en im­port- el­ler ex­port­li­cens har full­gjorts och ett be­vis för det här har getts in till Livs­me­dels­ver­ket inom ut­satt tid.

För­ver­kan­de av sä­ker­het Livs­me­dels­ver­ket kan hål­la inne en sä­ker­het när vis­sa för­ut­sätt­ning­ar upp­fylls. Då går kun­den helt el­ler del­vis mis­te om den ställ­da sä­ker­he­ten, dvs. sä­ker­he­ten för­ver­kas.

Im­port Att tull­for­ma­li­te­ter­na i sam­band med im­port upp­fylls och pro­duk­ter i det sam­man­hang­et över­går till fri om­sätt­ning i uni­o­nens ter­ri­to­ri­um.

KN-num­mer Eu­ro­pe­is­ka uni­o­nens kom­bi­ne­ra­de no­men­kla­tur; 8-siff­ri­ga sif­fer­se­ri­er an­vänds i im­port­li­cen­ser och 8- el­ler 12-siff­ri­ga sif­fer­se­ri­er an­vänds i ex­port­li­cen­ser.

Livs­me­dels­ver­ket, den myn­dig­het som ut­fär­dar AG­REX-ex­port­li­cen­ser och AG­RIM-im­port­li­cen­ser.

MRN (hu­vud­re­fe­rens­num­mer) Ett num­mer som den be­hö­ri­ga tull­myn­dig­he­ten till­de­lar i ar­ti­kel 5 punkt 9–14 i uni­ons­tull­ko­dex­en av­sed­da de­kla­ra­tio­ner och an­mäl­ning­ar, TIR-åt­gär­der och be­vis som gäl­ler uni­ons­va­rors tull­rätts­li­ga ställ­ning.

Re­gis­ternum­mer Kund­re­gis­ternum­mer som kun­den till­de­las när kun­den re­gi­stre­rar sig hos Livs­me­dels­ver­kets mark­nads­av­del­ning som im­port- och ex­port­kund.

Sä­ker­het En ga­ran­ti­för­bin­del­se el­ler en kon­tant­de­po­si­tion som, i syf­te att sä­ker­stäl­la att en viss åt­gärd ge­nom­förs, har in­gåtts re­spek­ti­ve gjorts av en fi­nan­si­ell in­rätt­ning som god­känts som bor­gens­man.

Tred­je­land Ett land ut­an­för EU.

Tull En be­hö­rig myn­dig­het som at­te­ste­rar kvan­ti­te­ter som över­gått till fri om­sätt­ning inom ra­men för en im­port­li­cens el­ler ex­por­te­rats inom ra­men för en ex­port­li­cens.

Tull­de­kla­ra­tion Ett ad­mi­ni­stra­tivt en­hets­do­ku­ment (Sing­le Ad­mi­ni­stra­ti­ve Do­cu­ment), dvs. en SAD-blan­kett.

Tull­kvot En viss kvan­ti­tet av en vara som har ett visst KN-num­mer och som be­vil­jas tull­för­mån på vis­sa vill­kor.

Tull­om­bud Tull­de­kla­ra­tio­ner om över­gång till fri om­sätt­ning el­ler om ex­port kan gö­ras av tull­om­bud som av­ses i ar­ti­kel 18 i för­ord­ning (EU) nr 952/2013. I de fal­len ska li­cen­sin­ne­ha­va­rens el­ler mot­ta­ga­rens EORI-num­mer näm­nas i tull­de­kla­ra­tio­nen.

Ut­för­sel­be­kräf­tat över­lå­tel­se­be­slut Ett till ex­port­för­fa­ran­det an­kny­tan­de be­vis för full­gö­ran­de av skyl­dig­he­ten att ex­por­te­ra vara, en­ligt ar­ti­kel 14.4 b i kom­mis­sio­nens ge­nom­fö­ran­de­för­ord­ning (EU) 2016/1239. Skick­as från Tul­len i Fin­land till Livs­me­dels­ver­ket tjäns­te­vä­gen vid ex­port­för­fa­ran­den där ex­port­li­cen­sen an­vänds en­bart i Fin­land och där pro­duk­ter­na läm­nar EU:s om­rå­de när de läm­nar Fin­land. Om en ex­port­li­cens som ut­fär­dats i Fin­land an­vänds an­nan­stans i EU, an­sva­rar li­cen­sin­ne­ha­va­ren för att i el­ekt­ro­nisk form läm­na mot­sva­ran­de be­vis för full­gö­ran­de av skyl­dig­he­ten att ex­por­te­ra var­na (in­klu­si­ve MRN-num­ret) till den li­cen­s­ut­fär­dan­de myn­dig­he­ten.

WTO Världs­han­dels­or­ga­ni­sa­tio­nen (World Tra­de Or­ga­ni­za­tion) grun­da­des 1995. Sam­ar­be­tet inom ra­men för or­ga­ni­sa­tio­nen och det norm­sys­tem som or­ga­ni­sa­tio­nen till­han­da­hål­ler lig­ger till grund för EU:s och sam­ti­digt Fin­lands mul­ti­la­te­ra­la han­dels­po­li­tik. Fö­re 1995 grun­da­de sig den mul­ti­la­te­ra­la han­deln på GATT-av­tal (Ge­ne­ral Ag­re­ements on Ta­riffs and Tra­de).

Im­port- och ex­port­li­cen­ser för jord­bruks­pro­duk­terNo­vem­ber 201922.11.2019