3. Registrering

3.1. Att registrera sig som kund hos marknadsavdelningen

Fö­re an­sö­kan om en im­port- el­ler ex­port­li­cens ska im­por­tö­ren/ex­por­tö­ren re­gi­stre­ra sig i mark­nads­av­del­ning­ens kund­re­gis­ter som im­por­tör el­ler ex­por­tör. Det sker ge­nom att fyl­la i re­gi­stre­rings­an­sö­kan, som finns på Livs­me­dels­ver­kets webb­plats. Ef­ter re­gi­stre­ring­en ska kun­den an­vän­da sitt re­gis­ternum­mer vid all kom­mu­ni­ka­tion med mark­nads­av­del­ning­en.

Re­gi­stre­ring­en går till så att en om­sorgs­fullt ifylld re­gi­stre­rings­an­sö­kan läm­nas in till mark­nads­av­del­ning­en. Blan­ket­ten ska un­der­teck­nas av den som har fir­ma­teck­nings­rätt en­ligt han­dels­re­gist­ret el­ler är pro­ku­rist. I sam­band med re­gi­stre­ring­en ska ock­så ett han­dels­re­gis­ter­ut­drag ges in till mark­nads­av­del­ning­en.

Om det sker en för­änd­ring i kun­dens re­gi­stre­rings­upp­gif­ter, ska en an­mä­lan om sa­ken gö­ras till mark­nads­av­del­ning­en på en blan­kett för an­mä­lan om änd­ring­ar i re­gis­ter­upp­gif­ter­na. Re­gi­stre­rings­an­sö­kan el­ler blan­ket­ten för an­mä­lan om änd­ring­ar kan läm­nas in per fax el­ler skan­nas och skick­as per e-post. Om FO-num­ret änd­ras, ska kun­den läm­na in en ny re­gi­stre­rings­an­sö­kan och ett nytt han­dels­re­gis­ter­ut­drag.

Kun­den gör klokt i att kon­trol­le­ra att upp­gif­ter­na i mark­nads­av­del­ning­ens kund­re­gis­ter är ak­tu­el­la vad ad­ress- och kon­takt­per­son­s­upp­gif­ter­na be­träf­far och att de mot­sva­rar upp­gif­ter­na i EORI-re­gist­ret. Kom­mis­sio­nens för­ord­ning­ar för­ut­sät­ter att upp­gif­ter­na i tull­de­kla­ra­tio­nen stäm­mer över­ens med upp­gif­ter­na i im­port- och ex­port­li­cen­ser­na.

3.2. Att EORI-registrera sig hos Tullen

I och med kom­mis­sio­nens nya för­ord­ning­ar om sys­te­met med im­port- och ex­port­li­cen­ser ska de som an­sö­ker om li­cen­ser samt li­cen­sin­ne­ha­va­re och li­cens­mot­ta­ga­re från och med 6.11.2016 ha ett EORI-num­mer. EORI är ett sys­tem som tilläm­pas i hela EU för att re­gi­stre­ra och iden­ti­fi­e­ra eko­no­mis­ka ak­tö­rer. I Fin­land är Tul­len den myn­dig­het som sva­rar för EORI-re­gi­stre­ring­en, och på Tul­lens webb­plats hit­tar man blan­ket­ter för an­sö­kan om EORI-num­mer. Det är bra att an­sö­ka om ett EORI-num­mer i god tid in­nan an­sö­kan om en im­port- el­ler ex­port­li­cens läm­nas in.

Im­port- och ex­port­li­cen­ser för jord­bruks­pro­duk­terNo­vem­ber 201922.11.2019