4. Säkerhet

En im­por­tör som an­sö­ker om en im­port­li­cens för­bin­der sig att im­por­te­ra en i li­cen­sen an­gi­ven kvan­ti­tet av pro­duk­ten i frå­ga un­der den tid li­cen­sen är i kraft. På mot­sva­ran­de sätt för­bin­der sig en ex­por­tör som an­sö­ker om en ex­port­li­cens att ex­por­te­ra en i li­cen­sen an­gi­ven kvan­ti­tet av pro­duk­ten i frå­ga till ett land ut­an­för uni­o­nens tull­om­rå­de un­der den tid li­cen­sen är i kraft. Med hjälp av sä­ker­he­ter vill man för­vis­sa sig dels om att li­cen­sin­ne­ha­va­ren el­ler li­cens­mot­ta­ga­ren kom­mer att full­gö­ra de till li­cen­sen an­kny­tan­de skyl­dig­he­ter­na, dels om att li­cen­ser­na inte an­vänds till spe­ku­la­tion.

Det sä­ker­hets­sys­tem som är i bruk i Fin­land vid verk­stäl­lig­het av Eu­ro­pe­is­ka uni­o­nens ge­men­sam­ma jord­bruks­po­li­tik grun­dar sig på kom­mis­sio­nens de­le­ge­ra­de för­ord­ning (EU) nr 907/2014. Ut­gångs­punk­ten är att de för­fa­ran­den som nämns i den för­ord­ning­en ska iakt­tas i alla verk­sam­hets­for­mer där sä­ker­he­ter be­hövs. I bi­la­ga II till kom­mis­sio­nens ge­nom­fö­ran­de­för­ord­ning (EU) 2016/1239 finns när­ma­re be­stäm­mel­ser om t.ex. pro­dukt­spe­ci­fi­ka sä­ker­hets­be­lopp och li­cen­ser­nas gil­tig­hets­ti­der.

När li­cen­san­sö­kan läm­nas in ska sö­kan­den stäl­la en sä­ker­het som ska vara fram­me hos Livs­me­dels­ver­ket  se­nast kl. 14 da­gen för in­läm­ning av an­sö­kan. Hur stor sä­ker­het som krävs fast­ställs i euro med en cents nog­grann­het. Om en lämp­lig sä­ker­het inte har ställts, kan li­cen­san­sö­kan inte tas till be­hand­ling utan av­slås. Om vär­det av sä­ker­he­ten för en li­cen­san­sö­kan är högst 100 euro, krävs ing­en sä­ker­het. I den pro­dukt­kvan­ti­tet som ska an­ges i li­cen­san­sö­kan och i sä­ker­hets­be­lop­pet in­räk­nas alla kvan­ti­te­ter som av­ses bli im­por­te­ra­de/ex­por­te­ra­de un­der KN-num­ret i frå­ga och som im­por­te­ras/ex­por­te­ras ge­nom en och sam­ma lo­gis­tik­åt­gärd (t.ex. med sam­ma båt).

4.1. Att ställa säkerhet

God­tag­ba­ra for­mer av sä­ker­het är en ga­ran­ti­för­bin­del­se (bor­gen) som en bor­gens­man som Livs­me­dels­ver­ket god­känt har in­gått och kon­tan­ta in­be­tal­ning­ar (kon­tant­de­po­si­tio­ner). Sä­ker­he­ter­na sköts i prak­ti­ken av Livs­me­dels­ver­kets fi­nans­för­valt­ning, som vid be­hov ger yt­ter­li­ga­re in­for­ma­tion och en ga­ran­ti­för­bin­del­se­mall. Kun­den kan som sä­ker­het stäl­la en bor­gen som en bank el­ler ett för­säk­rings­bo­lag har gett och där den god­kän­da in­rätt­ning­en åtar sig att på be­gä­ran be­ta­la det i bor­gens­för­bin­del­sen nämn­da be­lop­pet, om de vill­kor och för­fa­ran­den som nämns i för­ord­ning­ar­na över­träds. Kun­den för­hand­lar själv­stän­digt om bor­gen med den bank el­ler det för­säk­rings­bo­lag som god­känts som bor­gens­man. En bor­gen som ställts av nå­gon an­nan än en god­känd in­rätt­ning tas inte till be­hand­ling. En fi­nan­si­ell in­rätt­ning som vill bli bor­gens­man ska be­gä­ra att fi­nans­för­valt­ning­en vid Livs­me­dels­ver­ket ger sitt god­kän­nan­de till det här.

När en kon­tant in­be­tal­ning görs i form av bank­gi­ro kan den be­trak­tas som sä­ker­het först när fi­nans­för­valt­ning­en vid Livs­me­dels­ver­ket har för­vis­sat sig om att be­lop­pet i frå­ga är till­gäng­ligt. I bråds­kan­de fall kan kvit­tot över en kon­tant in­be­tal­ning el­ler den un­der­teck­na­de bank­ga­ran­tin först skick­as per e-post till Livs­me­dels­ver­kets fi­nans­för­valt­ning/Oili Has­si­nen (for­namn.ef­ter­namn@ruo­ka­vi­ras­to.fi). Ett kon­tout­drag över sä­ker­he­ten skick­as till kun­den. Rän­ta be­ta­las inte på kon­tant­sä­ker­he­ter. Kun­den står själv för kost­na­der­na för bank­ga­ran­tin.

Sä­ker­he­ter som be­står av kon­tan­ta in­be­tal­ning­ar sätts in på Livs­me­dels­ver­kets kon­to

FI04 5000 0121 5047 80

OKOY­FI­HH

(ären­de: sä­ker­het)

När­ma­re in­for­ma­tion om sä­ker­he­ter finns i den an­vis­ning om sä­ker­he­ter som har pu­bli­ce­rats på Livs­me­dels­ver­kets webb­plats. När­ma­re in­for­ma­tion om sä­ker­he­ter ges ock­så av fi­nans­för­valt­ning­en vid Livs­me­dels­ver­ket. Kon­takt­upp­gif­ter­na till den finns i slu­tet av den här gui­den.

4.2. Att frisläppa eller förverka säkerheten

Livs­me­dels­ver­ket be­slu­tar om fri­släp­pan­de re­spek­ti­ve för­ver­kan­de av en rik­tad sä­ker­het i en­lig­het med för­ut­sätt­ning­ar­na i EU-lag­stift­ning­en om mark­nads­ord­ning­en i frå­ga. Om kun­den vill att en sä­ker­het ska åter­be­ta­las på kun­dens kon­to ska kun­den skrift­li­gen be­gä­ra det här hos Livs­me­dels­ver­kets fi­nans­för­valt­ning. I den fritt for­mu­le­ra­de, da­te­ra­de och un­der­teck­na­de be­gä­ran ska kun­den ange sä­ker­he­tens num­mer, be­lop­pet och det kon­to­num­mer som ska an­vän­das vid åter­be­tal­ning­en.

Ibland blir det nöd­vän­digt att hål­la inne sä­ker­he­ten (= sä­ker­he­ten för­ver­kas), om li­cens­skyl­dig­he­ten inte upp­fylls un­der li­cen­sens gil­tig­hets­tid el­ler om be­vi­set för upp­fyl­lan­de av skyl­dig­he­ten läm­nas in till den li­cen­s­ut­fär­dan­de myn­dig­he­ten ef­ter ut­satt tid. När det är frå­ga om för­ver­kan­de av en sä­ker­het som be­ta­lats kon­tant, in­ne­hål­ler Livs­me­dels­ver­ket sä­ker­he­ten. När sä­ker­he­ten har for­men av en bank­ga­ran­ti och en del av sä­ker­he­ten mås­te hål­las inne, fak­tu­re­rar Livs­me­dels­ver­ket det be­lopp som för­ver­kas. Om det to­ta­la sä­ker­hets­be­lopp som för­ver­kas är högst 100 euro per li­cens hålls sä­ker­he­ten inte inne utan fri­släpps. Sä­ker­he­ten fri­släpps i sin hel­het, om åt­min­sto­ne 95 % av li­censkvan­ti­te­ten har an­vänts och be­vis för att skyl­dig­he­ten full­gjorts har läm­nats inom ut­satt tid. Om mind­re än 5 % av li­cen­sen har an­vänts för­ver­kas hela sä­ker­he­ten, vil­ket be­ty­der att li­cen­sin­ne­ha­va­ren går mis­te om hela sä­ker­he­ten.

Om mind­re än 95 % av li­cen­sen har an­vänts, för­ver­kas sä­ker­he­ten som föl­jer:

[li­censkvan­ti­tet (kg) x 95 % – den fak­tis­ka kvan­ti­tet som im­por­te­rats/ex­por­te­rats (kg)] / li­censkvan­ti­tet (kg) x sä­ker­het som rik­tar sig till li­cen­sen = sä­ker­het som för­ver­kas

Ex­em­pel på för­ver­kan­de av sä­ker­het: Li­cen­sen gäl­ler 10 000 kg, av det har 5 000 kg an­vänts. Den sä­ker­het som rik­tar sig till li­cen­sen är 2 000 euro. Den ut­nytt­ja­de li­cen­sen och even­tu­el­la and­ra be­vis för att skyl­dig­he­ten full­gjorts har åter­läm­nats inom ut­satt tid.

Out­nytt­jad li­censkvan­ti­tet: 10 000 kg x 95 % – 5 000 kg = 4 500 kg

Sä­ker­het som för­ver­kas: 4 500 kg / 10 000 kg x 2 000 euro = 900 euro.

Med and­ra ord för­ver­kas 900 euro av sä­ker­he­ten och 1100 euro fri­släpps.

Im­port- och ex­port­li­cen­ser för jord­bruks­pro­duk­terNo­vem­ber 201922.11.2019