5. Importlicens och exportlicens

En­ligt ar­ti­kel 1 i kom­mis­sio­nens de­le­ge­ra­de för­ord­ning (EU) 2016/1237 är im­port- och ex­port­li­cen­ser­na el­ekt­ro­nis­ka do­ku­ment el­ler pap­pers­do­ku­ment med en viss gil­tig­hets­tid, i vil­ka rät­ten och skyl­dig­he­ten att im­por­te­ra el­ler ex­por­te­ra pro­duk­ter fast­ställs. För im­port­li­cen­ser an­vänds ut­tryck­et AG­RIM-im­port­li­cens och för ex­port­li­cen­ser be­näm­ning­en AG­REX-ex­port­li­cens. Li­cen­ser­na är vär­de­pap­per som bör för­va­ras om­sorgs­fullt.

I kom­mis­sio­nens ge­nom­fö­ran­de­för­ord­ning (EU) 2016/1239 och kom­mis­sio­nens de­le­ge­ra­de för­ord­ning (EU) 2016/1237 upp­räk­nas de jord­bruks­pro­duk­ter och fall för vars del en AG­RIM-im­port­li­cens el­ler en AG­REX-ex­port­li­cens krävs. De här jord­bruks­pro­duk­ter­na upp­räk­nas ock­så i bi­la­ga I till den här gui­den vad im­port­li­cen­ser be­träf­far och i bi­la­ga II till gui­den vad ex­port­li­cen­ser be­träf­far.

5.1. Fall då importlicens krävs

En im­port­li­cens ska upp­vi­sas för föl­jan­de pro­duk­ter:

5.2. Fall då exportlicens krävs
5.3. Att ansöka om en import- respektive exportlicens

Kun­den an­sö­ker om im­port- och ex­port­li­cen­ser på el­ekt­ro­nisk väg via an­sök­nings­tjäns­ten för ex­port- och im­port­li­cen­ser, när re­gi­stre­ring­en i mark­nads­av­del­ning­ens kund­re­gis­ter och i den el­ekt­ro­nis­ka an­sök­nings­tjäns­ten är slut­förd. Från Livs­me­dels­ver­ket skick­as det per e-post ko­der, nyck­el­tal och lö­sen­ord som kun­den ska an­vän­da i den el­ekt­ro­nis­ka an­sök­nings­tjäns­ten.

Via den el­ekt­ro­nis­ka an­sök­nings­tjäns­ten kan kun­den an­sö­ka bå­de om el­ekt­ro­nis­ka li­cen­ser och om pap­per­s­li­cen­ser för att an­vän­das an­nan­stans i EU, om pro­duk­ter­na för­tul­las i ett an­nat med­lems­land. Om an­sök­nings­tjäns­ten för ex­port- och im­port­li­cen­ser inte är till­gäng­lig på grund av ett tek­niskt fel kan im­port- och ex­port­li­cen­ser sö­kas ock­så skrift­li­gen på AG­RIM-an­sök­nings­blan­ket­ten (im­port) och AG­REX-an­sök­nings­blan­ket­ten (ex­port). Skrift­li­ga an­sök­ning­ar kan e-pos­tas i skan­nad form till ad­res­sen tuo­vi(at)ruo­ka­vi­ras­to.fi, pos­tas till ad­res­sen Livs­me­dels­ver­ket, PB 100, 00027 LIVS­ME­DELS­VER­KET el­ler föras till Livs­me­dels­ver­kets re­gi­stra­tur.

Som in­läm­nings­dag för li­cen­san­sö­kan be­trak­tas den ar­bets­dag un­der vil­ken myn­dig­he­ten har ta­git emot li­cen­san­sö­kan se­nast kl. 14.00. An­sök­ning­ar som in­kom­mit till Livs­me­dels­ver­ket ef­ter kl. 14 an­ses ha läm­nats in den förs­ta ar­bets­dag som föl­jer på den fak­tis­ka mot­tag­nings­da­gen. Li­ka­så ska sä­ker­he­ter som hän­för sig till li­cen­san­sök­ning­ar vara fram­me hos Livs­me­dels­ver­ket se­nast kl. 14.00 den dag då an­sö­kan läm­nas in.

Li­cen­san­sök­ning­ar som kom­mit fram på var­da­gar ef­ter kl. 14 el­ler på en lör­dag el­ler sön­dag el­ler en an­nan söck­en­helg an­ses ha läm­nats in den ar­bets­dag som föl­jer på den fak­tis­ka in­läm­nings­da­gen.

Sä­ker­het ska stäl­las för im­port- och ex­port­li­cen­ser. Se av­snit­tet Att stäl­la sä­ker­het, ka­pi­tel 4.1.

Om kun­den vill åter­ta en an­sö­kan ska det gö­ras el­ekt­ro­niskt el­ler skrift­li­gen fö­re kl. 14 på in­läm­nings­da­gen.

Om en an­sö­kan el­ler en del av den av­slås, fri­släp­per Livs­me­dels­ver­ket sä­ker­he­ten utan dröjs­mål.

5.4. Att utfärda import- och exportlicenser

De på el­ekt­ro­nisk väg ut­fär­da­de li­cen­ser­na kan ses på fli­ken Li­cen­ser i an­sök­nings­tjäns­ten för ex­port- och im­port­li­cen­ser. Om en li­cens kom­mer att ut­nytt­jas an­nan­stans inom EU, kan den ut­fär­das i form av pap­per­s­li­cens. Im­port­li­cen­ser i pap­pers­form ut­fär­das på AG­RIM-blan­ket­ten me­dan ex­port­li­cen­ser i pap­pers­form ut­fär­das på AG­REX-blan­ket­ten, och de pos­tas till den ad­ress som sö­kan­den har upp­gett. Im­port- och ex­port­li­cen­ser­nas gil­tig­hets­ti­der fram­går av bi­la­ga II till kom­mis­sio­nens ge­nom­fö­ran­de­för­ord­ning 2016/1239 (och av bi­la­gor­na I och II till den här gui­den).

Upp­gif­ter som förts in i li­cen­ser och del­li­cen­ser får inte änd­ras ef­ter ut­fär­dan­det. Om den li­cen­s­ut­fär­dan­de myn­dig­he­ten an­ser att en rät­tel­se be­hövs ska den åter­kal­la li­cen­sen el­ler del­li­cen­sen och ut­fär­da en rät­tad li­cens el­ler del­li­cens utan dröjs­mål.

5.5. Att utnyttja import- och exportlicenser

Im­port- och ex­port­li­cen­sen ut­gör en rät­tig­het och med­för en skyl­dig­het att un­der li­cen­sens gil­tig­hets­tid lå­ta den kvan­ti­tet pro­duk­ter som li­cen­sen om­fat­tar över­gå till fri om­sätt­ning el­ler ex­por­te­ra den. Tull­de­kla­ra­tio­nen görs av li­cen­sin­ne­ha­va­ren el­ler li­cens­mot­ta­ga­ren el­ler av ett tull­om­bud som ut­setts att ag­e­ra för de­ras räk­ning. En­ligt ar­ti­kel 5.2 c i kom­mis­sio­nens de­le­ge­ra­de för­ord­ning (EU) 2016/1237 ska det an­ges i tull­de­kla­ra­tio­nen om det är li­cen­sin­ne­ha­va­ren el­ler li­cens­mot­ta­ga­ren som är den per­son för vars räk­ning den ovan­nämn­da skyl­dig­he­ten full­görs. Om tull­de­kla­ra­tio­nen görs av ett tull­om­bud, ska li­cen­sin­ne­ha­va­rens el­ler li­cens­mot­ta­ga­rens EORI-num­mer näm­nas i tull­de­kla­ra­tio­nen.

Om så fö­re­skrivs i spe­ci­fik uni­ons­lag­stift­ning, kan skyl­dig­he­ten att lå­ta va­ror över­gå till fri om­sätt­ning el­ler att ex­por­te­ra in­be­gri­pa skyl­dig­he­ten att lå­ta va­ror­na över­gå till fri om­sätt­ning i el­ler att ex­por­te­ra dem till det land el­ler den grupp av län­der som an­ges i li­cen­sen.

I frå­ga om el­ekt­ro­nis­ka ex­port- och im­port­li­cen­ser som ut­nytt­jas i Fin­land av­skri­ver li­cen­sin­ne­ha­va­ren i den el­ekt­ro­nis­ka an­sök­nings­tjäns­ten för ex­port- och im­port­li­cen­ser en viss kvan­ti­tet som ut­nytt­jas, och se­dan be­kräf­tar Tul­len den. När det är frå­ga om upp­gif­ter på pap­per­s­li­cen­ser som är av­sed­da att ut­nytt­jas an­nan­stans i EU är det bra att kon­trol­le­ra vil­ken prax­is tull­myn­dig­he­ten i den be­rör­da med­lems­sta­ten föl­jer be­träf­fan­de de­kla­ra­tion av kvan­ti­te­ter som ska över­gå till fri om­sätt­ning/ex­por­te­ras. I frå­ga om pap­per­s­li­cen­ser ska li­cens­num­ret näm­nas i tull­de­kla­ra­tio­nen. Om det ut­rym­me på li­cen­sens om­stå­en­de sida som har re­ser­ve­rats för an­teck­ning­ar om god­kän­nan­de inte räck­er till, kan tull­myn­dig­he­ten foga yt­ter­li­ga­re si­dor till li­cen­sen.

En kvan­ti­tet som im­por­te­ras inom ra­men för en im­port­li­cens el­ler en kvan­ti­tet som ex­por­te­ras inom ra­men för en ex­port­li­cens får av­vi­ka med +/- 5 pro­cent från den kvan­ti­tet som be­vil­jats ge­nom li­cen­sen.

Im­port- och ex­port­li­cen­ser för jord­bruks­pro­duk­terNo­vem­ber 201922.11.2019