6. Dellicens och överlåtelse av licensen

6.1 Dellicens

Om den kvan­ti­tet som an­ges på li­cen­sen ska de­las upp av för­fa­ran­de­mäs­si­ga el­ler lo­gis­tis­ka skäl, el­ler om li­cen­sin­ne­ha­va­ren el­ler li­cens­mot­ta­ga­ren mås­te an­vän­da en li­cens som ut­fär­dats i el­ekt­ro­nisk form i Fin­land i en an­nan med­lems­stat får Livs­me­dels­ver­ket, på be­gä­ran av li­cen­sin­ne­ha­va­ren el­ler li­cens­mot­ta­ga­ren, ut­fär­da del­li­cen­ser. In­nan en del­li­cens ut­fär­das ska ori­gi­nal­li­cen­sen läm­nas in till Livs­me­dels­ver­ket och be­gä­ran om en del­li­cens ska sän­das per e-post till ad­res­sen tuo­vi(at)ruo­ka­vi­ras­to.fi el­ler sän­das per post.

Del­li­cen­ser har, inom de kvan­ti­tets­grän­ser som de är ut­fär­da­de för, sam­ma rätts­ver­kan som de li­cen­ser på grund­val av vil­ka de är ut­ställ­da. En del­li­cens kan inte lig­ga till grund för yt­ter­li­ga­re en del­li­cens.

Li­cen­sin­ne­ha­va­ren ska åter­läm­na in­ne­ha­va­rens ex­em­plar av den del­li­cens som har an­vänts el­ler löpt ut till den li­cen­s­ut­fär­dan­de myn­dig­he­ten, till­sam­mans med li­cen­sin­ne­ha­va­rens ex­em­plar av ori­gi­nal­li­cen­sen.

6.2 Licensöverlåtelse

Livs­me­dels­ver­ket kan på en li­cen­sin­ne­ha­va­res be­gä­ran un­der li­cen­sens gil­tig­hets­tid över­lå­ta de rät­tig­he­ter som med­föl­jer en av Livs­me­dels­ver­ket ut­fär­dad im­port- el­ler ex­port­li­cens till en an­nan im­por­tör/ex­por­tör, om inte nå­got an­nat fö­re­skrivs i pro­dukt­spe­ci­fik lag­stift­ning. Im­port- el­ler ex­port­li­cen­sen i ori­gi­nal ska sän­das till Livs­me­dels­ver­ket och be­gä­ran om över­lå­tel­se kan gö­ras t.ex. per e-post (tuo­vi(at)ruo­ka­vi­ras­to.fi). De skyl­dig­he­ter som föl­jer av li­cen­sen kan inte över­lå­tas, utan li­cen­sin­ne­ha­va­ren sva­rar för dem ge­nom den sä­ker­het som li­cen­sin­ne­ha­va­ren har ställt.

Rät­tig­he­ter som föl­jer av en li­cens el­ler en del­li­cens kan över­lå­tas till en enda li­cens­mot­ta­ga­re, och över­lå­tel­sen kan ske bara kvan­ti­te­ter som än­nu inte har an­getts på li­cen­sen el­ler del­li­cen­ser­na. Li­cens­mot­ta­ga­ren kan inte över­lå­ta sina rät­tig­he­ter vi­da­re, men de kan åter­läm­nas till li­cen­sin­ne­ha­va­ren. Ett åter­läm­nan­de till li­cen­sin­ne­ha­va­ren gäl­ler kvan­ti­te­ter som än­nu inte har an­getts på li­cen­sen el­ler del­li­cen­ser­na. En över­lå­tel­se och ett åter­läm­nan­de gäl­ler från den dag då myn­dig­he­ten gör an­teck­ning­ar om dem.

Im­port- och ex­port­li­cen­ser för jord­bruks­pro­duk­terNo­vem­ber 201922.11.2019