7. Att utnyttja och återlämna import- och exportlicenser

7.1. Allmänt om att fullgöra licensskyldigheter och om bevis för det

Sä­ker­he­ten kan fri­släp­pas, när de skyl­dig­he­ter som hör sam­man med en im­port- el­ler ex­port­li­cens har full­gjorts och be­vis för full­gö­ran­det har läm­nats in inom ut­satt tid till den li­cen­s­ut­fär­dan­de myn­dig­he­ten. Skyl­dig­he­ten att lå­ta pro­duk­ter­na över­gå till fri om­sätt­ning el­ler att ex­por­te­ra an­ses ha full­gjorts, när den to­ta­la kvan­ti­tet som an­ges på li­cen­sen har tull­kla­re­rats en­ligt det re­le­van­ta för­fa­ran­det un­der li­cen­sens gil­tig­hets­tid. Den kvan­ti­tet som över­gått till fri om­sätt­ning inom ra­men för en im­port­li­cens el­ler ex­por­te­rats inom ra­men för en ex­port­li­cens får av­vi­ka med högst +/- 5 pro­cent från den kvan­ti­tet som be­vil­jats ge­nom im­port- el­ler ex­port­li­cen­sen.

En im­port- el­ler ex­port­li­cens som ut­fär­dats i Fin­land ska åter­läm­nas till Livs­me­dels­ver­ket ef­ter att den för­setts med no­te­ring­ar som Tul­len har at­te­ste­rat på be­hö­rigt sätt. El­ekt­ro­nis­ka li­cen­ser åter­läm­nas via den el­ekt­ro­nis­ka an­sök­nings­tjäns­ten för li­cen­ser, me­dan pap­per­s­li­cen­ser åter­läm­nas till Livs­me­dels­ver­kets ad­ress per post. En li­cens ska åter­läm­nas ock­så i det fal­let att den inte har ut­nytt­jats un­der gil­tig­hets­ti­den.

7.1.1. Fullgörande av importlicensskyldigheten och bevis för det

En im­port­li­cens ska åter­läm­nas till Livs­me­dels­ver­ket inom 60 da­gar från och med ut­gång­en av li­cen­sens gil­tig­hets­tid. Att en im­port­li­cens som är för­sedd med tull­no­te­ring­ar åter­läm­nas till Livs­me­dels­ver­ket inom de 60 da­gar­na be­trak­tas som ett be­vis för att de med im­port­li­cen­sen för­en­li­ga skyl­dig­he­ter­na har full­gjorts. Sä­ker­he­ten fri­släpps, om im­port­skyl­dig­he­ten har full­gjorts och den an­vän­da li­cen­sen har åter­läm­nats inom ut­satt tid.

Im­port­li­cens­skyl­dig­he­ten an­ses vara full­gjord i sin hel­het, när den to­ta­la kvan­ti­tet som an­ges på li­cen­sen har tull­kla­re­rats en­ligt det re­le­van­ta för­fa­ran­det och pro­duk­ter­na de fac­to har över­gått till fri om­sätt­ning.

7.1.2. Fullgörande av exportlicensskyldigheten och bevis för det

När det är frå­ga om en ex­port­li­cens ska pro­duk­ter­na läm­na uni­o­nens tull­om­rå­de inom 150 ka­len­der­da­gar från da­gen för god­ta­gan­det av tull­de­kla­ra­tio­nen.  Be­vis för att ex­port­skyl­dig­he­ten har full­gjorts är att den av Tul­len at­te­ste­ra­de ex­port­li­cen­sen åter­läm­nas till Livs­me­dels­ver­ket och att Livs­me­dels­ver­ket ock­så får ex­port­tull­kon­to­rets in­ty­gan­de av ut­för­sel till ex­por­tö­ren el­ler de­kla­ran­ten som e-post.

Om en ex­port­li­cens ut­nytt­jas an­nan­stans i EU, ska li­cen­sin­ne­ha­va­ren kon­trol­le­ra vil­ken prax­is för in­ty­gan­de av ut­för­sel den be­rör­da med­lems­sta­tens tull­myn­dig­he­ter tilläm­par. Ex­por­tö­ren el­ler tull­de­kla­ran­ten ska läm­na in be­vi­set för ut­för­sel till li­cen­sin­ne­ha­va­ren, som ska ge in be­vi­set i el­ekt­ro­nisk form (per e-post till ad­res­sen tuo­vi(at)ruo­ka­vi­ras­to.fi) till Livs­me­dels­ver­ket. Om in­ty­gan­det av ut­för­sel ogil­tig­för­kla­ras, på grund av rät­tel­ser gjor­da av ut­farts­tull­kon­to­ret, ska ex­port­tull­kon­to­ret un­der­rät­ta ex­por­tö­ren el­ler den­nes tull­om­bud, och ex­por­tö­ren el­ler den­nes tull­om­bud ska un­der­rät­ta li­cen­sin­ne­ha­va­ren, som ska un­der­rät­ta den li­cen­s­ut­fär­dan­de myn­dig­he­ten om det­ta.

För­utom det ovan­nämn­da in­ty­gan­det av ut­för­sel ska li­cen­sin­ne­ha­va­ren i föl­jan­de fall läm­na in till Livs­me­dels­ver­ket det be­rör­da hu­vud­re­fe­rens­num­ret (MRN) för ex­por­ten:

Livs­me­dels­ver­ket ska ta emot be­vis för ex­port och ut­för­sel från uni­o­nens tull­om­rå­de inom 180 ka­len­der­da­gar ef­ter det att li­cen­sen har upp­hört att gäl­la. Ex­port­li­cens­skyl­dig­he­ten an­ses vara full­gjord i sin hel­het när den to­ta­la kvan­ti­tet som an­ges i li­cen­sen har tull­kla­re­rats en­ligt det re­le­van­ta för­fa­ran­det.

7.2. När licensen återlämnas försenad

Om en ut­nytt­jad im­port- el­ler ex­port­li­cens (och be­vis för ex­por­ten) läm­nas in till Livs­me­dels­ver­ket ef­ter ut­satt tid, går li­cen­sin­ne­ha­va­ren mis­te om en del av sin sä­ker­het, även om li­cen­sen skul­le ha an­vänts i sin hel­het. Om för­se­ning­en be­ror på tek­nis­ka pro­blem, kan Livs­me­dels­ver­ket för­länga de här tids­pe­ri­o­der­na, vid be­hov i ef­ter­hand, upp till högst 730 ka­len­der­da­gar, om li­cen­sin­ne­ha­va­ren så be­gär. I så fall ska li­cen­sin­ne­ha­va­ren läm­na in be­vis för att pro­duk­ter­na över­gått till fri om­sätt­ning el­ler ex­por­te­rats. Om tids­fris­ten för­längs, be­ak­tas ar­ti­kel 23.4 i den de­le­ge­ra­de för­ord­ning­en (EU) nr 907/2014, där det fö­re­skrivs om gra­de­rat för­ver­kan­de av sä­ker­he­ter.

Im­port- och ex­port­li­cen­ser för jord­bruks­pro­duk­terNo­vem­ber 201922.11.2019