8. Om en import- eller exportlicens förloras eller förstörs

8.1. Ersättningslicens

En im­port- el­ler ex­port­li­cens som är av­sedd att ut­nytt­jas i Fin­land ska all­tid i förs­ta hand sö­kas i form av en el­ekt­ro­nisk li­cens. När en li­cens som är av­sedd att ut­nytt­jas an­nan­stans i EU söks ut­fär­das den i form av en s.k. pap­per­s­li­cens. Om en ut­fär­dad im­port- el­ler ex­port­li­cens för­lo­ras el­ler helt el­ler del­vis för­störs, kan li­cen­sin­ne­ha­va­ren el­ler li­cens­mot­ta­ga­ren be­gä­ra att Livs­me­dels­ver­ket ut­fär­dar en er­sätt­ning­sli­cens el­ler er­sätt­nings­del­li­cens.

Er­sätt­ning­sli­cen­sen el­ler er­sätt­nings­del­li­cen­sen er­sät­ter ori­gi­nal­li­cen­sen el­ler ori­gi­nal­del­li­cen­sen, in­be­gri­pet alla be­rör­da rät­tig­he­ter och skyl­dig­he­ter. En er­sätt­ning­sli­cens el­ler er­sätt­nings­del­li­cens kan en­dast ut­fär­das en gång och för ori­gi­nal­li­cen­sens el­ler ori­gi­nal­del­li­cen­sens gil­tig­hets­pe­ri­od och till­gäng­li­ga åter­stå­en­de kvan­ti­tet. En er­sätt­ning­sli­cens el­ler er­sätt­nings­del­li­cens ut­fär­das inte, om ut­fär­dan­det av li­cen­ser el­ler del­li­cen­ser för den be­rör­da pro­duk­ten är in­ställt el­ler om det rör sig om en tull­kvot för im­port el­ler ex­port.

Om den för­lo­ra­de el­ler del­vis för­stör­da ori­gi­nal­li­cen­sen hit­tas ska li­cen­sin­ne­ha­va­ren åter­läm­na den till Livs­me­dels­ver­ket, som ge­nast fri­släp­per den åter­stå­en­de de­len av sä­ker­he­ten för ori­gi­nal­li­cen­sen.

Om be­gä­ran om er­sätt­ning­sli­cens el­ler er­sätt­nings­del­li­cens rör en helt el­ler del­vis för­störd im­port- el­ler ex­port­li­cens som ut­fär­dats för and­ra pro­duk­ter än de som av­ses i ka­pi­tel 5.1 förs­ta punk­ten el­ler ka­pi­tel 5.2 förs­ta punk­ten i den här gui­den, tilläm­pas föl­jan­de sär­skil­da vill­kor i för­ord­ning (EU) 2016/1239:

8.2. Duplikat

Om en li­cens el­ler del­li­cens i pap­pers­form för­lo­ras el­ler för­störs, och om det för­lo­ra­de el­ler för­stör­da do­ku­men­tet har an­vänts helt el­ler del­vis, kan li­cen­sin­ne­ha­va­ren el­ler li­cens­mot­ta­ga­ren be­gä­ra att Livs­me­dels­ver­ket ut­fär­dar en dup­li­kat­li­cens el­ler dup­li­kat­del­li­cens för att den åter­stå­en­de sä­ker­he­ten rö­ran­de över­gång till fri om­sätt­ning el­ler ex­port som re­dan re­gi­stre­rats på ori­gi­nal­li­cen­sen ska fri­släp­pas. Dup­li­kat kan inte an­vän­das till över­gång till fri om­sätt­ning el­ler ex­port, en­dast till att fri­släp­pa sä­ker­he­ten. Ett dup­li­kat kan en­dast ut­fär­das en gång.

Li­cen­sin­ne­ha­va­ren el­ler li­cens­mot­ta­ga­ren ger in dup­li­ka­tet och be­höv­li­ga be­vis för an­vänd­ning­en av den för­lo­ra­de el­ler för­stör­da li­cen­sen (ex­em­pel­vis tull­de­kla­ra­tio­ner) till den be­hö­ri­ga tull­myn­dig­he­ten, som på dup­li­ka­tets om­stå­en­de sida an­teck­nar och at­te­ste­rar den över­gång till fri om­sätt­ning el­ler den ex­port som har skett inom ra­men för den för­lo­ra­de el­ler för­stör­da li­cen­sen. Sä­ker­he­ten kan fri­släp­pas, när det med Tul­lens no­te­ring­ar för­sed­da dup­li­ka­tet har åter­läm­nats till Livs­me­dels­ver­ket. Vid ex­port för­ut­sät­ter fri­släp­pan­det av sä­ker­he­ten dess­utom att tull­myn­dig­he­ten har in­ty­gat ut­för­seln så som nämns i ka­pi­tel 7.1.2.

Im­port- och ex­port­li­cen­ser för jord­bruks­pro­duk­terNo­vem­ber 201922.11.2019