9. Force majeure (oöverstigligt hinder)

I en del fall kan bris­tan­de upp­fyl­lel­se av vill­ko­ren för en im­port- el­ler ex­port­li­cens bero på for­ce ma­jeu­re (oöver­stig­ligt hin­der). God­kän­nan­det av for­ce ma­jeu­re för­ut­sät­ter att li­cen­sin­ne­ha­va­ren el­ler li­cens­mot­ta­ga­ren har fram­ställt en be­gä­ran till Livs­me­dels­ver­ket om kon­sta­te­ran­de av for­ce ma­jeu­re. Om li­cen­sin­ne­ha­va­ren an­sö­ker om för­läng­ning av li­cen­sens gil­tig­hets­tid, ska den här be­gä­ran fram­stäl­las inom högst 30 ka­len­der­da­gar ef­ter den dag då li­cen­sens gil­tig­hets­tid har löpt ut och Livs­me­dels­ver­ket har in­for­me­rat ak­tö­ren om bris­tan­de upp­fyl­lel­se av den re­le­van­ta li­cens­skyl­dig­he­ten.

Ut­över be­gä­ran ska li­cen­sin­ne­ha­va­ren el­ler li­cens­mot­ta­ga­ren läg­ga fram be­vis på de om­stän­dig­he­ter som de an­ser ut­gö­ra for­ce ma­jeu­re. Be­vi­sen ska läg­gas fram inom 181 ka­len­der­da­gar ef­ter sis­ta da­gen då skyl­dig­he­ten skul­le vara upp­fylld. Om be­vi­sen inte har kun­nat skaf­fas fram inom tids­fris­ten, trots att li­cen­sin­ne­ha­va­ren har äg­nat ve­der­bör­lig mö­da åt att skaf­fa fram och läm­na in dem, kan Livs­me­dels­ver­ket be­vil­ja yt­ter­li­ga­re tid.

I frå­ga om for­ce ma­jeu­re för en li­cens el­ler del­li­cens som Livs­me­dels­ver­ket har ut­fär­dat kan Livs­me­dels­ver­ket god­kän­na for­ce ma­jeu­re och be­slu­ta att

Li­cen­sin­ne­ha­va­ren el­ler li­cens­mot­ta­ga­ren kan (i av­vak­tan på ett be­slut om for­ce ma­jeu­re) be­gä­ra att få yt­ter­li­ga­re an­vän­da li­cen­sen för den kvan­ti­tet som inte be­rörs av for­ce ma­jeu­re. Livs­me­dels­ver­ket kan ut­fär­da en del­li­cens för den kvan­ti­te­ten. Den här del­li­cen­sen kan inte över­lå­tas.

Im­port- och ex­port­li­cen­ser för jord­bruks­pro­duk­terNo­vem­ber 201922.11.2019