En jordbrukare som ingått miljöförbindelse år 2015 har för förbindelseperioden kunnat välja följande skiftesspecifika åtgärder för en ersättningsberättigande areal:
- placering av flytgödsel i åker,
- återanvändning av näringsämnen och organiskt material,
- hantering av avrinningsvatten:
a) reglerbar dränering,
b) reglerbar underbevattning eller återanvändning av avrinningsvatten, - miljövårdsvallar,
a) skyddszoner,
b) fleråriga miljövallar,
c) naturvårdsåkrar med vall, - användning av organisk marktäckning på trädgårdsväxter och sättpotatis,
- växttäcke vintertid,
- åkernaturens mångfald,
a) gröngödslingsvallar,
b) fånggrödor,
c) mångfaldsåkrar,
d) saneringsgrödor, - alternativt växtskydd för trädgårdsväxter.
Information om byte av skiftesspecifika åtgärder ges senare.
Om anmälan av åtgärder: När det gäller alla besittningsändringar av skiften är den följande jordbru-karen inte ansvarig för den föregående jordbrukarens anmälningar. Följande jordbrukare kan anmäla åtgärder som den tidigare jordbrukaren anmält för de basskiften vars besittning övergår, men han eller hon är inte tvungen att göra så.
5.1. Placering av flytgödsel i åker
Åtgärden kan väljas det första förbindelseåret. Det är inte nödvändigt att anmäla arealer till åtgärden varje förbindelseår.
Flytgödsel, urin, vätskefraktion som separerats från flytgödsel eller flytande organiska gödselfabrikat (bilaga 6) ska spridas på skiftet med utrustning som placerar eller myllar in. Spridningsmängden ska vara minst 20 m³/ha om året. Åtgärden behöver inte genomföras varje förbindelseår.
Flytgödsel, urin och motsvarande ämnen ska spridas med utrustning som skär en skåra i skiftets yta och låter flytgödseln eller urinen rinna in i skåran eller sprutar in den dit. Det är också godtagbart att använda myllningsutrustning som är kopplad till en enhet som sprider ut ämnena. För in spridnings-mängden och arealen för gödselmedlet i de skiftesspecifika anteckningarna. Mängderna kväve och fosfor i de ämnen som spridits ska motsvara miljöförbindelsens gödslingsbegränsningar och de ska föras in i de skiftesspecifika anteckningarna.
Spara stallgödselanalysen och varudeklarationen som visar näringsinnehållet i ett organiskt gödselfabrikat på gården. Påvisa anskaffningen av stallgödsel från något annat ställe än din egen gård och mängden stallgödsel med hjälp av ett överlåtelseavtal (t.ex. blankett 465L), ett betalningskvitto eller en fraktsedel som bilaga till höstens anmälan. Om du inom åtgärden använder enbart stallgödsel eller gödselmedel som tagits emot till gården ska du i höstanmälan uppge högst den mängd som du har anmält att du tagit emot i överlåtelseavtalet eller en annan bilaga till höstanmälan. Försäkra dig också om att din skiftesbokföring motsvarar uppgifterna i höstanmälan och bilageblanketten till den.
Åtgärden kan genomföras på ett skifte eller en del av ett skifte där det är tillåtet att sprida stallgödsel och organiska gödselfabrikat. Läs mer om gödslingsbegränsningarna i tvärvillkorsguiden (www.mavi.fi -> tvärvillkor).
De skiften där åtgärden genomförs ska årligen anmälas med höstanmälan till kommunens lands-bygdsnäringsmyndighet senast 31.10. Påvisa anskaffningen av och mängden stallgödsel och gödsel-fabrikat som inte kommer från din egen gård med hjälp av överlåtelseavtal (t.ex. blankett 465L), ett betalningskvitto eller frakt- eller forsedel som bilaga till höstanmälan. Om du inom åtgärden använ-der enbart stallgödsel eller gödselmedel som tagits emot till gården ska du i höstanmälan uppge högst den mängd som du har meddelat att du tagit emot i överlåtelseavtalet eller en annan bilaga till höstanmälan. Säkerställ också att uppgifterna i din skiftesbokföring och uppgifterna i överlåtelseav-talet och höstanmälan inte är motstridiga.
Obs. Vid ekologisk produktion kan ersättning inte betalas för spridning av sådana gödselfabrikat som är förbjudna inom ekoproduktionen.
För placering av flytgödsel i åker betalas miljöersättning för högst 60 procent av den ersättningsberättigande åkerareal som omfattas av miljöförbindelsen.
5.2. Återanvändning av näringsämnen och organiskt material
Åtgärden kan väljas det första förbindelseåret. Det är inte nödvändigt att anmäla arealer till åtgärden varje förbindelseår.
På skiftet sprids näringshaltigt organiskt material vars torrsubstanshalt är minst 20 %. De material som används ska vara organiska gödselmedel, jordförbättringsmedel eller växtunderlag (bilaga 7) enligt lagen om gödselfabrikat (539/2006), fast gödsel som skaffats från en annan gårdsbruksenhet för nyttobruk eller torr fraktion som separerats från stallgödsel. Stallgödsel, torv, halm, slåtterrester eller motsvarande material från en gårdsbruksenhet som innehas av jordbrukaren eller av ett sådant företag i sammanslutningsform där jordbrukaren är delägare berättigar inte till ersättning. Spridningsmängden ska vara minst 15 m³/ha om året. En gårdsbruksenhet kan inte samtidigt både överlåta och ta emot organiskt material.
Uppgift om typen och mängden av organiskt material som sprids ska föras in skiftesvis i de skiftesspecifika anteckningarna. Jordbrukaren ska med hjälp av överlåtelseavtal, kvitto eller fraktsedel kunna påvisa anskaffningen av och mängden sådant material som härstammar någon annanstans ifrån än från gårdsbruksenheten. Mängderna kväve och fosfor i de organiska material som spridits ska beaktas i de mängder kväve och fosfor som ingår i miljöersättningens gödslingsbegränsningar och de ska föras in i de skiftesspecifika anteckningarna. På gården ska du spara stallgödselanalysen och/eller varudeklarationen som visar innehållet av näringsämnen i det organiska gödselmedel, jordförbättringsmedel eller växtunderlag som du använt inom åtgärden. Uppge i höstanmälan högst den mängd stallgödsel eller gödselmedel som du har anmält att du tagit emot i överlåtelseavtalet eller en annan bilaga. Försäkra dig också om att uppgifterna i din skiftesbokföring och uppgifterna i överlåtelseavtalet och höstanmälan inte är motstridiga.
Åtgärden kan genomföras på ett skifte eller en del av ett skifte där det är tillåtet att sprida stallgödsel och organiska gödselfabrikat. Läs mer om gödslingsbegränsningarna i tvärvillkorsguiden (www.mavi.fi -> tvärvillkor).
De skiften där åtgärden genomförs ska årligen anmälas med höstanmälan till kommunens landsbygdsnäringsmyndighet senast 31.10.
Obs. Vid ekologisk produktion kan ersättning inte betalas för spridning av sådana gödselfabrikat som är förbjudna inom ekoproduktionen.
För återanvändning av näringsämnen och organiska material betalas miljöersättning för högst 60 procent av den ersättningsberättigande åkerarealen som omfattas av miljöförbindelsen.
5.3. Hantering av avrinningsvatten
Åtgärden har kunnat väljas det första förbindelseåret (2015). Åtgärden ska genomföras på skiftet varje förbindelseår från och med det att reglerbar dränering eller reglerbar underbevatt-ning/återanvändning av torrläggningsvatten uppges för skiftet. Ny areal har kunnat anmälas till åtgärden bara år 2015 och år 2016.
När besittningen av skiftet ändras kan följande jordbrukare anmäla arealen för behandling av avrinningsvatten på sin egen förbindelse, men han eller hon kan också avstå från att genomföra åtgärden på skiftet. Om jordbrukaren fortsätter med åtgärden ska skiftet anmälas till gårdens egen åtgärd i Viputjänsten eller på blankett 463.
För de anmälda arealernas del ska åtgärden genomföras fram till förbindelseperiodens utgång.
Genomförandet av åtgärden Hantering av avrinningsvatten förutsätter att det har byggts reglerbar dränering, reglerbar underbevattning eller ett system för återanvändning av avrinningsvatten på ett ersättningsberättigande skifte. Åtgärden kan genomföras i hela landet om skiftet har omfattats av ett gällande avtal om specialstöd för behandling av avrinningsvatten.
Om ett skifte inte har omfattats av ett avtal om miljöspecialstöd för jordbruket som avses i stycket ovan, kan åtgärden genomföras bara på ett skifte som på basis av analys har konstaterats bestå av jordarten torv eller mulljord eller sur sulfatjord. Åtgärden kan genomföras på ett ersättningsberättigande skifte som består av sur sulfatjord bara om skiftet ligger i avrinningsområdet för ån Sirppujoki, i avrinningsområdena för de åar som mynnar ut i Limingoviken eller i området mellan dessa avrinningsområden (bilaga 5, styrningsområde I).
Ett skifte ligger på sur sulfatjord, om ett prov som tagits på 0,5–1,5 meters djup på skiftet analyseras i laboratorium och resultatet visar att pH utan inkubation ligger under 4,5 eller att pH efter högst 16 veckors inkubation ligger under 4,0.
Sur sulfatjord ska konstateras på basis av en jordanalys som utförts i ett laboratorium. Torv- och mulljordar ska konstateras på basis av markkartering. Vid provtagningen ska den provfrekvens som föreskrivits för markkartering iakttas. Den som ansöker om ersättning ska lämna markkarteringen eller resultatet av analysen till kommunens landsbygdsnäringsmyndighet senast 30.9 under den växtperiod då sökanden första gången ansöker om miljöersättning för hantering av avrinningsvatten. Om Geologiska forskningscentralen har tagit ett prov av skiftet och utgående från det har konstaterat att skiftet är sur sulfatjord, behövs ingen separat analys av provet.
En karta över dikessystemet för de områden som anmälts till åtgärden ska ha getts in till kommunens landsbygdsnäringsmyndighet senast 30.9. året för anmälan (2015 eller 2016).
De områden som anmälts till åtgärden uppges i Viputjänsten eller på blankett 463. År 2017 kan man inte längre ansöka om att lägga till ny areal i åtgärden hantering av avrinningsvatten.
Reglerbar dränering
På ett skifte med reglerbar dränering ska vattenytan regleras genom höjning eller sänkning av dämningshöjden i reglerbrunnarna vid uppsamlingsdiket eller med andra dämningsanordningar.
Dämning som hör till åtgärderna vid reglerbar dränering ska skötas i enlighet med väder- och till växtförhållanden och odlingsåtgärder. Vid dämningen ska beaktas markens bärighet som behövs för sånings- och skördemaskinerna, den fuktighet som lagras i marken under våren, skötseln av växternas vattenhushållning samt ökning av lagringsutrymmet före häftiga regn och höstregn. På vintern ska liten dämning användas. Jordbrukaren ska reglera dämningshöjd och eventuell användning av bevattningsvatten på tillbörligt sätt och hålla utrustningen i skick.
Över förverkligandet av regleringen ska föras journal, i vilken ska antecknas åtgärder i anslutning till reglering, skötsel och underhåll. Uppgifterna får även föras in i de skiftesspecifika anteckningarna.
Reglerbar underbevattning eller återanvändning av avrinningsvatten
Vid reglerbar underbevattning ska åkerns vattenhushållning regleras som en helhet med hjälp av bevattning och reglerad torrläggning genom täckdikesnätet. Vid återanvändning av avrinningsvatten ska det avrinningsvatten som kommer från åkerområdet under våren och vid häftiga regn lagras i en fristående bassäng, från vilken vattnet leds tillbaka till åkern som bevattningsvatten vid torka.
Som åtgärd vid reglerbar underbevattning eller återanvändning av avrinningsvatten ska bevattningsvatten ledas till dikesnätet från naturliga vatten genom pumpning eller med hjälp av tyngdkraften. Bevattningsvatten får ledas till täckdikesnätet via antingen den övre eller den nedre ändan av dikesnätet. Vattnet ska med hjälp av reglerbrunnar eller andra dämningsanordningar dämmas upp i täckdikesnäten på området, varifrån det absorberas av marken. Vid ledning av bevattningsvatten till ett område ska väder- och växtförhållanden och odlingsåtgärder beaktas. Vid återanvändning av avrinningsvatten ska vatten från en plats för anskaffning av tillskottsvatten eller från separata lagringsbassänger ledas till åkerområdet med hjälp av reglerbar underbevattning med beaktande av väder- och växtförhållanden och odlingsåtgärder.
Över förverkligandet av regleringen ska föras journal, i vilken ska antecknas åtgärder i anslutning till reglering, skötsel och underhåll. Uppgifterna får även föras in i de skiftesspecifika anteckningarna.
5.4. Miljövårdsvallar
Åtgärden kan väljas det första förbindelseåret (2015). Det är inte nödvändigt att anmäla skiften (skyddszoner, flerårig miljövall eller naturvårdsåker med vall) till åtgärden varje förbindelseår, utom inom ramen för de fastställda villkoren. Miljövårdsvallar kan inte anmälas för areal med permanent gräsmark.
Inom åtgärden som gäller miljövårdsvallar ska jordbrukaren anlägga och bevara flerårig vallväxtlighet på förbindelsearealen. Åtgärden kan gälla antingen skyddszon, flerårig miljövall eller naturvårdsåker med vall. Miljövårdsvall kan inte anläggas på ett område med permanent gräsmark. Åtgärden kan omfatta ett helt basskifte, även om det på bara en del av skiftet finns förutsättning att genomföra åtgärden.
Skyddzoner
Ett område som du året innan anmälde som skyddszon ska du också anmäla som skyddszon 2017. I annat fall återkrävs den ersättning som betalts för skyddszonen. Detta gäller inte fall där besittningen av ett basskifte har ändrat. Om du anmäler helt ny skyddszonareal ändras arealen till grönträda vid kommunen, bortsett från de undantag som nämns nedan.
Skyddszoner kan anläggas på skiften som ligger i ett Naturaområde, grundvattenområde, längs vattendrag (definition i avsnittet ”skyddsremsa”) eller utfallsdiken (med utfallsdike avses här en grävd öppen fåra vars syfte är att samla upp vatten från torrläggningsområdets nackdiken, tegdiken och täckdiken samt från det ovanliggande tillrinningsområdet och avleder det från torrläggningsområdet) eller som gränsar till våtmark som ska skötas med ett miljöavtal. I kommunernas skärgårdsområden som avses i bilaga 5 kan en skyddszon anläggas på alla skiften som berättigar till ersättning i miljöförbindelsen. Skyddszonen ska vara mer än 3 meter bred. På skyddszonen ska det växa flerårig, ogödslad vall som inte behandlats med växtskyddsmedel.
Skyddszoner kan anmälas bara det första förbindelseåret och de ska bevaras på jordbruksskiftet fram till förbindelseperiodens slut.
Inom den skiftesspecifika åtgärd som gäller miljövårdsvallar får växtbeståndet på en skyddszon anläggas genom användning av färdiga utsädesblandningar av vall- och gräsväxter, och området får efter anläggandet inte bearbetas, gödslas eller behandlas med växtskyddsmedel. En sparsam gödsling i samband med anläggandet av växtbeståndet är möjlig i syfte att åstadkomma ett täckande växtbestånd. I detta fall får högst de mängder kväve och fosfor användas som i tabell 3 och 5 fastställs för naturvårdsåkrar med vall. Skyddszonen kan också bestå av vall som anlagts tidigare eller också kan växtbeståndet på en skyddszon anläggas i skyddssäd redan föregående växtperiod. Fröblandningen för en skyddszon som såddes år 2015 får innehålla högst 20 % frön av kvävefixerande växter.
Växtbeståndet ska slås årligen under växtperioden. Vårslåtter och bärgning av växtligheten är inte en tillräcklig åtgärd. Vad gäller tidpunkten för slåttern ska de vilda fåglarnas och däggdjurens levnadsförhållanden beaktas. Den växtmassa som slagits ska föras bort från skyddszonen och den får användas. Den växtmassa som slagits ska hanteras och lagras så att vattenvårdsmålen för skyddszonen inte äventyras. Växtmassan får inte medföra olägenhet för miljön, och den får inte föras till skogen eller till impediment. Skyddszonen får användas för bete, om det inte ger upphov till erosion eller äventyrar naturens mångfald och om inga vattenvårdshinder föreligger.
Flyghavre eller mjölktistel, gråbo, åkertistel och andra motsvarande svåra ogräs som sprider sig med vinden får på skyddszonen bekämpas kemiskt i enlighet med begränsningarna för användningen av växtskyddsmedlet eller mekaniskt. Om växtligheten på skyddszonen skadas eller förstörs under vintern, till följd av grävning av täckdiken, bekämpning av flyghavre eller av någon annan motsvarande orsak, ska den skadade arealen besås med ny vallväxtlighet under samma växtperiod så snart förhållandena medger det. Uppgifter om åtgärder vid anläggande och skötsel av skyddszonen, om förstörd växtlighet, om bekämpning av flyghavre eller andra ogräs och om anläggande av nytt växtbestånd ska föras in i de skiftesspecifika anteckningarna.
Under förbindelseperioden betalas miljöersättning för skyddszoner bara för sådan ersättningsberättigande åkerareal som är föremål för miljöförbindelsen och som var skyddszon år 2015 och som jordbrukaren i sin stödansökan har anmält som skyddszon åren därpå. Som skyddszon godkänns dock också ett område som inte längre omfattas av ett avtal om specialstöd för anläggning och skötsel av skyddszon eller ett avtal om specialstöd för skötsel av naturens och landskapets mångfald. Detta förutsätter ändå att förbindelsevillkoren för skyddszon uppfylls.
Fleråriga miljövallar
Ett område som du året innan anmälde som flerårig miljövall ska du också anmäla som flerårig miljövall 2017. I annat fall återkrävs den ersättning som betalts för den fleråriga miljövallen. Detta gäller inte fall där besittningen av ett basskifte har ändrat. Om du anmäler helt ny areal som flerårig miljövall ändras arealen till flerårig vall vid kommunen.
Som flerårig miljövall kan man uppge ett jordbruksskifte där det växer vall och som ligger antingen i ett grundvattenområde eller på sur sulfatjord eller vars jordart är torv eller mulljord. Miljövallar på sura sulfatjordar kan anläggas i det styrningsområde I som avses i bilaga 5.
Fleråriga miljövallar kan uppges bara de två första förbindelseåren och de måste bevaras på jordbruksskiftet fram till förbindelseperiodens slut.
Inom den skiftesspecifika åtgärd som gäller miljövårdsvallar ska vall- och gräsväxter odlas på fleråriga miljövallar under hela förbindelseperioden. Växtbeståndet får inte förnyas genom bearbetning under förbindelseperioden, men vallväxtligheten får förnyas utan bearbetning, genom direktsådd. På fleråriga miljövallar får det täckdikas, kalkas, grävas och rensas utfallsdiken samt vidtas andra motsvarande åtgärder av kortvarig art som förbättrar markstrukturen och vattenhushållningen. Områden med växtlighet som skadats eller förstörts i samband med ovannämnda åtgärder ska genast efter åtgärden besås med vall- eller gräsväxter.
Växtbeståndet ska bärgas årligen och det får användas. Med hänsyn till naturens mångfald ska slåttern utföras så att fåglarnas häckning och däggdjurens ungar inte störs. Slåttern får inte utföras så att man går runt skiftet från kanterna in mot mitten. Betesgång på området är tillåten, men då ska man se till att åkerns yta förblir gräsbevuxen. Vid gödslingen ska iakttas de begränsningar som avses i tabell 3 och 5 och vid växtskyddet de krav som fastställs i statsrådets förordning om krav på god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden enligt tvärvillkoren (4/2015). Grunden för anläggande av flerårig miljövall ska föras in i de skiftesspecifika anteckningarna.
Sur sulfatjord, torvmark och mulljord ska konstateras på det sätt som avses i fråga om åtgärden hantering av avrinningsvatten. Den som ansöker om ersättning ska lämna resultatet av analysen till kommunens landsbygdsnäringsmyndighet senast 30.9 under den växtperiod då sökanden första gången ansöker om miljöersättning för fleråriga miljövallar. År 2017 får man inte längre ansöka om att lägga till ny areal till fleråriga miljövallar.
Naturvårdsåkrar med vall
Vall kan anläggas som naturvårdsåker med vall eller också kan gamla vallar som utvecklats till vall med många arter uppges som sådan. Naturvårdsåkrar med vall kan utgöras av hela basskiften eller av jordbruksskiften. Jordbruksskiften som uppges som naturvårdsåkrar med vall kan anläggas också som en över 3 meter bred remsa längs skiftenas kanter, framför allt på kanterna mot syd och väst samt i mitten av stora öppna fält. Naturvårdsåker med vall ska bevaras på samma skifte minst två vegetationsperioder.
Naturvårdsåkrar med vall kan utgöra sammanlagt högst 20 % av gårdsbruksenhetens förbindelseareal i ett område som avses i bilaga 5 (styrningsområde II och skärgårdsområdena) och högst 5 % i ett annat område.
Naturvårdsåkrar med vall och mångfaldsåkrar kan utgöra sammanlagt högst 20 % av gårdsbruksenhetens förbindelseareal i de kommuner som avses i bilaga 5 (styrningsområde II och skärgårdsområdena) och högst 15 % i ett annat område.
Inom den skiftesspecifika åtgärd som gäller miljövårdsvallar ska växtbeståndet på naturvårdsåkrar med vall anläggas genom sådd av utsäde av fleråriga vall- eller gräsväxter. Utsädesblandningen får innehålla högst 20 % frön av kvävefixerande växter. Växtbeståndet får anläggas redan året innan tillsammans med skyddssäd eller någon annan skyddsgröda eller genom insådd i stubben. Naturvårdsåkrar med vall kan även vara tidigare anlagda fleråriga vallar som utvecklats till vall med flera arter eller mångfaldsåkrar som 2009–2014 anlagts genom sådd av ängsväxter. Växtligheten på tidigare anlagd flerårig vall kan i betydande omfattning utgöras av vilda gräs och örtväxter som har trängt undan den tidigare anlagda vallväxtligheten. En sparsam gödsling i samband med anläggandet av växtbeståndet är möjlig i syfte att åstadkomma ett täckande växtbestånd. Vid gödslingen ska iakttas de begränsningar för gödsling som avses i tabell 3 och 5.
Växtbeståndet på naturvårdsåkrar med vall ska slås vartannat år. Vid svåra ogräsfall ska slåttern utföras varje år och vid en sådan tidpunkt att det går att förhindra att ogräsen sprids. Vad gäller tidpunkten för och utförandet av slåttern ska de vilda arternas levnadsförhållanden beaktas, och därför ska slåttern utföras så att fåglarnas häckning och däggdjurens ungar inte störs. Slåttern får inte utföras så att man går runt skiftet från kanterna in mot mitten, om inte en remsa i mitten av skiftet lämnas oslagen.
Slåtterresterna får bärgas och utnyttjas ekonomiskt. Om vallskörd bärgas från en naturvårdsåker med vall får bärgningen utföras under normal skördetid. Området får användas för bete om åkerns yta förblir gräs- och vallbevuxen året om.
På naturvårdsåkrar med vall får växtskyddsmedel inte användas efter att växtbeståndet anlagts. Naturvårdsåkrar med vall får inte bearbetas utom i samband med anläggande eller brytande av växtbeståndet. Naturvårdsåkrar med vall får brytas tidigast efter den andra växtperioden från och med 1.9, eller 15.7 om växtbeståndet bryts för sådd av höstsådda grödor. Det är då tillåtet att använda växtskyddsmedel. Det ska strävas efter att växtbeståndet bryts först följande vår. Om nytt växtbestånd inte sås på hösten efter den andra växtperioden, ska bearbetningen göras så sent som möjligt på hösten.
På naturvårdsåkrar med vall får det täckdikas, kalkas, grävas och rensas utfallsdiken samt vidtas andra motsvarande åtgärder av kortvarig art som förbättrar markstrukturen och vattenhushållningen. Områden med växtlighet som skadats eller förstörts i samband med ovannämnda åtgärder ska genast efter åtgärden besås med vall- eller gräsväxter.
5.5. Användning av organisk marktäckning på trädgårdsväxter och sättpotatis
Åtgärden kan väljas det första förbindelseåret. Arealen för de skiften som ingår i åtgärden får variera årligen, men gården ska årligen ha minst ett skifte (minst 0,05 ha) med en sådan gröda där det används täckmaterial som berättigar till ersättning. I annat fall avslås åtgärden och ersättningen för åtgärden återkrävs för tiden för förbindelsen.
Inom åtgärden som gäller användning av organisk marktäckning på trädgårdsväxter och sättpotatis ska jordbrukaren åta sig att täcka raderna av ettåriga trädgårdsväxter och raderna av eller radmellanrummen mellan fleråriga växter på de anmälda jordbruksskiften som ingår i miljöförbindelsen. Åtgärden kan väljas för alla de skiften med trädgårdsväxter och skiften för kontrollerad produktion av certifierad sättpotatis, där det är möjligt att genomföra åtgärden. Ett skifte för produktion av sättpotatis ska täckas helt och hållet.
Vid rader av ettåriga trädgårdsväxter ska markytan täckas med halm, flis, gräsklipp, biologiskt nedbrytbar film, täckpapper eller annat organiskt material som är oskadligt för jordmånen. På produktionsarealen för certifierad sättpotatis ska raderna och markytan i radmellanrummen täckas med halm.
Markytan runt fleråriga växter ska längs raderna täckas med halm, flis, gräsklipp, biologiskt nedbrytbar film eller annat organiskt material eller täckpapper, eller besås med gräs som sedan klipps. Radmellanrummen ska antingen besås med gräs som sedan klipps eller täckas med någon annan organisk marktäckning som är oskadlig för jordmånen. På ett skifte får man välja att täcka enbart raderna eller radmellanrummen, eller också hela skiftet.
Kravet på marktäckning på ettåriga trädgårdsväxter ska uppfyllas före utgången av juni. För växter som kräver förgröda samt för sallatsväxter, kinakål, blomkål och broccoli ska kravet på marktäckning uppfyllas före utgången av juli. Marktäckningen ska bevaras fram till skörd och för fleråriga växter under hela odlingstiden. Grästäcke som klipps ska anläggas det första förbindelseåret och det ska täcka markytan senast det andra förbindelseåret. De täckta skiftenas areal kan variera från år till år i enlighet med odlingssituationen.
Täckmaterialet på täckta rader eller radmellanrum ska täcka 90 % av den markyta som ska täckas. Grästäcke som klipps ska hållas kort genom att det klipps tillräckligt ofta under växtperioden.
Jordbrukaren ska årligen i Viputjänsten eller på blankett 102B uppge de skiften där åtgärden genomförs.
Trädgårdsväxterna har förtecknats i bilaga 4.
5.6. Växttäcke vintertid
Åtgärden kan väljas det första förbindelseåret. Inom åtgärden måste en gård varje förbindelseår ha växttäcke på minst 20 % av förbindelsearealen separat i ett styrningsområde och i ett annat område. I annat fall avslås åtgärden och ersättningen för åtgärden återkrävs för tiden för förbindelsen.
Inom åtgärden som gäller växttäcke vintertid ska jordbrukaren årligen inom de kommuners område som avses i bilaga 5 (styrningsområde III) hålla minst 20, 40, 60 eller 80 % av gårdsbruksenhetens sammanlagda förbindelseareal täckt med växtlighet utanför vegetationsperioden. Det ovan nämnda växttäcket på 20 % kan genomföras också med reducerad bearbetning. I styrningsområde III ska de arealer som överstiger minimiväxttäcket på 20 % vara täckta av en växande gröda eller stubb av grödan (äkta växttäcke).
Utanför styrningsområde III ska minst 20, 40 eller 60 % av gårdsbruksenhetens sammanlagda förbindelseareal ha växttäcke utanför vegetationsperioden. Växttäcket kan genomföras antingen med reducerad bearbetning eller äkta växttäcke.
Följande skiften kan godkännas som växttäcke vintertid:
- flerårig odlad vall, ettårig vall som bevaras över vintern och rörflen,
- fleråriga trädgårdsväxter och kummin,
- stubb och direktsådd i stubb av spannmål, oljeväxter (bl.a. oljerättika och vitsenap), bovete, frökryddor och spånadslin samt
av bondböna, ärt och lupin, - odling av fånggrödor, om växtbeståndet bevaras till följande vår,
- höstråg, rågvete, höstvete, speltvete och andra höstsådda spannmålslag, höstrybs, höstraps och andra höstsådda oljeväxter, andra höstsådda grödor samt lin och hampa som bärgas på våren.
Kravet på växttäcke kan dock inte uppfyllas med följande områden:
- skyddszon
- flerårig miljövall
- vall på naturvårdsåker
- gröngödslingsvall
- mångfaldsåkrar (ängsväxter, viltväxter, landskapsväxter)
- täckt areal med fleråriga trädgårdsväxter (skiftesspecifik åtgärd i miljöförbindelsen)
- arealer som omfattas av föregående programperioders avtal om specialstöd: anläggning och skötsel av skyddszon eller långvarig vallodling på torvåkrar om avtalet ingåtts för åkermark.
Minimikravet på 20 % växttäcke kan på styrningsområde III uppfyllas också genom reducerad stubbearbetning på hösten av skiften med spannmål, oljeväxter, bovete, frökryddor, spånadslin eller bondböna, om bearbetningen utförs som enkel körning med kultivator, tallriks-, s-pinn- eller spadrullharv eller rulluftningsaggregat. På andra områden kan reducerad stubbearbetning på hösten uppfylla villkoret för växttäcke vintertid upp till alla %gränser.
Kravet kan också uppfyllas med hjälp av trädor som har besåtts med höstsäd eller höstoljeväxter eller som täcks av vall eller sådan stubb som avses ovan i punkt 3). Bortsett från stubb kan ett växtbestånd som förstörs kemiskt inte uppfylla kravet på växttäcke.
Arealen med växttäcke får variera från år till år. Skiftet ska vara täckt av växtlighet fram till såbäddsberedningen eller motsvarande odlingsåtgärd. Skiften som är täckta av växtlighet ska i mån av möjlighet placeras på skiften som gränsar till vattendrag eller utfallsdiken eller på andra skiften som är viktiga för vattenskyddet.
Areal där åtgärden genomförs ska årligen meddelas till kommunens landsbygdsnäringsmyndighet senast 30.9.
5.7. Åkernaturens mångfald
Åtgärden kan väljas det första förbindelseåret (2015). Det är inte nödvändigt att anmäla växter som hör samman med åtgärden (gröngödslingsvallar, mångfaldsåkrar, fånggrödor och saneringsgrödor) till åtgärden varje förbindelseår, utom inom ramen för de villkor som fastställts för växten.
Inom åtgärden som gäller åkernaturens mångfald ska jordbrukaren anlägga gröngödslingsvallar eller mångfaldsåkrar eller odla fånggrödor eller saneringsgrödor.
Fånggrödor
Fånggröda ska sås senast 15.8. Med fånggröda avses växtlighet som använder näringsämnen som blir kvar i marken efter den egentliga odlingsväxten och näringsämnen som frigörs från resterna av odlingsväxten eller från marken och som skyddar marken genom att öka växttäcket efter det att odlingsväxten har skördats. Odlingsväxten ska vara en ettårig åkergröda eller trädgårdsväxt, dock inte en vallväxt. Fånggrödan kan vara italienskt rajgräs eller en annan gräsväxt, klöver eller en annan vallbaljväxt. För ettåriga trädgårdsväxter och tidig potatis kan fånggrödan också vara honungsfacelia, oljerättika eller bearbetningsrädisa. Spannmål får sås som fånggröda bara på ett skifte där det samma år har odlats tidig potatis eller tidiga grönsaker. Utsädet av fånggrödan ska sås jämnt på hela jordbruksskiftet med målet att åstadkomma ett täckande växtbestånd. Fånggröda får inte användas för att anlägga flerårig vall, vall på naturvårdsåker, flerårig miljövall, gröngödslingsvall eller följande års odlingsväxtlighet. Fånggrödans växtlighet får användas för att anlägga grönträda. Fånggrödan kan sås på en areal där det odlats tidig potatis eller tidiga grönsaker, antingen efter att dessa odlingsväxter skördats eller strax före skörden. På en areal där det växer andra åkergrödor eller trädgårdsväxter ska fånggrödan sås i samband med sådden av den aktuella växten eller senast på brodd- eller plantstadiet i samband med ogräsharvning, ogräsbesprutning eller en annan motsvarande åtgärd. Fånggrödan får inte gödslas. Växtligheten får bearbetas eller plöjas in tidigast 1.10. Växtligheten får avslutas med användning av växtskyddsmedel tidigast 15.9.
För fånggrödor betalas miljöersättning för högst 25 procent av den ersättningsberättigande åkerareal som är föremål för miljöförbindelsen.
Gröngödslingsvallar
Växtbeståndet på gröngödslingsvallar ska anläggas antingen i början av växtperioden eller året innan tillsammans med skyddssäd eller en annan skyddsgröda. Gröngödslingsvallar ska anläggas genom sådd av frön av vall- eller gräsväxter och kvävefixerande växter. Av vikten på det frö som används för anläggande av gröngödslingsvall ska minst 20 % bestå av frön av kvävefixerande växter. Gröngödslingsvallen får avslutas innan höstsäd sås. Om följande odlingsväxt sås på våren får gröngödslingsvallen avslutas tidigast 1.9 och bearbetas tidigast 1.10. Samma jordbruksskifte får ha gröngödslingsvall högst 3 år i rad, alla de tidigare åren medräknade. Vid gödslingen ska gödslingsbegränsningarna i tabell 3 och 5 iakttas.
Den växt som anmälts för jordbruksskiftet efter gröngödslingsvallen saknar betydelse.
Saneringsgrödor
Miljöersättning för saneringsgrödor kan beviljas gårdsbruksenheter som på minst en hektar åker odlar potatis, sockerbeta eller trädgårdsväxter på friland i sin växtföljd. Som växtföljd betraktas ansökningsåret eller något av de tre tidigare åren.
Som saneringsgröda ska användas oljerättika, vitsenap, tagetes eller blandningar av dem. Också bearbetningsrättika betraktas som oljerättika. Saneringsgrödan ska sås på våren och den får vändas in i jorden 2 månader efter sådd. Växtligheten får slås eller krossas under växtperioden. Samma jordbruksskifte får vara besått med saneringsgröda högst 2 år i rad. Saneringsgröda får gödslas på samma sätt som naturvårdsåkrar med vall. Saneringsgrödan får inte avslutas kemiskt.
För saneringsgrödor betalas miljöersättning för högst 25 procent av den ersättningsberättigande åkerareal som är föremål för miljöförbindelsen.
Mångfaldsåkrar
Mångfaldsåkrarna kan utgöra högst 15 % av gårdsbruksenhetens förbindelseareal. Mångfaldsåkrarna och sådana naturvårdsåkrar med vall som avses ovan kan utgöra sammanlagt högst 20 % av gårdsbruksenhetens förbindelseareal i de kommuner som avses i bilaga 5 (styrningsområde II) och högst 15 % i ett annat område.
Mångfaldsåkrar kan vara mångfaldsåkrar som årligen anläggs med vilt- eller landskapsväxter samt minst tvååriga mångfaldsåkrar som anläggs med ängsväxter och växter som lämpar sig för fältfåglar. Mångfaldsåkrar kan vara hela basskiften eller jordbruksskiften. Jordbruksskiften som uppges som mångfaldsåkrar får också anläggas som en över 3 meter bred remsa längs skiftenas kanter, i synnerhet längs kanter mot syd och väst och på mitten av stora öppna fält.
Anläggning och skötsel av mångfaldsåkrar
Inom den skiftesspecifika åtgärd som gäller åkernaturens mångfald ska mångfaldsåkrar anläggas med utsädesblandningar av ängsväxter, växter som lämpar sig för fältfåglar, viltväxter eller landskapsväxter. Höstsådda grödor får sås redan på hösten året innan. Vid sådden ska i mån av möjlighet användas inhemska växtarter och frö producerat i Finland. Växtbeståndet på mångfaldsåkrar får inte anläggas genom direktsådd i föregående års vall. Växtbeståndet får anläggas genom insådd i stubben. Mångfaldsåkrar får, i syfte att åstadkomma ett täckande växtbestånd, gödslas i samband med att växtbeståndet anläggs. Vid gödslingen ska iakttas de gränser för gödsling som avses i tabell 3 och 5.
Utsädesblandningar av ängsväxter ska innehålla frön av rödven, fårsvingel eller hårdsvingel och frön av minst en flerårig ängsväxt. Ängsväxterna kan vara ängsklocka, vitblära, rödklint, färgkulla, backnejlika, tjärblomster, ängsglim, ängsvädd, skogslyst, prästkrage, åkervädd, fyrkantig johannesört eller någon annan motsvarande ängsväxt. I blandningen kan dessutom finnas frön av ettåriga ängsväxter, vickerarter eller andra ettåriga växter.
I utsädesblandningar för mångfaldsåkrar avsedda för fältfåglar kan det dessutom finnas en mindre mängd frön av luddvicker, honungsfacelia, ringblomma eller andra ettåriga blommande växter som är föda för fåglar eller frön av lin, sorghum, röd hirs, bovete, hampa, majs, solros, quinoa, rybs, raps, kummin, spannmål eller andra motsvarande åkerväxter. Det får finnas högst 50 kg utsäde av stråsäd per hektar. Klöver godkänns inte som ängsväxter i åtgärden. Mångfaldsåkrar som anläggs med ängsväxter ska bevaras på samma skifte under två växtperioder. Vid ansökan om ersättning det tredje året kan samma växtlighet på skiftet inte uppges som mångfaldsåker som anlagts med ängsväxter. I detta fall kan skiftet ändå uppges som naturvårdsåker med vall eller någon annan växt. Ett nytt växtbestånd med ängsväxter måste sås på skiftet om man vill anmäla skiftet som mångfaldsåker som är anlagd med ängsväxter.
Mångfaldsåkrar som anläggs med vilt- och landskapsväxter ska sås varje år, och målet för sådden ska vara att åstadkomma ett tillräckligt växtbestånd. Vilt- och landskapsväxter får odlas på samma skifte under en eller flera växtperioder, och de ska bevaras på skiftet till våren efter den första växtperioden.
Utsädesblandningar av landskapsväxter ska innehålla frön av minst två av följande växter: solros, honungsfacelia, blålusern, luktklöver, gullupin, vickerarter, blåklint, malva, ringblomma och vallmo. I utsädesblandningar av landskapsväxter får det också finnas vall- och gräsväxter, men deras andel av utsädesblandningen får vara högst 30 %.
Utsädesblandningar av viltväxter ska innehålla frön av minst två av följande växter: spannmål, bovete, solros, oljelin, ärter, rybs, raps eller senap, foderkål, foderraps, oljerättika, foderbetor (fodersockerbeta, rova eller turnips), gräsväxter och klöverarter. I utsädesblandningar av viltväxter bestående av gräsväxter och klöver ska det alltid även ingå frö av någon ettårig växt som inte är ett gräs eller en klöver. Viltväxter får sås i rader. Mångfaldsåkrar som anläggs med utsädesblandningar av viltväxter får inte anläggas i närheten av vägar med en trafiktäthet som överstiger 3 000 bilar per dygn. (Se trafiktäthet)
Inom den skiftesspecifika åtgärd som gäller åkernaturens mångfald är slåtter av växtbeståndet på mångfaldsåkrar inte obligatorisk. De vilda arternas levnadsförhållanden ska beaktas när det gäller tidpunkten för och utförandet av slåttern, och därför får slåttern inte påbörjas före 1.8. Slåttern ska utföras så att den inte stör fåglarnas häckning eller däggdjurens ungar. Slåttern får inte utföras så att man går runt skiftet från kanterna in mot mitten, om inte en remsa i mitten av skiftet lämnas oslagen. Slåtterresterna får bärgas och utnyttjas ekonomiskt. Växtbeståndet på åkrar som har besåtts med utsädesblandningar av viltväxter ska användas för utfodring av vilt antingen på mångfaldsåkern, i dess närhet eller på en separat utfodringsplats. Vid svåra ogräsfall ska växtbeståndet på mångfaldsåkrar slås samt träd och buskar hindras från att växa.
På mångfaldsåkrar får växtskyddsmedel inte användas efter sådd. Mångfaldsåkrar får inte bearbetas utom i samband med anläggande och brytande av växtbeståndet. Mångfaldsåkrar får inte användas för bete.
Växtbestånd bestående av landskaps- och viltväxter får brytas tidigast våren efter sådden, växtbestånd av utsäde av ängsväxter efter det andra året från och med 1.9, eller 15.7 om växtbeståndet bryts med sådd av höstsådda grödor. Om nytt växtbestånd inte sås på hösten, ska det gamla brytas så sent som möjligt på hösten eller först följande vår.
5.8. Alternativt växtskydd för trädgårdsväxter
Åtgärden kan väljas det första förbindelseåret. Den valda växtskyddsmetoden och skiftenas areal kan variera årligen, men gårdsbruksenheten ska årligen ha minst ett skifte (min. 0,05 ha) i odling med en sådan växt för vilken alternativa växtskyddsmetoder används. I annat fall avslås åtgärden och ersättningen för åtgärden återkrävs för tiden för förbindelsen.
Åtgärden som gäller alternativt växtskydd för trädgårdsväxter kan väljas av de gårdsbruksenheter som kan använda en alternativ bekämpningsmetod för sina odlade trädgårdsväxter eller en del av dem. Som växtskyddsmetod kan makroorganismpreparat, mikrobiologiska växtskyddsmedel som sprids med bin och odlingstunnlar (metodgrupp 1) användas. Som växtskyddsmetod kan också nät mot skadeinsekter, mikrobiologiska växtskyddsmedel som sprids mekaniskt samt ogräsharv med optisk styrning, traktordriven brännare för ogräsbekämpning eller en annan motsvarande metod (metodgrupp 2) användas. Makroorganismpreparaten, de pollinerande insektsarterna och produkterna de sprider samt de mikrobiologiska växtskyddsmedlen ska vara godkända i Finland.
Jordbrukaren ska för växtskyddet i första hand använda en för växtarten eller växtskadegöraren lämplig biologisk eller mekanisk växtskyddsmetod som sådan. Om jordbrukaren på basis av uppföljningen märker att bekämpningen har misslyckats kan den kompletteras med kemiska växtskyddsmetoder. Motiveringarna för användningen av kemisk bekämpning ska föras in i de skiftesspecifika anteckningarna. För ett ersättningsberättigande jordbruksskifte är det möjligt att välja bara en växtskyddsmetod och den ska genomföras på hela skiftet. Växtskyddsmetoder som hör till metodgrupp 1 kan inte väljas för ett skifte med ettåriga trädgårdsväxter.
Inom den skiftesspecifika åtgärd som gäller alternativt växtskydd för trädgårdsväxter ska de växtskyddsmetoder användas som i tabell 8 anges per skadegörare. Det ska föras skiftesspecifika anteckningar om den växtskyddsmetod som använts och hur bekämpningen lyckats.
Vid användning av växtskyddsmetoder i metodgrupp I ska fabrikat eller bekämpningsorganismer enligt metod anskaffas. Om användning av bin för spridning av preparatet ingår i växtskyddsmetoden ska jordbrukaren förfoga över minst två bikupor per hektar i området. Bikuporna ska vara försedda med en lämplig anordning för spridning av växtskyddsmedlet samt separata in- och utgångar för bina. Vid användning av odlingstunnlar ska det på skiftet finnas en plastbetäckt odlingstunnel av lätt konstruktion eller ett plastbetäckt säsongsväxthus av lätt konstruktion. Det ska finnas så många odlingstunnlar eller säsongsväxthus att de täcker det område där åtgärden genomförs.
Vid användning av växtskyddsmetoder i metodgrupp II ska fabrikat enligt metod anskaffas. Om växtskyddsmetoden är användning av insektsnät, ska sådana nät avsedda för insektsbekämpning användas som täcker hela det område där åtgärden genomförs. Om den valda växtskyddsmetoden är ogräsbekämpning ska växtligheten harvas med exaktharv som är försedd med ett optiskt system som är elektroniskt eller baserat på satellitbaserad positionsbestämning som känner igen växten eller plantraden, eller alternativt brännas med en traktordriven brännare. Vid användning av traktordriven brännare eller optisk harv ska utrustningen för ogräsbekämpning finnas på gårdsbruksenheten eller också kan växtskyddet utföras på entreprenad.
Jordbrukaren ska använda sådana för respektive växtart lämpliga hjälpmedel för uppföljning som avses i tabell 8 eller motsvarande metoder för uppföljning av hur det alternativa växtskyddet lyckas. Jordbrukaren ska föra anteckningar om kontroll och bekämpning av växtlighet eller skadegörare samt vid behov kunna uppvisa kvitto över anskaffning av vissa fabrikat eller entreprenadarbete.
Jordbrukaren ska i den elektroniska ansökningstjänsten eller på blankett 102B meddela de skiften där åtgärden genomförs och den växtskyddsmetod som använts.
Förbindelsevillkor för miljöersättning 2015Med 2015- 2017 ändringar30.3.2017