10. Säkerhetsanvisning till kunderna

När an­sö­kan om en li­cens fö­rut­sät­ter att du stäl­ler sä­ker­het ska du gå till väga på föl­jan­de sätt:

God­tag­ba­ra for­mer av sä­ker­het är kon­tant­de­po­si­ti­on el­ler en ga­ran­ti­för­bin­del­se som be­vil­jats av en bor­gens­man som Livs­me­dels­ver­ket har god­känt.

Kon­tant­de­po­si­ti­o­nen be­ta­las på Livs­me­dels­ver­kets kon­to:
FI04 5000 0121 5047 80
OKOY­FIHH
(ären­de: sä­ker­het)

Ga­ran­ti­för­bin­del­sen är form­bun­den och du ska av­ta­la om den med ditt eget pen­nin­gins­ti­tut. En mall för ga­ran­ti­för­bin­del­se får du på be­gä­ran med e-post från Livs­me­dels­ver­ket (oili.has­si­nen(at)ruo­ka­vi­ras­to.fi). Skic­ka den un­der­teck­na­de bank­ga­ran­ti­för­bin­del­sen till Livs­me­dels­ver­ket på ad­res­sen:

Livs­me­dels­ver­ket
PB 100 (Al­var Aal­lon katu 5, Sei­nä­joki)
00027 LIVS­ME­DELS­VER­KET

I bråds­kan­de fall kan du till först skic­ka ett kvit­to på kon­tant­de­po­si­ti­o­nen el­ler den un­der­teck­na­de bank­ga­ran­tin med e-post (oili.has­si­nen(at)ruo­ka­vi­ras­to.fi). Livs­me­dels­ver­ket skic­kar dig ett kon­toutd­rag på sä­ker­he­ten

Livs­me­dels­ver­ket bes­lu­tar om att fris­läp­pa el­ler för­ver­ka en be­las­tad sä­ker­het i en­lig­het med de fö­rut­sätt­nin­gar som av­ses i EU:s lags­tift­ning om mark­nad­sord­nin­gar.
Om det gäl­ler för­ver­kan­de av en kon­tant sä­ker­het ut­för Livs­me­dels­ver­ket för­ver­kan­det av den be­rör­da sä­ker­he­ten. Om sä­ker­he­ten är en bank­ga­ran­ti, och det blir nöd­vän­digt att för­ver­ka sä­ker­het, fak­tu­re­rar Livs­me­dels­ver­ket det be­lopp som ska för­ver­kas.

Be Livs­me­dels­ver­ket om att sä­ker­he­ten ska åter­läm­nas när den inte läng­re be­hövs och har bli­vit fris­läppt. Om du vill att sä­ker­he­ten ska be­ta­las till­ba­ka på ett bank­kon­to ska du skic­ka en skrift­lig be­gä­ran till Livs­me­dels­ver­kets fi­nans­för­valt­ning (med e-post på ad­res­sen oili.has­si­nen(at)ruo­ka­vi­ras­to.fi el­ler tuo­vi(at)ruo­ka­vi­ras­to.fi). I den fritt for­mu­le­ra­de, da­te­ra­de och un­der­teck­na­de be­gä­ran ska du upp­ge det ak­tu­el­la sä­ker­hets­num­ret, sum­man och det kon­to på vil­ket sä­ker­he­ten ska be­ta­las till­ba­ka.

An­vän­dar­ma­nu­al till an­sök­ningst­jäns­ten för im­port- och ex­port­li­cen­serAp­ril 202015.8.2019