15. Licenser

Un­der fli­ken Li­cen­ser kan du kon­trol­le­ra sta­tus för li­cen­sen och i vil­ken mån den har ut­nytt­jats. Ge­nom att klicka på li­cens­num­ret kom­mer du åt att grans­ka och gö­ra av­skriv­ning­ar och be­kräf­tel­ser som rör li­cen­sen.

Fö­re för­tull­ning­en mås­te du gö­ra en av­skriv­ning i li­cen­sen. Gör av­skriv­ning­en i li­cen­sen i punk­ten Gör av­skriv­ning. Du kan själv be­stäm­ma Hän­del­se­re­fe­rens. Av­skriv­nings­da­tum som är in­ne­va­ran­de dag häm­tas au­to­ma­tiskt från sys­te­met. An­teck­na den kvan­ti­tet som ska im­por­te­ras el­ler ex­por­te­ras i punk­ten Kvan­ti­tet som av­skrivs. Vid be­hov kan du ock­så läg­ga till fle­ra av­skriv­ning­ar i li­cen­sen. Det av­skriv­nings­num­mer som sys­te­met gett med­de­lar du Tul­len med en tull­de­kla­ra­tion som fil­do­ku­ment ef­ter det an­mäl­da li­cens­num­ret. Du kan re­di­ge­ra el­ler ra­de­ra av­skriv­na kvan­ti­te­ter fram till dess att Tul­len har be­kräf­tat av­skriv­ning­en och fo­gat tull­de­kla­ra­tio­nens hän­del­sekod till den.

De av­skriv­ning­ar som du lagt till syns un­der ru­bri­ken Öpp­na av­skriv­nings­hän­del­ser. När Tul­len har be­kräf­tat av­skriv­ning­en syns den un­der ru­bri­ken Be­kräf­ta­de li­cen­s­ut­nytt­jan­de­hän­del­ser.

I punk­ten Li­cens­åt­gär­der finns knap­pen Re­tur­ne­ra li­cens med vil­ken li­cen­sen ska re­tur­ne­ras till Livs­me­dels­ver­ket ef­ter att den ut­nytt­jats. Ock­så out­nytt­ja­de li­cen­ser ska re­tur­ne­ras till Livs­me­dels­ver­ket. Im­port­li­cen­ser ska re­tur­ne­ras till Livs­me­dels­ver­ket inom 60 ka­len­der­da­gar från gil­tig­hets­ti­dens slut. Ex­port­li­cen­ser­na ska re­tur­ne­ras till Livs­me­dels­ver­ket se­nast inom 180 ka­len­der­da­gar (ca 6 må­na­der) från gil­tig­hets­ti­dens slut. Re­tur­ne­rings­ti­der­na för kvot­li­cen­ser kan av­vi­ka från and­ra im­port- och ex­port­li­cen­ser. När Livs­me­dels­ver­ket tar emot an­mä­lan om en re­tur­ne­rad li­cens kon­trol­le­rar ver­ket de im­por­te­ra­de el­ler ex­por­te­ra­de kvan­ti­te­ter­na och fri­släp­per mot­sva­ran­de sä­ker­het. Li­cens­sö­kan­den får per e-post ett med­de­lan­de om det i tjäns­ten finns li­cen­ser som inte har re­tur­ne­rats. Re­tur­ne­ra inte en li­cens förr­än Tul­len har be­kräf­tat av­skriv­ning­en. An­nars upp­da­te­ras li­cen­sen inte med upp­gif­ter­na om ut­nytt­jan­det av li­cen­sen och den re­tur­ne­ras till Livs­me­dels­ver­ket som out­nytt­jad.

Om li­cen­sen har över­lå­tas till en an­nan kund syns bok­sta­ven S i slu­tet av li­cens­num­ret (till ex­em­pel FI576542[S]). Bok­sta­ven S syns bara hos den kund till vil­ken li­cen­sen har över­lå­tas. Be­gä­ran om över­lå­tel­se av li­cens ska skick­as med e-post till ad­res­sen tuo­vi(at)ruo­ka­vi­ras­to.fi.

An­vän­dar­ma­nu­al till an­sök­nings­tjäns­ten för im­port- och ex­port­li­cen­serApril 202015.8.2019